HCL.HR

Zlatni Dabar 2019 – najbolje igre godine

Zoran Žalac 31.12.2019.   •   38 komentara


Komisija zlatnih dabrova prebrojala je vaše glasove u izboru najboljih igara 2019. godine te je došlo vrijeme da vidimo kome ide prestižna nagrada portala HCL.hr.

Naš Dabar Đuka protekla dva tjedna marljivo je kopao i rovao za zlatom kako bismo mi mogli nagraditi najbolje igre 2019. godine. Dabar se naradio, ali najveći dio posla ipak ste odradili vi – svojim ste glasovima odabrali pobjednike te na taj način odredili čije će police hrabro čuvati kipići Zlatnog Dabra. Znamo da ste nestrpljivi čuti rezultate glasanja pa nećemo previše glodati naokolo, taj dio ipak ostavljamo Đuki. Evo koje ste igre proglasili najboljima u 2019. godini

Najbolji dizajn igrivosti

Apex Legends

Iznimno napeta bitka odvijala se u kategoriji najboljeg dizajna igrivosti gdje je battle royale naslov Apex Legends odnio pobjedu netom prije zaključenja glasanja. S 12 glasova više od drugoplasirane igre nije bilo sekiracije za ovu besplatnu timsku pucačinu koja nam je donijela zanimljive likove i zabavne moći, a od ostalih battle royale konkurenata izdvojila se svojim sustavom pinganja te oživljavanja suboraca. Iako je tijekom godine izgledalo da bi popularnost Apex Legendsa mogla brzo ishlapiti, to se ipak nije dogodilo. Dapače, igra je dolaskom druge sezone živnula i postala još bolja, a vi ste ju za to odlučili nagraditi upravo ovom nagradom Zlatnog Dabra.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolji dizajn igrivosti

Najkvalitetniji dio igre

Death Stranding – dijeljenje stvari s drugima

Ne znamo hoćemo li u budućnosti vidjeti još igara takozvanog Strand žanra, ali vama se Social Strand System iz Death Strandinga svidio. Dijeljenje objekata, predmeta i poruka s drugim igračima proglasili ste najvećom kvalitetom Death Strandinga, a vjerojatno ste time i samom Hideu Kojimi vratili nadu u čovječanstvo. I doista, bilo je jedinstveno iskustvo dijeliti lajkove u ovoj igri te u samotnoj avanturi ne razmišljati samo o sebi već i o tome kako u svijetu ostaviti svoj trag koji bi mogao koristiti drugima. Dabru je stoga drago što ste najkvalitetnijim dijelom igre proglasili sustav koji je bio i jedan od najoriginalnijih u 2019. godini.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolji dio igre

Najbolje ispripovijedana priča

A Plague Tale: Innocence

Izgleda da smo svi slabi na priče o posebnoj djeci koju treba zaštititi u ulozi starijeg zaštitnika. Dobili su nas već God of War i The Last of Us, a vaša nagrada za najbolje ispripovijedanu priču 2019. potvrđuje da vas je emocionalno dirnuo i autsajderski naslov A Plague Tale: Innocence. Isti se kroz more štakora zasluženo probio do te titule zahvaljujući intrigantnoj naraciji, odličnoj glumi te fantastičnim likovima koji se ne ponašaju kao režirana derišta. Uz nekolicinu okultnih tema, alkemičarskih motiva i dašak fantazije, A Plague Tale je doista ponudio avanturu koju se isplatilo doživjeti.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolje ispripovijedana priča

Najkvalitetnija prezentacija grafike i zvuka

Call of Duty: Modern Warfare

Vuk dlaku mijenja, ćud nikada, ali promjena “dlake” kod Call of Duty: Modern Warfarea bila je najdrastičnija u povijesti CoD serijala. Inače pragmatični Call of Duty ove nas je godine iznenadio svojom tehničkom dorađenosću na potpuno novom engineu, ujedno kao prvi CoD s podrškom za raytracing efekte. S vizualne strane sjećat ćemo se izvanredno realističnih prikaza vatre i akcije po noći (uz korištenje Night Vision naočala), a ni zvuk dalekometnog snajpera neće biti zaboravljen.

Rezultati glasanja u kategoriji najkvalitetnija prezentacija grafike i zvuka

Najzanimljiviji virtualni svijet

Supraland

Vaš omiljeni sandbox svijet u 2019. godini doslovno je bio upravo to – pješčanik. Treba priznati da je Supraland doista imao originalnu premisu – unutar igrališta jednog dječaka zaratio je crvene i plave. Na prvu zvuči kao trenutna politička situacija u Hrvatskoj, ali je daleko pametnije od toga. Osim svoje šarmantne jednostavnosti u dizajnu i humora s nizom referenci na pop kulturu, Supraland je igrače očarao izazovnim zagonetkama te općenitim spojem puzzle elemenata s takozvanim formatom metroidvanije. Svijet ove igre na prvu je izgledao minijaturno jer igrate kao mali pijun, ali nakon nekoliko sati provedenih u njemu brzo smo shvatili da ima mnoštvo toga za ponuditi.

Rezultati glasanja u kategoriji najzanimljiviji virtualni svijet

Najbolja igra za kooperativno igranje

The Division 2

Najboljim PvE iskustvom 2019. godine proglasili ste The Division 2, igru koja je napravila neke značajne pomake i napokon postala ono što je prvi dio odmah trebao biti. Sama suradnja među igračima postala je važnija nego prije, a posebno se to moglo vidjeti u endgame sadržajima, što obuhvaća i raidove koji su po prvi put dodani u serijal. Uz iznimno bogat svijet pun različitih aktivnosti, zarazno grindanje i proširen sustav napredovanja kroz specijalizacije, The Division 2 bio je favorit kooperativnog igranja protekle godine.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolja igra za kooperativno igranje

Najbolja igra za kompetitivno igranje

Call of Duty: Modern Warfare

Call of Duty je sada već rekorder po broju Zlatnih Dabrova za PvP multiplayer komponente. Ove godine nema Battlefielda pa je bitka trebala biti jednostavna, ali je te planove malo pomrsio Apex Legends. Ipak, CoD se još jednom izdvojio od ostatka, kao prva velika igra koja je odmah podržala cross-play opciju. Napredak je također ostvaren time što zajednica igrača više nije podijeljena DLC paketima, a učinjen je i značajan pomak na polju inovacija uz svježe modove kao što su Realism i Gun Fight. Fanovi su sve to prepoznali pa slobodno možemo reći kako je Call of Duty i ove godine nagradu odnio – zasluženo.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolja igra za kompetitivno igranje

Najzanimljivija dobra igra

Need for Speed Heat

Ogledali smo se u retrovizoru, nesigurni je li Need For Speed Heat bio dobra igra ili smo previše željeli da to bude. Vaši glasovi potvrđuju da je Heat doista vratio NFS serijal na dobar put, u smjeru povratka staroj slavi. Nije tom igrom ispunjen baš sav potencijal, ali je za razliku od prijašnjih naslova dostavljeno ono što je falilo i serijalu i fanovima serijala. Najvažnije od svega, brzina je u igri ponovno pružila osjećaj zadovoljstva.

Rezultati glasanja u kategoriji najzanimljivija dobra igra

Najbolja drugačija igra

Untitled Goose Game

Ako je našu redakciju išta iznenadilo u Zlatnom Dabru 2019, onda je to pobjednik ove kategorije. Da ste nas pitali prije početka glasanja, rekli bismo vam da je Death Stranding apsolutni pobjednik ove kategorije i na njega bismo stavili sav svoj novac. Međutim, guska je ukrala nagradu, pomalo ironično – jer se guska inače bavi krađom. Untitled Goose Game spojio je Hitmana i Thief Simulatora u jednu urnebesnu avanturu, a teroriziranje mirnog sela s pakosnom guskom bilo vam je najbolje drugačije iskustvo prošle godine. Ili to, ili ste bili revoltirani Kojiminim pokušajima da bude drugačiji.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolja drugačija igra

Najbolja poučna igra

Ancestors: The Humankind Odyssey

Ancestors: The Humankind Odyssey pruža fascinantan uvid u rani razvoj čovječanstva. Ili daje totalno imaginarnu viziju daleke povijesti – viđenje ovisi o tome koga pitate. Mi smo pitali vas, a vaši su glasovi potvrdili da su reprodukcija majmuna i osnivanje plemena u ovoj igri bile vrlo poučne stvari. Ili kako je to rekao naš recenzent: ako mislite da je vama teško, zaigrajte Ancestors pa ćete shvatiti da su vaši problemi minimalni pokraj izazova s kojima su se tijekom evolucije susretali naši preci.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolja poučna igra

Najbolja staromodna igra

Super Mario Maker 2

Nitko nije staromodan kao Mario – tip koji već više od trideset godina fura iste brčiće. Tako barem kažu vaši glasovi u ovoj kategoriji, a kažu to jasno i glasno jer ovdje zapravo nije bilo nikakve borbe. Super Mario Maker 2 odnio je pobjedu s najvećim pobjedničkim postotkom glasova u Zlatnom Dabru 2019 – drugi jednostavno nisu imali šanse.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolja staromodna igra

Najbolji lijek za nostalgiju

Resident Evil 2

Capcom je s velikim respektom i mnogo ljubavi preradio originalni Resident Evil 2, a vi ste im uzvratili istom mjerom, nagradivši Resident Evil 2 titulom najboljeg lijeka za nostalgiju, ili bolje rečeno, najboljom modernizacijom starog klasika. Konkurencija je bila žestoka, ali nama je u redakciji drago zbog ovoga rezultata jer je među svim drugim kandidatima na listi Resident Evil 2 doživio najveću evoluciju te je u tu igru bilo uloženo najviše rada. Lijepo je znati da imamo moderni Resident Evil koji počiva na starim temeljima, a lijepo je također što će ekipa iz Capcoma dobiti jednog Dabra kao poticaj za daljnji rad. Samo da ga ne stave do Nemesisa – naš je Đuka ipak mirna životinjica.

Rezultati glasanja u kategoriji najbolji lijek za nostalgiju

Najbolja igra 2019. godine

Drugu godinu za redom vaš i naš odabir najbolje igre godine rezultirali su istim pobjednikom. Iako smo glasali zasebno, iako su to zapravo dvije odvojene nagrade, i mi iz redakcije i vi naši dragi posjetitelji, slažemo se da titulu najbolje igre 2019. godine zaslužuje… morat ćete pogledati sljedeći video do doznate 😉

Zaključili smo još jedno izdanje Zlatnog Dabra, a s njime i 2019. godinu. Komentirajte nam jeste li zadovoljni s rezultatima i slažete li se s odabirom najbolje igre ove godine. Kipići Zlatnog Dabra već su na putu onima koji su ih zaslužili, a uskoro ćemo objaviti i dobitnike našeg giveawaya povodom Zlatnog Dabara 2019, stoga pratite HCL.hr za daljnje obavijesti.

Komentari (38)

  • ihneacho

    31.12.2019 - 15:44

    Izgleda da za kog sam glasao da je ta dobila u toj kategoriji, osim najbolja drugačija igra, tu je ds bez premca

  • Marosh

    31.12.2019 - 15:44

    Drago mi je zbog A Plague Talea i Ancestorsa. U ovoj kategoriji nostalgije sam ipak dao glas CTRNF-u jer sam to igrao kao klinac. RE2 sam prvi put zaigrao dolaskom ovog remakea.

    • Masterchief

      @Marosh, 31.12.2019 - 16:21

      Slažem se! Možda nisam boomer te sam igrao igre za PS1 (igre te generacije) tijekom PS3/Xbox 360 generacije, još uvijek imam taj osjećaj nostalgije. Iako… Meni je osobno i Minecraft nostalgičan, sa tom igrom imam najbolja sjećanja, igrao sam i na konzolici na crappy računalu (krekiranu verziju jer sam iz lijepe naše Hrvatske u kojoj je plača mnogih radnika 2 000kn, a minimalac više od 1 000kn više pa nismo trošili pare na premium acc). Damn, izgleda da baš volim pisati duge komentare…

  • LudiSima

    31.12.2019 - 15:47

    Dobar odabir!

  • Kris10

    31.12.2019 - 15:53

    Sekiro potpuno zasluzeno.Ponovno je prelazim sa demon bellom te igra je i dalje pre zabavna.

    • TheMentor2000

      @Kris10, 31.12.2019 - 18:22

      Moj prvi playthrough je bio sa demon bellom jer sam ga slučajno aktivirao…
      Ali slažem se, zasluženo igra godine.

  • Masterchief

    31.12.2019 - 16:08

    Žao mi je što CTR NF nije ni na listi najboljih staromodnih igara. Definitivno zaslužuje to mjesto, ali ono što je meni nostalgično ili jednostavno jako zabavno i super, nije svima drugima. Demokracija je pošteno pobijedila i slažem se sa svim ostalim kategorijama.

  • mili1985

    31.12.2019 - 16:27

    Očekivano. Moram je ugrabiti u bliskoj budućnosti.

  • SeaNN

    31.12.2019 - 16:29

    Zao mi je sto nema greedfalla ali mi je drago da je apex dobio dabra ?

  • Wolfman

    31.12.2019 - 16:36

    Podržavam izbor Sekira, a drago mi je i što je SMM2 dobio dabra!

  • ZovemSeAntonio

    31.12.2019 - 17:01

    Iskreno nisam očekivao da Star Wars Jedi: Fallen Order i Mortal Kombat 11 neće osvojiti ove godine niti jednog Zlatnog dabra.

    • DINEK

      @ZovemSeAntonio, 31.12.2019 - 17:37

      Mislim da je Star Wars bio drugi po broju nasih glasova ali pored Sekira nitko nije imao šanse.

  • kuky90

    31.12.2019 - 17:04

    Šteta Apex daleko bolji multiplayer od MW2019.

    • SeaNN

      @kuky90, 31.12.2019 - 17:23

      Upotpunosti se slazem

    • Noproblemoguy

      @kuky90, 31.12.2019 - 17:29

      Suglasan

  • Noproblemoguy

    31.12.2019 - 17:28

    Neočekivano
    Ja sam mislio da ce pobjedit death stranding ili star wars ili cak supraland

  • Raskoljnikov

    31.12.2019 - 18:06

    Više manje očekivano i zadovoljan sam rezultatima. Drago mi je za Sekiro iako za njega nisam bio glasao. Radi se o odličnoj igri koja mi je na steam wishlisti.
    Sve u svemu lijepo i sad se još samo dobitnici giveawaya čekaju! =)

  • Veblar

    31.12.2019 - 18:07

    Iss, ja brijao da je Supraland 2018 igra, tak pisalo na google, a kad ono to bio EA. Da sam znao dao bih Supralandu glas za najigru po izboru posjetitelja, a ne Star Warsu.

  • hrga007

    31.12.2019 - 18:13

    stvarno mi idete na jetra, PA TKO BI PRETPOSTAVIO DA CE IGRA OD KOJE STE NAPRAVILI SERIJAL VIDEA DOBITI JEDNU OD NAGRADA? Bezveze ste ubacili taj supraland koji ni po čemu nije bolji od ostalih igara osim po klinčadiji koja je glasala za nju. Bome i nije prvi put da to radite, prošle godine je tako nagradu dobilo ono smece od hello neighboura, a pretprošle isto neka igra samo se ne mogu sjetit koja.

    • TheMentor2000

      @hrga007, 31.12.2019 - 18:26

      Mora da ti ovo jako puno znaci lol
      Igrao sam nekoliko igara iz te kategorije i ne mogu reci da me ijedan od tih svjetova toliko uvukao u sebe da ne mogu reci da mi nikada nije dosadio. Bas me zanima kome bi ti dao dabra

    • hrga007

      @TheMentor2000, 31.12.2019 - 18:56

      ne znaci mi previše, ali se svake godine ponavlja ista priča oko nagrada koje se dobivaju cisto na temelju popularnosti videa na njihovom kanalu. Živo me zanima zbog čega je ta igra tu uopce u kategoriji osim zbog toga što ju je igor igro na kanalu a klinci su gledali.

      Ja bi u toj kategoriji dabra dao bilo kome osim supralandu jer je ta igra tu preko “veze” (a iz kategorije sam igrao sve osim days gone-a)

    • Kris10

      @hrga007, 01.01.2020 - 03:18

      hahahaah nista onda igor od sada ne smije igrati igre da slucajno ne bi dobile nagradu hahahahahaah

    • hrga007

      @Kris10, 01.01.2020 - 14:21

      ne majstore genijalni, nego ne bi trebao nominirati igre kojima tu nije mjesto

    • hrga007

      @Kris10, 01.01.2020 - 14:27

      2018 i 2017

      eto ti 2 primjera, zbog čega su te igre uopće nominirane ne zna ni sam bog

    • Sinek

      @hrga007, 02.01.2020 - 09:45

      da da
      fotografi, majstori tekstura i modela, kisa animatora i umjetnika koji su radili na metro exodusu i days gone su dali sve od sebe ali nisu racunali da ce u hcl izboru ici na mocni supraland

    • lovre95v

      @hrga007, 03.01.2020 - 16:32

      Po meni iskreno zasluzeno jer je jedan covijek radio na toj igri i stvarno je dao truda u nju.

  • Popsy

    31.12.2019 - 18:24

    Drago mi je da je Supraland među odabranim igrama 🙂

  • Cpt. Price

    31.12.2019 - 19:10

    Cod mw jedini odnio dva dabra. Po tomu je on igra godine Haha

  • burgi

    31.12.2019 - 19:28

    uf ubijate me…jos jedna igra za kupit i cekat da dođe na red…moram malo pozuriti kolekcija se povecava:D

  • VitMeR

    31.12.2019 - 19:53

    Super igre

  • moordrak

    01.01.2020 - 04:44

    Valja poštivati izbor publike. Vrlo malo, gotovo ništa od nagrađenog nisam igrao, uključujući igru godine. Niti ne mislim, a bome, neću niti promjeniti mišljenje zbog rezultata ankete. Svjedno, čestitke pobjednicima!

    • vlatko2003

      @moordrak, 01.01.2020 - 12:03

      sretna nova,nemoj bit ljut

    • moordrak

      @vlatko2003, 01.01.2020 - 12:47

      Hvala, sretna nova i tebi 🙂 Možda zvučim ljuto, stvarno nisam, više se sramim 🙂 Znaš, uvijek o sebi mislimo najbolje. Ispalo je da ipak nisam povodljiv kao nekada.Moj izbor igara ove godine je bio prilično mršav. Od devet naslova, četiri su bila stara, dva su zapravo ista igra pa ispada da sam igrao svega četiri nove igre ove godine. Od toga jedna, kupljena na nagovor također nije za mene (Death Stranding). Nisam baš jako ponosan na sebe kao gamera 🙂

  • 312AE

    01.01.2020 - 14:47

    Pa više manje je ok ispalo, ali stvarno ste neke igre malo random ugurali u taj popis. Mene su najviše iznenadili Days Gone i Apex Legends , a najlošija igra godine mi je bila Rage2.

  • Diebalo94

    01.01.2020 - 20:18

    Isto kako sam i glasao

  • l)oolvl

    01.01.2020 - 23:45

    mogli ste napraviti i neki mali uvod u videu za kakvo takvo iznenađenje, ali dobro

  • SanKa

    13.01.2020 - 10:25

    zasluzeno, samo je igra mrtvački teška

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?