HCL.HR

Recenzija

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

KOKICE I KOCKICE

Zoran Žalac

Majstora Yode stilom mudrim, recenziju ovu pisat ćemo! Puno za saznati, imat ćete. U galaksiju, daleko daleko idemo. Star Wars LEGO dojmove iznosimo… Ok, ne mogu ja ovo – imao sam dobru namjeru napisati čitavu recenziju u Yodinim inverzijama, ali Sila je očito slaba sa mnom. Na svu sreću, snažnija je s novom LEGO Star Wars igrom.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
50€ PlayStation 5 Ustupio distributer (CD Media)

U slučaju da niste čuli: The Skywalker Saga je potpuno nova Lego Star Wars igra koja obuhvaća sve filmove u serijalu, uključujući i one koji su već bili skockani u igre prije 15-ak godina. Te stare igre s ovom baš nemaju mnogo poveznica dalje od predloška, humorističnog pristupa i platformerskog gameplaya.

Skywalker Saga je količinski ogromna igra – sadržajnija nego ijedna druga LEGO igra do sada. Ne samo zato što pokriva devet Star Wars filmova, nego zbog činjenice da ima preko 20 planeta, devet klasa i više od 1000 Kyber kocki koje se osvajaju raznim aktivnostima u igri. Gameplay se svodi na udaranje i razbijanje predmeta, no svako malo pojave se tu mini igre napucavanja pomoću brodova u svemiru, puzzle misije ili čak izazovi poput igranja košarke.

Skywalker Saga je količinski ogromna igra – sadržajnija nego ijedna druga LEGO igra do sada.

Sama igra prilagođena je tako da u njoj mogu uživati i mlađi uzrasti igrača. Priča Star Wars filmova prepričana je brzo i jako pojednostavljeno. Čak imam dojam da igra računa na to da priču iz filmova već unaprijed znate. I naravno, ublažava neke stvari. Nećete ovdje tako vidjeti Anakinovo masakriranje Tusken Raidera koji su mu zarobili majku. Nećete se pitati ni tko je opalio prvi – Han ili Greedo – sve je ovdje podređeno humorističnom tonu pripovjedanja priče.

A kad je već tako, dobro je znati da je taj humor i dalje simpatičan. Redovito sam se podsmjehivao na gegove i bedastu komediju. Na primjer, Jar-Jar Binks je paparazzi koji iskače iz grmlja na vjenčanju Anakina i Padme, Obi-Wan uhvati grofa Dookua na tuširanju i sl.

Za razliku od starih LEGO SW igara, ovdje imamo glasovnu glumu, ali gluma nije posuđena iz filmova jer likovi imaju i neke nove linije dijaloga koje se ne čuju u filmovima. Neki su glumci odradili odličan posao u oponašanju glumaca iz filma, a neki su pak toliko neprirodni da je to na razini nekakve parodije. Humoristična je igra, ali neki glumci zvuče kao da ismijavaju dijaloge iz samog filma, što mi se osobno nije svidjelo. Srećom pa to nije na razini iritacije, a ako vam baš smeta, postoji i opcija da isključite glasove i prebacite se na mumljanje likova kao u starim igrama.

Svaka epizoda u igri sadrži 4-5 misija i traje oko sat vremena.

Svaka epizoda u igri sadrži 4-5 misija i traje oko sat vremena. To je samo po sebi otprilike deset sati igranja, ali je tek nešto više od trećine sadržaja u igri. Ovaj LEGO Star Wars je igra otvorenijeg tipa u kojoj svaka lokacija ima po nekoliko regija, a izvan glavnih misija možete rješavati razne izazove i mini-igre. Značajan dio sporednih misija otključava se u Freeplay modu kojem možete pristupiti kad završite glavnu priču pojedine epizode. I onda tu slobodno birate likove i rješavate prepreke koje određene klase likova mogu riješiti.

Poanta svih sporednih sadržaja u Skywalker Sagi je osvajanje Kyber kocaka kojim se nadograđuju vještine i karakteristike likova, tj. klasa. U pravilu svaka nadogradnja traži minimalno 4 kocke, a kasnije se taj broj povećava i do 20-ak po nadogradnji. Osvajanje kocaka je zabavno – to jest, zanimljivo je tražiti rješenja kako doći do neke kocke. Na primjer, treba složiti put do nje ili pronaći bateriju/ključ koja će ju osloboditi iz kaveza. Problem je samo što je to skupljanje kocaka opcionalno kolekcionarstvo.

Vidite, LEGO Star Wars je lagana igra. I kad kažem lagana, ne mislim na Kirbyjevu razinu laganog. Mislim na to da ovdje nema praktički nikakvog kažnjavanja igrača, a cijela se igra može završiti bez ikakvog nadograđivanja likova. Hrpa nadogradnji pada u vodu zbog toga što je igra previše lagana. Kakvog mi značaja ima što nadogradnjom mogu dobiti 10% više štete za napad, kad sve protivnike ionako pokosim s dva-tri udarca?

Hrpa nadogradnji pada u vodu zbog toga što je igra previše lagana.

Ne priznam argument da igra mora biti ovoliko lagana da ju i djeca mogu igrati. Može se reći da je i Ratchet & Clank igra za djecu, a ondje svejedno svaka mala nadogradnja osjetno pomaže u igri i sam proces razvijanja nije beznačajan kao u LEGO Star Warsu.

Pohvalno je to što igra ima skoro 400 igrivih likova kad se uračunaju DLC-ovi. Ali baš kao i s tisućama Kyber kocki čije nadogradnje uopće nisu presudne za igru, ovdje polovicu “likova” predstavljaju dodatni kostimi jednih te istih likova. Jedina veća razlika među likovima jesu vještine pojedinih klasa, npr. droidi znaju prevoditi različite jezike, jediji mogu koristiti Silu, i sl. Poneki likovi unutar klasa imaju različito animirane poteze u borbi, ali sama mehanika borbe za sve je likove manje-više ista.

Impresivno je koliko toga LEGO Star Wars donosi u paketu – ali je vrlo upitno hoće li vas za 70% sadržaja ove igre uopće biti briga.

Impresivno je koliko toga LEGO Star Wars donosi u paketu – ali je vrlo upitno hoće li vas za 70% sadržaja ove igre uopće biti briga. Ako ste kolekcionar i uživate u skupljanju svih mogućih stvari – super za vas, uživat ćete u LEGO Star Warsu. Svima ostalima bit će malo teže pronaći motivaciju da se zadrže u Freeplay modu ili da ponove misije u kojima su nešto propustili. Ako ništa, definitivno pomaže to što igru možete igrati kooperativno s još jednim igračem (split-screen) – znate da su ovakve igre uvijek zabavnije u društvu.

Stvar koju treba naglasiti kod gameplaya jest da se igra vidno trudi da ne bude jednolična. Mehanike su joj takve da boss bitke ne izgledaju puno drugačije u prvoj i devetoj epizodi, ali same se aktivnosti ne ponavljaju jedna za drugom. Malo trčkarate, malo se napucavate, slažete stvari, letitite, mozgate, skupljate stvari – i ništa od toga nije dosadno. Samo si treba naći motivaciju da išta od toga radite.

Igra se vidno trudi da joj se gameplay ne ponavlja.

Prezentacijski je LEGO Star Wars: The Skywalker Saga skroz solidan naslov. Zvuk je maksimalno autentičan ako izuzmemo glasovnu glumu, a vizualno je igra lijep spoj LEGO estetike i Star Warsa. Posebno mi se svidjela razina detalja u gradovima – prvenstveno na planetu Coruscant. S tehničke strane nemam posebnih prigovora, ali ni pohvala. Igra se uredno vrti u 60 sličica po sekundi (samo su cutscene u 30 fps-a) i kontrole su iznimno responzivne. Šteta je jedino što nema nikakvih posebnih prilagodbi za DualSense kontroler, npr. adaptivni triggeri uopće nisu podržani. No, to se možda promijeni naknadnim ažuriranjima.

Da zaključimo priču, LEGO Star Wars je do sada najambicioznija Lego igra koja nudi jako puno sadržaja… ako je to sadržaj koji vi želite. Humor joj je dobar, gameplay se trudi da ne bude ponavljajući, a i lokalni je multiplayer nešto što danas rijetko koja igra nudi. Nažalost, jedini izazovi u ovoj igri su opcionalni i svode se na mozganje koje nema veze sa sustavom napredovanja. Nećete biti puno jači ni bolji nakon sto nadogradnji, tako da si sami morate pronaći i volju i cilj za igranje nakon što završite s glavnom pričom.

Igra u kojoj će najviše uživati sakupljači stvari te oni koji ju budu igrali u društvu.

77 Naša ocjena
  • stvarno gomila sporednih sadržaja (izazova, misija, mini-igara)
  • gameplay se trudi izbjeći ponavljanje, zabavan je u co-opu
  • simpatičan humor
  • razvijanje klasa djeluje beznačajno
  • sustav borbe ne pruža apsolutno nikakav izazov

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (10)

  • StargateFan

    14.04.2022 - 20:10

    Igrao sam puno Lego igara u zadnjoj godini zbog klinaca ali ova igra ne donosi ništa novo. To nije SW kojeg želim i tu je isto dio problema ali igra kao Lego igra je ono – meh 😅 Ne vrijedi kupnje, osim za klince kojima nije bitan gameplay, sadržaj i ostale stvari koje meni jesu 🙂

  • Darcoolio

    14.04.2022 - 20:41

    Bukvalno imam totalno kontra utisak u odnosu na ovo što je napisao StargateFan.
    Igram sa klincem, uživamo, a teško da će se ovo tako brzo završiti.
    Za ljubitelje LEGO igara sasvim ok zabava i, ukoliko ne igraju samo glavne misije, sigurnih 40+ sati zabave.

  • Agent

    14.04.2022 - 20:44

    Dal se kontrole mogu mjenjat? Pošto na dosta lego igara se ne može

    • Zoran Žalac

      @Agent, 14.04.2022 - 21:02

      Nemoj me 100% uzimati za riječ, ali mislim da ima nekoliko preseta koje možeš odabrati, ali ne možeš svoje custom kontrole stavljati.

  • Cone3006

    14.04.2022 - 21:13

    Mislio sam da ce biti veca ocjena nista of toga..

    • Darcoolio

      @Cone3006, 14.04.2022 - 21:49

      tebi je ocena, koja je subjektivno mišljenje recenzenta, merilo da li nešto valja ili ne?

    • Cone3006

      @Darcoolio, 15.04.2022 - 12:49

      Nije menu she do ocene mislio sam da ce imati neke move cari koje nisi imali proali lego naslovi.Po ovome sto Sam procitao ista lego igra Kao i sve ostale samo bolja grafika

  • Sinek

    14.04.2022 - 21:29

    da li su lego igre isti repetitivni shit

    • Sinek

      @Sinek, 14.04.2022 - 21:30

      …kao i prije 15 godina, ili se nesto promijenilo po pitanju dizajna i mehanika?

  • Ovcaodnovca

    15.04.2022 - 11:27

    sin igra i uziva…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?