HCL.HR

Hrvatski operativac stiže u Rainbow Six Siege

Lovro Maroševac 22.02.2021.   •   33 komentara


Ubisoft je na sinoćnjem predstavljanju predstavio plan i program za šestu godinu svog naslova. Velika stvar je što će se u igri po prvi puta pojaviti operativac iz Hrvatske.

Iako se nedavno odgođeni Six Invitational 2021 trebao sinoć održati, to svejedno nije spriječilo Ubisoft da tradicionalno predstavi novu godinu Rainbow Six Siegea. Year 6, kako kažu, bit će jedna od ogromnih godina u R6 Siege svijetu. Očekuju nas brojne stvari – od promjene nekih velikih gameplay mehanika do očuvanja integriteta vlastite zajednice, bit će tu svega – uključujući i lika hrvatske nacionalnosti!

Doista su rijetki slučajevi da u igrama imamo igrive likove s naših prostora. Čak i najpopularniji domaći serijal Serious Sam u glavnoj ulozi ima Amerikanca, a ne Hrvata. No iz Ubisofta su nas ugodno iznenadili ovim potezom. Nije još poznato iz koje sredine dolazi taj hrvatski R6 Siege operativac, hoće li biti u napadu ili obrani te je li muško ili žensko. Znamo samo da je iz Hrvatske i to nas jako veseli. A premda o njemu ili njoj ne znamo ništa, znamo zato dosta toga o sadržajima koji su konkretnije najavljeni. Idemo redom:

CRIMSON HEIST

Na samom početku valja produbiti dolazak novog operativca Floresa. Argentinac će biti na strani napadača i sa sobom donosi eksplozivan dron RCE-Ratero. Riječ je o automatskom dronu kojim će igrači moći upravljati samo prema naprijed. To znači da neće ići u rikverc i jedina opcija bit će skretanje u desno ili lijevo. Njegov uređaj ima tajmer koji ubrzo počne otkucavati i kada stigne na nulu – eksplodira. Dron postaje otporan na metke tri sekunde prije same eksplozije.

Što se tiče njegovog arsenala oružja, Flores dolazi opremljen s dvije primarne puške i jednim pištoljem. Ponovo je riječ o recikliranom oružju jer novi napadač sa sobom nosi AR33 i SR-25, dok se GSH-18 može naći kao sekundarno oružje. Osim toga, igrači mogu birati hoće li ga opremiti s claymoreom ili zvučnom bombom.

U novoj sezoni doći će i prerađena mapa Border. Jedna od najomiljenijih i najstarijih mapa u igri doživjet će neke preinake kako bi igrači mogli smisliti novu strategiju prilikom osvajanja ili branjenja prostorija. Najvažnija stvar u ovoj preradi je što konačno više nećemo slušati graničkog službenika na spikeru. Kad krene akcijska faza, on će se utišati. Značajne promjene na prvom katu Bordera bit će spajanje Bathroom i Tellers prostorija mekanim zidom. Četiri zida koja su dijelila Passport i Customs sada će se svesti na samo dva.

Drugi kat vidjet će promjene u povećanju Archivesa i smanjenju Officesa. Između istočnih stepenica i Break Rooma dodan je unutarnji balkon kako bi postojalo više način dolaska u središnji dio mape. Vanjski dio istočne strane zgrade dobio je dodatne stepenice i sada bi popularni east push mogao biti lakši.

OPERATIVCI I MAPE

Ubisoft u novoj godini nastavlja s onim što je započeo na sredini prošle – izbacit će jednog operativca po sezoni i radit će na preradama mapa. Floresa smo već upoznali, a ono što je nama najzanimljivije jest treća sezona. Tada u igru dolazi operativac iz Hrvatske. U drugoj sezoni po prvi put u R6 Siege dolazi predstavnik jednog domorodačkog naroda, a u ovom slučaju to je Nakoda. Četvrta sezona donosi operativca ili operativku iz Irske.

Crimson Heist donijet će preradu Bordera, a kroz ostatak sezona budemo dobili još dvije prerađene mape. U drugoj sezoni na redu je Favela, mapa koja je notorna po tome što su njezini zidovi u većini slučajeva destruktivni i jednostavno nema dobrog načina za igranje. Bez obzira na to, osobno mi je ovo jedna od dražih mapa i veselim se vidjeti kako će ju promijeniti. U četvrtoj sezoni dolazi nam prerada relativno nove mape – Outback. Treća sezona neće imati jednu određenu mape koja će se renovirati u cjelosti, već će nekoliko njih dobiti male, ali značajne promjene.

GAMEPLAY

U Rainbow Six Siegeu trenutno je lakše igrati na obrani, nego li je to slučaj u napadu, prvenstveno zbog raznih uređaja i naprava koje napadačima blokiraju ulazak u zgradu. Kako bi suzbili taj učinak, Ubisoft je odlučio napraviti neke važne promjene. U Crimson Heistu tako će nekolicina napadački orijentiranih operativaca dobiti Gonne-6, novo sekundarno oružje. Ono će imati jedan jedini eksplozivni hitac kojim će moći uništiti predmete otporne na metke.

Još jedna od velikih promjena je ponovni odabir napadača. Do sada je slučaj bio taj da igrači odaberu operativca i s njim igraju do kraja runde. U novoj će se godini to promijeniti tako da igrači budu mogli odabrati drugog operativca ako uvide da onaj kojeg su prvotno uzeli nije dobar za strategiju. Ubisoft želi pomoći igračima u suzbijanju prepoznatljive 20 second META-e (ulazak u zgradu u posljednjih 20 sekundi runde) i ovo je samo jedan od načina kojim to misle napraviti.

Ogromna promjena dogodit će se i nakon što igrači umru. Kako to trenutno biva, svaki operativac nakon smrti može gledati kamere ili dronove, ali ih ne smije koristiti. U Year 6 to se mijenja, što će značajno utjecati na samu igru. Igrači će, bez obzira na to što umru, moći koristiti svoje uređaje. To znači da će, recimo, igrač na Echu upravljati svojim Yokai dronom na isti način kao i da je živ. Iz Ubisofta žele igračima dati osjećaj korisnosti jer smatraju da oni nakon smrti nemaju baš puno toga za raditi.

Značajna promjena kod operativaca u njihovom načinu igranja bit će očitana u omjeru brzine i zdravlja. Najbrži operativci imat će standardnih 100 health pointsa. Oni koji će biti srednje brzine, njima ide 120, a najsporijim 140 hp-a. Rookov nadograđeni armor, njegov prepoznatljiv ability, donijet će 20 zdravlja više onima koji ga stave na sebe. Realno, ova promjena je dobre prirode jer se odlično kompenzira manjak brzine kroz zdravlje.

Neki obrambeni operativci dobit će značajne preinake. Maestrove kamere i Mirini prozori imat će manjak vidljivosti kad ih netko udari. Goyo gubi štit i njegovi eksplozivni karnistri moći će se zasebno postavljati na pod ili zidove. Melusin Banshee uređaj više neće biti optoran na metke, Finka će moći sama sebe podignuti kad padne u DBNO (Down But Not Out) stanje.

OSTALE PROMJENE

Od ostalih promjena vrijedi istaknuti dolazak match replaya na PC u beta verziji. Također, Year Pass više neće postojati i sada ga zamjenjuje Battlepass. Nadolazeći operativci moći će se dobiti preko Battlepassa ili ih nakon dva tjedna mogu otključati igrinom valutom. Da, dolazi promjena i u tom dijelu – novi operativci će u Year 6 običnim smrtnicima biti nedostupni dva tjedna, a ne tjedan dana kako je to do sada bilo.

Razvojni studio Rainbow Six Siegea će na test servere redovito ubaciti neke nenajavljene promjene, koje bi mogle ostati na njima i do šest mjeseci. Time se želi ostvariti puno bolja komunikacija sa zajednicom da se uvidi jesu li one dobre ili loše. Sučelje igre dobiva preuređenje kako bi isto moglo biti primamljivo i jednostavnije novopridošlim igračima. Ubisoft će i u šestoj godini nastaviti rad na uklanjanju varalica iz igre kroz raznorazna poboljšanja anti-cheat sustava.

Za kraj, valja spomenuti da Kali dobiva Elite skin, naziva Masterframe Prototype I. Dogovorena je suradnja s Resident Evilom pa će tako Zofia dobiti kozmetičke preinake u stilu Jill Valentine, dok će još jedan skin inspiriran RE serijalom u bliskoj budućnosti doći u igru.

Velike su ovo promjene koje Ubisoft uvodi u Rainbow Six Siege i mogle bi promijeniti igru kakvom ju znamo. Od taktičke pucačine do hero shootera, evolucija naslova francuske kompanije upravo se događa. Bit će zanimljivo vidjeti koliko promjene mogu utjecati na zadovoljstvo zajednice i novih igrača. Većina navedenih promjena stiže na test servere već danas, a za dva tjedna očekuje se dolazak Crimson Heista u punu verziju R6 Siegea.

Komentari (33)

  • Dick Johnson

    22.02.2021 - 10:50

    Ako su na mapi teroristi s članskom HDZ-a onda ih njemu ne rendera i ne vidi ih na mapi. Ili na početku runde mu moš zavaljat par sto Ojrića, da te ne dira.

    • Dick Johnson

      @Dick Johnson, 22.02.2021 - 10:58

      Ako ne rješiš rundu u 2 min, ode u zastaru.

    • cutiexxx

      @Dick Johnson, 22.02.2021 - 11:11

      Uz sve to mora imat pršut na čelu i pivsku drobinu

  • Terox

    22.02.2021 - 10:58

    Nadam se samo da će sa njim uvest u igru i našu VHS-2 pušku, nisu odavno nova oružja dodavali.

    • Saren

      @Terox, 22.02.2021 - 12:58

      Da bi bilo bi ludilo da ubace VHS i HS zajedno, no Ubisoft se ulijenio po tom pitanju.

    • Terox

      @Saren, 22.02.2021 - 19:15

      Sad bi ti i ovce i novce a, ahhaha.

    • Senf0

      @Terox, 22.02.2021 - 19:35

      ima ta puška u Far Cry 5 ak se nevaram

    • Saren

      @Terox, 22.02.2021 - 20:13

      Ha cuj, moze se sanjati 😀 hahahah

    • hacksor1234

      @Terox, 23.02.2021 - 11:18

      VHS je vec u igri na francuskim operatorima, FAMAS i VHS su prakticki iste puske, isti model, ista platforma

    • Terox

      @hacksor1234, 24.02.2021 - 03:05

      Samo zato jer su bullpup ne znaci da imaju iznutra istu mehaniku, naša ima podosta noviji sistem za bullet feed i drukciji reload.

  • Agent

    22.02.2021 - 10:59

    Opet puno toga mjenjaju samo da ne rješavaju glavni problem,cheatere i ddos…

    • Lovro Maroševac

      @Agent, 22.02.2021 - 11:04

      Spomenuli su i to također. Nažalost, ne mogu u detalje ići zbog mogućeg curenja informacija oko anticheat sustava, ali uskoro bi nam trebali nešto konkretnije reći i o tome.

  • JogurtNinja

    22.02.2021 - 11:33

    toooo, dva operativca iz hrvatske za redom. jedan ima apartmane na obali a drugi je iz Slavonije

  • Darcoolio

    22.02.2021 - 11:38

    Flores, hahahahaha

    • Darcoolio

      @Darcoolio, 22.02.2021 - 11:40

      o jbm ti edit nepostojeći, ovo sam hteo, a tek nakon toga ovo za f2p.

  • Emperor Ghaleon

    22.02.2021 - 11:41

    Po komentarima bih rekao da se baš ne veselite tome. Vi bi radije igrali sa nekim drugim ex-Yu operativcem?

  • Apocalypse4987

    22.02.2021 - 11:42

    Mislim ipak da će bit MP Thompson, sa thompsonom kao glavnim oružjem. Sekundarno je mač, naravno. Ima poseban ability Čikola rush.

  • GTA222

    22.02.2021 - 11:50

    Ne znam ali Rainbow Six nije više ono što je bio prije, prestao sam igrat negdje poslije one operacije kad je masetro došao i od tad više nisam palio igru. Igra koja je bila prezentirana kao realna taktična pucačina se pretvorila u komediju i sad mi je uopće žao što sam uopće uložio sate u igru i sva sreća da nisam kupio niti jedan jedini year pass nit planiram. A za ovog Hrvatskog operatora ako ne bude transgender gej operator bit će čudo, jer ja više ne znam šta je sa Ubisoftom i svim ostalima koji svim silama guraju raznorazne “rodove” i kojekakve gluposti u igre. Kupim igru da je igram i da se ne moram zamarati sa stvarima iz stvarnosti a one samo dođu nazad u igru.

    • d1cme

      @GTA222, 22.02.2021 - 12:30

      Dosta jednostavno – realne igre se ne prodaju i ne mozes ostvariti esport oko takve igre. Cilj svakog game deva je da igra raste i ima aktivne igrače i content oko kojeg se novac može zaraditi. Realistični tactical shooter bi bio jako specifična niša za užasno mali broj igrača.

      Ne znam baš kako te seksualna orijentacija likova iz igre zamara u igri (gdje takva informacija ima apsolutno 0 efekta na gameplay)

    • Cro_echo88

      @d1cme, 22.02.2021 - 15:16

      Mene osobno odbija kad u igrama vidim guranje tih gender politika, i kad u ovakve igre ubacuju gay/trans likove, jednostavno se ne mogu poistovjetit s takvim likovima

    • Vexido

      @Cro_echo88, 22.02.2021 - 19:50

      ali se gay likovi mogu poistovjetiti sa takvim likovima …imas 20tak drugih likova koji nisu gay u rainbowu ,poistovjeti se s njima …

    • departed1983

      @Vexido, 22.02.2021 - 20:37

      Poenta je da nema potrebe za bilo kakvom pricom, jel gej, nije gej, kako je to uopste bitno za takvu igru.. Ne treba da bude ista, pa nek svako sebi roleplaya sta hoce. To je isto kao da ja tebe pitam kakav je r6, ti mi pocnes pricati kako si studiro ekonomiju…

  • DiVojic

    22.02.2021 - 12:04

    Nadam se da će bit Joža Manolić

  • SeaNN

    22.02.2021 - 12:26

    Bilo bi zanimljivo napisati clanak o charachterima u igrama sa naseg podrucija

  • crolink07

    22.02.2021 - 12:31

    Hrvatski operativac Crolink007.🤣

  • SanKa

    22.02.2021 - 12:53

    incoming loše “hdz iskaznica” fore

    • Vjetrenjaca123

      @SanKa, 22.02.2021 - 21:57

      Očigledno je da si na platnoj listi.😂

    • SanKa

      @Vjetrenjaca123, 23.02.2021 - 09:31

      na platnoj listi protiv izlizanih i loših fora

  • Saren

    22.02.2021 - 13:16

    Dugo im je trebalo, no konacno da vidimo i to. Vec sam mislio da ce si ispuniti onaj cilj od 100 operatora koji su zacrtali, a naseg nigdje xD. U svakom slucaju drago mi je.

  • SilverMelior

    22.02.2021 - 14:50

    U Warzoneu ima operativac sa ovih prostora, pod imenom Balkan blue lighting. U pitanju je pripadnik srbijanske specijalne jedinice SAJ.

  • CRO-3NinthJZ

    22.02.2021 - 19:20

    Mora imat onu Karlovacko pivo majicu sa kockicama ispod pancirke i cackalicu u ustima.

  • tomekplejka89

    23.02.2021 - 11:59

    Koje glupo pitanje oceli bit napad ili obrana..Obrana naravno.

  • meowski

    24.02.2021 - 16:00

    Bit ce attacker posto ide ATTACKER (Flores) > DEFENDER (Jos ne znamo) > ATTACKER (Taj Hrvatski lik).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?