HCL.HR

Kupnja mobitela iz inozemstva... Carina

  • 2 Odgovora
  • 7237 Hitova
*

Filzex

  • *
  • 107
Kupnja mobitela iz inozemstva... Carina
« : 09. Prosinac, 2017., 22:34 »
Možda se već negdje ovo raspravljalo o ovome, ali nisam uspio pronaći nešto slićno, ugl...

Evo na službenoj stranici od OnePlus našao sam da se prodaje OnePlus 5T za 500€ i dostava je besplatna za kupnje poviše 100€, ali zanima me dali ću na tu cijenu morati platiti porez i/ili carinu kada mi pristigne na moju adresu u RH ili kako to več ide?
Vidio sam po internetu da to ovisi koje si sreće hoće li te skužit ili pak ne.

Odg: Kupnja mobitela iz inozemstva... Carina
« Odgovori #1 : 10. Prosinac, 2017., 04:28 »
Koliko vidim taj smartphone je tek u prednarudžbi za neke države EU i čeka se oko 2 tjedna ( možda na nekim stranicama je drugačije ) .

Nisam siguran odakle šalju kada kupuješ sa službene stranice tako da ti tu ne mogu pomoći. Ako šalju iz EU, ne plaćaš ništa, ako šalju izvan EU plaćaš dodatno 25% PDV-a + 125 kn manipulativnih troškova DHL-u.

Ja bih naručio sa sljedeće stranice ( jer imam iskustva sa njima ), poštarina je do 40e, ali sigurno šalju iz EU i nema opasnosti od naplate PDV-a.
ALI! ja bih pričekao da im uređaji dođu na zalihu pa tek onda naručio, a to će ti biti početkom nove godine. Možda pratiti i neke druge stranice iz EU pa možda čak i domaće.

Možda netko ima bolje informacije, tj. naručivao je ili kontaktirao sa OnePlus, pa ćeš dobiti informacije iz prve ruke.

https://www.honorbuy.com/1277-oneplus-5t-6gb-ram-64gb-rom-smartphone.html

EDIT: Ako naručuješ izvan EU, gotovo je sigurno da će ti doći na carinu i da ćeš imati dodatne izdatke jer većina ih šalje putem DHL-a ili neke druge kurirske službe koja ima interes ( 125kn ), a i poštarina koju plaćaš tim službama nije jeftina, pa sigurno nećeš na nešto do 35$ platiti 20$ poštarine. Tako da oni na carini odmah shvate u čemu je stvar.

Uglavnom DHL ti prijavi robu carini, i traži te račun, kada im ga pošalješ, oni izračunaju PDV ( tj. davanja koja moraš dati carini ) i njihove manipulativne troškove ( 125 kn ), kada to platiš oni za tebe odrade postupak carine. Sa DHL-om možeš sve to online obaviti.

U tome postupku je bitno da imaš EORI broj, kojega možeš izvaditi u najbližem carinskom uredu. Taj ti broj jednom izvađen vrijedistalno.
« Zadnja izmjena: 10. Prosinac, 2017., 04:37 DeusNIikola »
 

*

Filzex

  • *
  • 107
Odg: Kupnja mobitela iz inozemstva... Carina
« Odgovori #2 : 10. Prosinac, 2017., 16:07 »
Super hvala na pojašnjenju :thumbs:

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9