HCL.HR

Recenzija

Star Wars Jedi: Survivor

SILA JE SNAŽNA S OVIM

Hrvoje Smoljić

Star Wars nije što je nekad bio. Premda je još uvijek iznimno popularan, daleko je od zlatnog doba kada je sve što je nosilo ime Star Warsa imalo gotovo zajamčen uspjeh. Bez obzira na vaše mišljenje o suvremenom Star Warsu i njegovim filmskim i televizijskim adaptacijama, u svijetu videoigara Star Wars i dalje zadržava svoju nekadašnju magiju.

To je bilo vidljivo i u slučaju Star Wars: Fallen Ordera koji je izašao 2019. godine i postigao značajan uspjeh. Taj uspjeh očito je uvjerio nekoga u Electronic Artsu da ipak ima nade za te single-player igre i kako bi za nastavak mogli odriješiti kesu. Dok je Fallen Order bio donekle skromni, laserski fokusiran početak, Star Wars Jedi: Survivor predstavlja pravi nastavak u kojem je većina toga veće, bolje i ljepše. Usudim se reći kako smo možda dobili i najbolju Star Wars avanturu do sada. Pa otvorite taj šampanjac i idemo redom…

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
70-80€ PC Ustupio izdavač

Call me Kestis

Star Wars: Fallen Order bilo je solidno poglavlje u mitologiji Star Warsa. Dobro se uklapalo u kanon Star Warsa, a završilo je na način da priča može otići u doslovno bilo kojem smjeru. Glavni lik igre, Cal Kestis, razvio se u prilično sposobnog Jedi viteza, a oko sebe je okupio simpatičnu skupinu pomagača koji su mu na kraju postali poput male obitelji.

Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da radnja Survivora počinje pet godina nakon završetka Fallen Ordera. Ostat ću dosta štur po pitanju priče, ali dovoljno je da znate da se Cal razišao od likova iz prethodne igre od kojih je svaki odlučio slijediti vlastite interese i karakterni rast. Cal se proteklih pet godina uspješno, ali i uzaludno borio protiv Imperija pod okriljem pobunjenika pod vodstvom Sawa Gerrere.

Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da radnja Survivora počinje pet godina nakon završetka Fallen Ordera.

No ono što pokreće njegovu novu avanturu jest spoznaja o tajanstvenom planetu Tannaloru, koji je izoliran od ostatka galaksije iza jednako tajanstvene anomalije. Planet bi kao takav trebao poslužiti kao idealno skrovište od Imperija i potencijalno mjesto za ponovno uspostavljanje Jedi reda. Kako bi prikupio informacije o anomaliji i došao na Tannalor, Cal se mora udružiti s svojim starim prijateljima, ali i steći neke nove. Naravno, tu je i set negativaca koji također pokušavaju doći do Tannalora pa ne bi bilo loše i njih u tome usput spriječiti. Za pravog Jedija – običan utorak.

Da se razumijemo, šira priča ovdje neće nikoga izuti iz cipela, ali je ona svakako grandioznija i rekao bih zanimljivija nego u Fallen Orderu. Svakako predstavlja još jedan sasvim zadovoljavajući dodatak mitologiji Star Warsa. Vremenski skok je kao u starijim Star Wars filmovima ovdje efektivno iskorišten da likove prezentira kao zrelije i sposobnije, a onda se tijekom igre retroaktivno istražuje kako je do toga došlo. Čak se i novi sporedni likovi poput plaćenika Bodea solidno uklapaju u već poznatu postavu likova.

Priča neće nikoga izuti iz cipela, ali je ona svakako grandioznija i zanimljivija nego u Fallen Orderu.

Cal je emocionalno zreliji i sposobniji te je ovdje odmah u startu vidljivo u koliko je moćnog korisnika Sile stasao. Njegovim putovanjem u nastavku proteže se pitanje može li on uopće odustati od borbe i skrasiti se s obzirom da je borba protiv Imperija jedino što poznaje.

Bolje od filmova!

Po pitanju gameplaya, Survivor je punokrvni nastavak u punom smislu te riječi. Doslovno svaki aspekt Fallen Ordera ovdje je na neki način veći ili bolji, a da pritom nije otišao u ekstreme pretjerane napuhanosti. Rekao bih da je idealno izbalansiran tempo kojim igra kombinira linearne segmente vođene pričom s otvorenijim dijelovima koji dopuštaju istraživanje. Iako generalno prati formulu Fallen Ordera, od početka osjećate kako je ovo epska avantura u kojoj je pravi gušt sudjelovati.

Svaki aspekt Fallen Ordera ovdje je na neki način veći ili bolji, a da pritom nije otišao u ekstreme pretjerane napuhanosti.

I ovog puta letite od planeta do planeta koji se otključavaju kako napredujete u priči. No, leveli su značajno veći, a neki od njih su otvoreni svjetovi koji su izuzetno zanimljivi za istraživanje. To podrazumijeva malena naselja, protivničke baze, špilje, grobnice, tamnice i koješta drugo. Dovoljno je reći da su ti leveli dovoljno veliki da je implementiran i sustav brzog putovanja između određenih točaka, ali i zgodan sustav jahanja kojekakvih životinja.

Svijet i generalna progresija još uvijek su izvedeni u metroidvania stilu pa za pristup nekim područjima treba otključati određene vještine ili riješiti zagonetke, što standardne, što platformerske. Dodaci poput kuke za privlačenje, zračnog dasha, i još nekih koje neću otkriti, stvarno su odličan dodatak i te platformerske segmente čine zanimljivim, čak na momente i boljim od uzora kao što je Uncharted serijal. Zagonetke su raznovrsne i poprilično intuitivne pa nikada nisam naišao na neku zbog koje sam besciljno lutao levelom tražeći rješenje.

Igra je ponovno izvedena u metroidvania stilu pa za pristup nekim područjima treba otključati određene vještine ili riješiti zagonetke.

Još je bolje što većina opcionalnih područja nije označena nekakvim markerom niti vas igra drži za rukicu kako bi ih pod obavezno istražili. Unatoč prisutnosti mape koja je i dalje na momente zbunjujuća, mislim da Survivoru ne mogu dati veći kompliment nego da opišem taj aspekt kao nekakav maleni Elden Ring gdje vas level svojim dizajnom spontano poziva da zabijete nos u svaki njegov kutak. Još bolje je što će se tamo obično pronaći nekakav komad kozmetike, nadogradnju moći, zdravlja ili nešto treće.

Stvari su ovaj puta mnogo dinamičnije od soulslike pustoši prve igre. NPC likovi šetaju se naseljima i kroz dijalog mogu spomenuti i dati vam natuknicu o nečemu vrijednom istraživanja u otvorenom svijetu. Neprijatelji imaju simplističke rutine po kampovima ili patroliraju svijetom, a tu su manje i veće životinje koje pridonose uvjerljivosti i živosti levela. U određenim sekvencama Calu se kao aktivni sudionici u borbi pridružuju i sporedni likovi te im je čak moguće narediti kojeg specifičnog neprijatelja da napadnu.

NPC likovi šetaju se naseljima i kroz dijalog mogu spomenuti i dati vam natuknicu o nečemu vrijednom istraživanja u otvorenom svijetu.

Glavni centar na planetu Koboh čak ima i kantinu koja Calu služi kao svojevrsna baza u koju je moguće dovesti NPC likove koji će ju onda obogatiti zanimljivim aktivnostima. Kantina je zapravo prozor u činjenicu da je svaka aktivnost, koliko god na prvi pogled trivijalna bila, u konačnici vrlo isplativa.

Primjerice, u istraživanju otvorenog svijeta moguće je skupljati biljke ili skenirati poražene neprijatelje. Na prvu sam mislio kako će jedina korist toga biti to što ću dobiti nekakav zapis u kodeksu koji će mi onda dati više informacija o svijetu. Međutim, kasnije se ispostavi kako kantina pruža mogućnost kreiranja pravog malog vrta na njenom krovu, dok poraženi neprijatelji postaju figurice u maloj holografskoj igri na poteze koju je moguće zaigrati. Ne samo da obje aktivnosti donose za sebe specifične kozmetičke i druge nagrade nego su i zabavna sporedna aktivnost koja ponovo pridonosi živosti i interaktivnosti svijeta. Tu je još lov na kojekakva legendarna bića, plaćenike, borbeni izazovi koji igrača nagrađuju iskustvenim bodovima i još koješta drugo.

Kantina pruža mogućnost kreiranja pravog malog vrta na njenom krovu, a poraženi neprijatelji postaju figurice u maloj holografskoj igri na poteze

Kada su u pitanju borba i force moći, odlično je što generalno nisu pribjegli nekakvoj amneziji pa Cal odmah na početku ima pristup arsenalu kojim je raspolagao na kraju prošle igre. Ako je prethodnik bio igra koja je po tom pitanju pratila njegov put do punokvrnog Jedi viteza, Survivor je pokazatelj što taj punokvrni vitez može kada ovlada svojim moćima. Borba se mehanički opet bazira na blokiranju, pariranju i izbjegavanju napada, ali ju raznovrsniji protivnici, nove moći i lightsaber stilovi čine strahovito zabavnom od početka do kraja igre. Opet to podsjeća na vrlo pristupačnu varijantu soulslike borbe gdje je razina izazovnosti taman pogođena.

Uz lightsaber stavove iz Fallen Ordera ovdje su još dodani iznimno zabavni stilovi u kojem Cal uz lightsaber koristi i pištolj, kao i slabo pokretan, ali izuzetno moćan crossguard stav ala Kylo Ren. U svakom trenutku moguće se opremiti s dva lightsaber stava pa donekle treba i birati koji koristite ovisno o neprijateljima s kojima ćete se suočiti ili pak one koji odgovaraju vašem preferiranom stilu igranja.

U svakom trenutku moguće se opremiti s dva lightsaber stava pa donekle treba i birati koji koristite ovisno o neprijateljima.

Igra ima nekoliko postavki težine i tu preporučujem da zaigrate na nekoj višoj jer je standardna možda malo prelagana. U otvorenijim levelima moguće je nabasati na pokojeg bossa kojem niste odmah dorasli, ali to je stvarno rijetkost. Kad smo kod bossova, mogu reći kako su oni ponešto slabija točka Survivora jer ih ima malo i zaista nisu pretjerano maštoviti. Igra one koji nisu značajni za priču reciklira te prenamijeni u obične protivnike i stvari oteža na način da pred vas baci dva ili tri boss protivnika umjesto jednog.

S obzirom na otvoreniju strukturu i više aktivnosti, trajnost igre je varijabilna ovisno koliko ste znatiželjni i pedantni. Ako isključivo gurate priču, igru je moguće završiti u 20-tak sati, a za sve sporedne misije, aktivnosti i istraživanja opcionalnih područja trebat će vam još barem toliko što je još jedan idealno pogođen aspekt ove igre. Za razliku od Fallen Ordera, ovdje po završetku odmah možete uskočiti u New Game+.

Negdje u galaksiji daleko

Kao i Fallen Order svojevremeno, Survivor je prava audiovizualna poslastica. Igra generalno izgleda odlično, bilo da se radi o okolini, likovima i specijalnim efektima svih vrsta. Veći budžet znači da si je Respawn dao oduška i kada su u pitanju one filmične scene, bilo režirane, bilo one u kojima aktivno sudjelujete. Baš se radi o jednoj od onih igara gdje svako malo zastanete i divite se prelijepoj vizuri koja se proteže ispred vas. Potpuno svjesna sebe, igra ima i maleni photo mode koji sam ekstenzivno koristio i gdje mi odabir koju staviti u recenziju bio zaista težak.

Ima tu i tamo problema s animacijama, bugova u platformerskim segmentima, a i Cal još uvijek trči kao da ima štap u dupetu. Ništa pretjerano značajno niti nešto što bi narušilo iskustvo igranja – naročito kada uzmete u obzir veličinu igre. Glasovna gluma i glazba su još jednom fenomenalno odrađeni i značajno doprinose cjelokupnoj autentičnosti i Star Wars atmosferi. Doduše dijalog zna biti ponešto bugovit u smislu da će se neke linije ponavljati, dolazit će do preklapanja između onoga što likovi pričaju i generalno će zvučati kao da se likovi ne nalaze u prostoru u kojemu bi trebali.

Baš se radi o jednoj od onih igara gdje svako malo zastanete i divite se prelijepoj vizuri koja se proteže ispred vas.

Što se tiče performansi na PC-ju, igra ima pozamašan broj grafičkih postavki koje je moguće podesiti, između ostalog onu za ray-tracing. Survivor i na nižim postavkama izgleda odlično, ali mu svakako fali optimizacije. Performanse značajno variraju ovisno nalazite li se u zatvorenim ili otvorenim segmentima levela, a na potonjim se igra zna dobrano mučiti sa stabilinih 60 fps-a. Dovoljno je reći da se na maksimalnoj razini detalja u otvorenijim segmentima i 4090 grafička mučila s tim zadatkom. Što se tiče ray tracinga, mislim da on nije pretjerano isplativ jer ne doprinosi značajno izgledu igre dok istovremeno jako udara na performanse.

Pravi Star Wars

Ako iz svega gore već niste zaključili – Star Wars: Survivor ne samo da je jedna od najboljih Star Wars igara nego je i jedna od ponajboljih akcijskih avantura u zadnje vrijeme. Imam osjećaj kako bih mogao napisati sedam stranica dojmova, ali čar Survivora je da utonete u stolac ili kauč i da većinu toga iskusite sami. Radi se o jednoj od onih igara gdje su svi njeni aspekti jednostavno kliknuli i mogu reći da sam svaki put sa apsolutnim guštom sjeo kako bi ju zaigrao. Svaki aspekt već odličnog Fallen Ordera je ovdje značajno poboljšan, a svi sitni problemi blijede u usporedbi s satima zabave koje će vam Survivor priuštiti.

Star Wars: Survivor ne samo da je jedna je od najboljih Star Wars igara nego i odlična akcijska avantura koju se isplati zaigrati voljeli vi franšizu ili ne.

90 Naša ocjena
 • otvoreniji, sadržajem gusti leveli
 • zabavno platformiranje i intuitivne zagonetke
 • taman izazovna i zabavna borba
 • odlična audiovizualna prezentacija
 • sitni bugovi
 • optimizacija otvorenih levela

Hrvoje Smoljić

Strastveni igrač svega što je RPG. Kada se ne troši u nekom MMO-u, u konstantnoj je potrazi za novim gaming iskustvom koje će mu proždrijeti dušu.

Komentari (65)

 • esseGesse

  26.04.2023 - 18:51

  Oooo da

 • ReVamped

  26.04.2023 - 18:56

  Dušu dalo za EA play

 • Monster Tamer

  26.04.2023 - 19:15

  Velemajstorski napisana recenzija Hrvoje i definitivno zaslužuješ nagradu za radne rezultate. Akcijske avanture iz trećeg lica ( TLOU, Uncharted, Spiderman… ) iznimno dosadne igre za mene, nikada me zabavljale ali ako Ti kažeš da je igra odlična, kupit ću je i odigrati…evo toliko ti vjerujem.

  • Swordfighter123

   @Monster Tamer, 26.04.2023 - 19:18

   Ova igra će biti bolja od svih PS5 ekskluziva

  • Darac83

   @Monster Tamer, 26.04.2023 - 22:23

   Bolje probaj Fallen Order prvo, ali prateći tvoj ukus, neće ti se ionako svidjeti kao ni ovo…

  • SonOfZeus

   @Monster Tamer, 28.04.2023 - 21:18

   Drži se pokemona frende

 • BeLLicus

  26.04.2023 - 19:15

  Očekivano. Odlična godina će ovo biti za igre.

 • Lazy

  26.04.2023 - 19:28

  Odlicno, stvarno odlicno, kako mi je drago za ovu igru…dobra reca svakako.

 • Nightyx

  26.04.2023 - 19:46

  sad cu morat odigrat fallen order -,-“

  • Gamingbalkanac

   @Nightyx, 05.08.2023 - 09:58

   I ja sam krenuo sad, igrao ga pre pa ostavio na pola al kad procitah ovu recenziju krenuo sa starim da bi mogao igrati i ovaj posle!

 • MAJSTOR RINGO

  26.04.2023 - 20:02

  Hrvoje lepo si rekao, treba utonuti na kauc i doziveti licno o direktno ovaj masterpiece. Nista vise necu pisati o igri. Preload zavrsen danas oko17h.
  Ceka se samo 28 april – 07AM🦾🦾🦾

  • Lazy

   @MAJSTOR RINGO, 26.04.2023 - 21:09

   Zavidim ti brte, uzivaj na tisucu i baci koji koment.

  • MAJSTOR RINGO

   @Lazy, 27.04.2023 - 03:08

   Naravno kolega, idu prvi utisci!

  • funky0308

   @MAJSTOR RINGO, 27.04.2023 - 18:43

   Nije release time sutra u 6 am? Koliko vidim po raznim siteovima trebali je pustiti vec u 6h ujutro kod nas. (Nebitno da li izlazi u 6 ili 7 ali super je sto je pustaju prijepodne, precesto igre izadju petkom u 18/19h.. jbga). Predownload i kod mene odradjen, vidjeti cemo koliki ce patchevi biti ali dok se vratim sa sljake biti ce sve instalirano koliko god da je veliko. Samo neka popeglaju sve da ne bude rusenja i problema, ovo se dugo cekalo, produzeni vikend stize i stvarno se nadam da su bugovi sitniji i da problema nece biti.

  • MAJSTOR RINGO

   @funky0308, 27.04.2023 - 19:04

   Da da, u pravu si, ja nisam dobro sracunao ha ha ha, evo bas sad je odbrojavanje na 11h je. Znaci ujutru ce biti vec dostupan.
   Vidim da se digla tarapana oko performansi, prvenstveno za PC. Mislim da day1 update poprilicno sredio performanse za PS5, a naredni koliki god da budu nije problem, pretpostavljam da ce padova biti kada ulazis u neka naseljena mesta sa puno NPC-jeva, videcemo. Mislim da nije bilo nekih primedbi u recenzijama da je igra imala nekih jakih bugova, glitcheva, da je crashala i slicno, ne znam stvarno, da je tako sigurno bi to uticalo na ocenu, videcemo vec sutra kolega, ja me sljakam sutra, ide rano budjenje i rokanje!

  • funky0308

   @MAJSTOR RINGO, 28.04.2023 - 15:56

   I? Krecem s posla kroz koju min i odmah napad na Survivora. I ja vjerujem da ce biti OK, bila je i buka oko TLOU oart 1 na PCu, istina, bilo ne nekih problema ali kod mene je radilo sve manje vise OK, proc je bitan, kod mene je 13700K i vjerujem da ce biti OK. Patchao sam igru jutros i jurim kuci (jis da nisu raskopali obilaznicu u Osijeku bilo bi bolje ali dobro.. doci cu 🙂 )

  • MAJSTOR RINGO

   @funky0308, 28.04.2023 - 16:02

   Ne znam kako je za PC, znam da se digla tarabuna oko performansi, sto se tice PS5 na koji igram survivor, za sada nema problema. Igra izgleda prekrasno, za sada pre pre zadovoljan, u svim segmentima survivor bolji od FO🦾

  • funky0308

   @MAJSTOR RINGO, 29.04.2023 - 16:54

   Gledam izjave tipa 4090 sa i9 13gen i lik u 4k ne moze postoci 60fpsa. Ja sa 3090 i i7 13700k, 32GB i to DDR4 RAMa bez ikakvih problema (doduse bez RTa i sa FSRom) igru vrtim u preko 60fpsa. Tu i tamo padne na 55, 57 ili nesto sl ali bas danas pratim, tri sata mi je Afterburner ukljucen, 100% je iskoristenost GPU u vecini situacija (CPU nisam pratio) i u prvom lvlu, kao i na prvom planetu (nakon uvodnog lvla) fps je valjda u tri situacije pao dva, tri frejma ispod 60. Vecinom je preko 70 i igra odlicno radpi. Nikakvih problema sa animacijama, cut scenama, zvukom ili padom fpsa. Igra je instalirana na brzom m.2 disku i radi odlicno.

  • MAJSTOR RINGO

   @funky0308, 29.04.2023 - 17:35

   Kad si spomenuo RT, ja sam se iznenadio da ga u quality modu ima na PS5, e sada ne znam jel konstantan i implementiran bas u svakom delu, ali ga ima definitivno. Dokle si stigo?
   Ja sad dosao na Kobo. Ne znam jel meni samo igra nesto laganija nego sto sam ocekivao, krenuo na jedi master, pa prebacio na jedi grand master, mozda sto sam skoro igrao FO nekih 30 i kusur sati🙂.
   Videcu mozda kasnije bude dosta teze, ali za sada ostajem na najtezoj postavci.

  • funky0308

   @MAJSTOR RINGO, 30.04.2023 - 12:23

   Brdo vremena sam ‘izgubio’ na Kobohu ali bas je dobro i tesko mi je otici, brod mi je spreman ali i dalje istrazujem. Mislim da cu poslusati savjete i da cu otici za sada pa se vratiti kasnije. Ja igram na Jedi Knight ali mislim da cu se prebacivati na Mastera, vecim dijelom igre vidim da ide, iako sam za ovu jbnu zabu prebacio na story mod da je ubijem.. pa ne mogu se pomjeriti, jedan udarac i gotovo… za Ragnora sam spustio na Padawana i islo je, ovdje ne ide, a bas sam htio taj shard.. za sada 11 sati ali piciti ce se danas popodne i sutra malo (poslije rostilja). Igra je odlicna, sto se gameplaya i borbe tice svaka cast ali kako zalazim dublje u igru sve vise primjecujem probleme.. do sada sam imao samo jedan crash (evo maloprije, izgleda da igra ne voli alt+tab ali pada fps na velikim otvorenim podrucjima i na 35.40.. na svu srecu gsync to dosta popegla pa nije prestrasno ali da se vidi – vidi se i zna zeznuti kada ne treba. Problem definitivno postoji ali mislim da nije ni blizu CP2077 i slicnih igara s kojim je usporedjuju. Ovo je odlicna igra u kojoj postoje problemi kojih nije smijelo biti.. Iako, ako cemo se sjetiti, slicna se stvar dogadjala i sa Fallen Orderom, a danas glasi kao nesto bolje od SWa u nazad desetak godina. Steta sto je ovako ispalo, bolje da su odgodili jos dva, tri mjeseca i popravili sve ali OK.. igram polako, cekam patcheve jer mislim da ovako nesto mora biti ako ne preko 80-90fpsa, onda makar 100% stabilnih 60. Do sada nisam imao problema ni sa zvukom kao neki, ni sa cut scenama.. 90% igre radi savrseno, samo ti fps dropovi da se rijese i ja prezadovoljan. Prica, borba, sam gameplay – cista desetka (OK, za pricu je mozda rano i mozda nije desetka ali hocu reci da mi je sve odlicno i bas ima taj ton SWa kojega mi je falilo u Battlefrontu. Cekam Ubisoft s njihovim SWom, nadam se da ce biti Valhalla velicina u par planeta i biti ce genijalno.. 🙂

  • MAJSTOR RINGO

   @funky0308, 30.04.2023 - 13:31

   Malo si mi spojlao bosseve ali nema veze😉. Za sada je sve ok sto se tice performansi, nema bagova, glitcheva.
   I na grand master tezini, bossevi se otvaraju fino, imas vremena za par udaraca, devetu sestru sam porazio posle 4-5 pokusaja. Samo je bitan timing za pary
   Tek sam krenuo da istrazujem Kobo.

  • funky0308

   @MAJSTOR RINGO, 30.04.2023 - 16:13

   E jbga, sorry.. ova dva su toliko razvikana da sam mislio da ih svi znaju. Bas pazim da to ne napravim i jbga.. sorry, nije namjerno. Dobra je igra, souls stil borbe ali cesto bas i nemas izbora kao u recimo Elden Ringu pa se vratis kasnije, u nekim borbama nema van dok ne rijesis protivnika ili riknes 🙂 ..

 • darijoman

  26.04.2023 - 20:54

  Minusi su samo tehničke prirode. Mora da se onda radi o jako dobroj igri

 • CrazyBunnyGuy

  26.04.2023 - 21:14

  Svih 134 i nešto sitno gigabajta spremno čekaju na X-u da dođe taj petak. 😀 Recenzija je stvarno izvrsno napisana, a vjerujem da je teško pisati kad ne smiješ ništa više od viđenog u trailerima reći. 🙂

  • Monster Tamer

   @CrazyBunnyGuy, 26.04.2023 - 21:32

   Da, nitko ne može nadmašiti Hrvoja u pisanju recenzija. Najbolji recenzent na HCL-u.

  • Zoran Žalac

   @Monster Tamer, 26.04.2023 - 22:39

   Zauzet je, znaš.

  • Monster Tamer

   @Zoran Žalac, 26.04.2023 - 23:14

   Ajde ti šuti Zokica. Od tvojih recenzija dobijem čir na želucu.

  • Darac83

   @Monster Tamer, 26.04.2023 - 23:21

   Oho, pukla ljubav? 😮

  • MAJSTOR RINGO

   @Darac83, 27.04.2023 - 02:11

   Spontana, kao spontani pobacaj😂😂😂

  • SanKa

   @Monster Tamer, 27.04.2023 - 09:30

   što si neugodan

  • funky0308

   @SanKa, 27.04.2023 - 18:43

   Leleeeee 😂😂😂

 • djosic85

  26.04.2023 - 21:16

  Prvo fallen order moram, onda će ovo čudo doć na red

  • Bronson

   @djosic85, 26.04.2023 - 21:28

   Odlicna igra i ima odlican balans izazovnosti i zabave na jedi knight tezini, sto je u danasnje vreme postalo retkost ili budu prelake ili souls like..

 • SPGamerAzrael

  26.04.2023 - 22:04

  Subjektivno malo ali lajk 👌👍 i kad gospodinu neka igra ne valja popljuva je na kulturan i sarkastican nacin. Tako da vjerujem da ovo valja….

  • ReVamped

   @SPGamerAzrael, 27.04.2023 - 05:59

   Tako bi sw i igre trebale ocjenjivati a ne kada imaš malo bolju igru odmah 98 ili slično

  • funky0308

   @ReVamped, 27.04.2023 - 18:48

   90 ili 9 je dalo dosta recenzenata sto je stvarno impresivna ocjena. Mozda se krenulo razbacivati sa 88, 90 ili 98 kako i sam kazes pa nam je nekako 90 ispalo onako, prosjecno ali 9/10 ..pa to je sam vrh. Opreznije bi igre trebalo ocjenjivati i kategorija preko 9 ili 90 bi morala biti rezervirana stvarno za remek dijela, za unikatnost, odlicno izvodjenje i igru koja je kompletna i zavrsena. Nemam nista protiv kojeg patcha ali jbga, cesto se dogodi da zaboravim na igru i odavno krenem dalje, a oni jos patchaju 🙂

  • ReVamped

   @funky0308, 28.04.2023 - 20:35

   Da.

 • Darac83

  26.04.2023 - 22:22

  Drago mi je da nisu posrnuli pod uspjehom prvog dijela i išli izmišljat toplu vodu. Igrat će se!

  • SPGamerAzrael

   @Darac83, 27.04.2023 - 00:37

   Neprocitah nesto bolje odavno… cesto se desi da neka igra bude super ili svasvim ok i onda nastavku izmisljaju toplu vodu i bude sh*t i propadne cijela franšiza… to smo imali priliku vidjeti u shadow of war.

  • Gebro_gaming891

   @SPGamerAzrael, 08.06.2023 - 11:31

   Bome Shadow of War je ispravio masu iritantnih stvari iz originala.

  • funky0308

   @Darac83, 27.04.2023 - 18:52

   Da, nekako smo se svi bojali amnezije i puzanja u pocetku. Naucili smo masu toga u Fallen Orderu, borili se sa velikim facama (ili bjezali od njih, svejedno hahaha, necemo spojlati onima koji nisu igrali) i odlicna je odluka da nastavljamo gdje smo stali. Zanimljivo je vidjeti odlicnu SP igru od ekipe koja je do jucer pricala kako je SP gaming mrtav i kako nema smisla raditi takve igre vise , samo neka nastave ovako, Respawn je genijalan studio koji cak i pod EAom uspjeva raditi i to treba cijeniti i ugraditi u ocjenu 😂😂😂

  • Darac83

   @funky0308, 27.04.2023 - 22:39

   Toga sam se bojao; da ih EA neće stisnuti. Daj ubacite MP pa malo mikrotransakcija, ono euro za lightsabre u duginim bojama i slično pa malo plati za MP skinove pa malo ovo pa ono pa sranje.

 • VitMeR

  27.04.2023 - 00:25

  Odavno zelim probat fallen order pa cu uzet na nekom saleu i prec prije ovoga

 • SanKa

  27.04.2023 - 09:31

  goddamnit, nisam ocekivao ovo iskreno. fallen order sam ugasio nakon par h, onaj prvi svijet mi je bio prelinearan, ko neki dosadni platformer, nikakav open world, jednostavno mi se nije dalo…pitanje jest, jel se mora preci da bi se uzivalo u survivoru ?

  • Darac83

   @SanKa, 27.04.2023 - 10:33

   Pa nisi ni zagrebao površinu ako si nakon prvog svijeta odustao. Niti si išao na druge planete, otključao moći, doživio druge protivnike…

  • Hrvoje Smoljić

   @SanKa, 27.04.2023 - 11:21

   Survivor ima kratak recap događaja iz Fallen Ordera. Ako ti se baš ne da odigrati, nekakav 10-minutni YouTube video koji pokriva barem glavne točke radnje i likove je po meni sasvim dovoljan.

 • Tomislav88

  27.04.2023 - 12:03

  O hvalim te Boze jucer sam je narucio treba u utorak stici. Prvi dio sam obozavo, jedva cekam zaigrat.

 • mg

  27.04.2023 - 15:52

  Ispod recenzije jedino pogledam +/- , da sebi ništa ne spojlujem.

 • mocii

  28.04.2023 - 01:03

  Oho lijepo, bude se igralo za koju godinu nadam se

 • Towelie

  28.04.2023 - 18:05

  nije mi jasno kako je ova igrica dobila ovako visoke reviewove ako igrica kao prvo ni ne radi opce velikom broju ljudi koji su kupili igricu a onima kojima radi se vrti kao grah u mom zelucu.. kolko dugo ce trajat ova ludorija sa triple A studija izbacuju nezavrsene smecave igrice pune bugova i mazu oci ljudima da preorderaju igrice i onda jos revieweri koji pohvale igricu na maks jos vise namazu oci igracima. koji vrag doslovno.. pogledajte samo reviewove na steamu, mostly negative je ko misli da izmisljam ovo sve.
  nezz.. mozda su meni samo meni standardi previsoki ali zadnja triple A igrica u kojoj sam uzivao je bila witcher dok brojna indie studija svake godine izbacuju inovativne i zabavne igrice puno bolje nego ova smeca.. pogledjate samo unrecorded.. mogu mislit dal ce dobit hvalevrijedne rjeci kao ova vec videna glupost puna bugova

  • esseGesse

   @Towelie, 28.04.2023 - 20:21

   Mozda bi ipak umjetna inteligencija pisati recenzije… hmmm

  • Jared Leto

   @Towelie, 29.04.2023 - 09:32

   To ti samo govori da su momci iz HCLa kao i brojni drugi gaming portali izgubili sav svoj kredibilitet, te ih slobodno možeš dodati na listu neobjektivnih i neprofesionalnih recenzenata. Stvarno je jadno da bez obzira kakva igra po sadržaju bila, oni daju ocjenu 90,a na steamu je od publike ocjena mostly negative.

  • Hrvoje Smoljić

   @Towelie, 29.04.2023 - 09:41

   Ne pravdam developera i razumijem proteste negativnim recenzijama, ali niti jedna igra nije jedan njen aspekt. Da je igrina priča bila loša, a sve ostalo vrhunski, ne bi joj dao 20/100. Problemi sa performansama su istaknuti u recenziji, ali su one relativno popravljive za razliku od priče ili gameplaya. I Fallen Order je imao svojih problema u početku i jednako je visoko ocijenjen, a nakon popravaka gleda se unatrag na njega kao vrhunsku Star Wars igru i čvrsto stojim da će tako biti i sa Suvivorom.

 • Tudum

  28.04.2023 - 22:50

  Navodno RTX4090 ju NE MOŽE vratit na 60fps 1440p.

  • funky0308

   @Tudum, 29.04.2023 - 17:11

   Ako je uparena sa HDDom 5400rpma i i5 sedme generacije onda svakako da moze biti problema u 4k.. ljudi to vole raditi ali moraju shvatiti da samo GPU nije racunalo, kako zelimo balansirane i optimizirane igre, takav treba biti i PC. To i je razlog sto konzole najcesce nemaju problema – sve je balansirano kako treba i nema GPUa iz 2023 uparene sa memorijom ili diskom iz “1984”. Developeri i izdavaci su korporacije koje zele pare i otimaju pare, malo je tu ljubavi, slazem se da se igre rade i izdaju svakako ali kada vidim te natpise 4090 nesto moze ili ne moze?! To je samo jedna od puno komponenti u racunalu i premalo podataka za bilo kakav zakljucak. Raspitaj se na kakvom disku je igra i koliko RAMa to racunalo ima, koji je CPU i vrlo brzo cemo doci do zakljucka. Danasnje igre trebaju brze diskove (nije Sony bez razloga u PS5 stavljao M.2), a ljudi na to cesto zaborave, onda se dogodi da je GPU pod 30% iskoristenosti jer je bottleneck na CPUu i na HDDu koji ne mogu isporuciti ono sto kartica moze. Sve mora biti u ravnotezi i onda vecina toga radi kako treba. Ako 3090 sa i7 moze gurati 60fpsa u 4k i max detaljima, onda moze 4090 ali ne sama jer je to GPU, a ne racunalo

  • funky0308

   @Tudum, 29.04.2023 - 17:21

   Evo i par screenhotova (slikano mobom, brzinski i uploadano ali mislim da nece unistiti kvalitetu), poprilicno zahtjevne scene i na jednoj sceni je preko 60, na drugoj nestositno ispod 60fpsa. (3090/i7 13700k/32GB RAM, instalacija na M.2 disku)
   https://ibb.co/Y7gfpM6
   https://ibb.co/M1LCH8b
   https://ibb.co/kQ3jJR5
   https://ibb.co/dLZxwsj

  • Zoran Žalac

   @funky0308, 30.04.2023 - 10:20

   Meni ta grafika izgleda dobro i kad ju mobitelom poslikaš!

  • funky0308

   @Zoran Žalac, 30.04.2023 - 12:26

   Ma je, super izgleda i ovako ali u zivo je stvarno odlicna grafa, pogotovo taj pocetak, odlican lvl (ako se to uopce moze nazvati level 🙂 ..

 • Gogs87

  10.05.2023 - 08:59

  Zanimljiva igra, iako mi nije jasno zašto mnoge igre i u 2023. izgledaju kao da su rađene 2013.? Danas imamo grafičke kartice ogromne veličine i strahovite potrošnje cijelog ps5 a grafika još uvijek kaska. Raytracing je samo kozmetika, šminka dok su likovi i objekti koji bi trebali biti obli zapravo i dalje trokutasti, fizikalije likova i dalje su u razini strašila za ptice a teksture koje navodno trebaju više od 12gb vrama izgledaju isto kao i one od prije 10 godina, koje su tražile max 4gb vrama. Jedva čekam unreal5 jer mislim da će to biti prvi pravi pomak u zadnjih 10-15 godina gaminga.

 • lxm

  19.05.2023 - 17:11

  bio sam je spreman kupit na launch day,al kad sam vidio da je pustena nedovrsena nema sanse dok ne bude u pol cijene…prvi dio bomba,vjerovatno je i ovaj al to pustanje nedovrsenog proizvoda pogotovo za te novce nema j….. sanse…

 • Monster Tamer

  02.06.2023 - 12:40

  Ništa, 0 bodova. Predosadna igra.

 • lukakeanu

  08.06.2023 - 10:36

  Igrica je oke. Ali ni blizu 1.djelu. premalo raznovrsnosti u svijetovima pa cak i neprijateljima. Kao da su developeri imali vise maste u 1.djelu. prica zaboravljiva,previse plaformerskih djelova,bugovi i neucitavanje teksutra. Partneri u igrici imaju 1 napad i pojave se u jednoj misiji svaki.ocekivao sam malo vise

 • Chimichangas

  18.06.2023 - 16:03

  Ok je igra, ali samo oke. Dosadnjikava, nista novo, grafika losa po meni.. ne znam cemu ovolika ocjena.. ja se evo tjeram da ju igram, i vjerojatno ju necu zavrsit..

 • ruya

  08.05.2024 - 11:05

  Pa kako graficki igra moze biti lepa kad se pokrece u 720p ili 900 i nesto na ps5, ruzno izgleda na 4k tv-u. Nije mi jasan ovaj deo sa rezoluvijom, zar u 2023.. Uzas

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?