HCL.HR

Kako ubaciti prava imena, dresove i grbove u PES 2019?

Zoran Žalac 31.08.2018.   •   39 komentara


Iako se Konami potrudio s licencama za PES 2019, većinu posla za lige takozvane petice još uvijek moramo odraditi sami.

Pro Evolution Soccer 2019 ima nikad više licenciranih ekipa i natjecanja, no poznata boljka još je uvijek prisutna – engleska, španjolska i talijanska liga tek su djelomično licencirane, a njemačke ni nema. Srećom, to se može ispraviti uz malo truda, pod uvjetom da modificirate PES 2019 za PC ili PlayStation 4. Verzija za Xbox One ne podržava korisničko „licenciranje“.

Dakle, što vam je potrebno da bi London Blue postao Chelsea, a MD White se pretvorio u Real Madrid? Stvar je skoro pa identična postupku od prošle godine. Verziju za PC nešto je lakše modificirati pa ćemo postupak za nju ostaviti za kraj. Idemo prvo vidjeti kako se modificira PES 2019 za PlayStation 4.

Za licencirani PES 2019 na PS4 konzoli treba vam:

Prijenosni USB uređaj (stick ili eksterni hard disk)

Uređaj prije upotrebe mora biti formatiran po FAT32 iliti exFAT formatu. Ako vam je USB uređaj već formatiran u FAT32 ili exFAT, ovaj korak možete preskočiti.

Za formatiranje vam je potrebno računalo, a u Windowsima se to radi na sljedeći način. Spojite USB uređaj na računalo, otvorite Computer (Windows 7) ili This PC (Windows 10), uočite USB uređaj i desnim klikom miša odaberite naredbu „Format“. U prozoru koji vam se pojavi pod „File System“ odaberite FAT32 ili exFAT te započnite formatiranje na „Start“. UPOZORENJE: Formatiranje USB uređaja izbrisat će sve podatke koje imate na njemu!

PES 2019 Option File

Na više različitih portala kao što su PES Patch ili PES Universe možete pronaći različite modifikacije. Do nekih se dolazi težim putem (morate platiti za njih), ali postoje i besplatne verzije. Možete, primjerice, probati CYPES 2019 ili WEHK Option File. Modifikaciju koju smo mi koristili možete preuzeti ovdje, a u igri će licencirati prvu i drugu englesku ligu, španjolsku i talijansku ligu, te dodati prava imena i grbove svih natjecanja.

OK, što kad preuzmem Option File?

Preuzetu datoteku stavljate na prijenosni USB uređaj tako da mapu imena „WEPES“ (bez navodnika) postavite izravno na disk/stick. Mapa (folder) ne smije biti unutar druge mape ili se zvati bilo kako drugačije inače stvar neće raditi.

Kad ste to obavili, pokrenite PES 2019 na PS4 konzoli, spojite USB uređaj na konzolu i u glavnom izborniku na desnoj strani potražite „Extras“, a zatim uđite u opciju „Edit“. Ondje potražite „Import/Export“ i odaberite to. U sljedećem izborniku odaberite „Import Team“, a potom i USB uređaj s kojega ćete uvoziti datoteke. Kad vam se pojavi lista datoteka (s imenima klubova), odaberite sve unose (tipkom kvadrat automatski odabirete sve) i potom idite na vrh gdje uđite na „Go To Details“. U sljedećem izborniku ostavite sva tri polja bez kvačica i stisnite OK.

Konzola će započeti proces instaliranja modificiranog sadržaja, odnosno „licenciranja“ onoga što nije licencirano. To će malo potrajati – ovisno o tome koliko vam je USB uređaj brz. Ako potraje 10-15 minuta, ne brinite – to je normalno. Ako se igra nekim slučajem sruši usred ovog procesa, jednostavno ga ponovite i nadajte se da će ga odraditi do kraja.

Nakon što ste završili s uvozom klubova, preostaje vam još uvesti nazive i grbove natjecanja. Vratite se stoga na Import/Export izbornik i ondje pronđite „Import Competition“. Ostatak procesa jednak je prethodnom – odaberite sve unose i pričekajte da se igra modificira. U slučaju natjecanja to neće trajati dugo kao s klubovima i bit će gotovo za minutu ili dvije.

Zadnja stvar koju trebate napraviti je da izmjene snimite u „Edit Menu“ izborniku odabirom „Save“ opcije pri dnu. Nakon toga ste gotovi s poslom i možete potražiti licencirane sadržaje u nekom od modova koje nudi PES 2019.

Vrijedi napomenuti da ovime nećete dobiti ažurirane postave ekipa, za to morate prijaviti „Live Update“ putem naredbe u „Extras“ izborniku gdje se nalazi i „Edit“ opcija. Srećom, modifikacije nećete morati ponovno stavljati nakon svakog ažuriranja.

Za licencirani PES 2019 na PC-u treba vam:

Postupak modificiranja PES-a na PC-u još je jednostavniji. Option File pronalazite na jednom od spomenutih izvora (PES Patch, PES-World i sl.) te ga raspakirate u instalacijsku mapu igre (najčešće C:\Program Files\Steam\SteamApps\Common\Pro Evolution Soccer 2019). Postupak je zatim sličan kao i za PlayStation 4 – odlazite u Edit Menu, zatim Import/Export te Import Team/Competition i uvozite datoteke s liste. Nakon toga slobodno možete igrati s licenciranim ekipama.

Označeno sa: ,

Komentari (39)

 • CRooY3

  31.08.2018 - 17:25

  Nisam igrao PES već 2-3 godine… Jeli još uvijek stvar (barem na PC-u) da nakon ovakvog patcha se ne može igrati online?

  • kapulee

   @CRooY3, 31.08.2018 - 18:03

   Da,mozes igrati online.

 • funky0308

  31.08.2018 - 19:48

  Mene je oduvijek zanimalo kako na ovo reagiraju klubovi, FIFA, UEFA? Jel bilo pokusaja gasenja stranica koje nude gotove fileove sa imenima igraca i klubovima? I da, jel postoje kakvi patchevi za komentatore? Jel radi netko tako nesto? U PESu igrace oomentator ne spominje ili? Igrao sam samo demoe tu i tamo, a koliko sam skuzio, komentatora u demou ni nema. Dakle,-pitam, nista ne tvrdim pa bi bilo lijepo da ne krenu odmah nozevi prema meni.

  • Kr4t0s

   @funky0308, 31.08.2018 - 19:51

   Ima, kupili su licencu za Dragu Ćosića i moći će se čuti Rakitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiić!

  • funky0308

   @Kr4t0s, 31.08.2018 - 19:54

   Haha…pa jel ne bi bilo dobro da se ubaci Cosa? Ja bih predao na PES samo radi toga pla cak i da su igraci tockice i kockice 🙂

  • Jurex

   @funky0308, 31.08.2018 - 23:38

   Ako se ne varam PES 6 sam imao 1. HNL , MAKSIMIR,GRADSKI VRT, POLJUD, TE NARAVNO DRAGO COSIC, DA NE SPOMINJEM DA JE EKIPA UBACILA BOYSE I TORCIDU!!! Čudo, ali davno je to bilo.

  • Zoran Žalac

   @funky0308, 31.08.2018 - 19:53

   Stvar funkcionira tako da stranice drže te sadržaje na svom serveru – zato ih se i stavlja na hosting sajtove tipa Mediafire, Megaupload i sl.

  • funky0308

   @Zoran Žalac, 31.08.2018 - 19:58

   “Da ne drze na svom serveru” pretpostavljam? Bez obzira, ako nije P2P da se i tome uci u trahlg i traziti micanje linkova. Nadam se da nikada nece ali zanimljivo mi je vidjeti kako je i Konami ovdje na rubu dozvoljene zone, realno, ne moze im nitko zabraniti da dopusti modifikaciju negeca sto je izmisljeno ali danas svi sve tuze kada i pomisle samo na neki prekrsaj, oko ove teme nisam cuo cak ni da se spominje. Ne zazivam probleme, samo razmisljam sada malo o tome i zanimljivo je da nema problema (ili barem ja za njih nisam cuo)

  • Expert

   @Zoran Žalac, 03.09.2018 - 14:44

   Šta se čeka sa recenzijom igre,peti dan već prolazi od izlazka

  • Igor Belan

   @Expert, 03.09.2018 - 14:48

   Kod nas ti recenzije idu kad su gotove. I uvijek se trudimo da budu u neko koliko-toliko razumno vrijeme gotove. Ova ti nije još gotova.

  • Expert

   @Igor Belan, 03.09.2018 - 15:26

   Važno mi je Igore vaše mišljenje iz razloga što još nisam odlučio dali preći na 2019.Prvenstveno me interesuje gameplay i protivnički AI, koliko je na tim poljima napredak..na kraju interesuje me i vaše mišljenje dali je bolji nogomet u odnosu na 2018..pozdrav

  • Igor Belan

   @Expert, 03.09.2018 - 16:13

   Ja ti tu ne mogu pomoć, ne igram baš sportske simulacije, nema se vremena još i za to 🙂 Ali eto, Zoran će sigurno ubrzo zgotoviti svoju recenziju pa samo nastaviti pratiti portal.

  • Expert

   @Igor Belan, 03.09.2018 - 17:18

   Dobro, može i Zoran ako je to njegovo područje mada ako je gledati prema ovome do sada komentari su većinom negativni.

  • the voice of truth

   @funky0308, 31.08.2018 - 20:36

   svi igrači u originalnoj igri su nazvani pravim imenom i komentator ih normalno izgovara…sjećam se da su prije na pes2 bila kriva imena…to više nije slučaj

  • funky0308

   @the voice of truth, 01.09.2018 - 10:27

   E, to me zanimalo. Ako je tako to je odlicno. Ako stvarno izgovara prava imena, uz ovaj patch imas sve.

  • lepiakadodo

   @funky0308, 01.09.2018 - 00:12

   “Mene je oduvijek zanimalo kako na ovo reagiraju klubovi, FIFA, UEFA? Jel bilo pokusaja gasenja stranica koje nude gotove fileove sa imenima igraca i klubovima?”
   Ne kuzim u cemu je problem? Jel konami dao edit opciju za igrace/klubove/…..? Je. Ti mozes klubove nazvat kako god zelis: tratincice, action-man… tako i igrace. Mozes im napraviti dresove kakve zelis…. to je sve stvar editiranja. Al ti si napravio original! Za sebe. I dao frendu. Pa drugome… pa trecemu… pa cetvrtome vec naplatio…. i tako dalje i tako dalje. Prodajes original svoj sadrzaj. Kaj tu ima uefa i fifa uopce traziti? Dal bi imali razloga traziti da je kreator/i napravio option file di su svi u ruzicastim dresovima?

  • funky0308

   @lepiakadodo, 01.09.2018 - 10:31

   Naravno da ima, krse se licence i to nije dozvoljeno. Bas radi toga i PITAM, nista ne tvrdim, razgovaramo, polako. Masa licenci i prava se krse. Naravno da tebi nitko nece doci kuci ali sudska oraksa poznaje i dijela u pokusajux namjeru i sl. i ponekada se dogadja da samo namjera vec moze biti predmet sudskog procesa. Stranice koje distribuiraju takav sadrzaj mogu biti sudski gonjene ili zatvarane, ne bi bilo prvi puta. Opet ponavljam jer ocito nike jasno, ja nisam taj kojemu to smeta, dapace, koristiti cu to ako uzmem novi PES ali mislim da se radi o zanimljivoj temi. U danasnje vrijeme sve se zivo sudi i brani pa me zanima kako stvari ovdje stoje i sto drugi ljudi misle o tome. Mislim da je jasno na sto mislim.

  • lepiakadodo

   @funky0308, 01.09.2018 - 14:29

   To su sad vec sfere jbg koje ja ne poznajem niti me ne zanimaju… sad, dal tu ima materijala za nelegalno sirenje legalnog sadrzaja (pitanje je dal takva stranica placa porez)? Ne znam. Kaj nisu sudski gonili 2k serijal zbog tetovaza? Opet nekako mi se cini, kako je sav materijal nastao na necijem osobnom kompu u photoshopu il di vec, da nema copyrighta na to.

  • funky0308

   @lepiakadodo, 01.09.2018 - 16:53

   Hehe…mislim na prava FIFAe i UEFAe 🙂 … pricamo samo nagadjamo, nista ne tvrdim. Samo neka tako ostane jos dugo vremena.

  • lepiakadodo

   @funky0308, 01.09.2018 - 20:58

   Naravno… decki dobro delaju, neka tako i ostane i sve 5.

 • RaspudicT1986

  31.08.2018 - 20:00

  OMg

 • karlod1997

  31.08.2018 - 21:42

  najjednostavnije rješenje je uzet FIFU 😉

  • Darcoolio

   @karlod1997, 31.08.2018 - 22:06

   Koja ćetakođe ove godine imati fake timove ili nekompletnu LŠ i LE.

  • movie

   @Darcoolio, 01.09.2018 - 09:29

   Može jedan primjer, ili dva….

  • Expert

   @karlod1997, 31.08.2018 - 22:19

   Jesam li ti već rekao da ne lupetaš gluposti!!

  • karlod1997

   @Expert, 01.09.2018 - 20:48

   ne pjeni se, ajde lipo na index ili na 24 sata, pa piši pizdarije

  • Expert

   @karlod1997, 01.09.2018 - 22:53

   Ne lupetaj gluposti i odjebi više sa Fifom! I nekaže se lipo,u školu da ideš da te nauče jezik

  • karlod1997

   @Expert, 02.09.2018 - 14:43

   Leksikografu i gramatičaru, ne piše se “nekaže” nego ne kaže, školuj se

  • Vexido

   @karlod1997, 01.09.2018 - 04:07

   jos gore , kod fife imas brdo poznatih igraca koji nemaju facu , dok kod pesa ako cak i nemaju mozes preko patcha to promijeniti

  • funky0308

   @Vexido, 01.09.2018 - 10:34

   Iako sam FIFA igrac, odnosno uvijek igram FIFAu, s ovime se slazem, daleko je PES otisao u tome i odlicna je fora sve to s modifikacijama. Kada vec ne ide sluzbeno, barem ovako mozemo dobiti Maksimir, Gradski Vrt i sve ostalo..super fora, pogotovo kada je moding zajednica toliko dobra i radi odlicne stvari.

 • lepiakadodo

  01.09.2018 - 00:14

  Ja sam vec par godina na pesuniversu. Platim 5£ (oko 47kn) skinem option file day1 i gustam. Kroz godinu dodaju jos liga, jos novih lica, prate transfere i sl… za 47kn!!! Nit dve kutije cigareta

  • rasim

   @lepiakadodo, 01.09.2018 - 13:08

   Ja skinem taj isti patch odmah jer ga stavi neko na download. Ja ga skinuo odmah od nekog lika koji je stavio na twitter link. Istina isplati se i platiti njima ali jebiga 🙂

  • lepiakadodo

   @rasim, 01.09.2018 - 21:00

   ma kad pogledam i nisu neki novci u pitanju… pa vec kad decki delaju neka delaju i dalje… ovako imaju i motivacije kad im se neka pinka tutne… tak da.. al opet, ak mozes skinut dzabe-skini i gustaj

 • Mirnes87

  01.09.2018 - 10:21

  Igram PES godinama I Master liga mi je omiljena.Ali ove godine Offline je uzasan.Ai je u napadu katastrofa.Com uvijek isto napada na sirinu I niski ubacaji.Nema udaraca izvana od strane kompa.Golmani se drze crte,uopce neizletavaju kad ides jedan na jedan.Ako to ne poprave uskoro nekim patchom,preskacem ove godine.

  • funky0308

   @Mirnes87, 02.09.2018 - 11:34

   Skinio ja konacno sinoc demo, reko bas da vidim sto to ekipa vidi u PESu…i iako se slazem s ovime sto si rekao, u pravu si i te stvari bi se morale malo popraviti, ostade mi tezina na trecoj razini (ne znam koja je, beginer, amater pa ta koja ide iza i tako sam odigrao 3-4 utakmice. Napeto, zanimljivo i potpuno drugacije iskustvo od FIFAe. Lopte su mi letjele na sve strane jer su sve pomoci bile iskljucene, u FIFAi mi se ro ne dogadja ni na Legendary tezini. PES uopce nije los. Malo me zivciralo sto stvarno AI ne suta izvana ali igra mi je super zanimljiva. Odigrao sam valjda sto meceva sinoc (u demou) i ako se poprave uoravo ove stvari koje navodis preskociti cu FIFAu ove godine i uzeti PES. FIFA je puno ispoliranija igra i mislim da ce se tu svi sloziti ali PES ima odlican sirovi nogomet. Pod sirovo ne mislim lose, nego bas suprotno, odlican feeling i sve mi puno realnije izgleda od FIFAe18. Komentatori kojih u demou ni nema ali znam da nisu bas na FIFA nivou ni u cijeloj verziji, meniji i takve stvarcice, u FIFAi su mi puno bolje ali kada sudac oznaci pocetak utakmice, PES mi postaje bolja igra. Ne mogu vjerovati da to govorim ali eto, bolji mi je novi PES od FIFAe18. Vidjeti cemo sto donosi FIFA19 ali bas mi je drago da sam PESu dao sansu. Pitanjce za ekipu koja igra PES. Znam da se pojave besplatne verzije igre. Ja nogos igram tu i tamo, par utakmica tjedno mozda. Onlime ne igram i turniri mi nisu posebno bitni. Bitno mi je da mogu igrati lokalni MP i poneki turnir, kakav god da je (moze i neki custom). Da cekam bespla verziju, ako ce je biti i ove godine ili je to samo igra za MP? Tnx

 • MakikaM91

  01.09.2018 - 13:53

  Kod mene Import Competition nije uspelo, neznam zasto..??? Reklo mi je da nema takav folder na USB-u.. Jedina stvar koja mrzim je sto sve su klubove sredili, jedino Juventus nije sredjen sa dresova, emblem i stadion… kako da to popravim, mozda drugi edit da skinem ?

  • lepiakadodo

   @MakikaM91, 01.09.2018 - 21:01

   ja sam kupio na pesuniverse taj option file u kojem ima sve. fali zasad bundesliga, američka liga i mislim japanska….

 • joky007

  03.09.2018 - 13:05

  meni nece taj pesuniverse prebacit, javi nakon nekog vremena da nije uspjelo

 • Matrx

  09.09.2018 - 12:23

  Hvala

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?