HCL.HR

Recenzija

Tiny Tina’s Wonderlands

BAYBAY!!

Iva Osrečak

Šačica legendarnih zmajeva, par žličica zelenih goblina, pola čaše hodajućih gljiva, svežanj čudnovatih morskih pasa i jedan blistavi, dijamantni jednorog. Sve to dobro promiješati i začiniti brdom eksplozija, velikom količinom oružja te ubaciti tucet neizgovorljivih čarolija. Na kraju ukrasiti s tri do četiri  blistave duge i posuti prstohvatom najraskošnijeg vatrometa. Ne, niste promašili stranicu, ovo je recept za nezaboravnu zabavu čiji će vas britki humor prikovati za ekran do kasnih noćnih sati. Dobrodošli u Tiny Tina’s Wonderlands.

Za sve one koji možda nisu upoznati sa serijalom Borderlands, Tiny Tina’s Wonderlands zapravo je spin off tog serijala, odnosno nastavak DLC-a Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep. Ovaj RPG looter-shooter iz prvog lica u iskušanu formulu Borderlandsa ubacuje fantasy tematiku koja je odlično začinila već ionako zanimljivu premisu.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
60€ PlayStation 5 Ustupio izdavač

Kao i do sada, ovu igru možete igrati sami, no puno je zabavnije uključiti prijatelje. Ono što će posebno veseliti igrače koji u igrama vole uživati na istom kauču je opcija podijeljenog ekrana, koju sada možete podesiti horizontalno ili vertikalno po vlastitoj želji.

Bacaj kockice!

Sada otprilike znate u što se upuštate pa je vrijeme da vam malo približim ideju Wonderlandsa. Igrači se nalaze u ulozi Newbija (početnika), odnosno Fatemakera, koji s još dvoje neigrivih likova igraju fiktivnu table-top RPG nazvanu “Bunkers and Badasses”. Svaki takav RPG zahtijeva stanovitog bunkermastera (dungeonmastera), a u toj ulozi se ovoga puta luckasta Tiny Tina. Ova bombastična klinka kroz uzbudljivu avanturu vodi vas svojom  nepresušnom maštom i neobičnim kreativnim idejama.

Jedan od detalja koji me naprosto oduševio je Overworld – svijet odozgo. Kada ne igrate iz prvog lica, odnosno kada putujete do određenih lokacija, krećete se kroz Overworld. Baš kao u stvarnom table-top RPG-u, svijet gledate iz ptičje perspektive, a krećete se pomoću simpatične glavate verzije vašeg lika.

Nikako ne zaobilazite side questove

Serija glavnih misija u Wonderlandsu nije nešto najinovativnije što ste vidjeli, više-manje je to klasična borba dobra i zla. No, meni u ovom slučaju nije nešto što kvari ukupni dojam igre. S druge strane, skriveni dragulji jesu sporedne misije koje su blentavo smiješne. Ne želim vam otkriti previše, ali ovo su neki od luđih questova koje ste vjerojatno ikada odigrali.

Jednom prilikom sam takoreći odvalila vilice hrpetini kostura ne bih li Zubić Vili pomogla skupiti zube. Nakon toga sam s jednim starijim tipom završila u lešini ogromne morske nemani, a nikako ne mogu iz glave izbaciti misiju u kojoj na kakicu morate izvesti neobičnog kućnog ljubimca. Prilično divlje ako mene pitate.

Tko kaže da izgled nije bitan?

Do najsitnijeg detalja posvećena je pozornost kreaciji izgleda vašeg lika, možete si dati oduška i stvoriti remek-djelo o kakvom ste oduvijek sanjali. Mačje uši, luda frizura, ogroman nos ili oči različitih veličina? Nema problema, sve je dozvoljeno jer je ovo vaša priča.

To definitivno nije sve – ista takva pozornost posvećena je i klasama za glavnog lika. Na početku odabirete jednu od šest mogućih klasa, od kojih svaka ima dvije unikatne sposobnosti te cijelo stablo aktivnih i pasivnih vještina. Kasnije vam igra omogućuje odabir sekundarne klase te tada raspolažete s kombinacijom dva stabla vještina kao i s četiri unikatne sposobnosti.

Kad ne znaš s kojim oružjem igrati

Gotovo najbitniji dio igre čine razne varijacije proceduralno generiranog oružja, kao i ostalih predmeta poput oklopa, čarolija, prstenja ili štitova. Fantasy element u ovom je slučaju igru preokrenuo naglavačke, što bi značilo da su sve kombinacije, pa i one potpuno šašave dopuštene. Sačmarica koja ispaljuje mačeve koji prilikom reloada eksplodiraju ili drvena noga kao melee oružje koje svakim udarcem povećava brzinu kretanja. A što kažete na samostrel koji puca u full auto modeu kao neka čudna vrsta strojnice?

U odnosu na Borderlands serijal, Wonderlands donosi još jednu fantasy promjenu. Umjesto do sada korištenih granata, igrač ima mogućnost korištenja čarolija. Pa tako uz unikatnu sposobnost možete koristiti i jednu čaroliju, ili ako slučajno igrate kao Spellshot (mage) tada se možete naoružati još dodatnom čarolijom zamjenjujući unikatnu sposobnost klase.

Pretrpana torba

Inventory je ograničen kao i do sada, te u nekoliko navrata možete kupiti proširenje. Ovo nije najsretnija opcija uzimajući u obzir količine proceduralno generiranih predmeta koje tijekom igre skupljate. Po identičnom principu možete kupiti i proširenje količine metaka koje nosite, ali tako nešto čini se potpuno besmisleno pošto metaka ima u svakom ćošku i vrlo vjerojatno vam nikada neće faliti.

Iako su predmeti klasificirani po rijetkosti te takozvanom item scoreu, nerijetko se događa da neki manje vrijedan predmet ispadne puno korisniji od nekog vrijednijeg. Može se reći da je klasifikacija predmeta relativno upitna, a item score u ovom trenutku gotovo beskorisna brojka koja bi vam samo mogla zadati nepotrebnu konfuziju.

Negativaca ima na sve strane

Nemoguće je ne usporediti Tiny Tina’s Wonderlands s Borderlands igrama, pa će istinski ljubitelji odmah prepoznati sličnosti između to dvoje. Možemo raspravljati o tome kako su neki neprijatelji jednostavno vrlo slični određenom tipu neprijatelja iz Borderlands serijala, ali meni to ni u jednom trenu nije zasmetalo. Uzmimo u obzir da su boss borbe vrlo dinamične i zanimljive, te su popunjene raznolikim mehanikama. Jedan od interesantnijih bossova bio mi je Kastor, a jednostavno ne mogu a da ne spomenem Banshee ili Dry’la koje možete susresti igrajući glavnu liniju questova.

Sidro na dnu mora

Ono što je kao sidro ovom čudnovatom jedrenjaku jesu, na žalost problemi tehničke prirode. Najveći od njih je kratkotrajno zamrzavanje igre, odnosno ako ste sretni – samo maleno trzanje ekrana prilikom neuspješnog spajanja na SHiFTove servere. Dobra stvar je da se ovo ne događa često, ali je užasno iritantno jer imate onaj osjećaj da se uvijek dogodi u krivom trenutku.

Igra također ima par manjih buggova vezanih za inventory, pa ćete nerijetko imati oznaku da neki predmet ne možete prodati ili pak da se sličice predmeta jednostavno pobrkaju. Ništa previše strašno, no bilo bi lijepo vidjeti kakvu zakrpu ovih problema u budućim verzijama.

Na kraju mi ne preostaje ništa drugo nego vam toplo preporučiti ovaj eksplozivni paketić sreće. Bez obzira jeste li okorjeli zaljubljenik u Borderlands serijal, looter-shooter manijak, ljubitelj igara fantasy tematike ili jednostavno običan newbie u svijetu gaminga Tiny Tina’s Wonderlands jednostavno nije naslov koji biste trebali zaobići.

Genijalan humor Borderlands serijala osvježen fantasy tematikom baca sasvim novo, osvježavajuće svjetlo na looter-shootere u ovom dinamičnom i luckastom spoju napucavanja iz prvog lica i tabletop RPG-a.

87 Naša ocjena
  • otkačeni, nepresušni humor
  • neki od najluđih questova u povijesti Borderlandsa
  • ogroman izbor i raznolikost oružja
  • boss borbe su zabavne i dinamične
  • fluidno napucavanje u kombinaciji s bacanjem čarolija
  • trzanje i zamrzavanje ekrana
  • manji buggovi vezani za inventory

Iva Osrečak

Obožava igre s razgranatim fabulama i mnoštvom različitih završetaka. Nekoć je dane i noći provodila zalijepljena za WoW i DotA-u. Strastvena je zaljubljenica u igre Davida Cagea i iluziju slobodne volje, a s vremena na vrijeme voli izlete u bezumne pucačine i simpatične platformere. Kada su igre u pitanju ne bira žanrove, žanrovi biraju nju.

Komentari (11)

  • Markus Krez

    22.04.2022 - 16:14

    Moja ocjena: 93 (ovo je jače od Borderlandsa 2) itd… ;P

  • Nemanjazzz

    22.04.2022 - 17:50

    jel smo ovo dobili free na epicu

    • cikastojca

      @Nemanjazzz, 22.04.2022 - 17:56

      Ne, dobili smo dlc za borderlands 2 koji je izbacen u obliku igrice

    • Nemanjazzz

      @cikastojca, 23.04.2022 - 01:34

      e to, hvala! Znam da je dlc a pise tamo base-game pa me zanimalo. Znam da je neka Tina a nisam bio siguran za pun naslov

    • Demon90

      @Nemanjazzz, 22.04.2022 - 18:00

      Cuj ovo igra nedavno izašla a on pita jel dobio besplatno na epicu.

    • Cone3006

      @Nemanjazzz, 22.04.2022 - 21:10

      Nisi pametan zivota mi

  • 312AE

    22.04.2022 - 17:55

    I svakom slučaju bolje od Borderlandsa 3. Dosta sam se zabavil, smješne su mi reference u igri. 👍🏽

  • Demon90

    22.04.2022 - 18:01

    Fina ocijena i iskreno jako mi je drago da si uzela u obzir i tehničko stanje igre.

    • Iva Osrečak

      @Demon90, 22.04.2022 - 18:57

      Da, da… Bila bi još bolja ocjena, ali na žalost takvi neki buggovi nisu baš neprimjetni 😬

  • Stitrek

    22.04.2022 - 19:22

    Odlicna recenzija, igra izgleda prepuna kreativnosti i komedije👍

  • Fenner

    25.04.2022 - 15:26

    Čekam da malo padne cijena i onda kupujem. Dobra recenzija, tj. sve lijepo objašnjeno!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?