HCL.HR

Igrali smo LEGO Star Wars: The Skywalker Saga – igra je veća no što mislite!

Zoran Žalac 21.03.2022.   •   7 komentara


Ponovno smo se zaputili u daleku, daleku galaksiju, još jednom u sastavljenu od Lego kockica. Provjerite kakvi su nam dojmovi nakon 90 minuta druženja s LEGO Star Wars: The Skywalker Saga.

Zadnje dvije igre iz franšize Star Wars definitivno su nam pružile novu nadu. Budućnost bi nam trebala donijeti više Star Wars igara iz nekoliko različitih studija, uključujući preradu KOTOR-a, nastavak Jedi Fallen Ordera pa čak i jednu stratešku igru. No, prije te budućnosti red je da ponovimo gradivo filmova pomoću kojih je cijeli Lucasov univerzum i zaživio. A kockice su se posložile tako da nam tu mogućnost nudi LEGO Star Wars: The Skywalker Saga.

Igra izlazi za svega dva tjedna pa sam dobio priliku zaigrati ju kako bih vidio je li Sila dovoljno snažna u njoj. Igrao sam PC verziju putem streaminga, ukupno 90 minuta što je bilo sasvim dovoljno vremena da steknem početni dojam o igri. Bio sam ograničen na igranje jedne epizode – one četvrte, od koje je sve i počelo.

Naravno da ovo nije prvi put da je Star Wars prepričan u LEGO stilu. Međutim, The Skywalker Saga ne reciklira stare kockice nego sve prezentira na drugačiji način od prethodnih igara. Na primjer, uvod u Epizodu IV sada je proširen događanjima s kraja filma Rogue One. No, i dalje je to poznata priča Star Warsa, sada još i bliža originalnoj prezentaciji jer se koriste razgovori iz samih filmova.

Uvod u Epizodu IV sada je proširen događanjima s kraja filma Rogue One.

Proširenje priče iskorišteno je i da bi se ubacili i neki novi humoristični dijelovi po kojima su LEGO igre poznate. Humor je ponovno simpatičan, a ako ste ga voljeli i u prvoj LEGO SW adaptaciji bit će vam drago da se neke od starih šala opet koriste, npr. Stormtrooperi u jacuzziju.

Od proširenja priče koristi ima i sam gameplay. U ovom je izdanju tako više je pažnje posvećeno specifičnim likovima. Droidi C-3PO i R2-D2 više nisu samo “ključevi za vrata”. Neprijatelji ih ne napadaju pa im to daje šansu da ih iznenade, tipa da hakiraju topove i srede neprijatelje iz druge prostorije. Novost je i to da se na nekim dijelovima levela može birati između dva načina na koja se situacija može riješiti.

U ovom je izdanju više je pažnje posvećeno specifičnim likovima i njihovim sposobnostima.

Akcijski je gameplay u Skywalker Sagi također proširen. Kamera je sada cijelo vrijeme iza leđa samih likova te se prilikom napucavanja iz zaklona prebacuje iza ramena. Nisam primijetio da igra forsira skrivanje u zaklonu jer sam bez većih posljedica mogao istući protivnike tako da se zaletim među njih.

U šaketanju je osmišljen sustav koji ima protunapade, kao i razbijanje neprijateljskog bloka. Protunapadi funkcioniraju tako da u pravo vrijeme pritisnete tipku Y ili trokut kad se taj znak pojavi iznad glave neprijatelja – znate već kako to funkcionira. Razbijanje bloka je jednostavno: samo promijenite tipku kojom udarate, npr. skočite i izvedete drugi napad. U cijeli taj sustav ubačen je množitelj bodova pa što više različitih napada povežete u combo, to više bodova dobivate.

Što više različitih napada povežete u combo, to više bodova dobivate.

The Skywalker Saga priče iz filmova prati kroz format misija. No, između misija nalazi se neočekivano prostran svijet, gotovo pa otvoreni tip mape. Taj mi je dio igre bio najzanimljiviji – proveo sam dvadesetak minuta istražujući Tatooine i rješavajući sporedne zadatke dok je Obi-Wan čekao svoj red. Ti su zadaci kraćeg trajanja, a neki su dizajnirani i kao zagonetke. Na primjer, naletio sam na spilju koja na prvi pogled nije imala ništa vrijedno pažnje, no kad sam se vratio do ulaza i uzeo baklju spazio sam novu rutu koja me odvela do Kyber kocke.

Kyber kocke su u ovoj igri glavne nagrade jer pomoću njih nadograđujete vještine svojih likova. Postoje Core vještine koje vrijede za sve likove (npr. brže trčanje, brže sastavljanje, veći domet privlačenja kockica i sl.), a onda imate i devet specifičnih klasa (Jedi, bounty hunter, droidi, itd.) od kojih svaka ima četiri svoje nadogradnje. Uz to još postoji i jedna posebna kategorija likova, među koje pripadaju i zvijeri poput Rancora. Ako vam je do toga, u LEGO Star Warsu možete režirati napad Rancora na Coruscant i sijati strah među tamošnjom populacijom.

Ako vam je do toga, u LEGO Star Warsu možete režirati napad Rancora na Coruscant.

Sve u svemu, igra ima zaista mnogo nadogradnji. Nisu samo vještine u pitanju jer osvojene bodove trošite i na kupovinu vozila i letjelica. Vozila slobodno možete voziti po mapi, a u svemiru imate punu kontrolu nad letjelicom, što uključuje ubrzanje i izvođenje barrel rolla. U orbiti također imate sporedne zadatke pa se možete igrati švercera od planeta do planeta. Svemirski sam gameplay vidio u prezentaciji jer do njega nisam došao prilikom 90-minutnog igranja, no djelovao mi je kao da nudi slobodu kretanja jednog No Man’s Skyja. Doduše, neće biti izravnog slijetanja na planete – taj dio će biti odvojen učitavanjem.

Nisam još siguran do koje će razine igra dopuštati putovanje između planeta. Primjerice, ne znam hoće li svi planeti biti dostupni za posjet od samog početka igre. Znam samo da igrač sada ima slobodu da u GTA stilu nastavlja priču onda kad mu to odgovara, a između misija može slobodno istraživati svijet i odrađivati sporedne zadatke.

Dakako, sve to može se doživjeti i kooperativno. Multiplayer funkcionira kao i u starim LEGO SW igrama – u bilo kojem trenutku moguće je ubaciti se kao drugi igrač. Ovoga puta sve se izvodi na vertikalno podijeljenom ekranu i svaki igrač cijelo vrijeme iz svoj pogled na akciju.

U multiplayeru ovoga puta svaki igrač cijelo vrijeme ima svoj pogled na akciju.

Moram priznati da me količina sadržaja u LEGO Star Wars: The Skywalker Saga uhvatila nespremnog. Uz već spomenute nadogradnje likova, glavne i sporedne misije, kupovanje vozila, svemirske avanture i mogućnosti glupiranja nisam vam još spomenuo ni to da svaka glavna misija ima po tri specifična izazova. Postoji čak i kolekcionarski element u sklopu kojega skupljate Data Cards, predmete koji su zapravo dodatne opcije za igru. Na primjer, Galaxy Rave kartica dodaje atmosferu disko kluba u cijelu galaksiju pa likovi posvuda plešu uz electro remix skladbi Johna Williamsa i poznate citate Darth Vadera.

A kad sam već kod citata, jedina stvar koja me razočarala jest ta da igra ne koristi glasove stvarnih glumaca iz filmova. Znam da je to pravni problem i da je izdavač ovdje Warner Bros., a ne Disney, ali kad se već koriste dijalozi iz filmova zvuči mi kao da slušam neku jeftinu verziju glasovne glume. Negdje imitacijom pogode glasove glumaca, a negdje kao da se ni ne trude.

Za ostale segmente igre ne mogu reći da im fali truda. Ekipa TT Gamesa kaže da im je ovo najambicioznija igra do sada i ako je suditi po viđenome – nisu u krivu. Nije čak ni daleko od najambicioznijeg single-player Star Wars projekta, ako količinski gledamo svu silu sadržaja u igri.

No, već sada mogu reći da ćete taj sadržaj cijeniti jedino ako LEGO igre smatrate zabavnima. Treba ipak prije svega biti svjestan da je ovo LEGO naslov, što u prijevodu znači da ne nudi veliki izazov za igrača i ako vam relativno jednostavne mehanike borbe i rješavanja zagonetki ne odgovaraju – tome neće pomoći bogatstvo samog sadržaja. Svejedno, mislim da većina igrača još uvijek nije svjesna koliko će ova igra biti velika. Zato preispitajte svoje osjećaje, trenutak istine dolazi 5. 4., kad LEGO Star Wars: The Skywalker Saga kreće u prodaju na svim platformama.

Komentari (7)

  • Danilo Boljevic

    21.03.2022 - 14:25

    Jedva cekam da izadje, obozavao sam stare LEGO Star Wars igre.

  • Jaybee

    21.03.2022 - 19:12

    Ja igram onu lego trilogiju na ps2

    • Cone3006

      @Jaybee, 21.03.2022 - 19:50

      To je legendarno

    • Jaybee

      @Cone3006, 26.03.2022 - 19:29

      Slažem se i to onu u kojoj su IV. V i VI

  • mamojebac

    22.03.2022 - 06:34

    Ovo će se uzeti za nitendo

    • Bosniagamer

      @mamojebac, 22.03.2022 - 10:46

      Pitanje je kako će se vrtiti na nintendu. Znam da su neke druge lego igre bile loše optimizovane. (city undercover)

    • mamojebac

      @Bosniagamer, 23.03.2022 - 17:40

      Koliko sam vidio, vrti se okej. No imao sam s nekim drugim igrama problema na nitendu, pa me ne bi čudilo. Pričekat ću izlazak te ću vidjeti što i kako

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?