HCL.HR

Recenzija

Erica

U ZEMLJI DROGE I ČUDESA

Zoran Žalac

Prije otprilike dvije godine, kada je predstavljena PlayStation 4 ekskluziva pod nazivom Erica, bio sam uvjeren da će interaktivni filmovi prerasti u trend. Netflix je krenuo tim smjerom, no danas je sve to još uvijek nekako stidljivo i takvih je filmova relativno malo. A neobično je stidljiv i Sony Interactive Entertainment koji je svoju novu igru lansirao bez ikakve marketinške kampanje. Erica se u prodaji našla bez prethodne najave, a Sony je iz igre uklonio svaki spomen PlayLinka – inicijative kojom je prije dvije godine promovirao igranje igara na PS4 konzoli uz pomoć pametnog telefona.

Iako se PlayLink nigdje ne spominje, Erica svejedno ima prateću aplikaciju te se može igrati pomoću mobitela koji se na PS4 spaja putem wi-fi konekcije. No, za razliku od PlayLink naslova, ovaj se interaktivni triler može igrati i koristeći touchpad na kontroleru. Premda se oba sustava kontroliranja svode na banalne pokrete povlačenja prstima po ekranu, nijedan mi nije savršeno odgovarao jer je upravljanje kursorom dosta osjetljivo, a nema postavke kojom bi se podesila brzina kretanja.

Pod drugačijim okolnostima to bi bio dosta veliki problem, ali Erica je primarno film te se većinu vremena – gleda. Svi prizori u igri su uživo snimljeni i odglumljeni, a vidi se da na projektu nisu radili amateri već da se primijeti profesionalno kadriranje, dok je glumačka postava skroz solidna i uvjerljiva. Glazba je također intenzivna; ništa manje nije ni za očekivati od proslavljenog skladatelja Austina Wintoryja.

Priča se veže uz klasični zaplet o tajnom kultu i njihovim ritualima, ali koliko god da je predvidiva i klišeizirana, na kraju je zaokružena kao dosta koherentna cjelina s glavom i repom. Radnja je napeta, mistična i dinamična, a baš poput većine filmova – Ericu možete završiti za 90-120 minuta. Zamjeram joj što priča ponekad skače kroz vrijeme i mjesto bez objašnjenja, a zatim i to što se drugačiji završeci biraju tek na samome kraju. Odnosno, 90% vremena igra vas usmjerava do iste završnice bez obzira kakve vi odluke donijeli.

Erica je samim time igra u kojoj ne možete zapeti niti biti kažnjeni za donošenje krivog odabira. Najgore što vam se može dogoditi da zbog sporih reakcija igra sama donese neku odluku za vas. Nema ovdje zagonetki ni nekog posebnog mozganja jer se aktivnosti svode na otvaranje kutija, provirivanje iza ugla, razgovor s likovima te biranje između poteza koje naslovna cura povlači. Jedino je dobra stvar što igra ima solidan tempo te igrača konstantno drži angažiranim. Stalno se nešto događa i nema pauza u obliku učitavanja, ne treba čitati hrpe tekstualnih zapisa i spuštati pogled prema mobitelu.

Erica stoga drži dobar balans između filma i igre, iako nije ni najzanimljiviji film koji ste gledali niti najzabavnija igra koju ste igrali. Rekao bih da se isplati izdvojiti vrijeme za ovu igru ako volite okultnu tematiku i ovaj oblik interaktivnih sadržaja.

Čak je i cijena od 74 kune prihvatljiva jer toliko u prosjeku koštaju ulaznice za dvije projekcije filma. No, nekako imam predosjećaj da će Erica jednoga dana biti poklon pretplatnicima PS Plusa, pa ako ste među njima, možda je bolje da malo pričekate s projekcijom ovog trilera.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

Erica drži dobar balans između filma i igre, ali nije ni nazanimljiviji film koji ćete gledati niti najzabavnija igra koju ćete igrati.

68 Naša ocjena
  • napeta i dinamična priča
  • uvjerljiva gluma, dobra kamera i izvrsna glazba
  • igračeve odluke donose drugačije scene, ali su u konačnici iluzija izbora
  • kontrole su mrvicu preosjetljive, a nema podešavanja

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (4)

  • InDy4962

    23.08.2019 - 21:16

    “No, nekako imam predosjećaj da će Erica jednoga dana biti poklon pretplatnicima PS Plusa…”

    Rečenica koja najslikovitije opisuje “igru”

  • bosnjakdean

    24.08.2019 - 21:16

    koga briga za kontrole isss

  • Holysheat666

    07.07.2020 - 23:21

    Eto , na ps plusi, .. ne kanim skidat….

    • Petar Marjolovic

      @Holysheat666, 29.07.2020 - 23:42

      Ja sam odigrao igru, i stvarno mi se svidjela. Prijelazi iz naših kontrola do izvršenja u filmu su jako fluidni i skoro neprimjetni. Ne traje dugo igra pa preporučujem da probaš, priča mi je bila dosta interesantna a kontrole bi mogle biti malo bolje.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?