HCL.HR

Zaigrali smo Skull & Bones, evo naših dojmova s prve plovidbe

Lovro Maroševac 17.01.2024.   •   24 komentara


Prošlog smo mjeseca plovili oceanima Skull & Bonesa i nakon velikog piratskog gostoprimstva, konačno vam donosimo naše prve dojmove igre koja uskoro izlazi.

Dugo najavljivani Skull & Bones samo što nije isplovio, a mi smo prošlog mjeseca dobili priliku zaigrati igru u zatvorenom beta testiranju. Kratko smo tako mogli naslutiti hoće li to isplovljavanje biti sretno ili se na pomolu sprema oluja koja bi mogla završiti brodolomom.

Ubisoft je s piratskom tematikom odmah pogodio u sridu u Assassin’s Creed: Black Flagu. I običan bi promatrač pomislio da će iskoristiti mirno more i plasirati još jedan piratski hit na temeljima te igre. No, Ubisoft je umjesto sigurnog hita odlučio uzburkati vodu te su Skull & Bones zamislili kao multiplayeru orijentiranu live service igru. To je u startu izazvalo sumnje kod mnogih ljudi, a ni moj skepticizam oko zabave u cijeloj priči nisu otklonili zadnjim testiranjem.

Skull & Bones vas odmah baca u vatru, već imate sagrađen ogroman brod s posadom koja poslušno prati svaki vaš korak. Nakon što taj brod potone,  nađete se u poziciji da gotovo od nule morate krenuti u lov na titulu najstrašnijeg gusara koji je ikada plovio. U toj misiji morate zaslužiti poštovanje drugih, uključujući i svoje posade. Važno je sagraditi brod da on bude što korisniji u vašem ispunjavaju zadataka te lakšem dolasku od jednog do drugog mjesta. Praktički, ono što ste vidjeli na početku, to vas očekuje na kraju.

Mehanika ratovanja u oceanu je najrazrađenija stvar u igri, što znači da će oni koji su se nadali istraživanju kopna vjerojatno biti razočarani. Na kopno u Skull & Bones silazite samo kad stignete u određene gradove ili mjestašca, gdje vam je cilj završiti zadatak te nadograditi brod. Naravno, postoji mala nada da će ostatak igre pružiti nešto drugačije iskustvo, jednom kad puna verzija izađe, ali sumnjam da će se ta mogućnost otključati toliko kasno, ako već do sada nije. Otoci i kopna koji nisu dio priče na prvi mi pogled izgledaju nezanimljivo, suhoparno i pomalo demotiviracijuće.

U zamjenu za odlazak s broda na kopno i njegovo istraživanje, igra vam nudi mehaniku koja djeluje kao iz mobilnih igara. Imate tako nekakvu vrstu QTE sekvence u kojoj morate znati kad pogoditi zeleno područje ako želite prikupiti resurse. I to je sve od “odlaska” na kopno. Pomalo razočaravajuće za jednu piratsku igru, pogotovo kad vidimo što je Black Flag nudio te što nudi Sea of Thieves.

Modeli likova nisu baš na vrhunskoj razini. Tijekom mojeg igranja djelovali su nekako pikselizirano, pogotovo kosa i brada. Čak su mi animacije likova nekih starijih Assassin’s Creed naslova djelovale realističnije nego u Skull & Bonesu. Vizualno igra nije revolucionarna, ali izgleda lijepo tijekom plovidbe. Rekao bih da se to najbolje vidi tijekom vremenskih neprilika i u plovidbi po noći. U tom segmentu možemo reći kako si je Ubisoft dao truda.

Čini mi se da će najbolji dio igre biti kozmetičke prirode i gradnja vlastitog broda. Sviđa mi se način na koji je to izgledalo u beti i vjerujem da tijekom izlaska pune igre može biti dorađenije. Bez obzira kakav bio vaš način igranja, jeste li nastrojeni na obranu, napad ili podršku, igra će vam omogućiti da prema tome sagradite vlastiti brod.

Skull & Bones će definitivno biti najpametnije igrati u društvu prijatelja. Koordinacija i timski rad ovdje su ključni za put uspjeha, a u dobrom društvu nećete osjetiti zamor koji vam igra zadaje ako ju sami zaigrate. Budući da sam dobar dio vremena u beti proveo sam, relativno brzo me sve to umorilo.

Nakon prvih sat vremena Skull & Bonesa imao sam osjećaj da sam vidio sve. Pogotovo kod zadataka koji su se svodili na to da nađem nekoga, potopim ga i uzmem njegove resurse. Raznovrsnost misija zasada ne djeluje obećavajuće, ali tu ću procjenu ostaviti za punu verziju igre. Uostalom, mapa je navodno bila limitirana samo na određeni dio tako da postoji nada kako je ostatak znatno drugačiji.

Sve u svemu, možda je još rano donositi neke konkretne zaključke na temelju beta verzije. Ipak, moram reći da prvi dojmovi nisu baš najbolji, a to nije obećavajuće za igru koja je toliko dugo bila u razvoju i redovito bila odgađana.

Komentari (24)

  • John_Constantine

    17.01.2024 - 14:12

    Čim si vidio jedno, vidio si sve. Klasični ubisoft.

  • Dajsikeks

    17.01.2024 - 14:23

    Također testirao. Osobno sam imao malu zabavu kroz tih 12 sati. Da, šteta kaj nema kopna, ali Skull & Bones je fokusiran na direktnu borbu brodova, a ne exploration na kopnu ili skakanje na druge brodove (postoji, ali do izvedeš komandom, netom prije nego što uništiš brod). Kozmetika i upgrade brodova je dobro odrađeno. Dosta upgrade-ova, ali vizualno možeš značajno promjeniti. QTe eventi su samo za resurse (barem u beti), što je ok i tipično normalno u igrama. Da postoji mogućnost se usidriti i ići po resurse, ne vidim niš šta bi drugačije bilo osim da je odugovlačenje. Grafički je dobro, vizualno najljepše kad ploviš. Ima ray tracing ako se ne varam, ali nisam vidio razliku. Vrtilo se odlično i optimizacija je barem za mene bila dobra. Mehanika pucanja se svodi na ono kaj smo svi vidjeli u filmovima, vrtiš se i gađaš i izbjegavaš. Loviš vjetar da budeš brži i popravljaš da ne pogineš (gadno te može zavarat ponekad, kad misliš da si jači od drugog). PvP će postojati u igri. Što se tiće priče, zasad je ok. Ne mogu niš baš komentirat puno. Dvije stvari šta jedino mogu odvojiti u ovome djelu je ta da: main character ne voice (što je po meni danas big no no) i da ima kak ti ga izbor dijaloga (totalno bespotreban).
    Sve u svemu, ovo iz closed bete, barem što se tiće svijeta je samo 10/20 % od cjelokupne igre. Definitivno je zabavno igrat u društvu s svojima ili online ljudima.
    Da li se isplati platit 60€ ili više. NE. Za one koji imaju mogućnost, Ubisoft+ Premium je velika preporuka, za sve ostale, neka čekaju sniženje ili na nekoj pretplati.
    Igra ne želi biti AC 4 ili Rogue, to se znalo oduvijek i ne treba ponavljat

    • Dajsikeks

      @Dajsikeks, 17.01.2024 - 15:13

      Dodatno:
      Open Beta će biti dostupna netom prije izlaska igre

  • Antonijo K

    17.01.2024 - 15:00

    Ac Black flag je među boljim piratskim igrama,istrazivanje kopna,open world,plovidba morem,napadanje tvrđava,brodova,pljacka protivnicki kampova,sve na mjestu,sa njim je Ubisoft napravio extra posao

    • matej931

      @Antonijo K, 17.01.2024 - 17:08

      Slažem se sa svime napisanim. Čak i transformacija Edwarda od pirata do Assassina je fenomenalna

    • Antonijo K

      @matej931, 17.01.2024 - 18:34

      Upravo to,plus pjevanje na brodu,pa atmosfera,predivno,osjeti se rum u glasu posade😂

    • matej931

      @Antonijo K, 17.01.2024 - 19:13

      Pa kad te udari rum preko ekrana pa i ti zapjevaš s njima, ne pristaješ u luku dok pjesma ne završi 😂😂😂😂

    • Antonijo K

      @matej931, 17.01.2024 - 19:17

      Hahaha naravno,cak radi postovanja prema pjesmi i neprijateljski brodovi pricekaju sa napadom,cim prestane pjesma rokanje🤣

  • DBcro

    17.01.2024 - 15:24

    Jako me zanima tematika tako da sigurno kupujem ovu igru 😎

  • HeimdallTheWhite

    17.01.2024 - 15:34

    sid meier’s pirates je svojevremeno bila igretina i zadovoljila abs sve kaj mi je trebalo. Black Flag je isto uzivalica bila a ovo mislim da debelo preskacem

    • Darac83

      @HeimdallTheWhite, 17.01.2024 - 15:36

      I dalje najjača igra te tematike. Od originala do remake-a.

    • HeimdallTheWhite

      @Darac83, 17.01.2024 - 15:38

      <3

  • Motor City Bengals

    17.01.2024 - 16:11

    Od pirata me samo zanima hoce li Luffy postati kralj istih…

    • ScoobyDooo

      @Motor City Bengals, 17.01.2024 - 18:16

      Anime overhypan ko svaka ubisoft igra 😛

    • Motor City Bengals

      @ScoobyDooo, 17.01.2024 - 18:34

      Nije mi poznat hype oko Jubaisoft igara…

  • SanKa

    17.01.2024 - 16:27

    umjesto da uzmu formulu ac black flaga, oni naprave ovo live service smeće. bit će fail.

  • Crow89

    17.01.2024 - 16:40

    Meni je i dalje najbolja piratska igra uz Black Flag bila Pirati s Kariba. Tamo si mogao sve, šteta da su s vremenom počeli previše pratiti filmove, tu mi se izgubila magija

    • Darac83

      @Crow89, 17.01.2024 - 21:18

      Je, ta je bila fora.

    • Crow89

      @Darac83, 18.01.2024 - 05:21

      Borbe, istraživanje kopna, neprijatelji skeletoni, kupovanje i nadogradnja brodova i luka, borbe sa piratima i “normalnim” brodovima… Tako ja pamtim tu igru.

    • SanKa

      @Crow89, 18.01.2024 - 09:25

      onaj prvi dio je bio fantastican..pogotovo muzika dok ploviš

  • Demon90

    17.01.2024 - 17:04

    Znači nisu promijenili ništa u zadnje pa skoro dvije godine.

  • Gojko Knez

    17.01.2024 - 20:00

    Kako ovo planira parirati Sea of thieves-u? Zašto bi ovo netko igrao kraj te igre…

  • Future man

    18.01.2024 - 08:56

    Podsjetio sam se serije Black Sails.

  • SlavacRi

    18.01.2024 - 15:54

    Koliko para je pobrao Nathan Evans sa pjesmom Wellerman, pitaj onog gore 🤣

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?