HCL.HR

Recenzija

Just Cause 3

SURFANJE NA RAKETI

Gregor Stojev

Tko bi rekao da je prošlo već šest godina otkako smo posljednji put zaigrali Just Cause. Dok neki razvojni timovi imaju praksu štancati nastavke po godišnjoj bazi, neki si ipak uzmu vremena da posao obave kako spada. To bih barem volio misliti, no Just Cause 3 u jednu je ruku čista kopija dvojke te je i k tome još poprilično i neoptimizirani proizvod. Avalanche studio očito je imao pristup “ako nije potrgano, nemoj dirat”. Okej, cijeli teren je tu nov, ali receptura je identična kopija prethodnika. Međutim, bez obzira na tu činjenicu ipak sam ostao iznenađen koliko je Just Cause 3 zapravo još uvijek zabavan u toj svojoj nekakvoj jednostavnosti.

ROUNDHOUSE KICK

Chuck Norris po treći nam se put vraća u ulozi Rica Rodrigueza, čovjeka kojemu ne treba Red Bull da dobije krila te ima univerzalno rješenje za svaki problem – raketa u facu. U pravom stilu svog prethodnika, Just Cause 3 sandbox je pucačina u kojoj uglavnom ravnate zemlju i pritom ne mislim na poljoprivredu. Medici, zemlja u kojoj ovoga puta igramo predivno je šarena verzija romantizirane Italije koja je podložena kobnoj diktaturi klišejziranog generala Di Ravella. Uz pomoć pobunjenika bacat ćete Rica iz oblaka kako bi oslobodili brojna naselja i provincije. Medici je naime bogat unikatnim mineralom zvanim Bavarium kojeg Di Ravello crpi u svrhe svojega režima ne bi li postao najjača sila u regiji. Kako se Ricu to nimalo ne sviđa, tako ni nama.

Iako je ovoga puta jasnije da se malo više trude oko same radnje, te tako ima nešto više misija, animacija, likova i razgovora nego li je bilo u prethodnom nastavku, još uvijek ispada ponešto šuplje i nije nešto o čemu bi se vodili ikakvi razgovori. Just Cause sebe ne smatra ozbiljnim, pa ga tako ni vi ne biste trebali. Priča je tu reda radi kao kontekst da vam još jednom “opravda razlog” za te vaše, kaotične radnje u koje se upuštate.

VATROMET

Mozak na pašu i eksplozije na svakom koraku – Just Cause 3 idealna je igra uz koju se možete opuštati uz neprestani vatromet i na trenutak zaboraviti na ostale brige. Teško mi je zapravo reći zbog čega je točno Just Cause još uvijek toliko zabavan. Ne mogu prstom pokazati na jednu specifičnu stvar i reći da je upravo zbog toga, već je više kombinacija slobode i opsega cijelog paketa to što ga čini jedinstveno dobrom zabavom.

S fleksibilnom kukom možete se penjati i bacati po zgradama, vezati vojnike i predmete prepustivši ih sudbini povremeno komične fizike. Naselja i baze oslobađate tako da uništavate ključne objekte poput kipova, generatora ili razglasnih stupova, no prije nego ih možete uništiti treba ih naravno prvo pronaći. Spoj akcije i istraživanja tu zapravo postaje jedan intiman brak.

ŠTO LEŽI IZA HORIZONTA

Silna je repeticija uglavnom ta koja ovdje odbija igrače, no spas sam uspio naći u šarenom izboru opcionalnih aktivnosti koje su mi dale prostora da predahnem od eksplozija. Od raznih predmeta za skupljanje do traženja i dostavljanje različitih modela vozila, najviše su me zapravo iznenadili nasumični susreti s ljudima koji traže pomoć. Nalik onima iz Red Dead Redemptiona, u svijetu sam svako malo naletavao na nekoga tko mi je na neočekivanim mjestima dao zadatak da mu teglim auto do najbliže benge ili pak otvorim zaglavljena dvorišna vratašca. Iako se naravno i oni nakon nekog vremena počnu ponavljati, jasno je da je neki dio posla otišao i u razbijanje monotonije.

Iako povremenu repeticiju ne bih nužno svrstao ovdje pod nešto posebno loše, ono što bih zato istaknuo na njenom mjestu je zapravo nedostatak iznenađenja. Just Cause 3 vas nakon 10, 20 pa čak i nakon 30 sati neće iznenaditi s nečim novim, osim naravno neočekivanim uskršnjim jajcima.

Just Cause 3 vas nakon 10, 20 pa čak i nakon 30 sati neće iznenaditi s nečim novim.

Uvijek vam je jasno što vas čeka iza horizonta i kako ćete tamo provoditi vrijeme pa ako vas nakon sat vremena već nije šarmirao teško ćete dogurati do kraja. Međutim, nije samo teren predivno šaren, već i sâm pristup igri – tako sam jednu bazu počistio samo s kukom, a drugo područje sam pak naglavačke visio s helikoptera i raketama uništavao sve što sam ugledao. Tu zbilja ima dosta prostora da malo olakša repeticiju i da si sami začinite uživanciju kako poželite – to je igra u kojoj se doslovno igrate.

FACEPLANT

Uz sada već standardnu opremu od kuke i padobrana, novi dodatak tu je Wingsuit – odijelo koje vam u svakom trenu daje priliku da poletite bez potrebe nabavljanja helikoptera ili aviona. Njegova izvedba surfanja po oblacima izuzetno je zabavno kroćenje veličanstvenog jastreba, pogotovo kada pri niskom reljefu izbjegavate taj senzualni poljubac s asfaltom.

I dok je većina toga zapravo toliko bezbrižno zabavna, šteta je tu da prilikom pokretanja izbornih izazova stalno treba čekati nekakvo učitavanje, no ta učitavanja nekada znaju biti frustrirajuće duga. Tako sam u jednom trenutku morao čekati i do nevjerojatnih 15 (čitaj petnaest) minuta kako bi pokušao obaviti posao od jedne minute, a to mi se činila kao cijela vječnost.

Zašto se točno igra odlučila toliko jako zblesirati? Pojma nemam. Na svu sreću to varira o nečemu što mi još ostaje nepoznatim, no ipak ne mogu vjerovati da sam kao najveća naivčina svo to vrijeme sjedio i čekao ispred ekrana. U međuvremenu je došla zakrpa koja obećava brže učitavanje, iako ja osobno nisam primijetio neke značajne razlike jer sam uglavnom već bio gotov sa svime – moguće je da drugima više neće ovako neočekivano zapinjati.

MASSIVE SINGLEPLAYER ONLINE

Da trn u oku bude još veći tu su nam i online fičri – iako Just Cause 3 nema pravi mulitplayer, spajanjem na službeni server dobivate mogućnost da razne radnje uspoređujete s ostalim igračima. Ne zvuči loše, jel? Pa, kad spajanje ne bi trajalo 30 sekundi i kad veza sa serverom ne bi pucala svakih 15 minuta bilo bi bolje, al’ ovako je to još jedno dodatno učitavanje koje treba čekati.

Kako mi je to dojadilo, napokon sam odlučio izabrati i “stay offline” opciju, no igra je neposlušna te me nakon svakog obavljenog zadatka ili prilikom otvaranje mape, ponovo sama od sebe pokušava povezati. Jedini način da se toga riješim u potpunosti bio je gašenje interneta na čitavom sustavu, a to su jednostavne smetnje s kojima se ne želimo zamarati dok se zabavljamo.


Kako nitko na popisu mojih kontakata nije igrao Just Cause 3, nadao sam se da ću biti pošteđen tih notifikacija, no igra izgleda prati i prijatelje prijatelja, te sam tako ipak svakih par minuta bio obavješten da mi je neki Cloudxsephiroth u slobodnom padu rušio rekorde. I tak opet, i opet, i opet. Stvarno divno. Ove online funkcije možda su nekima lijepe na papiru, no nekako smo se ipak nadali da će Just Cause 3 napokon dobiti pravi multiplayer.

POTRES I AVALANCHE

Dok PC master race javlja da im fale šume i planine, PS4 verzija koju sam vrtio za ovu recenziju ipak nije imala toliko drastične probleme, no situacija ni tu nije baš bajna, barem što se tiče tehnikalija. Dok Just Cause 3 estetski gledano izgleda veoma šareno, raznovrsno i jednostavno predivno, izvježbano oko primjećivat će slabi anti-aliasing zbog kojeg neke površine (poput ograda i platforma) konstantno neugodno titraju. Tu je i pop-in predmeta koji se stalno stvaraju u neposrednoj daljini dok putujete, rezultirajući prividnom i ubrzanom rastu trave i cvijeća kako im se bližite. Kako se radi o nevjerojatno ogromnom otvorenom svijetu, recimo da kroz to još nekako i možemo progledati, ali ipak znamo da konzole ove generacije mogu bolje.

Međutim, ono što jednostavno ne možemo oprostiti je nestabilni framerate koji se usred žestoke akcije često zna prepoloviti. Pritom ne mislim sa 60 na 30, već s 30 na neugodno niskih 15. Ja sam ovdje bio maštoviti pa sam si to protumačio kao neki fensi slou-moušn eksploužn, no očekivati to od svakoga bilo bi tu mač.

Ako ste već upoznati sa serijalom, znate što možete očekivati – puno eksplozija i padobranjenja. Just Cause 3 je igra koja ne samo da vam daje priliku da pucate nuklearke, već i da surfate na njima. To je igra u kojoj slobodni pad iz aviona ne sprječavate nužno padobranom, već tako da se s kukom još brže privučete do tla. Na prvom mjestu je jednostavna zabava s naglasakom na slobodi i eksplozijama, a logika i sve ostalo na drugom. Kada se jednom upletete u njegov kaos sati će vam proletjeti poput leteće vjeverice. Valjda niste jedan od onih tipova koji mrze vjeverice?

Označeno sa:

Just Cause 3 je igra koja ne samo da vam daje priliku da pucate nuklearke, već i da surfate na njima. Što vam više treba?

81 Naša ocjena
 • sloboda
 • jednostavna eksplozivna zabava
 • wingsuit
 • veliki šareni reljef
 • priča
 • često i ponekad predugo učitavanje
 • nepotreban online samo smeta
 • nestabilan framerate

Gregor Stojev

Kad nema mačku na glavi, sa zadovoljstvom se prepušta atmosferičnim hororcima. Lokalni nostalgičar koji žive mrtvace vidi kao slatkiše, voli akcijske pustolovine i poneku mozgalicu dok pokušava zaobići sve stvari PvP.

Komentari (29)

 • Hrv4tin4

  29.12.2015 - 19:20

  Uz nove vizualne efekte i odijelo za letenje nema nekog većeg napredka od just cause 2…
  Meni osobno veliko razočaranje u 2015…

 • Onaj Koji Igra

  29.12.2015 - 20:27

  Koji font koristite na portalu?

  • Igor Belan

   @Onaj Koji Igra, 29.12.2015 - 20:57

   Font je Open-Sans. Hvala za prijavu ovih tipfelera, sređeni su u međuvremenu.

  • Silvio_7Tech

   @Igor Belan, 30.12.2015 - 16:18

   Igore, dijalog(prozor) za prijavu ima nekakve tikove. Također bi želio vidjeti opciju da mi zapamti prijavu.
   Gdje vam je nestao City of Angels Roleplay iz liste HCL mreže?

 • Onaj Koji Igra

  29.12.2015 - 20:41

  Poneka pogreška:

  Međutim, bez obzira na tu činjenicu ipak sam ostao iznenađen koliko je Just Cause 3 zapravo još uvijek zabavan u toj svoj nekakvoj jednostavnošću.

  Iako povremenu repeticiju nebih nužno svrstao ovdje pod nešto posebno loše, ono što bih zato istaknuo na njenom mjestu je zapravo nedostatak iznenađenja.

  Kako se radi o nevjerojatno ogromnom otvorenom svijetu, recimo da kroz to još nekako i možemo progledati, ali ipak znamo da konzole ove generaciju mogu bolje.

  Moje isprike ukoliko sam nešto krivo interpretirao.

  • Silvio_7Tech

   @Onaj Koji Igra, 30.12.2015 - 16:19

   Ide ne bih, negacija se odvaja od glagola.

  • Onaj Koji Igra

   @Silvio_7Tech, 06.01.2016 - 16:41

   Upravo to sam i prijavio kao grešku.

 • Vejn

  29.12.2015 - 21:31

  Mlaka, jefitna grafika, retardirana animacija glavnog lika i svega sto se krece, jeftina fizika i nikakav pomak u odnosu na fantasticni JC2 iz svog vremena… Ovu sam igru preskocio i zaboravio….

 • bartul_9

  29.12.2015 - 22:51

  Dobra i zabavna igra koja je mogla biti cudo da su se malo vise potrudili…Imam neki osjecaj kako su bili uvjereni da ce igra bit bomba i uopce se nisu trudili oko price i nekih stvari koje su bzvz, nego se samo hvalili eksplozijama koje su na kraju uz wingsuit jedina stvar koja vrjedi u igri.

 • PhobosDeimos

  30.12.2015 - 00:32

  Mislim da ne zasluzuje ocjenu 81.

 • ANGMAR

  30.12.2015 - 09:08

  Igra je sasvim solidna i totalno opuštajuće zabavna, ovo nije ozbiljna igra i tako je ne treba ni shvaćati. Udri brigu na veselje i pristojnih 80 od mene.

 • Leverkusen

  30.12.2015 - 10:43

  Previše su igrali na kartu “zabave”. Ako dodaš ekplozije i zanemariš realnost, ne dobiješ nužno zabavnu igru.

 • Czar

  30.12.2015 - 11:34

  Ja sam lupio 90.
  Igra je sasvim OK, nema se tu što puno novog dodavati niti izmišljati toplu vodu i bilo je više nego jasno još iz bete da će igra biti veća, s novim otokom i novim zadacima u odnosu na prethodike, ali da recept ostaje isti.
  Što se tiče same izvedbe i tipa igranja ni tu nemam neke veće zamjerke jer ovaj serjal ipak više naginje k Saints Row(3 i 4) serijalu neko k GTA.
  Jedina zamjerka je spomenuti pad fpsa i još neke mušice koje engine ima svježe po izlasku, što me začudilo jer su odlično odradili Mad Maxa a i koriste “in house” engine a ne nešto sa strane, ali to će se kroz par patcheva riješiti.
  Sve u svemu ja zadovoljan.

 • Dilo_trasul

  30.12.2015 - 14:15

  Prosjecna open world igra i nista vise

 • baDarmageddoN

  30.12.2015 - 15:58

  Ako je od mene GTA V zaslužio i dobio 98 ovo bi trebalo biti negdje između 75 do 85 jer igra stvarno ne pruža ništa novog a da to nema veze sa uništavanjem. Mislim, svi mi povremeno volimo uništavati u igrama ali to je nešto što meni jako brzo dosadi a isti je slučaj bio i sada. OK je igra ali daleko od jednog Watch dogsa, Sleeping dogsa ili GTA V no opet je klasu iznad zadnjeg Saints Rowa pa ono zaslužuje od mene 80 okruglih bodova kad gledam prosjek tih igara i općenito mane i pozitive ove igre.

 • STOICK

  30.12.2015 - 17:39

  Zašto na home stranici na najavi vijesti piše VIDEORECENZIJA i tako već na par vijesti, a ne radi se o video recenziji već od recenziji+video komentar..

 • BaDly

  30.12.2015 - 19:04

  Ja sam lupio 90…. nisam igrao prijašnje nastavke i ovo mi je moram priznati i malo otkriće i zato me jako oduševila ta količina eksplozija u kombinaciji sa letenjem i korištenjem ogromne mape. Dao bi i više da nema zaista dugog loadanja i gluposti sa onlineom. Osobno me smeta povremeni pad fps-a jer mi se to događalo u zanemarivoj količini vremena provedenog u igri iako bi i bez toga bilo još bolje.

 • simesmojver

  30.12.2015 - 21:14

  Gdje su video recenzije….hmm nema veze. Ma dobar je taj Just cause 3neznam kako nije plus Veličina Mape…

 • MrPhillips

  03.01.2016 - 17:15

  88 zbog DENUVO Anti Tamper-a koji očito pogoršava performanse prilikom nekih radnji.

 • BGK99

  09.01.2016 - 17:39

  Jedna od boljih igara 😀

 • Yonnah

  16.01.2016 - 12:09

  Dobra recenzija, kratko i jasno rečeno. Točno potrefljeni (+) i (-). Malo niži score od mene, jer imam dojam repetitivnosti nakon 5-6 sati igranja. Dobra je stvar što igra ne pokušava bit nešto što nije i tu je čisto da opusti mozak.

 • Yonnah

  16.01.2016 - 12:45

  Najgora stvar je framerate i online. Mislim, igra za sebe je stvarno da opusti mozak i da da mašti malo šta radi. Ja igram na PS4. U igri framerate toliko zna opast do trenutka gdje stane i igra samo crasha. A to online čudo je banalno. Ukoliko nemaš jaku i čvrstu internet konekciju, svako malo će ti pucat i onda opet pokušavat 1 minutu da se spoji. I sve to samo da možeš uspoređivat scorove.

 • Sharlock

  16.01.2016 - 18:09

  Kao i Just Cause 2 igrica kida 😀

 • bestmanever

  17.01.2016 - 08:24

  Samo da stave multiplayer i igrica će biti vrhunska.

  • Gregor Stojev

   @bestmanever, 17.01.2016 - 09:25

   PC verzija će imati neslužbeni multiplayer QQ al kolko sam skužio to će biti samo random glupiranje bez nekih misija, bodova ili bilo čega specifičnoga, tako da meh

 • Toma_HR

  02.02.2016 - 22:29

  NIsam igrao Just Cause 2, ali ovo je pravo otkriće – zabava i zabava i to u divnom šarenom paketu 🙂
  Jako lijepo za ispuniti sat-dva slobodnog vremena nakon posla!

 • Niksa1970

  08.02.2016 - 01:15

  Nje lose dobra za zabavu ako nema neku pricu al ovako je super 😀

 • Leonardo98

  27.12.2016 - 10:29

  Jedna od zanimljivih igara u kojima isključiš mozak i pustiš da stvari jednostavno eksplodiraju zato što je zabavno. Igra je zadržala sve iz Just Cause 2 i stavila još noviteta u 3, npr. wingsuit. Osjećaj napucavanja je odličan, AI je u nekim situacijama glup, sto uništava doživljaj. Najveći problem s igrom je taj što nije dobro optimizirana, igrao sam ju na PS4 btw. Skoro kod svake eksplozije imam pad FPS-a i par slučajeva igra se crashala. Sve u svemu ako imate dovoljno jak PC, definitivno igrajte na njemu, jer za PS4 nije došao nikakav update za poboljšanje performansi.

 • domba333

  18.02.2017 - 22:45

  Danas sam ju kupio i danas sam trazio povrat novaca. Ne radi save tj. svaki puta igra krece od samog pocetka. Gledao sam ima li pomoci za taj problem i sve sto su ljudi predlagali sam pokusao i nema pomoci. Naravno zato sto imam windows 10 koji mi je vec par puta pravio probleme sa igrama.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?