HCL.HR

Street Fighter danas slavi 35. rođendan, evo kako je sve počelo

Zoran Žalac 12.08.2022.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 35 godina u Japanu se prvi put pojavio Street Fighter – serijal koji je kasnije imao nemjerljiv utjecaj na žanr borilačkih videoigara.

Borilačke igre u osamdesetim godinama obično su funkcionirale tako da igrač tuče bande i onda na kraju levela dolazi do sukoba sa glavnim šefom. Nekoliko je igara 1984. razbilo tu formulu, uključujući naslove Karate Champ i Kung-Fu Master, time što su se fokusirale samo na borbu “jedan na jedan”. To je inspiriralo Capcomovog developera Takashija Nishiyamu, koji je toj ideji dodao koncept boraca različitih nacionalnosti i tehnika. Nije to bila originalna ideja – Nishiyama ju je “posudio” iz poznatog filma “Enter the Dragon” s Bruceom Leejem. No, bila je to podloga za igru koja je na kraju nazvana Street Fighter.

Sam naziv također je bio “posuđen” iz filmskog svijeta, odnosno od japanskog filma The Street Fighter iz 1974. Danas se tog filma sjećaju samo Quentin Tarantino i Sonny Chiba, no sam naziv proslavila je igra koja je izašla na današnji dan prije 35 godina.

Prvi se Street Fighter pojavio na arkadnim strojevima u Japanu te je prije 35 godina postavio pravila kojih se mnoge borilačke igre drže i dan danas. Mečevi su bili vremenski ograničeni, a bili su podijeljeni na tri runde. Pobjednik je bio onaj tko prvi dođe do dvije osvojene runde.

Street Fighter je bio jedna od najranijih borilačkih igara koje su koristile sustav posebnih napada, među kojima je bio i dobro poznati Hadouken. Osim posebnih i standardnih udaraca, igrači su mogli izvoditi skokove i čučnjeve. Novost je tada bila i mogućnost blokiranja, koju su druge borilačke igre brzo pokupile od Street Fightera.

Street Fighter je bio jedna od najranijih borilačkih igara koje su koristile sustav posebnih napada koji su se izvodili kombinacijom tipki.

Prvi je Street Fighter imao dva igriva lika: Japanca Ryua i Amerikanca Kena. Tada crvenokosi Ryu bio je protagonist single-player kampanje, dok je Kena mogao kontrolirati drugi igrač u izravnom obračunu. Kampanja je bila podijeljena na pet država: Japan, SAD, Veliku Britaniju, Kinu i Tajland. Svaka je država imala nekoliko boraca, a između mečeva s njima Ryu je odrađivao mini-igre razbijanja blokova. Među borcima su se istaknuli Ryu, Ken i Sagat koji su se pojavili u nastavku iz 1992. godine. No, i ostali borci poput Gena i Adona pojavljivali su se u kasnijim Street Fighter igrama.

Street Fighter je po izlasku bio prilično uspješna igra te je prodano više desetaka tisuća arkadnih strojeva s tom igrom. Brzo je postao peta najunosnija arkadna igra u Japanu 1987. godine te je već 1988. prebačen na druga tržišta i uređaje za igranje kao što su Commodore 64, ZX Spectrum, Amiga i druge. Igra je tako postavila put za još uspješniji nastavak koji je dugo vremena bio najprodavanija borilačka igra u povijesti.

Danas se originalni Street Fighter može zaigrati na gotovo svim platformama, a na aktualnim uređajima za igranje pronaći ćete ga u Street Fighter 30th Anniversary Collection izdanju za PC, PS4, XBO i Switch.

Komentari (4)

  • Darcoolio

    12.08.2022 - 19:47

    Prvi SF, bez obzira što ovde deluje jednostavno, je bio težak kao đavo na aparatima.
    Verovatno jer je bio podesen na very hard ili tako nešto.

  • butjer1010

    12.08.2022 - 19:51

    Ne znam zašto, ali igra sam ju samo na arkadnim strojevima, nikad doma na 386ici i dalje??? Uvijek sam bio Mortal Kombat fan. Sad ju nekad znam na Amigi malo zaigrati, ali i dalje mi MK bolje leži.

  • djosic85

    12.08.2022 - 20:28

    Nisam prvi nikad igrao ali dvojku sam na Segi prešao sa svim likovima i to je bio pothvat pravi, pogotovo s nekim likovima.

  • Šljivovica23

    12.08.2022 - 22:47

    Bas igro tricu sa rođacima, al kaj je chun li jaka, doslovno samo spemaš tikve pobijediš za 3 sekunde.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?