HCL.HR

Recenzija

FAR: Changing Tides

Jules Verne i more

Dominik Vadas

Godina 2018. donijela nam je FAR: Lone Sails, indie naslov u kojemu smo u ulozi malenog protagonista pokušavali pronaći smisao u distopijskom svijetu. Igra je dobro prošla kod kritike i publike, stoga je bilo pitanje vremena kad ćemo dobiti nastavak. FAR: Changing Tides preuzeo je kostur prvog dijela kojeg je potom uvećao po svim segmentima. Ta se taktika nije pokazala posve uspješnom, ali bez obzira na to radi se ovdje o jedinstvenom naslovu vrijednom vašeg novca i vremena.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
20€ PC Ustupio izdavač

Priču FARa pratite kroz oči malenog dječaka koji se budi u razrušenom i potopljenom gradu. Nakon kratkog lutanja pješice i ponešto ronjenja, otkrivate steampunkom inspirirani brod kojeg pokrećete i polazite na avanturu u nepoznato. Baš kao u prethodniku, ni ovoga puta igra vam neće pružiti nikakav kontekst ili dijalog gdje točno idete, već je na vama da sami konstruirate značenje svijeta u kojemu ste se zatekli. Takav pristup pomaže u zbližavanju igrača s likom kojeg kontrolirate, potiče znatiželju te stvara ugođaj misterije.

Za vrijeme prvog odigravanja nije postojao trenutak u kojemu sam se prestao pitati što se ovdje dogodilo, kamo će to moj lik stići i što će ondje zateći. Ljepota FARa je u tome što ne zadaje i ne zagovara samo jedno ispravno tumačenje, već igraču u potpunosti oslobađa ruke i tako mu dopušta da sam stvori fabulu koja mu najviše odgovara. Igra vam nudi određene hintove koji vam otkrivaju što se dogodilo i kako je do toga došlo, no daleko je to od zaključka, već je riječ tek o mogućim smjernicama.

Bez da išta spoilam, reći ću samo kako u igri postoji poveznica s prvim dijelom i za očekivati je kako ćemo imati i treći, finalni dio sage. Putovanje, otkrivanje novog i traganje za odgovorom čitavo vrijeme izmjenjuju se u fino nijansiranim odmacima, zbog čega sam na kraju igre imao osjećaj ispunjenosti i želju da se i sam otisnem u neistraženo.

Slika govori tisuću riječi

Priču u FARu otkrivate promatranjem, zapažanjem i naposljetku, slušanjem. Vizualna prezentacija očarat će vas na prvi pogled. Igra koristi specifičan umjetnički stil koji neodoljivo podsjeća na prijašnje indie hitove poput Inside. Premda je ovdje riječ o 2.5D platformeru, ono što vidite na ekranu djelovat će vam kao pravi trodimenzionalni pogled. Bez šale, FAR je u nekim trenucima toliko neodoljiv da ćete ponekad samo gledati obzor koji se odmotava pred vama. Postoje dijelovi igre na kojima sam morao zaustaviti svoje odigravanje kako bih napravio screenshot, i to zato da bih si sačuvao prekrasan prizor kojemu se kasnije mogu vraćati.

Glazba je količinski manje očaravajuća od vizualnog dijela, ali dodatno pojačava sveukupan doživljaj. Nema je puno, stoga svako njeno pojavljivanje oplemenjuje vizualnu prezentaciju i daje vam do znanja kako bi sada bio prikladan trenutak da malo razmislite o onome što gledate. Na vama je hoćete li se više fokusirati na apokaliptični svijet i njegovu usamljenost i beznadnost; ili pak na osjećaj stoičkog traganja koji u vama budi opuštajuća glazba.

Povuci, potegni

Vašu meditaciju prekidat će gameplay koji se sastoji od dva glavna elementa – brige o vašem vozilu i rješavanju zagonetki. Tijekom cijele igre krećete se vašim brodom koji će svako toliko naići na prepreku koja će od vas tražiti da se zaustavite i riješite problem. Princip rješavanja problema svodi se na klasično povlačenje predmeta, pritiskanje okidača, čišćenja prolaza kako biste oslobodili put nekoj energiji… Premda takvih koncepata nema puno, nikad vam ne dosade i održavaju dojam raznolikosti.

FAR nije naslov koji će vas otupiti svojom težinom, stoga ne očekujte zagonetke čije će vam rješavanje proizvesti “Eureka” trenutak euforije. Često ćete instinktivno shvatiti što morate odvući i kojim redom pritisnuti tipke da bi stvar funkcionirala. Neki igrači žalili su se kako su u par navrata doživjeli dezorijentiranost i nisu znali što trebaju napraviti. Osobno nisam imao takva iskustva, no ostavljam tu mogućnost otvorenom.

Mali od palube

FAR: Changing Tides donosi produbljene mehanike upravljanja vozilom u odnosu na prvi dio. Osim što morate prikupljati i održavati resurse koji pokreću vašu mašinu, ovog puta morate i kontrolirati način na koji će se ona kretati. Na početku igre imate samo jedra, na igraču je da ih podigne, spusti i namjesti na idealan kut vjetra. Podizanje i spuštanje jedra ne odvija se pukim pritiskom tipke, već morate ručno podići jarbol, popeti se na njega kako bi došli do jedara te se ponovno spustiti dolje kako bi ih zakvačili za trup broda i tako ih podigli. Cijela radnja traje petnaestak sekundi, što na prvu ne zvuči nimalo strašno, a u početku sam čak i razdragano gledao na cijeli taj proces jer sam se barem na trenutak osjećao kao moreplovac i kapetan. Problem je u tome što to činite kroz cijelu igru pa nakon nekog vremena postane naporno.

Nešto kasnije vaš će stroj dobiti nadogradnju koja će vam omogućiti da zaronite ispod površine. Ta sloboda da se krećete kao brod na jedra, a da bi se drugi trenutak uz pomoć motora kao podmornica spustili u dubinu, dobrodošao je novitet i ponekad će vam staviti osmijeh na lice. Naravno, taj motor zahtjeva gorivo i resurse koje morate uokolo tražiti a također se može i pregrijati i naposljetku pokvariti, što pak od vas zahtjeva pronalazak alata za popravak. S druge strane, niti plovidba jedrima nije posve lagodna, jer vam jedra mogu zapeti o kakvu stijenu i tako postati beskorisna. Štoviše, zbog 2D prikaza, ponekad niste ni sigurni u koje ćete stvari udariti vašim jedrom, a koje ćete mirno zaobići. To rezultira blagom frustracijom.

Glavni problem igre ipak nije održavanje vaše plovilice. Resursa i alata za popravak ima dovoljno, nikad se neće dogoditi game over jer ste zaboravili nešto pokupiti, niti će se dogoditi da ste ostali bez ikakvog pogona nasred mora i morate plivati deset minuta do nekih mrvica goriva. Najveća kvaka je u tome što to morate raditi stalno, a to se potpuno kosi s filozofijom i estetikom priče. FAR je naslov koji bi u vama trebao probuditi spokoj i potrebu za samorefleksijom dok promatrate zanimljiv i nesvakidašnji svijet u kojemu ste se našli. Umjesto da se fokusiram na prekrasnu grafiku i sveopću kontemplativnost, ja stalno trčim gore dolje po brodu. Neurotičnim pogledom pratim svaki objekt kojemu prilazim, u strahu da će mi pokositi jedra.

Dojma sam kako je FAR ovim gameplayom pucao sam sebi u nogu. Istina, više je toga za obaviti i vi kao igrač imate više posla, što na prvu ruku djeluje pozitivno. No, s druge strane to jako koči najveće prednosti i posebnosti naslova. Izvrstan je osjećaj kad pokrenete svoj brod ili zaronite u more, no tu je po meni trebalo stati sa stavljanjem naglaska na vozilo. Važno je naglasiti kako brod ne predstavlja puko prijevozno sredstvo od točke a do točke b, već je riječ o mehaničkom prijatelju. Igra se silno trudi istaknuti važnost vašeg prijevoznog sredstva, do te mjere da sam se za zdravlje svoga broda brinuo više nego za vlastitu sigurnost. Ruku na srce, FAR nije naslov u kojemu ima borbe, smrti ili osjećaja opasnosti, barem ne onog koji nije skriptiran.

Sve što je lijepo, kratko traje

FAR je kao fino zamotana čokolada. Možete ju halapljivo odjednom strpati u usta, ili si malo produžiti užitak tako što ćete svaku kockicu jesti zasebno. U bilo kojem slučaju, čokolada će brzo nestati. Za prelazak igre neće vam trebati duže od pet sati, s time da sam tu sam pribrojao i one momente kada sam se divio krajoliku i ne radio ništa. Za moj drugi prelazak igre bilo mi je potrebno manje od tri sata, a moram priznati kako nisam u tome vidio preveliku svrhu. Sve ono što je igru činilo lijepom i posebnom najviše se osjeti tijekom vašeg prvog prelaska kada sve doživite prvi puta i tražite rješenje skupa s vašim likom. FAR je igra koju ćete odigrati jednom, i sjećanje na taj prelazak bit će pozitivno i istovremeno melankolično.

FAR: Changing Tides je naslov koji preporučujem ako ga nađete po cijeni koja bi vam bila povoljna. Bez obzira kakve žanrove inače preferirali, volio bih da date ovom naslovu šansu. Ako to učinite dobit ćete igru koja će vas zabaviti i zadiviti, ali i potaknuti na razmišljanje. Ako vam omjer igrinog trajanja i njene cijene predstavlja lošu investiciju, tad svakako pričekajte sniženje ili dolazak igre na pretplatničke usluge.

Označeno sa: ,

Iako nesavršen i počesto nepotrebno kompleksan, FAR: Changing Tides je naslov koji će svojom prezentacijom i osjećajem putovanja zarobiti vašu pažnju na samom početku, i neće ju pustiti sve dok ne dođe do svog kratkog i slatkog završetka.

75 Naša ocjena
 • dobra priča koja dopušta brojne interpretacije
 • zgodna prezentacija
 • ugodna atmosfera
 • kratko i bez previše povoda za više prelazaka
 • mehanika održavanja broda šteti opuštenom ritmu igre

Dominik Vadas

Beznadni zaljubljenik u naslove koji ga vode u svijet prošlosti ili mašte. Glavni porok u životu su mu sportske igre. Osim gamepada, u rukama često drži knjige, sportske rekvizite, zemljopisne karte i svog mačka.

Komentari (4)

 • _Someone_

  12.03.2022 - 16:54

  Igra je vec na Game Passu tako da cu svakako isprobati

 • MAJSTOR RINGO

  13.03.2022 - 09:06

  Pre pre kratka igra cak i za cenu od 20$ , kada ovo bude na nekom snizenju mislim da vredi odigrati

 • SanKa

  14.03.2022 - 11:32

  prije ce Elden Ring 2 izac nego sto zoric objavi recenziju 😀

 • Rastmahatta

  14.03.2022 - 18:34

  Probudim se ujutro, odem na posao u Holding, upalim HCL i gledam di je recenzija Elden Ringa – nema je. Od muke i bijesa izbrišem u sustavu naloge za odvod krupnog otpada za Trešnjevku. Problem otpada u gradu Zagrebu nisu odlagališta ili cijena, već ovo odugovlačenje s recenzijom Elden Ringa /s

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?