HCL.HR

Jagged Alliance – Ivan Dolvich u akciji

Zoran Žalac 15.04.2024.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 29 godina igrao se prvi Jagged Alliance, taktički naslov u kojemu smo vodili grupu plaćenika.

Kad pomislite na taktičku igru ratne tematike, u kojoj se upravlja grupom specijaliziranih boraca, vjerojatno pomislite na serijal Commandos. Međutim, prije te igre proslavio se drugi naslov – Jagged Alliance – koji se pojavio na današnji dan prije 29 godina.

Jagged Alliance smjestio nas je na fiktivni otok Metavira na kojemu znanstvenici otkriju da su nuklearna testiranja drveću dala sposobnost da proizvodi ljekovitu smolu. Lud zaplet, ali priča zapravo ide tako da je jedan znanstvenik okupio vojsku i zauzeo otok kako bi ga mogao iskoristiti za financijsku dobit. Igrač je pak preuzeo kontrolu nad plaćenicima organizacije A.I.M. kako bi stao na kraj blokadi otoka.

Igralo se iz ptičje perspektive, a igrač je imao izravnu kontrolu nad likovima kojima je izdavao naredbe za kretanje i napadanje. Borba se izvodila na poteze, a igra je bila podijeljena na dane. Svakog dana moglo se snimiti poziciju samo jednom.

Igra je bila podijeljena na dane, a svakog se dana moglo snimiti poziciju samo jednom.

Glavna specifičnost Jagged Alliancea bili su plaćenici koje smo vodili u bitku. Na raspolaganju ih je bilo 60 i svaki je imao svoju osobnost te atribute. Neki od plaćenika bili su tako Igor Dolvich, Tex R. Colburn, Cynthia “Fox” Guzzman i drugi. Iako su bili potrošna roba, svojim su osobnostima prerasli u likove koji su postali zaštitni znak kad je Jagged Alliance kasnije prerastao u serijal.

Igra je po izlasku dobila dobre ocjene i ostvarila komercijalni uspjeh kao PC ekskluziva, rađena za tadašnji MS-DOS. Ubrzo je uslijedio spin-off Jagged Alliance: Deadly Games, a četiri godine kasnije i još bolje prihvaćeni nastavak. 2008. godine igra je dobila digitalno izdanje za PC, a 2009. uslijedila je i svojevrsna prerada za Nintendo DS konzolu.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?