HCL.HR

HCL preporučuje: Warhammer 40,000: Rogue Trader – za Cara, za von Valancius dinastiju

Stjepan Fikter 20.01.2024.   •   2 komentara


Kreatori Pathfinder igara pripremili su još jedan hit jer Warhammer 40,000: Rogue Trader nije samo kvalitetna Warhammer 40K igra, nego i veoma zabavni RPG koji uspješno demonstrira sve ono loše unutar spomenutog svemira.

Warhammer 40,000: Rogue Trader postavlja čvrste temelje za buduće RPG naslove smještene u ovome svemiru jer su tvorci Pathfinder igara imali kvalitetnu viziju kako oživjeti ovo bogato okruženje. Oblačeći kapetanske čizme von Valancius dinastije, proći će se puno toga – od izdaja i egzekucija, eliminacija mnogobrojnih protivnika do istraživanja planeta i razvijanja kolonija. Sve to prati odličan roleplay u ulozi Rogue Tradera jer postoji izbor – biti za cara, naginjati prema heretičkim odlukama ili se držati između toga, a takve odluke utječu na buduće događaje.

O KAKVOJ SE TU IGRI RADI?

  • Putovanje po slabo istraženom sektoru – Radnjom smješten u Koronus prostranstvo, Rogue Trader vodi nas na različite planete zbog čega je struktura igre podijeljena na šarolike lokacije. Bilo da je u pitanju glavna svemirska postaja sektora, naša palača, proizvodni pogoni, egzotični planet ili Commorragh, ekipa zaslužna za dizajniranje Warhammer 40,000 estetike napravila je odličan posao. Nije riječ o igri s visokim produkcijskim budžetom, ali odličan dizajn stvara atmosferu koja je vrlo specifična za ovaj svemir.

  • Zanimljiva postava likova koja se može regrutirati – Ovisno o načinu igranja, tijekom ove svemirske avanture na brodu se mogu skupiti šaroliki likovi. Agent Inkvizicije, Adepta Sororitas ili časna sestra sa strojnicom, Tech-Priest, Aldeari ilitiga ženski Legolas te drugi. Doduše, ponekad treba balansirati između njihovih odnosa, no to je i dio čari igre ako se pokuša svima udovoljiti. Likove se dodatno upoznaje rješavanjem njihovih problema pa se tako može utjecati na odnose u navigatorskoj kući ili pomoći svemirskom marincu u potrazi za palom braćom.
  • Za Cara, za Imperij, za profit – Osim preživljavanja u mnogobrojnim borbama, Rogue Trader ima i svemirskih bitki. Baš poput onih na tlu, sukob brodova je isto na poteze. Naše prijevozno sredstvo se može nadograđivati te dodijeliti posadu za još učinkovitije eliminiranje protivnika. Osim bitaka, igra ima i zanimljiv sustav trgovanja koji se bazira na reputaciji i faktoru profita. Prodajući stvari frakcijama skuplja se reputacija koja otvara mogućnost uzimanja predmeta ako se ima dovoljno visok faktor profita. To se skuplja ili gubi kroz odluke te razvoj projekata unutar naših kolonija.

ZAŠTO BIH OVO TREBAO IGRATI?

  • Nije potrebno biti upoznat s Warhammer 40,000 svemirom – Netko tko nije upoznat s ovim univerzumom neće biti potpuno izgubljen među mnogobrojnim pojmovima koji se pojavljuju u igri. Za sve važnije elemente napisana su dodatna objašnjenje čime se uvelike olakšava za shvatiti na što se referira što tijekom glavne radnje, što tijekom sporednih zadataka. Ovo je također i dobar način kako nekoga dodatno zainteresirati za inače ogromni svemir Warhammera, u kojemu Rogue Trader predstavlja tek jedan mali dio.

  • Zabavan sustav borbe – Ova igra ima puno borbi koje se odvijaju na poteze, no zbog zabavnog sustava na to se ne može gledati kao negativan element. Sad, koliko je borba balansirana ili nebalansirana je druga tema, no mnogobrojne dostupne vještine mogu se odlično nadopunjavati između klasa. Čak neke klase imaju tako odličnu sinergiju da to kasnije izgleda nepošteno prema protivnicima. Baš onako kako Car želi za sve neprijatelje čovječanstva. Još jedan dobar aspekt ovog segmenta jesu efekti teškog naoružanja koje doslovno lomi protivnike i stavlja osmijeh na lice.
  • Roleplaying opcije koje mogu ići u obje krajnosti – Biti dobar u Warhammer svemiru obično ne znači pozitivne stvari, a igra to može “nagraditi” negativnim posljedicama. U razvojnom studiju su pripremili šarolike moralne dileme pa se tako u jednom trenutku može spasiti obitelj od oca koji je izgubio vjeru u Cara samo da bi kasnije imali mogućnost uništiti cijeli planet na kojem žive. Ovisno o vlastitom moralnom kompasu mogu se donositi odluke koje se mogu u početku činiti ispravnima, ali posljedice budu vidljive te kasnije. No, ako netko želi biti fanatik i slijediti imperijsku dogmu do riječi to je isto tako moguć kao i otići na suprotnost pa se okrenuti Kaosu.

GDJE ĆU PRONAĆI IGRU?

Svemirske avanture u Warhammer 40,000: Rogue Trader mogu se doživjeti na PC-ju, PlayStationu te Xbox Series konzolama po cijeni od 49,99 eura.

Zašto ovo nije recenzija? Gdje je ocjena igre?

Komentari (2)

  • Apocalypse4987

    20.01.2024 - 11:54

    Hvala na preporuci, ovo sam čeka la sam u međuvremenu kompletno zaboravija da ova igra postoji

  • Meeple666

    21.01.2024 - 10:30

    Čekam par zakrpa kao i sa svim Owlcat igrama

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?