HCL.HR

Need for Speed Heat – toplo, vruće, vrelo

Zoran Žalac 03.09.2019.   •   11 komentara


Need for Speed se vraća svojim korijenima! Koliko li smo to samo puta slušali? No, možda je sada baš – za ozbiljno?

U redakciji HCL portala nismo bili izvan sebe nakon što je najavljen Need for Speed Heat. „Ode u rikverc!“, „Pa opet nema Vin Dizela!“ – orilo se po uredu. Ipak, kad se prašina slegla, novi nam je NFS počeo šaptati sve proste stvari koje smo htjeli čuti. Igor je zaigrao igru na Gamescomu i prvi mu je dojam bio pozitivan. Kako kaže, podsjetio ga je Heat na slavni Underground više nego reboot iz 2015. godine.

„Mlačna noć, u selu lavež, kasan ćuk ili netopir“, počinje Igor svoju priču „… kad ono Mercedes AMG bježi od policije i helikoptera“. Ništa novo za NFS serijal, ali stvar je u tome da NFS već godinama nije imao intenzivne policijske potjere s visokim ulozima. Vrhunac nemaštovitosti dogodio se u Paybacku iz 2017. kada je bježanje od policije bilo svedeno na što brže prolaženje kroz određene točke na mapi. Heat bi tu mogao biti spas kakvog se čeka još od 2005.

Naime, Heat donosi privlačan odnos između nagrade i rizika koji se ne može zaobići. Sustav je sljedeći: po danu zarađujete novac u odobrenim uličnim utrkama. Osvojenim novcem kupujete nove automobile i nadogradnje za njih, no sve se to prvo mora otključati. A otključava se pomoću reputacije – koju možete skupiti jedino sudjelovanjem u ilegalnim utrkama po noći. Tu stvari postaju rizične jer se policija upliće u utrku dok se ta utrka odvija, a nastavlja vas ganjati i nakon utrke.

Dodatni je rizik taj što vam automobil nije neuništiv, što znači da vas policija ne mora zaustaviti da bi vas uhitili – dovoljno je da vas onesposobe. U slučaju da vas uhvatite, gubite novac koji ste ostvarili utrkivanjem preko dana (i to u značajnom iznosu), a kazna je i to što vam se računaju samo osnovni bodovi reputacije koje ostvarite – bez množitelja za svaku razinu policije. Dakle, jednim krivim potezom možete ostati i bez bodova za otključavanje novog automobila i bez novca s kojim biste ga potom kupili.

Da stvari budu još interesantnije, u igri će postojati takozvani HH eventovi, odnosno utrke kojima možete pristupiti jedino kad iza sebe imate hrpu policije. Jedino će se na tim utrkama moći otključati najbolje nadogradnje u Ultimate i Ultimate+ kategoriji.

Možda vam to sve skupa zvuči strogo i to nije zabavno. Što ako policija uhvati igrača triput za redom i on izgubi sav novac – zar mora krenuti od samoga početka? Naravno da ne. Koliko god da su nemilosrdne te policijske snage predvođene Lt. Mercerom, još uvijek će se igra pobrinuti da igrač ne bude kažnjen oduzimanjem automobila. Isto tako, reputacija se neće osvajati samo u noćnim utrkama već i na nekim sporednim misijama koje će se odvijati tijekom dana, kada policije i dalje ima, samo nije toliko krvoločna. Šteta na automobilu također će se moći popraviti tijekom potjere, prolaskom kroz benzinsku postaju, ali maksimalno tri puta tijekom iste potjere.

U Heatu ne treba očekivati veliku raznovrsnost utrkivanja pored kružne utrke, sprinta (asfaltnog i off-roada) te natjecanja u driftanju. Svejedno, dobra je vijest da će se svi automobili moći koristiti za sve tipove natjecanja, a upravo će tu na vidjelo izaći fleksibilnost modificiranja vozila. Ako želite driftati sa SUV kategorijom, nitko vam neće braniti da pokušate podesiti vozilo za to. Isto tako, po prvi put u serijalu nije zabranjeno prebaciti motor iz jednog auta u drugi – pod uvjetom da taj motor može stati u željeno vozilo. Tuning će se moći obavljati i tijekom vožnje, baš kao u Paybacku.

Vozni park sastojat će se od 127 automobila, što je najšira ponuda još od NFS Shifta 2. Falit će jedino Toyotini modeli, iz nekog razloga. Auti će se moći modificirati kroz niz segmenata pa čak i u zvuku ispušnog sustava. Svakom ćemo moći ugraditi po dva pomoćna sustava, npr. zamjenske gume koje se same pumpaju nakon što se postojeće probuše, ili pak uređaj za ometanje policijskog EMP napada.

Prvi put u serijalu moći ćemo sređivati i vozače. Na raspolaganju će biti 12 avatara, muških i ženskih, ali nijedan od njih neće biti trajan izbor te ćemo izgled moći promijeniti kad god to poželimo. Sami likovi bit će vidljivi u režiranim animacijama pa će biti važno da ih obujemo u ozbiljne čarape. Ako već auto može imati teksturu metalnog satena, što ne bi i vozač pratio visoku modu?

U gradu zvanom Palm City moći će se istovremeno naći 16 stvarnih vozača, ali online komponenta neće biti obavezna te za NFS Heat nećete morati biti spojeni na internet. Osim samog utrkivanja, po gradu ćemo tražiti flamingose i grafite kako bismo otključali neke posebne nagrade u obliku vizualnih dodataka za vozila. Vozikanje će pratiti glazba elektronskog zvuka i urbanog stila, a bit će prilagođena aktivnosti: smirenija tijekom dana i napetija tijekom noći.

Vremenski uvjeti trebali bi biti dinamični, a osim kiše vidjet ćemo maglu. I izmaglicu, naravno, ništa bez izmaglice. Grafički već znamo što očekivati – to je Frostbite engine, u igri za postojeću generaciju konzola. Trideset sličica po sekundi je očekivano, osim u PC verziji. Igor je u probnoj verziji (na PS4 Pro) primijetio neka usporavanja prilikom izvođenja, ali tako to uvijek bude jer igra još nije dovršena.

Need for Speed Heat očekujemo 8. 11. ove godine, odnosno tri dana ranije na Access pretplatama. Očekivanja su u ovom trenutku dosta niska, s obzirom na pad kvalitete u posljednjih nekoliko izdanja NFS-a. Međutim, potencijal je tu. Dakako – potencijal za dobru arkadnu zabavu. Tražiti išta više od Need for Speeda bilo bi pretjerivanje.

Označeno sa:

Komentari (11)

  • deanHR

    03.09.2019 - 20:27

    Ništa ne znam dok ne stigne u EA access da isprobam. Uopće više ne vjerujem nikome oko NFSa. Proba se pa vidi. Prošli je užas a pretprošli bi bio OK da nema užasan AI, sranje od allways on konekcije i pogotovo ona sranja od cut scena jer vožnja je NFS. E da, i ona sranja od policijskih svjetala koja su izazivala epilepsije. Ovaj novi za mene nema niti jedan posto hypea.

  • armin221186

    03.09.2019 - 20:45

    Ovaj mi nfs lici na nfs pro street i to je posljedni nfs koji sam odigrao sa gustom nakon tog nijedan mi nfs nije sjeo, ali realno tesko da ce ikad ponoviti uspjeh nfs U2,zato vjv i nece da rade U3 dok ne naprave bas nesto epic

  • Dream Breaker

    03.09.2019 - 21:37

    obecava ovaj, al i dalje mi je #1 NFS 3

  • Saren

    03.09.2019 - 21:44

    Sve je to fora ali cisto sumnjam da ce bit blizu ili u rangu sa svim poznatim klasicima iz ovog serijala. Cekat cu review-ove, ali mi ni jedan do sad vidjen video nije dao dovoljno hypea. Naslusali smo se obecanja kako ce svaki NFS koji dolazi biti ono nesto i super i sto sve ne, ali im ne vjerujem ni mrve odavno. 127 automobila jest puno kada se pogleda unazad za ovaj serijal, ali ruku na srce otkad me Forza Horizon 4 razmazila sa 600+ automobila i ja krenuo kao ludjak sakupljati svakog do kojeg se moze doci, ovo mi je nekako premalo. Doduse nista lose u samoj brojci. Ali valja vidjeti detaljnije gameplay, reakcije ljudi i review. Do onda ni primisli o kupovini ovoga.

    • Saren

      @Saren, 04.09.2019 - 11:49

      Slazem se da sama brojka nista ne nosi, no ipak lijepo je vidjeti, mada i ovo sta imaju sad je kako si rekao ok. Samo oni nikako da naprave nesto kvalitetno po pitanju serijala vec duze vrijeme. Nadam se da je ovaj iznimka.

  • Idealist

    03.09.2019 - 21:45

    bilo bi dobro da ima opcija težine pa da se može izgubiti auto.

  • tryon

    04.09.2019 - 08:42

    ne kupujem ako nema street-x

  • bunda3745

    04.09.2019 - 09:17

    Kakve su ovo bezvezne kosntrukcije za zadnje spojlere ?
    “krkan race simulator”

  • marko1106

    04.09.2019 - 11:16

    Jedva cekam da kupim reputaciju pravim novcima posto ce ovako biti pretesko nakon prvog veceg update-a koji ce uvesti te iste mikrotransakcije kojih nece biti.

  • Darac83

    04.09.2019 - 21:58

    Neznam… Fali mi neki casual racing za razbibrigu, možda baš ovo bude to…

  • Mahnox

    30.10.2019 - 16:59

    Need for Speed carbon je najbolji NFS

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?