HCL.HR

Najzanimljivije boss bitke koje želimo vidjeti u God of War: Ragnaroku

Dominik Vadas 24.06.2022.   •   17 komentara


Svijet nordijske mitologije prepun je opakih i moćnih stvorenja kojima nitko ne želi stati na put. S obzirom na skorašnji dolazak Ragnaroka, odlučili smo vam predstaviti nekoliko idealnih suparnika koji će čak i moćnom Kratosu stati na žulj.

Posljednji God of War iz 2018. godine mnogima je ostao u sjećanju kao vrhunac Kratosove karijere lovca na bogove. Iako će zagriženi fanovi tvrditi kako je Duh Sparte s godinama izgubio svoju žestinu, rijetko će tko poreći kako se radilo o vrhunskoj igri s visokim produkcijskim vrijednostima.

Ipak, najveći broj negativnih kritika igra je dobila upravo na račun svojeg najvažnijeg obilježja: epskih okršaja s mitskim protivnicima! Naime, velike borbe s mitološkim neprijateljima uvijek su bile zaštitni znak serijala pa je pomalo čudno što su u posljednjem dijelu one ostale po strani. Štoviše, neki od najvećih okršaja u God of Waru, poput onih s Valkirama, predstavljeni su kao sporedne misije.

Ako je suditi po najavnim špicama za God of War: Ragnarok, izgleda kako će nastavak ipak donijeti nešto brojnije obračune. I gavrani na grani znaju kako će Kratos u Ragnaroku na neki način odmjeriti snage s Freyjom i Thorom, bogom groma. Premda su to spektakularni protivnici, zasigurno neće biti jedini koje će naš Spartanac morati poraziti uz pomoć svog dječaka. Ususret Ragnaroku i “vječnoj zimi”, odlučili smo se zato prokopati po runama i pronaći potencijalne kandidate koji će nas natjerati da se u Ragnaroku pošteno oznojimo.

Od najnižih dubina Hela pa sve do strmih vrhova Asgarda, donosimo vam popis nekih od najzanimljivijih kreatura nordijske mitologije koja će vas smlaviti prije nego što uspijete dreknuti na dječaka!

Hræsvelgr

Ovo strašno biće podjednako zastrašujućeg imena obitava visoko iznad glava prokletih duša u Helu. Riječ je o pticolikom stvorenju koje sliči golemom orlu, a u nordijskoj se mitologiji često opisuje kao pokretač svih vjetrova i gutač trupala. Hresvelgra smo već imali prilike susresti u prvom dijelu, upravo kada smo s Kratosom istraživali Hel. Priznajte, nije vam bilo svejedno kad ste u ledenoj verziji pakla ugledali ovo impozantno i krilato stvorenje.

Heimdall

Heimdall je svojevrstan štitonoša svih bogova nordijske mitologije. Njegov glavni posao je bdijenje nad ulazom u Asgard te čuvanje Bifrosta, čarobnog mosta u duginim bojama koji služi kao glavno prijevozno sredstvo koje povezuje svih devet svjetova. Heimdall je često prikazan kao iznimno jak i stoički nastrojen lik koji neprestano pazi na čuvanje reda i mira. Možda na prvu ne djeluje sablasno poput Hresvelgra, no mitovi kažu kako je Heimdall imao čudesna osjetila i snagu koja je nadmašivala i neke bogove koje je morao čuvati.

Početak Ragnaroka ili dolazak velikog neprijatelja Heimdall će stanovnicima Asgarda dojaviti tako što će puhnuti u divovski rog Gjallarhorn. Budući da Kratos već naveliko putuje uz pomoć Bifrosta i ulazi u sve otvoreniji sukob s nordijskim božanstvima, Heimdall bi se u Ragnaroku lako mogao vratiti s godišnjeg odmora te višestruko omesti njegove planove o svrgnjavanju bogova s trona.

Fenrir

Fenrir je jedno od najpoznatijih stvorenja nordijske mitologije, a najlakše ga je opisati kao najvećeg i najljućeg vuka kojeg ste ikada vidjeli. Ova mitska beštija izvorno je proizvod odnosa boga Lokija i ženskog diva Angerbode. Na našu (ne)sreću, Fenrir je sputan moćnim lancem i tako će ostati relativno bezopasan sve do pojave Ragnaroka i dolaska vječne zime koja će uništiti njegove okove i tako ga osloboditi.

Štoviše, zapisano je u legendama kako će oslobođeni Fenrir progutati ni više ni manje nego vrhovnog boga Odina. S obzirom na već spomenutu činjenicu da je ovaj nemilosrdni vuk jedno do vodećih mjesta nordijske mitologije, možemo očekivati kako postoji velika šansa da će Kratos u nekom trenutku s Fenrirom odmjeriti snage.

Norni

Svaka veća mitologija u sebi sadrži i stvorenja koja su odgovorna za protok vremena i ljudsku sudbinu. Grčka mitologija tako je imala sestre sudbine, dobro poznate svima koji su odigrali kultni nastavak originalnog God of Wara iz 2005. Nordijska mitologija nema sestre sudbine, no ima Norne- ženska bića koja su zaslužna za prošlost, sadašnjost, budućnost te sudbinu svih žitelja devet svjetova. Njihovo obitavalište navodno se nalazilo u bunaru Sudbine koji se smjestio točno ispod Yggdrasila, drveta života koji stoji u centru svemira i iz čijih grana i korijenja izviru svi svjetovi.

Premda se Norni uglavnom ne opisuju kao zla stvorenja, njihova moć nad vremenom i sudbinom čini ih smrtonosnim suparnicama koje bi pod svaku cijenu trebalo izbjeći. Norni bi mogli biti jedni od onih neprijatelja koji nisu fizički snažni ni impozantni već vični magičnim napadima, obmanama i prostorno-vremenskim manipulacijama.

Odin

Naravno, ovaj popis ne može završiti bez spominjanja vrhovnog boga i ključnog lika nordijske mitologije. O Odinovoj izopačenosti i strahovladi igrači su mogli čuti od Mimira, najpametnije glave na svijetu, koja u slobodno vrijeme služi kao dekorativan ukras na Kratosovom opasaču. I sam Mimir žrtva je Odinove okrutnosti. Iako ga beskrajno mrzi, Mimir je kroz igru nekoliko puta upozorio Kratosa kako se radi ne samo o vrlo moćnom i samovoljnom već i prilično mudrom bogu. Naime, prema legendama Odin je u želji za znanjem išao toliko daleko je bio spreman uložiti i vlastito oko ne bi li ga dobio.

Odin zasigurno predstavlja jednog od najvećih antagonista novog serijala o bogu rata i bilo bi čudno da on i Kratos u nekom trenutku ne odmjere snage. Treba biti iskren pa reći kako je najizglednije da obračun s Odinom doživimo tek u trećem dijelu, dok bi u Ragnaroku mogli vidjeti samo naznake njegove moći.

Na kraju, valja istaknuti kako ova lista predstavlja samo vrh ledenog brijega. Dubljim zavirivanjem u nordijsku mitologiju naišli smo bezbroj materijala i likova koji bi mogli krasiti Kratosovu avanturu. Kako službene potvrde još nema, ostaje nam samo slatko iščekivanje dolaska Ragnaroka i nada kako će Kratos i dječak prsa o prsa ući u dvoboj s nekim od navedenih protivnika.

Naša lista nipošto nije konačna i s velikom mukom smo izostavili neke poznate aktere, no sada nas zanima vaše mišljenje! Mislite li da bi neki od ovih likova mogao ukrstiti oružje s Kratosom? Imate li svoja predviđanja i želje o potencijalnim neprijateljima koje želite vidjeti u Ragnaroku? Pišite nam slobodno dolje u komentarima.

Komentari (17)

  • ImeiPrezime

    24.06.2022 - 17:44

    “Treba biti iskren pa reći kako je najizglednije da obračun s Odinom doživimo tek u trećem dijelu” – nema trećeg dijela. Ragnarok je zadnja igra u nordijskoj sagi. Zato se i zove Ragnarok 😉

    • Dominik Vadas

      @ImeiPrezime, 24.06.2022 - 18:36

      A je, iako se nadam da će izvrsne brojke prodaje ipak učiniti svoje 🙂

    • blacklist0907

      @Dominik Vadas, 25.06.2022 - 14:58

      Navodno je Egipat slijedeci

    • SanKa

      @blacklist0907, 27.06.2022 - 09:15

      uhhh, to ce bit vrhunski

    • Warlock

      @ImeiPrezime, 24.06.2022 - 20:23
    • djosic85

      @ImeiPrezime, 24.06.2022 - 21:07

      Osim ako Kratos ne zaustavi ragnarok… 🙂

    • marko1106

      @djosic85, 25.06.2022 - 06:20

      Po viđenom iz 4 dijela Kratos i Atreus nece zaustaviti Ragnarok, naprotiv po priči oni su razlog Ragnaroka

    • djosic85

      @marko1106, 25.06.2022 - 08:41

      Zaboravio sam taj detalj 🤔

    • Ranzo

      @ImeiPrezime, 25.06.2022 - 09:17

      Ako se ne varam Cory Barlog je rekao na predstavljanju igre da neće biti trećeg dijela i da će se priča u nordijskom okruženju završiti sa Ragnarokom.

  • darkness666

    24.06.2022 - 18:05

    Nazalost prosli gow me jako razocarao kad se radi o bossovima…pamtim samo onoga dosadnog sto nemoze da umre i recikliranje valkyra…mora to bolje s bossovima za ovakvu mega igru…

    • Sinek

      @darkness666, 24.06.2022 - 20:22

      “onoga dosadnog sto nemoze da umre” bas si ga u detalje upamtio 😀

    • TitanShifter

      @darkness666, 25.06.2022 - 16:48

      Slazem se, pogotovo jer su originalni gow i gow2 pojam za bossfightove (prilicno siguran i gow3 iako jos nisam odigrao), tako da igra sa takvom historijom mora opravdat boss segmente.

  • Milan Basta

    24.06.2022 - 20:22

    Šta god bilo, ako rade po mitologiji MORAJU staviti scenu kako Thor uništava Jormugandr-a. To je čuveni deo mitologije.

  • djosic85

    24.06.2022 - 21:06

    Nije samo valkire, bila je i borba s nekim zmajem… istina malo bossova u odnosu na stare gow igre. Nadam se da će to ispravit u ragnaroku

    • MAJSTOR RINGO

      @djosic85, 25.06.2022 - 14:08

      Valkyre su opcionalne boss bitke, apsolutno mozes proci igru i bez njih, da ima i to tri zmaja koliko se secam, mislim da ih mozes osloboditi i zauzvrat ti daju neke vredne iteme, mislim da se zovu zmajeve suze, nisam siguran, nema boss direktne borbe sa njima vec samo sa jednim zmajem na kraju.

  • Cone3006

    26.06.2022 - 13:57

    Kada isprasi turove bogovima iz nordijske mitologije krenuce na egipatsku mitologiju

  • Bocwana

    01.08.2022 - 11:48

    U God of War ~Ragnarok~ Kratos umire u šumi .podno drveta bijahu sahranjen .

    Atreus, njegov sin , Nastavlja sagu , osvetu za očevu smrt.
    Što nas dovodi u nove pobjede i pustolovine GOD of War..5.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?