HCL.HR

Recenzija

Syberia: The World Before

Film prerušen u igru

Matej Brus

Nakon perioda velikih naslova poput Elden Ringa i Horizon: Forbidden Westa, dolazi nam laganije razdoblje bez zvučnih hitova. No, to ne znači da se nema ništa za igrati. Pokraj velikana izašle su i druge igre koje su nekima možda prošle ispod radara, a mogu popuniti ovo sušno razdoblje pred nama. Među takvim igrama je i Syberia: The World Before, pa idemo vidjeti je li ovaj nastavak isprao razočaranje trećeg dijela.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
40€ PC Ustupio izdavač

Syberia: The World Before je point’n’click avantura smještena u često korištenu eru Drugog svjetskog rata, ali sa svježim i prizemljenim pristupom. Iako je četvrta u nizu Syberia igara, The World Before se ne oslanja previše na događaje iz prethodnih dijelova, već pokušava ispričati potpuno novu priču. Neke stvari ipak treba pojasniti novim igračima pa je dobro što igra ima kratki filmić koji ukratko objašnjava što se sve dogodilo u posljednje tri igre, a dobro služi i za prisjećanje onima koji su te naslove već igrali.

Syberia: The World Before prati dvije priče: prva je život Dane Roze za vrijeme Drugog svjetskog rata, a druga je istraga Kate Walker o Dani koja se događa početkom 2000. Sama je priča strukturirana u stilu detektivskih knjiga i serija, gdje Kate Walker korak po korak razotkriva se zapravo dogodilo Dani. A svaki put kada bih došao do nekog zanimljivog otkrića, igra bi me stavila u cipele Dane te bi zatim morao proživjeti ono što sam otkrio s Kate.

Sama je priča strukturirana u stilu detektivskih knjiga i serija.

Cijela je priča dosta prizemljena, većinu vremena smirena bez grandioznih zapleta. Obično u igrama imamo priliku vidjeti rat na bojištima punim akcije i adrenalina, ali The World Before uzima drugi pristup na temu koju smo vidjeli već bezbroj puta. Umjesto pušaka i metaka imamo priliku vidjeti kako rat utječe na civile, njihove odnose i samu situaciju. Svijet koji istražujemo zapravo je alternativna verzija našega s različitim nazivima za neke stvari, poput organizacije Brown Shadow koja je zapravo alternativna verzija nacista.

Sve što se događa u igri vjerodostojno je i zvuči kao nešto što je stvarna osoba mogla proživjeti. Zbog toga se lako poistovjetiti ili čak suosjećati s likovima. Ponavljam, nema grandioznih ideja niti radnji, glavni likovi samo nastoje preživjeti i nositi se sa svojim problemima bez ikakvih nadnaravnih elemenata. I to je bio glavni razlog zašto me priča ove Syberije uvukla. Početak je spor, ali igra sve nadoknadi s dobro napisanim likovima koji su postajali sve zanimljiviji što sam više napredovao. Svaka njihova akcija bila je objašnjena i opravdana nekakvim motivom, primjerice ljubomorom. Iako su neke ideje predstavljene pomalo naivno, i dalje su dovoljno smislene u kontekstu igre da se u njima može uživati.

Sve što se događa u igri vjerodostojno je i zvuči kao nešto što je stvarna osoba mogla proživjeti.

Igra traje otprilike deset sati, ali svakako bi joj dobro došlo još nekoliko sati da prikaže neke određene detalje, pogotovo pred kraj gdje su se neke stvari uzele zdravo za gotovo ili u potpunosti preskočile. No opet, kvaliteta priče je dovoljno visoka da bismo te probleme mogli nazvati sitnicama jer ne utječu previše na cjelokupno iskustvo.

Većinu vremena provedete u gradu Vaghenu koji je tipični europski grad starog kova, uz jednu bitnu stvar koja ga odvaja od stvarnosti. Naime, grad je automatiziran – mehanički strojevi voze tramvaje i sviraju instrumente na trgu. Igra je podijeljena na male kvartove Vaghena koje sam imao priliku istraživati i vidjeti, ali nisam imao mogućnost slobodnog kretanja, već sam mogao ići samo u dijelove grada koji bi nastavljali tijek priče. Hodanje po uskim ulicama, podvožnjacima i periferiji Vaghena ostavilo mi je dobar dojam, iako je dio koji je prikazan uistinu malen. To je išlo u korist rješavanju zagonetki jer nisam trebao tratiti previše vrijeme hodajući s jednog kraja kvarta na drugi.

Većinu vremena provedete u gradu Vaghenu u kojemu mehanički strojevi voze tramvaje i sviraju instrumente na trgu.

U prilog tome da Vaghen bude što više ispunjen dobrom atmosferom išao je izgled igre koji se znatno poboljšao u usporedbi s prethodnim dijelom. Ne radi se tu o igri koja pomiče granice prezentacije, no zato na pametan način koristi položaj kamere s kojim nadomješta potrebu za visokim teksturama kako bi svejedno dobila prekrasne scene. To je pogotovo dolazilo do izražaja kada je glavni lik putovao između kvartova, u tim trenucima može se opustiti i uživati u pejzažu.

Još jedna vizualna stvar koju želim pohvaliti je uporaba filtera. Za dio igre s Danom u početku su se koristile tople boje, a kako je njena priča napredovala tako su boje postepeno prelazile u tamnije. Kate je u drugu ruku cijelo vrijeme imala bljeđe boje, što je davalo kontrast u ugođaju i jasnu razliku između određenih sekcija.

Syberia: The World Before je klasični primjer point’n’click žanra, do te razine da mi je za igranje bio dovoljan samo miš s dvije tipke. U kombinaciji s time da je većina priče ispričana kroz režirane scene, cijela igra zalazi u filmsko iskustvo gledanja više nego u iskustvo igranja. Takva jednostavnost izvedbe omogućila je da se maksimalno posvetim praćenju priče. Nije bilo dijeljenja moje pažnje na fabulu i akciju, niti se tempo igre usporavao kako bi iznio ekspoziciju. Iako je većina gameplaya bila samo klikanje na mjesto gdje želim ići, pričanje s drugim ljudima i rješavanje zagonetki, igra nije postala dosadna ni usporena. Za to je ponajprije zaslužna iznenađujuće dobra priča koja je na svakom koraku otkrivala nove zaplete te i zagonetke.

Ova igra je klasični primjer PnC žanra, do te razine da je za igranje dovoljan miš s dvije tipke.

Zagonetke su u Syberia: The World Before veoma izravne. U većini slučajeva je odmah jasno što se treba napraviti, no to ne znači da su jednostavne. Vrste zagonetka variraju od predmeta koji se može okretati kako bi se našlo rješenje pa sve do prostornih izazova koji katkad zahtijevaju surađivanje više likova. Izazovi i zagonetke u cjelini su dovoljno raznovrsni da se sve čini unikatnim i da nema univerzalnog rješenja koje bi ih sve riješio. Po pitanju težine, većina zagonetki spada u laganu kategoriju, no ima tu i tamo nekih koje zahtijevaju malo istraživanja i razmišljanja.

Naravno, uvijek je problem kad se zapne na zagonetki pa Syberia: The World Before nudi rješenje za to. Svaki put kada bih zapeo na raspolaganju imao sam gumb koji je davao smjernice prema rješenju. Katkad bi te smjernice u potpunosti riješile problem, a ponekad bi praktički bile beskorisne. Na svu sreću, čak i kada smjernica ne upali, nijedna zagonetka nije bila komplicirana do te mjere da ju upornost ne bi mogla riješiti. Uvijek je bilo samo pitanje vremena kada bih naletio na rješenje tog segmenta.

Jedina primjedba mi je ta da zagonetki nema puno, a kako je to jedini element gameplaya pokraj hodanja i pričanja, takav minus nije za zanemariti. Igra ide u smjeru da se gleda više nego da se igra i to dobro odrađuje zahvaljujući svojim likovima i priči, no koja zagonetka više bi svakako bila dobrodošla.

Sve u svemu, Syberia: The World Before nudi zanimljivu priču s dobro napisanim likovima i dobrim tempom. Ljubitelji point’n’click žanra doći će na svoje s ovom igrom, no pripremite se na stvarno malu količinu samog igranja – ova se Syberia više gleda i sluša nego što se upravlja. Ako želite igru s dobrom priču bez potrebe za velikim investiranjem pažnje i/ili vremena, onda bi Syberia: The World Before mogla biti za vas.

Syberia: The World Before zbog stavljanja prioriteta na pričanje priče ispred gameplaya ponekad djeluje više kao film nego kao igra.

72 Naša ocjena
 • snažna priča koja drži pozornost do samog kraja
 • vjerodostojni likovi
 • više gledanja i slušanja nego kontroliranja igre
 • relativno mala količina zagonetki/izazova

Komentari (20)

 • Stitrek

  14.04.2022 - 16:51

  Velika vecina point and click igara se više gledaju i slušaju nego što se upravljaju.
  S obzirom da je nestasica kvalitetnih point and click naslova u zadnje vrijeme, ovaj nastavak Syberie zasluzuje ocjenu minimalno 80.

  • Agent

   @Stitrek, 14.04.2022 - 17:48

   Ne može dobit veću ocjenu samo jer je nestašica kvalitetnih igara iz tog žanra

  • MAJSTOR RINGO

   @Agent, 14.04.2022 - 18:30

   Slazem se da zbog nestasice hog zanra se ne moze dobiti veca ocena, da odmah kazem nisam neki obozavalac point and click igara, takodje nisam igrao ovu igru pa ne bih da pricam napamet previse o samoj igri, samo cu reci kolega da mi ocena 72 nesto niza kada vidim da ima samo dva minusa od toga jedan realan i pravi mozda, jer sta ocekujes od point and click igre?
   Nekakvu dinamicnu akciju, rokanje, skakutanje tipa uncharted ha ha ha, tako da to ja ne bih uvrstio kao minus, ali recenzent je tako odlucio i kazem ne bih dalje ulazio u dublju polemiku oko toga jer nisam igrao doticnu igru.

  • butjer1010

   @MAJSTOR RINGO, 14.04.2022 - 19:44

   Točno! Pa p’n’c se oslanja uvijek samo na zagonetke i priču, dobro, malo i grafiku. Ova je igra grafički vrlo dobra, zagonetke također, ali zato je priča fenomenalna, i samim tim bi i ja sigurno išao minimum na 80.

  • Stitrek

   @Agent, 14.04.2022 - 19:30

   Syberia: The World Before je nastavak odlicnog serijala te se pojavila u nestasici kvalitetnih point and click naslova, to je cinjenica.
   Kad uzmemo u obzir da navedeni minus (više gledanja i slušanja nego kontroliranja igre) i nije toliki minus s obzirom da se radi o point and click igri, i da najbitniju stavku (prica i likovi) odraduje kvalitetno te sve ostalo odraduje sasvim dobro, sve skupa zasluzuje minimalnu ocjenu 80.

  • butjer1010

   @Stitrek, 14.04.2022 - 19:42

   Tako je, pogotovo zbog izvanredne priče. Stvarno me oduševila, dođe mi da ju opet odigram samo par dana nakon što već jesam. Prekrasna igra.

 • goran022

  14.04.2022 - 17:44

  od mene 85, uživao sam u igri

 • Markus Krez

  14.04.2022 - 18:05

  90

 • butjer1010

  14.04.2022 - 19:48

  Tko god nije odigrao ovu igru, neka ju obavezno odigra! Stvarno ne uzima puno vremena, nije frustrirajuće teška (kao recimo Monkey Island 2 – teža varijanta hehe), a po završetku, stvarno te obuzme nekakav prekrasan osjećaj. Naravno, ja sam odigrao sve Syberie do sada, pa možda i zbog toga sam malo više “emotivno vezan” (oni koji su odigrali bar prvi dio znaju o čemu pričam) za ovu igru, ali čak i za one koji nisu odigrali niti jednu Syberiu do sada, neka slobodno probaju. Neće požaliti sigurno!

  • MAJSTOR RINGO

   @butjer1010, 14.04.2022 - 20:14

   Ja mislim da kolega nisam odigrao nijednu Syberia igru, ima je na snizenju na PS storu, cena joj je veoma povoljna mislim da se radi o prethodnom delu, kao sto sam rekao nisam bas neki veliki obozavalac PnC igara, medjutim ako ima dobru pricu i zagonetke dobre kao sto kazes a to veoma volim u igrama i ako je preporuka za igrati, imacu u vidu da je kupim i zaigram u skorije vreme!

  • butjer1010

   @MAJSTOR RINGO, 15.04.2022 - 17:59

   trenutno je preskupa, 40€ za 10 sati, ali ja sam odigrao “besplatnu” verziju. Čim bude neki popust, kupujem ju samo zato što je odlična, a i da iskompletiram kolekciju Syberie. Zaslužio je Microids da mi uzme pare 🙂

  • MAJSTOR RINGO

   @butjer1010, 15.04.2022 - 21:41

   Da, a nema je na konzolama jos uvek koliko znam, slazem se da treba sacekati dropanje cene i mislim da cu je uzeti.
   Malo sam istrazivao kolega Syberiu 3, igra nije bas dobro prosla u vecini recenzija, ne znam zbog cega, da li zbog grafike, price ili cega vec, ako si igrao hteo bih da cujem iz prve ruke kakva je igra i vredi li to kupiti?

  • butjer1010

   @MAJSTOR RINGO, 16.04.2022 - 03:25

   A šta da ti kažem, trojku nisam odigrao skroz do kraja, samu igru jesam, ali dlc sa oscarom nisam nikad. To mi dovoljno govori kolika joj je bila kvaliteta 🙂 Ovu četvrtu sam odigrao skoro u dahu. Nisam mogao dočekati probuditi se ujutro, da upalim komp i Syberiu, i da vidim što će se dogoditi sljedeće. Velika razlika. Nije trojka loša, ali nije u razini ostalih.

 • vragec25cro

  14.04.2022 - 22:14

  E takve igre nisam nikada volio kao ni taj žanr.Ne kazem da su loše,probavao par puta,ali jednostavno not my cup of tea.

  • butjer1010

   @vragec25cro, 15.04.2022 - 18:05

   Jebaj ga, to ovisi možda kada si počeo igrati igre na kompu. Moj 386-33MHz iz ’92. se nije mogao otarasiti drugog dijela Monkey Island-a. Tada, kada se sjetim, pa to je bila možda i najljepša igra, grafički, a i vrijeme bez interneta i “walkthrougha” je davalo posebnu čar takvim p’n’c igrama. Rješavanje zagonetki po par dana je bilo pomalo i frustrirajuće, ali probaj zamisliti osjećaj kad nakon 3 dana uspiješ skužiti kako preći neki dio (kao dobar seks)! 🙂 Sad kad zapnem više od 15ak minuta, odem do YT-a i “pomognem si”. Možda i zato što sam tada kao srednjoškolac, imao svo vrijeme svijeta. Danas to nije slučaj. Čekam još par godina do penzije, pa ću vidjeti 🙂

  • vragec25cro

   @butjer1010, 15.04.2022 - 18:37

   1999 Centurion,prehistoric,sraz i neka vožnja,a poceo igrati negdje 1993-1995 na nekom prastarom atariju konzoli.

  • butjer1010

   @vragec25cro, 16.04.2022 - 03:27

   Ufffff, SRAZ!!!!!! Jel znaš da sam na netu našao sraz 2 002, i da ju znam malo s djecom odigrati, čisto da im natrljam nos kad ih ubijem, dok ih pubertet nagovara da su najpametniji na svijetu 🙂 Kakva igretina!

  • MAJSTOR RINGO

   @vragec25cro, 15.04.2022 - 21:44

   Takodje kolega, bezao sam ko djavo od krsta od tih igara, ali posto volim dobru pricu u igri plus dobre puzzle elemente mislim da ovo vredi da se proba, normalno kada bude dropanje cene🤑

 • Mrky

  15.04.2022 - 12:03

  Jako dobro strukturirana recenzija, za iznenadujuce kratku igru. Najvise mi se svida tematika same igre, i razdoblje u kojem je igra smjestena, sto bi me i privuklo da isprobam samu igru. Pohvale za recenziju.

 • aleksandar21

  31.05.2022 - 16:05

  Igra zaslužuje duplo manju ocenu.
  Ne zato što je loša, več zato što ti ne daje mogućnost da igraš i istražujes po tvom izboru već te vuče za rukav. Ovde skoro da nema gameplay-a. Daleko je to od Syberia 1 i 2..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?