HCL.HR

Okršaj s detektivskom agencijom iz Red Dead Redemptiona 2 završio je na stvarnom sudu

Pero Mlinar 15.01.2019.   •   14 komentara   •   Industrija videoigara


Izdavači Rockstara Red Dead Redemptiona 2 uzvratili su tužbom na optužbu detektivske agencije Pinkerto za pogrešnu reprezentaciju u igri.

Pinkerton je privatna detektivska agencija osnovana sredinom 19. stoljeća te ujedno i jedna od neprijateljskih frakcija u Rockstarovom Red Dead Redemptionu 2. Njezini fikcionalni detektivi pojavljuju se u desetak misija te se nastoje obračunati s Arthurom i njegovom odmetničkom družinom jer, ugrubo rečeno, nisu zadovoljni njihovim bontonom. Ti su likovi prikazani kao tvrdokuhani, nefleksibilni i nesimpatični predstavnici zakona koji vole moralizirati.

Stvarnim vlasnicima stvarne detektivske agencije nije se svidio takav prikaz pa su ovih dana tvorce Red Dead Redemptiona 2 optužili za nedopuštenu upotrebu naziva tvrtke. U njihovom prigovoru navodi se da, iako cijene namjeru Rockstara i Take-Two, u agenciji smatraju kako je reprezentacija Pinkertona u igri zavaravajuća. Pinkertonovi predstavnici zatražili su novčanu kompenzaciju uz usputnu prijetnju sudskom tužbom ako adekvatna suma ne bude isplaćena.

Zanimljivo, pomalo je to slično sceni u kojoj detektivi iz agencije dolaze u posjet Arthurovom kampu pa prijete ponovnim dolaskom uz jaču pratnju.

Povijesna autentičnost je u slučaju Red Dead Redemptiona 2 od samoga početka od velikog značaja za Rockstar i Take-Two . U više navrata tvorci su se pohvalili detaljnosću i uvjerljivosti svojega prikaza američkog prostora s kraja 19. stoljeća. Nije stoga nimalo čudno što su, umjesto da plate Pinkertonu, u Take-Two odlučili sudski zatražiti da im se odobri uključivanje agencije u igru. Prvi amandman kojim je zajamčena sloboda govora navodi se kao glavni razlog neosnovanosti Pinkertonove tužbe.

Povijesna fikcija – televizija, filmovi, kazalište, knjige i igre – izrazito bi patila da optužbe kao što je Pinkertonova mogu biti uspješne na sudu. Pinkerton nema pravo patentirati povijest.

Detektivska agencija Pinkerton pojavila se kroz godine u brojnim popularnim umjetničkim ostvarenjima te postala svojevrsnim prepoznatljivim obilježjem priča o odmetnicima. Nije poznato zašto su njezini vlasnici na zub uzeli baš Red Dead Redemption 2. Razloge se možda može tražiti u činjenici što su video igre još uvijek relativno podcijenjen medij što se tiče pričanja ozbiljnih priča. Nije ni isključeno da su u Pinkertonu vidjeli prodajne rezultate igre (17 milijuna primjeraka u prva dva tjedna) pa se jednostavno polakomili za novcem koji im se učinio lakim plijenom.

U svakom slučaju, Rockstar se na poziv za okršaj u podne nije pojavio bez pištolja. Iz Pinkertona, s druge strane, još uvijek nisu komentirali niti sudski reagirali na “kontratužbu”.

Komentari (14)

  • lliquid_

    15.01.2019 - 08:38

    opop

  • superdeda2000

    15.01.2019 - 09:16

    Nevjerojatno je tko se sve želi prikrpati ekipi na vreću s novcem a da pritom prstom nisu mrdnuli. Dakle svi unuci nacista bi se trebali pobuniti jer njihove djedove loše prikazuju u filmovima i igrama po ovome. Povijesno se zna za koga su pinkertonovci radili i koje metode su imali. I to je činjenica bez obzira što se njihovim nasljednicima to ne sviđa. I sad žele na lak način izvuči lovu. E pa ne može…

    • vragec25cro

      @superdeda2000, 15.01.2019 - 10:07

      Mislim da si malo pomješao kruške i jabuke 🙂 Sve to stoji osim nacista,zna se šta su bili(povjesne činjenice)tako da unuci nemaju pravo glasa 🙂

    • lukakeanu

      @vragec25cro, 15.01.2019 - 12:06

      Pinkertonsi su bili isti kao i oni koje su ganjali,jedina razlika je sto su imali znacku na prsima.

    • vragec25cro

      @lukakeanu, 15.01.2019 - 17:39

      Molim lijepo čitati s razumjevanjem.” Sve to stoji osim nacista”.

    • Graveland

      @vragec25cro, 15.01.2019 - 20:00

      Pa vragec opet logika i argumenti pa ne ide to brate.

    • Blood Raven

      @vragec25cro, 16.01.2019 - 23:01

      …to sto su bili nije usamljena pojava u pvijesti, ali su jedini obiljezeni biljegom kao “bad boys forever” … volio bih da u video igri mozemo kao americki vojnik na Pacifiku cupati zube Japancima ili vrsiti nuzdu u njihove lobanje jer eto to su istinite pojave na pacifickom frontu ali sumnjam da cmo to zaigrati je eto na los nacin prikazuje americku vojsku a mislim da bi unuci amera imali “pravo” stosta reci o tome … ili ti nije drek nego se pas posro …

    • Darac83

      @superdeda2000, 15.01.2019 - 10:11

      Upravo to.

  • funky0308

    15.01.2019 - 11:03

    Ni ne razmislja covjek, dok igra ovako nesto, koliko je tu pozadinskih zavrzlama i koliko izdavaci (i developeri, naravno) moraju paziti sto rade. Stima to da ako hoces ispricati neku povijesnu pricu, moras upotrijebiti i neka, mozda, zasticena imena i sl. ali slazem se ovdje s TakeTwo i RS, tu mora postojati sloboda, kako drugacije ispricati pricu ako ne smijes nekoga bitnog spomenuti. S druge strane, treba shvatiti i “protivnicku stranu”, ako se radi o necemu sto i danas postoji, nije bas zgodno da te u igri, filmu ili bilo cemu drugome, sto ce vidjeti milioni ljudi, prozivaju za nesto lose ili prikazuju losim…. zesce zaje… situacija 🙂

  • Darac83

    15.01.2019 - 11:10

    Sad će svaki s prezimenom OˇDriscoll počet zvat svog odvjetnika… 😀

  • KhorneFlake

    15.01.2019 - 15:54

    Nije ovo ništa za Rockstar, za njih su ove stvari odavno postale dio razvojnog ciklusa igre.

    • funky0308

      @KhorneFlake, 15.01.2019 - 17:52

      Ali znaju sto rade..bas igram RDR2 i za sada nisam pronasao nikakvu nelogicnost, neki veci problem ili nesto drugo sto se kod ostalih precesto vidja. Toliki svijet, a tako kvalitetno sve odradjeno. Uz cinjenicu koliko se to dobro vrti na sporetu od PS4 (ne vrijedjam ja konzolu ali realno se radi o staroj krsini hardwarea koja fantasticno vrti ovakav svijet). Svidjale se nekome igre kao sto su GTA ili RDR ili ne, nitko im taj dio ne moze osporiti, znaju napraviti super realistican svijet i popuniti ga ludim stvarima koje malo malo izmame osmjeh

  • Gastarbajter

    15.01.2019 - 19:12

    meni se ne svidja kako su teslu prikazali. kao neka debilcina -.-

    • MaliMicek

      @Gastarbajter, 19.01.2019 - 20:07

      Nisu prikazali TESLU čovječe, napravili su lika čijoj kreaciji je uzor Tesla. Koliko god odbijao povjerovati ima stotine pismenih dokaza da je Tesla bio “teži čudak” i praznovjerni čovjek bez obzira na brilijantnost. Rockstar fala bogu ima veliku paletu komičnih likova u svojim igrama kojima su uzor povijesne osobe, temelje se na njima ali nisu njihova vjerna prezentacija. I sve to u službi humora. Pogledaj (čitaj izmedju redaka) zadnje 2 RS igre, RDR 2 i zadnji GTA V. Bez obzira na vrlo teške priče i odrasle teme igre su krcate humorom i na obje sam umirao od smijeha onak u 70% igre. Dok ne krepaš od TBC-a 😀 Osobno misije s “Teslom” su presmješne, njihov završetak nosi trofej a vjeruj nije Rockstaru cilj oskvrnut originalnu sliku izumitelja. Btw vijest koju sam pročitao je jedna od nadebilnijih ikad, doista nemam komentara ali RS je vec definitivno naviknut.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?