HCL.HR

Igrali smo Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, skupili milijun bodova u 2 minute

Zoran Žalac 15.08.2020.   •   20 komentara


Je li Tony Hawk pod stare dane ostao vjeran igrama koje su mu donijele prepoznatljivost kod igrača ili je odlučio napraviti okret od 900 stupnjeva?

Iako u načelu najviše volim igrati potpuno nove igre, zadnjih sam godina obnovio radost igranja starih hitova uz pomoć remastera kao što su Spyro: Reignited Trilogy, Crash Team Racing: Nitro-Fueled i MediEvil. Ove godine željno iščekujem Cyberpunk 2077, ali odmah iza njega najiščekivanija stara igra u novom ruhu mi je Tony Hawk’s Pro Skater 1+2.

Uz ovaj sam skejterski serijal proveo lijepe dane, dok je isti još bio u rukama ekipe Neversofta. Kad je THPS preuzeo studio Robomodo, serijal je već bio na izdisaju, a ekipa toliko nesposobna da nije znala napraviti ni pošten remaster na postojećim temeljima. Na svu sreću, Robomodo se raspao nakon sramotnog Pro Skatera 5, a Tony Hawk je dobio još jednu priliku da oživi staru čaroliju arkadnog skatebordinga. Nakon igranja demo verzije, čini mi se da je tu priliku iskoristio na najbolji mogući način.

U demo verziji, dostupnoj samo uz preorder (fuj praksa!), može se voziti samo legendarni prvi level iz prve igre – Warehouse. Također se igra samo s naslovnim „Birdmanom“. Vozi se samo Single Session mod u trajanju od dvije minute, no i to je sasvim dovoljno da se dotaknemo ključne stvari – osjećaja kontrole. Naime, THPS je postao popularan po intuitivnim kontrolama koje su omogućile lakoću skejtanja i izvođenja trikova. S vremenom je serijal postao suviše kompleksan za svoje dobro, ali radosna je vijest da je THPS 1+2 zadržao pravi balans.

Iako je ovo remaster prvih dvaju igara, u njemu ćete naći i neke mehanike iz ostalih THPS naslova. Primjerice, moguće je koristiti Revert za spajanje trikova nakon silaska s rampe, koji je uveden tek u THPS3. Možete isto tako koristiti i Level Out tehniku iz THPS4. No, ako baš želite igrati kao što se nekoć igralo u THPS 1 ili 2, možete se u opcijama ograničiti na stari moveset iz prve ili druge igre. U bilo kojem slučaju, kod rasporeda kontrola nije ništa mijenjano – sve je onako kako pamtite.

Remaster jest mrvicu brži u gameplayu nego original, ali to je zato što se izvodi u 60 fps-a, čak i na konzolama. Rekao bih da su skokovi na rampama bliže realističnima nego prije, s tim da još uvijek stignete kombinirati i do tri trika u dobrom zaletu. Malo kraće vrijeme koje provedete u zraku točno se vidi prilikom izvođenja Hawkowog poznatog trika – The 900. Ovdje to izgleda kao da ga on zaključi na nekih 860 stupnjeva, tj. kao da mu fali djelić stotinke u zraku.

Ako me sjećanje dobro služi, i u prijašnjim je igrama postojalo nekoliko kamera s kojima se moglo igrati. Ovdje postoje tri: standardna, niska i visoka. Niža kamera daje bolji pregled na skateboard, ali nije toliko približena kao u konkurentnom Skate serijalu. Uglavnom je u fokusu na ekranu sam skejter i to i dalje dobro funkcionira, pogotovo kod luđih trikova u kojima radite salto i sl. Animacije su izvrsno odrađene i nisam osjetio čudnu fiziku prilikom padova. To su donekle i maskirali time da kod padova postoji vizualni efekt kojim je skraćen povratak skatera na skate. Ne vidite ga kako se podiže s poda i staje na skate, nego se samo pojavi natrag na dasci.

Iz kasnijih igara u ovom remasteru nisu uključene mehanike hodanja (tj. uzimanja skejta u ruke) niti flatland trikovi. No, ubačeni su zato neki novi trikovi i dobra je stvar da ih u bilo kojem trenutku možete postaviti kroz meni u pauzi. U demo verziji nije dostupno modificiranje daske, ali će i to po svemu sudeći biti moguće iz menija, usred vožnje. Novost je i mogućnost prebacivanja pjesme (tipka R3 na kontroleru) dok ista svira. Moguće je također složiti i vlastitu playlistu, tj. odabrati koje će pjesme u nizu svirati, a koje neće. Od starih stvari jedino mi nedostaje opcije replaya, odnosno snimke svake vožnje. Možda to dodaju kasnije?

Grafički gledano igra izgleda skroz solidno. Sjene su pomalo zrnaste i nazubljene u verziji za PS4 Pro, no to je cijena koju ću rado platiti za glatkih 60 sličica po sekundi. Ima tu i tamo nekih dijelova mape koji se mogu uništiti, ima nekoliko refleksija u obaveznim lokvicama, ali ništa od toga nije suludo dobro za današnje pojmove. Ipak, kad se usporedi s izgledom 20 godina starih originala, razlika u vizualnoj prezentaciji je enormna i to treba cijeniti. Pozitivno je i to što nisu pretjerali s kojekakvim efektima zamućivanja jer to ovoj igri nije potrebno.

Nakon ovog kratkog isprobavanja demo verzije, čini mi se da Activision ima još jedan vrhunski remaster u rukavu, dostojan originalnog materijala. A THPS 1+2 zapravo ne morate ni gledati kao modernu reciklažu stare igre. Jer svi će igrači moći međusobno dijeliti svoje kreacije skate parkova, što znači da će igra imati na tisuće novih levela. Tu su također novi skateri koji nisu bili dostupni u originalnim igrama te nove pjesme. Na kraju izgleda kao da dobivamo potpuno novu igru na temelju stare. I to je najbolji trik koji je Tony Hawk u 2020. mogao izvesti.

Za kraj, pogledajte kako Igor obara vlastiti rekord i skuplja preko milijun bodova u jednom dvominutnom “seshu”.

Komentari (20)

  • Bojko

    15.08.2020 - 14:24

    Zoki srce mi je poskočilo kad sam vidio naslov članka. Jedva čekam zaigrati.

    Kako misliš da nema flatland trikova? Vidio sam razne Caspere, Pogoe i dr. Za replay se slažem, treba ga ubaciti barem naknadno i to unaprijeđenog naspram original inače baš i nema smisla. Ali ono što mene veseli je park editor. Uh nisam mislio da ću dočekati, ali evo ga, Hawk je ponovno tu i rastura!

    • Zoran Žalac

      @Bojko, 15.08.2020 - 14:26

      Provjerim još za flatland, ali na prvu mi se učinilo da nema.

    • Bojko

      @Zoran Žalac, 15.08.2020 - 16:25

      Trebao bi moći napraviti pokoji flatland trik iz manuala. ⏹⏹ ili 🔼🔼 ili ⏺⏺ dok si u manualu, ako me pamćenje ne vara. Inače, gameplay vrlo sličan kao THPS3 – osim glupog wallplanta kojeg vidim i Igor spama. 🙃

    • 312AE

      @Bojko, 15.08.2020 - 16:21

      Mislim da nema flatland trikova kao takvih, ali kao special, recimo Rodney Mullen radi Casper itd.

    • Bojko

      @312AE, 15.08.2020 - 17:15

      Pogledaj si Nightspeeds-ov video oko 13:30. To je flatland (možda se mimoilazimo u terminologiji). Dakle po istom principu kao u THPS3.

    • chocobo_047

      @Bojko, 15.08.2020 - 18:36

      Da, ali ne može recimo stajati na osovinama kotačića i vrtjeti skate pa u manual nose ride pa u casper slide ako flatland trikovi nisu prisutni.

    • Zoran Žalac

      @Bojko, 15.08.2020 - 18:46

      Je, vidiš. Samo treba znati izvesti. Zahrđali mi prsti!

    • 312AE

      @Bojko, 16.08.2020 - 15:30

      A ok kužim kaj misliš, je toga ima, pivot i to, ali kompleksniji trikovi ili zapavniji su special. No nema veze, bude to sve zabavno. 😊

  • bAbU144590

    15.08.2020 - 14:42

    Mislim da će igra uspit i postati poprilično popularna(opet).

    • Arthur

      @bAbU144590, 15.08.2020 - 16:28

      Nadam se. Ovo mi je među top serijalima tako da stvarno držim fige bez obzira na fijasko od prošlih dijelova.

  • Hex

    15.08.2020 - 14:46

    A gdje su helikopter i avion u warehouseu? Nadam se kako dolaze u punoj verziji. Grindanje po elisi da bi se otvorila vrata za još jednu vanjsku prostoriju.

    • Igor Belan

      @Hex, 15.08.2020 - 15:52

      E to ti nije u Warehouseu (THPS1), nego u Hangaru (THPS2).

  • Hex

    15.08.2020 - 17:33

    Damn, u pravu si! U biti Hangar je upgradeana verzija Warehouseu. A vidim da mi je full poznatno, i taxi je tu i sve.

    • Zoran Žalac

      @Hex, 15.08.2020 - 18:47

      Osobno mi draži Hangar, malo više prostora i te tajne prostorije…

  • chocobo_047

    15.08.2020 - 18:41

    THPS 4 mi je ipak najbolji. Imao/igrao verziju za PS i PS2. Da su tada postojali achievementi, sigurno bih imao platinu. Najbolji soundtrack ikada, baš sam uživao.

    • Arthur

      @chocobo_047, 16.08.2020 - 01:13

      I meni također thps 4. Od mapa sam najviše tukao alcatraz i college. I druge su odlične ali te dvije su mi najdraže u cijelom serijalu. I još igrati king of the hills s frendom, nema boljega😂😂.

    • chocobo_047

      @Arthur, 16.08.2020 - 12:29

      Svi su leveli dobri ali sam nekako najviše uživao u levelima San Francisco i karneval. Ma svi su leveli bili dobri, Alcatraz isto među boljima. Sjećaš se onih ‘cheatova’ koje si mogao kupiti za osvojene/pronađene dolare? Slow-motion je bio majka za comboe, flatland trikove, grind…. Ma za sve.

    • Bojko

      @chocobo_047, 16.08.2020 - 10:28

      Meni thps 2. Ajde i 3 nije loš, naigrao sam ga se. Nakon reverta je postalo prelako održavati comboe, a samim time je nestala fluidnosti linija. Wallplant je skroz uništio fluidnost i kreativnost po meni. Pogledaj čak i Igorov video, na stranu score, ali dosadno za gledati.

  • PppPP

    15.08.2020 - 19:30

    Jel to skate na električni pogon ili? Lol

  • SummerianKnife

    16.08.2020 - 13:34

    Soundtrack je vrhunski bio….sve punk/rock prave stvari

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?