HCL.HR

Red Dead Redemption 2 – sitni savjeti i trikovi

Zoran Žalac 26.10.2018.   •   4 komentara


Red Dead Redemption 2 je ogromna igra i trebat će vam neko vrijeme da se u potpunosti upoznate kako sve stvari funkcioniraju, a mi ćemo vam pomoći s nekoliko korisnih savjeta.

Ako ste danas krenuli igrati Red Dead Redemption 2 onda ste se već uvjerili da vas ta igra ima dosta toga za naučiti. Prvo poglavlje predstavlja vam mehaniku po mehaniku, ali i nakon što vas igra baci u svoj otvoreni svijet neke stvari nisu sasvim jasne na prvu. Da vas informacije ne bi preplavile i da vam nešto ne bi promaklo, evo nekoliko naših spoiler-free savjeta za koje smatramo da bi vam mogli poboljšati iskustvo igranja.

Konj sam zna gdje treba ići

Već u prvih sat vremena igre primijetit ćete da jahanje čini ogroman dio gameplaya u RDR 2. Iako ono ima određene trikove, npr. da pritišćete tipku X/A u ritmu galopiranja da bi konj bio izdržljiviji, ponekad jahanje nije zabavno i ne da vam se usmjeravati konja kamo da ide. U tom slučaju možete postaviti marker do željene lokacije na mapi te aktivirati cinematic kameru i poslati konja u galop.

U ovom modu konj će vas sam odvesti do lokacije, a isto funkcionira i kad ste na misijama. Vi mu pritom možete određivati brzinu kretanja, koristiti inventory i komunicirati s drugim likovima; a možete ga i pustiti da vas sigurno dovede do destinacije. Uglavnom sigurno – nekad se životinja ipak zna zblesirati i zabiti u nešto. Valja napomenuti da će vas konj uvijek voditi glavnim putem do destinacije, što znači da neće koristiti prečace, a to imajte na umu ako je za vama raspisana tjeralica jer tada nije baš zgodno kretati se ucrtanim putem.

Ipak, pazite na svoje kljuse

Za razliku od brojnih drugih igara, konji u Red Dead Redemptionu 2 nisu neuništivi. Ako ubijete tuđeg konja (čak i onoga koji pripada banditu) dobit ćete negativnu reputaciju. Ako svoga konja odvedete u neku provaliju, postoji mogućnost da ćete ga usmrtiti. U tom slučaju spasiti ga možete ako imate Horse Revival Tonic kojega kupite u trgovini ili staji, ali ako nemate ili ako nakon konja poginete i vi sami – onda ćete trajno izgubiti svog pratitelja.

Naravno, konja uvijek možete zamijeniti, ali s učestalim korištenjem istog konja i brigom o njemu ostvarujete bonuse poput veće izdržljivosti i dodatnih poteza – npr. propinjanje na zadnje noge, naglo skretanje, proklizavanje i sl. U konačnici, što više koristite jednog konja to ćete ga s veće udaljenosti moći pozvati. Nije loše s vremena na vrijeme kupiti puni tretman za konja u stajama – košta oko pet dolara i na kratko će vrijeme očvrstiti vaše kljuse.

Ne morate stalno otvarati mapu

Kao što sam već rekao, prilikom jahanja uz cinematic kameru ne morate imati punu interaktivnost s konjem, no svejedno će vas zanimati gdje se nalazite, koliko još do destinacije i sl. Možete prilikom jahanja pauzirati igru i otvoriti mapu. No, postoji, odnosno postojat će jedna bolja opcija za to.

Naime, Red Dead Redemption 2 imat će prateću aplikaciju za iOS i Android mobitele/tablete koju ćete moći povezati s konzolom kako biste preko mobitela/tableta na mapi pratili gdje se nalazite u igri. U trenutku pisanja ovog članka aplikacija još nije dostupna i moram priznati kako ju ja nisam još koristio. Ipak, obećane funkcionalnosti svakako zvuče korisno. Osim pregledavanja mape izvan glavnog ekrana možete još pregledati Arthurov dnevnik, čitati upute za igru i provjeriti statistiku o igranju. Aplikaciju preuzimate na App Store ili Google Playu.

Ako želite veći izazov, prebacite se na kompas

Red Dead Redemption 2 ima nekoliko izvedbi tradicionalne mini-mape. Regularna mini-mapa je sitna i pokazuje manju regiju s ili bez GPS oznaka. Postoji još i proširena, odnosno krupnija mini-mapa koju uvijek prizivate brzim pritiskom d-pad tipkom prema dolje. Konačno postoji i kompas koji vam pokazuje samo gdje su misije, odnosno u kojem smjeru trebate ići ako ste si markerom zacrtali neki put.

Iako se na kompas teže naviknuti, moj je savjet da ga koristite što više. U regularnoj izvedbi mini-mape dobit ćete informacije koje uvelike olakšavaju igru i na neki način umanjuju doživljaj. Primjerice, kod stealth dionica više ćete gledati u taj „radar“ nego po samoj okolini. Red Dead Redemption 2 je predivna igra i šteta je da svako malo skrećete pogled u donji lijevi kut. S kompasom ćete to također raditi, ali znatno rjeđe, a u svakom trenutku možete si nakratko prikazati i proširenu mini-mapu.

Brzo putovanje funkcionira drugačije nego što ste navikli

U većini igara otvorenog svijeta najčešće možete aktivirati brzo putovanje na drugu lokaciju sve dok niste usred borbe. U Red Dead Redemptionu 2 toga nema, ali to ne znači da brzo putovanje ne postoji. Nekoliko je načina za njega – možete platiti kočiju u svakom većem naselju da vas odbaci do željenog mjesta (ako ste ga posjetili barem jednom). Također možete kupiti kartu za vlak pa se njime povesti do tražene destinacije. No, dva su preduvjeta za to – morate imati dovoljno novca (što je destinacija udaljenija to vam je skuplje) i za vama ne smije biti raspisana tjeralica.

Postoji i treća opcija, dostupna većinu igre. U svom kampu iza Dutchovog šatora pronaći ćete knjigu sa zapisima o donacijama. Prolistajte ju malo i u njoj ćete otkriti moguće nadogradnje za kamp. Za nekih dvjestotinjak dolara nadogradite Dutchev šator pa će vam se otključati opcija da za još tristotinjak dolara nadogradite i Arthurovu „odaju“. Kada to napravite pojavit će vam se mapa s mogućnošću aktiviranja brzog putovanja iz kampa. U početku igre 600 dolara bit će vam velik iznos, no kasnije će vam značajno uštedjeti vrijeme.

Ne trudite se otplaćivati tjeralice

Kad smo već kod novca, smatram kako ne postoji uzaludnije trošenje od otplaćivanja tjeralica da raščistite svoje ime i skinete si plaćenike s vrata (što se inače radi u poštanskom uredu). Naime, Arthur i ekipa u svakom gradu kad-tad imaju neku akciju i u sklopu glavnih misija garantirano ćete si nabiti tjeralicu neovisno o tome koliko se vi trudili biti uzorni građanin.

Tjeralice su skupe za otplaćivanje, a same posljedice istih nisu toliko strašne da biste ih pod svaku cijenu trebali otplaćivati. Dok ste pod tjeralicom povremeno će vas zaskočiti plaćenici, ali njima je relativno lako pobjeći. S druge strane, bit će vam onemogućene neke usluge, poput unajmljivanja kočije, ali kao što sam gore naveo – nije to jedini način brzog putovanja. Na kraju krajeva, možete s konja skočiti na vlak pa se povesti besplatno – ili sami doći za upravljač vlaka.

Trgovine nisu samo za kupovinu

Kad uđete u jednu od trgovina Red Dead Redemptiona 2 dobit ćete mogućnost razgledati sve artikle na prodaji izravno ili kroz katalog. Kroz katalog se kupuje brže i lakše, no razgledanje nije prisutno samo radi fore. U nekim trgovinama tako postoje skrivene prostorije (provjerite gradić Rhodes) koje možete uočiti, a zatim iskoristiti u pljački.

Higijena je pola zdravlja

Dolaskom u prvi gradić, Valentine, igra će vas upoznati kako funkcioniraju osnovne stvari poput iznajmljivanja sobe i naručivanja kupke da bi vaš lik isprao blato sa sebe. Međutim, kad se maknete od Valentinea primijetit ćete da manji gradovi nemaju hotele. To pak ne znači da u njima nemate gdje odspavati i naručiti pranje. Smještaj i/ili kupku možete si priuštiti odlaskom u generalnu trgovinu ili kod prodavača oružja, pri čemu u razgovoru s trgovcem tražite opciju „Lodging“ – tipka krug/B.

Ne čekajte da kosa raste sama od sebe

Kosa i brada glavnog lika u RDR 2 rastu dinamično, tj. nakon što napredujete od poglavlja do poglavlja. No, ako želite Arthura s dugačkom kosom ili bradurinom, načekat ćete se tamo negdje do sredine igre… osim ako rast dlaka ne potaknete sami. U malo boljim trgovinama pronaći ćete tako Hair Tonic, a konzumacijom istoga vaš će Arthur brzo dobiti na volumenu kose i brade.

Odijelo čini drugog čovjeka

Osim čitavog arsenala oružja, na svom konju možete pohraniti i dva seta obleke, tj. odjeće. Nije vam to omogućeno bez razloga jer je korisno imati laganiju odjeću za toplije vrijeme i kaput za hladnije predijele mape. No, postoji još jedna pogodnost – nakon što ste počinili neki zločin promjenom odjeće otežat ćete predstavnicima zakona potragu i eventualno prepoznavanje. Također ne zaboravite staviti maramu preko lica prije nego se pripremate počiniti pljačku ili drugo kazneno djelo – to će vam također povećati šanse da ostanete neidentificirani.

Dakle, ovo su neki naši početni savjeti za Red Dead Redemption 2. Ako i vi imate svojih savjeta, zanimljivih saznanja ili ste otkrili neki interesantan trik – slobodno ga podijelite s nama u komentarima.

Komentari (4)

 • blacklist0907

  26.10.2018 - 18:25

  Nisam nista procitao jer sam tak nabrijan na igru da cu ja pocet pisat sitne trikove i savjete ?

 • i_love_all_games

  27.10.2018 - 15:56

  Ono bitno- najbolji način da dođete do love je ili preko glavnih misija (a ne možeš sakupiti puno love baš u svima) ili lovom na odmetnike (bounty) ili najjednostavnije ako znate igrati poker. Mislim da je bitno za ovu igru imati dosta in-game novca. E da… u kampu imate opciju poboljšanja mogućnosti kampa i to definitivno treba raditi a preporučam vam da se čim možete bazirate na povećanje levela Dutchovog šatora (ili kako bi to rekao, ne znam…) jer sa tom nadogradnjom i vaši ljudi počinju donirati za kamp 😀

 • Kralj Budala

  27.10.2018 - 22:13

  Ipak ste spojlali kada ste rekli da brada na pola igre naraste do kraja! ???
  ???

 • sedf

  12.11.2018 - 07:46

  Danas dolazi Red Dead Redemption 2,pa gospodo, vidimo se za 3 godine.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?