HCL.HR

The Division 2 je igra koja ne želi imati kraj

Zoran Žalac 04.02.2019.   •   42 komentara


Igrali smo Ubisoftov The Division 2 i već sada o toj igri možemo izvući neke zaključke. Evo kako nas se dojmio posjet virtualnom Washingtonu.

Ako ste nas pratili na društvenim medijima onda znate da smo prošlog tjedna u Parizu igrali The Division 2. Sada vam konačno možemo prenijeti svoje dojmove o toj igri – danas kroz ovu tekstualnu najavu, a idućih dana uz snimku samog gameplaya. Dio koji smo mi zaigrali zapravo ćete i sami moći isprobati već ovoga tjedna u zatvorenom beta testiranju, pod uvjetom da ste već naručili svoj primjerak Divisiona 2.

Ako to niste napravili jasan nam je vaš oprez. Prvi Division nije bio loša igra, no negdje između smanjenja kvalitete grafičkog prikaza i razočaranja po pitanju priče, bila je to igra koja u početku nije ponudila dovoljno sadržaja. Kasnije se to promijenilo te je Division uz nekoliko proširenja postao igra kakva je u startu trebala biti. S nastavkom bi situacija trebala odmah biti takva, prvenstveno jer Ubisoft Massive ovoga puta stavlja veliki naglasak na taj famozni „endgame“.

No, idemo ipak redom. The Division 2 odvija se u Washington DC-u, ovoga puta u ljetnom okruženju. Promjena podneblja u ovom je slučaju dosta značajna. Washington ima prostranije ulice, više vegetacije i mrvicu bolju raznovrsnost u mjestima koja posjećujete. Mislim da su se tvorci igre potrudili u ovom aspektu tako da su mi nakon tri sata igranja u sjećanju ostale neke interesantne lokacije, poput bunkera koji je preuređen u hipijevskom stilu 60-ih godina ili zvjezdarnice u kojoj smo imali napeta napucavanja popraćena lekcijama o našem svemiru.

Washington ima prostranije ulice, više vegetacije i mrvicu bolju raznovrsnost u mjestima koja posjećujete.

Kako se radnja igre odvija u ljeto, prilika je to da se agenti Divisiona modno izraze s više stila, a ne samo kroz dosadne kape kao u prvom dijelu. Sama kreacija lika također ima više opcija, pogotovo ako volite bradate likove. Konkretni zaplet priče tipičan je koliko god može biti – dolazite u Washington i radite na tome da zaustavite divljanje tri neprijateljskih grupa. Sva drama koja se događa između toga izgledala mi je umjetno kao i u prvoj igri. Dakle, očekujte dosadne likove te identične tehnike naracije: pričanje preko voki tokija, analiziranje događaja koji su se već odvili i sl.

Možda sam se malo zanio s ovim sudom jer nisam vidio ni deset posto ukupne priče. Međutim, The Division 2 je igra koju je vrlo lako pročitati. To je onaj tip nastavka koji ne donosi nikakvu revoluciju niti mijenja način igranja. Sve što Division 2 donosi jest više sadržaja u svakom pogledu. Više misija, više modova, više vještina za otključavanje, više oružja, više neprijatelja…

Osnova gameplaya iz prvog dijela pri tome je ostala ista. Skrivanje u zaklonu opet je ključno, a da biste srušili neprijatelja u pravilu vam treba više od pola šaržera – osim ako ga ne pogodite izravno u bulju. Neprijatelji višeg levela i dalje su spužve za vaše metke, taj se dio nikako nije promijenio. Oprema se konstantno mijenja, a neprijatelji ju bacaju nasumično. Zadaci u misijama i dalje su fokusirani na puko eliminiranje neprijatelja. Tu i tamo trebate povući neku polugu ili aktivirati neko računalo, ali procedura je standardna i poznata. Kod sporednih misija ne mogu tvrditi isto. Vidio sam tek jednu vrstu spašavanja zarobljenika, nešto što, ako me sjećanje dobro služi, nije bilo dostupno u prvom dijelu.

Da biste srušili neprijatelja u pravilu vam treba više od pola šaržera – taj se dio nikako nije promijenio.

Glavna odlika igre jest ta da ju možete igrati kooperativno s još troje igrača. Nakon završetka glavne kampanje to će biti i poželjno jer će se likovi razvijati prema specijalizacijama. Neki noviteti, poput raidova s osam igrača, moći će se iskusiti isključivo kroz suradnju s drugima. Ako pak želite drugima zagorčavati život za to će postojati tri PvP zone na krajevima grada, svaka malo drugačija od prethodne. Dark Zone nismo imali prilike igrati, ali moći ćete ih isprobati u testiranju beta verzije.

Kad sam već načeo temu sadržaja nakon glavne kampanje, hajde da i to riješimo. Jednom kad „završite“ priču Divisiona 2, u grad dolazi novi neprijatelj – četvrta grupa specijalaca zvanih Black Tusk. Radi se o izazovnim neprijateljima koji koriste i robote nalik metalnom psu iz Black Mirrora, samo manje opasne. Oni će nam biti izazov do sljedećeg proširenja koje bi trebalo uslijediti vrlo brzo nakon izlaska igre. A dobra je vijest da će svi dodatni sadržaji u The Divisionu 2 biti besplatni svim kupcima igre te baza igrača neće biti razdijeljena.

Jednom kad završite priču Divisiona 2, u grad dolazi novi neprijatelj – četvrta grupa specijalaca zvanih Black Tusk.

No, je li ta nabacana hrpa sadržaja u konačnici išta zanimljiva? Iskreno, ne vidim čime bi The Division 2 mogao privući publiku koja nije bila zainteresirana za prvi dio. Proizvođači igre nisu se ni trudili oko toga, a oni koji su u prvom Divisionu proveli sate i sate zasigurno su zadovoljni konceptom serijala i spremni su za još više. Ukratko, ono što je u Divisionu valjalo, u nastavku je je jednako ili bolje. Slabije strane igre, poput priče ili umjetne inteligencije, po svemu sudeći i dalje su slabe.

Ako ste od Divisiona 2 očekivali uvođenje vozila, sustav penetracije metaka kroz materijale ili možda čak cross-platform multiplayer, onda nemate sreće. Ako ste zadovoljni s minimalnim promjenama i hrpom novog sadržaja, The Division 2 mogao bi vas zabaviti na duže staze. Ubisoft u svakom slučaju želi da se s tom igrom nastavite družiti i mjesecima nakon njezinog lansiranja.

Komentari (42)

  • Dajsikeks

    04.02.2019 - 19:26

    Šteta što nema promjene, ali opet bio zadovoljan sa prvim diom

  • trulex

    04.02.2019 - 21:07

    Konačno savršenstvo ne postiže se kada se više nema što dodati, nego kada se više nema što oduzeti.

  • Ovcaodnovca

    04.02.2019 - 22:02

    kakve veze ako igra ne bude nesto mnogi ce ju sami zavrsit

  • robertino1985

    04.02.2019 - 22:58

    Prvi dio mi je super. Imam 60 sati igre, 100% glavne misije i sad imam tri četvrti za očistiti ? + dark zonu

    • Pararera

      @robertino1985, 05.02.2019 - 19:14

      Još si ti zelen da bi išta rekao o igri 😉

    • robertino1985

      @Pararera, 05.02.2019 - 23:08

      Aha, ja to idem polako ?

    • Kajkakko

      @robertino1985, 05.02.2019 - 21:49

      960 sati i još se zezam 🙂

  • David P

    04.02.2019 - 23:18

    Ja sam prvi dio kupio prije nekoliko tjedana

  • afaron

    05.02.2019 - 01:13

    Prvi dio je bio baš užitak za prelaziti, iako me endgame nije dugo zadržao. Sve u svemu, isplatilo se..

  • Kajkakko

    05.02.2019 - 08:47

    Neka bude tako kako si napisao i ja zadovoljan 🙂

  • lliquid_

    05.02.2019 - 11:04

    Pa da bude kraja treba da imas i neki pocetak brate

  • funky0308

    05.02.2019 - 18:38

    Ja sam prvi dio stvarno volio, jedva cekam drugi. Lijepo od Ubisofta sto su mi dali pristup i ovoj beti, stvarno imam manje-vise sve njihove igre izasle u zadnjih par godina i fer su sto su dali beta acces. Nisam nikakav ni mail dobio, samo se igra pojavila u libraryu 😀 . Sutra krecemo s preloadom i jedva cekam probati. Ode vijesti pogledati pa procitati i ovaj tekst. To sto nema puno promjena meni nije losa vijest, ni malo 😀

  • funky0308

    05.02.2019 - 19:16

    Procitah, konacno i mogu reci da je ovo, po meni, pokriveno korektno ali treba pricekati i vidjeti cijelu igru (a onda jos malo da igru pokrpaju i dovedu do razine na kojoj bi odmah trebala biti s obzirom da se radi o igru iza koje stoji Ubisoft i koju prodaje kao AAA naslov).. Division je Division i ako se nekome svidio prvi dio, vrlo vjerojatno ce mu se svidjeti i drugi dio ali…. koliko god jesam fan Divisiona, toliko sve manje i manje imam razumjevanja za to Ubisoftovo stancanje…ajde necu reci istoga ali slicnoga sigurno stoji. Ne mozes napraviti toliko slicnu igru, promjeniti seting i reci da je to AAA naslov vrijedan 60 eura. Ako tako nastave, doci cemo do Division 285, radnja u Pazinu. OK mi je sto ne diraju osnovne mehanike igre i sto ce nama koji smo utukli stotine sati u prvi dio dvojka odmah i prirodno sjesti bez nekog predugog prilagodjavanja ali volio bih vidjeti barem neke promjene, barem nesto novo. Mozda neka vozila, ne mora to biti svaki auto na kojega nabasamo ali barem neko vozilo. Da su barem, ako nam vec ne daju da vozimo, iskoristili masu tih vozila, ta vrata koja toliko volimo zatvaratii, sto su nam cak i pokazali kroz brojanje koliko puta smo ih, u beti Divisiona, zatvorili. Da se mozemo uvuci u vozilo i izaci s druge strane da zaskocimo nekog neprijatelja ili se sklonili od flame throwera. Bez obzira na sve to, iz nekog razloga, iako ne nudi nista spektakularno, meni je prvi Division bas sjeo i jedva cekam probati dvojku.
    Zoki, hocete nesto ranije smjeti pustiti video ili morate cekati da beta sluzbeno pocne?

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 05.02.2019 - 21:26

      Sutra podcast bude.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 06.02.2019 - 09:56

      isto tako ne mozes nazvati prvi division AAA naslovom. igra koja je tek nakon godinu i nesto postala ono sto su obecavali.

    • funky0308

      @SanKa, 06.02.2019 - 11:33

      Mozes jer je nastao potpuno novi IP, nema danas igre koja izlazi bez Day One patcha od hrpetine GB, problemima i nestabilnim serverima ali dok se god radi o visokoj produkciji i novitetima, novim mehanikama i generalno boljem gameplayu neka je 60 eura. To sto je igra imala problema kod izlaska (ne za sve i ne isto za sve) ne umanjuje dojam AAA naslova jer su nam svi izdavaci to nametnuli kao standard. Pogledaj samo nove igre, cak i RDR2, patchevi teze vise nego igra sama, tako je vec godinama i jbga, na to smo pristali, pristali smo i placati pristuoe betama i demoima, sada lagano pristajemo i na to da je DLC nova nova igra. Division 2 tek treba vidjeti, govorim generalno, naravno

    • hacksor1234

      @funky0308, 06.02.2019 - 00:42

      Nastavak su uradili iskljucivo da bi upgradeali engine koji je imao razne probleme koji se mogu popraviti jedino nastavkom te da opet privuku igrace koji su napustili prvu igru, Rainbow 6 siege i For honor su isto ubisoftove igre pa nemaju nastavak u planu te su vec u četvrtoj/trećoj godini contenta te imaju aktivan playerbase

    • funky0308

      @hacksor1234, 06.02.2019 - 11:39

      Ne znam o kakvim problemima oko engina govoris, ne kazem da ih nije bilo nego ih ja ne znam niti sam imao bilo kakvih problema s igrom. Malo na pocetku, doslovno prva tri dana bilo je problema sa serverima ali nakon toga meni je sve radilo odlicno. Igra mi je odlicno radila i izgledala. A da li je bilo dowgradea potpuno mi je svejedno sve dok igra izgleda onako kako je D1 izgledao. Imam na YT kanalu par videa i izgledaju odlicno. Treba probati cijelu igru i onda donositi ocijene, meni se beta D1 uopce niie svidjela, a igra mi na kraju super bila. Kome se svidja neka igra, kome ne neka preskace i Oak

    • hacksor1234

      @funky0308, 06.02.2019 - 11:57

      Imam preko 500 sati igre i znam o cemu pricam, u engine se nije mogao implementirati anti cheat kako spada, postoji i dan danas par game breaking bugova,

    • funky0308

      @hacksor1234, 06.02.2019 - 16:46

      Bas zbog toga kazem – ja nisam imao problema ali to ne znaci da ih nije bilo. Sto se tice anti cheat sustava s time se slazem, katastrofalno je taj dio odradjen i manje-vise to i je razlog zasto sam toliko rijetko usao u DZ, jednostavno nije bilo smisla radi krkana, sve ostqlo u igri meni je bilo skroz OK, zabqvno i dobro i nadam se da cemo sutra vidjeti upravo taj nivo zabave koji je meni bas sjeo. Ne ocekujem nikakvu posebnu pricu, ono sto ocekujem je brza zabava u kojoj mogu biti pola sata ili sedam sati. Radi raspodjele vremena i manjka vremena, takav koncept mi se sve vise i vise svidja. Volim igru s dobrom pricom ali imam ih trenutno nekoliko koje igram aktivno i ne trebam jos jednu, trebam novi Division 🙂

    • jastreb

      @funky0308, 08.02.2019 - 09:39

      Moj lik je stalno propadao kroz pod i to nakon par mjeseci od izlaska. Nije ugodno s prijateljima muvati se po dark zoni i onda propadneš, respawnaš se u safe house i onda trči sam po zoni da sustigneš ekipu. Ipak, igru sam prošao barem tri puta, uvijek dođe nova ekipa pa složiš novog lika i napreduješ s njima. Puko sam samo na endgameu kad su svi gledali kako iskoristiti glitcheve za proći Incursions bez po muke. Neki su si složili skripte da pucaju, bace buff, pucaju opet, bace granatu i tako ispočetka. Vratili bi se nakon 10-15 minuta i zlatna oprema ih je čekala 🙂

    • Upgrayedd

      @hacksor1234, 11.02.2019 - 10:04

      Nije pomogla ni nadogradnja enginea, u D2 beti se mogu vidjeti bugovi iz D1 bete. Npr. propadanje kroz mapu, NPCevi koji zapnu iza zatvorenih vrata, zapinjanje lika u raznim objektima u okolišu, teleportiranje NPCeva, hit detection je za sjeti i plakati, serveri su i dalje smeće itd. To sve sam vidio u nekih 10 sati igranja D2 bete. Dakle, bugovi iz prvog Divisiona su i dalje ovdje prisutni. Čak i neki koji su bili ispravljeni, ovdje nisu ispravljeni. Postoji i macro koji pretvara poluautomatska oružja u automatska. U prvom Divisionu imam oko 3500 sati od prvog dana, prošao kroz sve patcheve i nemam živaca ponovo prolaziti kroz sve te muke.

  • Pararera

    05.02.2019 - 19:17

    Iskreno, mislim da bi više postigli da su se prebacili u L.A.. West Coast i taj šarm koji on daje. Isto bi bilo ljeto, imaju bande i te stvari. Ako ništa drugo barem su mogli pričati priču na drugi način, dodati misijama malo čara, ili animirati echoe(savršena alternativa na cut scene). To što su promijenili ikonice, imena neprijatelja mi ništa ne znači. Vjerojatno ni bugove u AIu nisu takli.

  • trosh

    06.02.2019 - 09:46

    Odigrao closed alphu…mislim “odigrao”, u tri dana uspio uhvatiti možda 30min. Jako puno problema sa grafikom, zvukom i naravno spajanjem na servere. Uglavnom iako imam jedinicu, ovo sigurno neću preorderat

    • Igor Belan

      @trosh, 06.02.2019 - 18:04

      Nećeš preorderati zbog tehničkih problema sa closed alphom ili te dvojka kao igra ne privlači? Jer tehnički problemi kakve si spomenuo su dosta normalni za alpha verzije, pogotovo ovakvih online igara.

    • trosh

      @Igor Belan, 07.02.2019 - 08:40

      Ocekivao sam tehnicke probleme ali ne u tom broju, znaci ovo je bilo prakticki ne igrivo. Ali lajkam division, jedinicu sam preorderao i mozda sam bas i zbog toga malo oprezniji 🙂

  • SanKa

    06.02.2019 - 09:56

    fool me once….nakon inicijalne izdaje, no thnx

  • funky0308

    06.02.2019 - 11:35

    Ako netko nije dobio pristup beti neka se javi u PM ovdje pa se dogovorimo. Mogu pozvati prijatelje na Uplayu ali obavezno se javite u PM na HCLu prvo jer ne prihvacam zahtjeve za prijateljstvo ljudi koje ne poznam. (Na Uplayu ili Steamu, svejedno)

  • funky0308

    06.02.2019 - 16:47

    Mali ispravak – u tekstu se kaze, tri PVP dijela i DZ, zapravo su sva ta tri dijela DZi koliko je meni poznato. PVP je moguc samo u DZu, u jedinici je to bila jedna zona, ovdje ce biti tri sa po manje igraca u svakoj nego u jedinici

  • PsiHoGujaR

    07.02.2019 - 23:27

    Jedna čudna stvar što mi se dešava kod ove igre, i samo u ovoj igri mi se pogase sva svetla na tipkovnici Corsair k70 mk.2 :S

    • NomadCro

      @PsiHoGujaR, 08.02.2019 - 19:36

      Zivi dokaz da je AI puno pametniji nego u kecu, bacaju ti EMP bombe pa ti gase tipkovnicu da te lakše koknu 😛

    • PsiHoGujaR

      @NomadCro, 09.02.2019 - 22:39

      ?

  • MakikaM91

    08.02.2019 - 01:30

    Prvu nisam igrao zbog same nedostatke koja je igra na samog pocetka imala, nisam bas strpljiv da bi ih cekao nakon kupljene igre godinu-dve kako bi je sredili da valja tako da sam odustao nacisto. Sad prvi put igram ova Beta verzija i mogu da kazem da je igra jako interesna, nisam ocekivao da cu se zaraziti na prvu od nje.

    • funky0308

      @MakikaM91, 08.02.2019 - 17:45

      Zanimljiv je Division, dvojka izgleda ne pati od onih problema koje su patile jedinicu, meni je svega dva puta javio server error, nakon resetiranja igre sve je opet radilo bez ikakvih problema. Igra ima sitnih bugova koje ce, nadam se, popeglati prije izlaska, recimo coveri negdje znaju zezati (jedan od 100 covera ali ipak zeza), silazenje sa nekakvih visina i preskakanje objekata zna isto praviti probleme, jednostavno ne zeli na toj tocki sici, pomaknem se “pola metra” lijevo ili desno i sve uredno radi. Vidi se na prvu da je SnowDrop sada poznat im alat i puno su bolje sve skupa odradili, igrase stvarno lijepo vrti, ne izgleda nista ppsebno, izgleda pristojno ali to ovdje nije ni bitno, to pokusavam reci jos od jedinice. Tu je bitno da funkcionira sgoot i loot koji funkcionira i koji je turbo zarazan. Jos kada se skupi odlicna ekipa, Division postajedeset puta zabavniji. Dobra mi je dvojka, one fore sa flare gunom, gdje se moze dozvati pomoc suboraca mi je super stvar, pomognu rascistiti neprijatelje. Ako je netko za, ajmo formirati ekipu i igrati, ako nista drugo, onda barwm Dark Zone i Incursione (ako budu i u dvojci, a mogli bi biti. Svi ce dobiti sve isto pa nece biti razdvajanja kao u jedinici gdje nisam mogao igrati s prijateljima jer nisu imali sve DLCe, a meni je bas trebala pomoc oko Incursiona)

  • funky0308

    08.02.2019 - 17:47

    Jos jednom ponavljam, imam jos nesto pozivnica, nesto sam podijelio, ako netko hoce probati Division neka se javi u inbox pa posaljem. 40ak GB je igra, ima jos vremena pa eto, ako nekome treba neka se javi 😉

  • NomadCro

    08.02.2019 - 19:38

    Sve pohvale za funky0308, meni je poslao inv i upravo skidam igru, svaka čast! 🙂

  • funky0308

    09.02.2019 - 19:57

    U svakom postu hocu to napisati i uvijek zaboravim, vidim da se u podcastu govori da ne postoje vremenski uvjeti, postoje, bude i kise i nevremena, dana i noci…sve je tu

  • funky0308

    10.02.2019 - 14:08

    Bas sada gledam zasto nema VOIPa i kazu iz Ubisofta – radi kretena koji svima unistavaju zabavu. Prestrasno je kako se ljudi ponasaju u igrama i po forumima. Jesmo dotle dosli da nam iz igara micu VOIP radi krkana?! Stvarno bi ljudi morali nauciti osnove ponasanja.

    • Saren

      @funky0308, 10.02.2019 - 19:43

      Ne znam sto ocekujes u danasnjem dobu. Odi na bilo koji MP koji ima ingame voice chat i odigraj malo losije pa ces u 70% slucajeva vidjeti kakve ces odgovore dobit nazad, cak i kad zelis dobro nekome i pomoci mu sa call-outom dobis krasne odgovore nazad. Ljudi ima svakakvih, nekad ces imat krkane cijeli dan a nekad par dobrih timova i igraca bez obzira u kojoj si igri.Toxicitiya je bilo i nazalost bit ce, igrali mi MP shooter ili Uno. A u ostalom sta se voipa tice ne smatram da je toliko bitan kad su manje vise svi na Discordu il TS-u il gdi vec. Jedino ako bas nemas tim pa igras sa random likovima.

    • funky0308

      @Saren, 10.02.2019 - 22:31

      Ma da, Discord je tu ali strasno je u sto se ljudi pretvaraju i koliko malo tolerancije imaju. Kada covjek pogleda neke dokumentarce ili filmove iz 50ih i vidi kako se gospodin ponasao, a kako djevojka ili zena…eeee. ne kazem da se trebamo vratiti u proslo stoljece ali ovo ne vodi nigdje. Ljudi su odvratni jedni prema drugima, takmicili se u necemu ili ne. Bas sada komentiram kako sam naisao na odlicnu ekipu u Divisionu, u DZu i kako je lijepo igrati sa normalnim ljudima. Bilo je i PVPa, neki su bili Rogue ali sve je proteklo u normalnom i prijazeljskom raspolozenju sto je i cilj igre, razgovora ili druzenja.

    • Saren

      @funky0308, 11.02.2019 - 00:18

      A znam, i ja sam par puta u prvom Divisionu naletio na dobru ekipu ljudi koji su mi pomogli sa dosta stvari a i u par drugih igara. Nazalost nije fora ni dobro, kako rekoh takvo neko doba di su svi preosjetljivi na sve. Istina imamo svi mi losih dana, al opet ako sam isfrustriran osobno se radije poberem u neki SP dok se ne ohladim. Valjda ce se i to promijeniti jednoga dana na bolje, kako si rekao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?