HCL.HR

GeForce Now iliti kako za pet i pol eura dobiti grafičku od 800 eura

Zoran Žalac 11.02.2020.   •   8 komentara


Testirali smo streaming uslugu GeForce Now koja PC igračima nudi prilično veliku pogodnost da u svega nekoliko sekundi pokrenu neku igru iz vlastite kolekcije.

PC platforma u kontekstu gaminga uvijek se veže uz pojam brzine i fleksibilnosti. Međutim, ni uz sve dosege hardvera na PC-u se nije značajnije promijenio proces u prvom susretu računala i neke igre. U mračno doba prije digitalnih igara imali smo instalaciju s CD/DVD medija, a u današnje vrijeme instalacija se vrši kao proces skidanja igre s interneta. Nikada na PC-u nije bilo luksuza, kao na ranijim konzolama, da odaberete neku igru i da ju bez instalacije/skidanja pokrenete u idućih nekoliko minuta. I tehnički ga još uvijek nema.

Međutim, ovoga je mjeseca iz faze beta testiranja izašla streaming usluga GeForce Now koja između ostaloga nudi tu opciju. Kvaka je u tome što igru ne skidate i ne instalirate na svoje računalo već ju pokrećete s Nvidijinih servera. To znači da vam za igranje hardverski zahtjevnih igara u teoriji ne treba skup hardver nego i s najjeftinijim laptopom na tržištu možete igrati igre na maksimalnim postavkama grafike. Pod uvjetom da imate dovoljno brzu vezu s internetom.

Iako je GeForce Now već neko vrijeme bio dostupan odabranim korisnicima, vrata te usluge sada su otvorena svima pa sam ju odlučio testirati i vidjeti kako to sve funkcionira. Osobno me aspekt igranja igara putem streaming tehnologije iznimno interesira, a o lokalnom streamingu (Steam In Home Streming, Nvidia Gamestream) već sam i ranije pisao. GeForce Now je korak iznad toga jer za razliku od lokalnog streaminga ovdje ne trebate nikakav PC. U teoriji, i malo bolji Android mobitel pomoću ovoga može vam dostaviti ono što se igra na PC-u i konzolama. U teoriji.

Kad god pričamo i pišemo o ovoj temi obično imamo više upitnika i nejasnoća kod publike, premda sam koncept igranja putem streaminga nije novi. Još prije osam godina imali smo pionirsku uslugu OnLive, Gaikai je u međuvremenu postao PlayStation Now, a pojavilo se tu i još nekoliko kandidata, uključujući i Googleovu Stadiju. Baš poput potonje usluge, ovakvi streaming servisi obično nisu dostupni kod nas. GeForce Now je iznimka tome – usluga je dostupna u Europi, a serveri su postavljeni u Londonu, Parizu, Frankfurtu i Amsterdamu. Nijedan nam nije baš blizu, no to začudno nije problem. Uglavnom, prije nego prijeđem na dojmove, idemo redom objasniti što je zapravo potrebno za GeForce Now.

Kolilko mi brz internet treba?

Kod streaming usluga vrijedi jedno zlatno pravilo: što brže to bolje. Službeno iz Nvidije kažu 15 mbps za igranje u 720p rezoluciji i 25 mbps za igranje u 1080p@60 fps. Stvarnost je malo drugačija pa računajte duplo od toga pod minimum, a najsigurniji ste s vezom od 100 mbps.

Znam što ćete sada reći – pa tko na ovim prostorima ima takav internet? Naravno, sve ovisi o lokaciji, odnosno mjestu gdje živite, ali nije nezamislivo da na području Hrvatske imamo takve brzine. Uslugu sam testirao na kabelskom internetu brzine 140 mbps, koji inače plaćam 170 kuna mjesečno s ugovorom na dvije godine, a nisam u Zagrebu velegradu nego u Osijeku, još dalje serverima u Frankfurtu. Svjestan sam da u velikoj većini slučajeva situacija s brzinama interneta u Hrvatskoj, a potom i u ostatku regije nije dovoljna za ovakve akrobacije, ali vjerujem da će s vremenom ići na bolje.

Drugo zlatno pravilo za igranje putem streaminga je da koristite žičanu, odnosno ethernet vezu. Dakako, to nije moguće ako želite igrati igre na mobitelu ili tabletu, možda čak na nekom jeftinijem laptopu. Moguće je GeForce Now koristiti i bežično, preko WiFi-ja, s tim da se u tom scenariju od vas traži da vam ruter podržava način rada na frekvenciji od 5 GHz. Sve ispod toga je neigrivo dalje od glavnog menija. I taj dio je malo problematičan jer većina rutera koji se danas dijele „besplatno“ uglavnom ne podržavaju takav način rada. Tako da se GeForce Now ne može koristiti bilo gdje.

Treba mi još uvijek neki PC, zar ne?

Iako GeForce Now može djelovati magično, neće vam dopustiti da vaš Pentium 4 s početka stoljeća vrti Witchera 3 ili Metro Exodus. Pod minimalno vam treba sljedeće:

  • Dual core procesor od 2.0 GHz
  • 4 GB radne memorije
  • Grafička kartica NVIDIA GeForce 600 serije ili AMD Radeon HD 3000 ili Intel HD 2000

Planirate li uslugu koristiti na mobitelu ili tabletu treba vam uređaj s 2 GB radne memorije i Android verzije 5.0. Od Mac računala podržana su ona od 2009. pa nadalje, a ako imate Nvidia Shield konzolu podržan je Nvidia Shield TV, ali ne i Nvidia Shield tablet.

To je bestplatno, ili?

U principu je besplatno, ali možete igrati samo igre koje imate kupljene na Steamu, Uplayu i Epic Games Store. Ako koristite besplatnu verziju usluge, ograničeni ste na jedan sat gameplaya po sesiji, ali se nakon toga možete ponovno spojiti i nastaviti tamo gdje ste stali. S time da možda budete morali čekati na svoj red za igranje. Srećom, čekanje ne traje dugo – u mom slučaju trajalo je u prosjeku minutu-dvije.

Postoji i verzija usluge koja se plaća, za sada 5,5 eura mjesečno, ali je u tijeku akcija da prva tri mjeseca dobivate besplatno te vam se tih 5,5 eura naplaćuje tek nakon tih 90 dana. U sklopu te pretplate eliminirate potrebu za čekanjem u redu na streaming, a možete se igrati i do šest sati bez prekidanja sesije. Osim toga, na korištenje dobivate i snažnije grafičke kartice sposobne za raytracing efekte za kakve inače morate platiti oko 800 eura (GeForce RTX 2080).

Što se uopće može igrati preko toga?

GeForce Now trenutno podržava oko 400 igara za streamanje, a kao što sam već spomenuo, korisnik može streamati samo ono što već posjeduje na Steamu, EGS-u, Uplayu i sl. Nema kupovanja igara preko GeForce Now, za sada. Isprva sam mislio da Steam Family Sharing opcija ne funkcionira putem GeForce Now, no bio sam u krivu. Prilikom lansiranja igre koje nemate u svojoj kolekciji, a ima ju netko tko je podijelio svoju kolekciju igara s vama, prvo vam se nudi opcija da igru kupite. No, ako odete na library i potražite tu igru u tuđoj kolekciji, možete ju pokrenuti i preko GeForce Now.

U ponudi ima dosta toga. Od popularnijih multiplayer naslova tu su: League of Legends, Fortnite, PUBG, Rocket League, Apex Legends, CS:GO, World of Tanks, Path of Exile, Dota 2, Rainbow 6 Siege, Team Fortress 2, Destiny 2, Warframe, Paladins, Smite, Dauntless, Borderlands 3, The Division 2, For Honor, Crossfire, TES Online, Rust, TERA, ARK, Terraria, Conan Exiles, itd. Od popularnijih fale Minecraft, FIFA, GTA Online, Battlefield, Roblox, Red Dead Online, Final Fantasy 14, Street Fighter V i Monster Hunter World.

Od single-player igara tu su između ostaloga: The Witcher 3, Skyrim, Dark Souls 3, Euro Truck Simulator 2, Hearts of Iron IV, Planet Zoo, Cities: Skylines, Metro Exodus, Civilization VI, Cuphead, Batman: Arkham serijal, Total War serijal, Assassin’s Creed serijal, Kingdom Come: Deliverance, No Man’s Sky, DiRT serijal i brojni drugi. No, nema primjerice nijedne igre iz serijala kao što su Resident Evil, Final Fantasy, Forza, Need for Speed, Tomb Raider, Mass Effect, GTA, Metal Gear Solid, The Sims, Halo, Age of Empires, Star Wars, itd. Uz to, Activision Blizzard je upravo povukao sve igre iz Call of Duty serijala, Overwatch, Diablo 3, Hearthstone, World of Warcraft, Starcraft 2, Sekiro i druge.

Dakle, od svega ponešto, ali isto tako od svega ponešto i fali. Glavna primjedba je u tome što se zapravo ne može vidjeti puna lista igara već morate pretraživati svaku pojedinačno da biste vidjeli što je dostupno. I onda kad pretražujete dostupne igre morate sami znati imate li tu igru u svojoj kolekciji ili nemate. Uz to, treba napomenuti još jednu važnu stvar – ne može se sve igre u ponudi streamati na sve uređaje. Primjerice, Football Manager igre možete streamati na PC, ali ne možete na mobitel.

Bolje ti je da znaš koju igru imaš na kojoj platformi

Uz gore navedeno javlja se još jedan problem. Neke su igre podržane samo za neke platforme. Primjerice, The Witcher 3 ne možete streamati ako ga imate na GOG.com, a ne na Steamu. Batman: Arkham igre su podržane, ali ne ako ste ih besplatno nabavili na Epic Games Store. Imate Assassin’s Creed IV: Black Flag na Uplayu, ali ne na Steamu – ne može, iako vam za Steam verziju zapravo treba Uplay na koji se ionako morate prijaviti.

Zaboravite također i na sve igre koje dobivate u sklopu pretplate. A Plague Tale: Innocence je dostupan za streaming, ali samo verzija za Steam, ne i verzije za Origin/Xbox Game Pass koje dobivate pretplatom.

Četiri koraka do igranja

Pokretanje igre preko GeForce Now nije proces koji se odvija uz minimalnu interakciju igrača. Ovako to izgleda… Prvo pronađete igru koju želite pokrenuti, dodate ju u svoj GeForce Now Library, pa stisnete „Play“. Onda vam se pokreće Steam ili neki drugi launcher. Ako je u pitanju Steam, morate još jednom stisnuti „Play“ da biste pokrenuli skidanje/instalaciju igre. Nakon instalacije još jednom morate stisnuti „Play“ da bi se igra stvarno pokrenula.

U slučaju Epic Gamesa igre ponekad nisu uvijek ažurirane automatski, tako da ih prije pokretanja morate sami ažurirati, odnosno čekati da se ažuriraju prije pokretanja. Koristite li uslugu prvi puta na mobitelu ili nekom drugom uređaju koji nije matični PC, a pritom imate dvofaktorsku autentifikaciju, ne ginu vam muke po upisivanju kodova za provjeru zbog čega cijeli proces pokretanja igre može potrajati i do pet minuta.

Nekad se dogodi da vam se igra ne pokrene u fullscreen modu rada, a nije strano ni rušenje/zamrzavanje jednom kada ste u igri. Nema brzog prebacivanja s jedne igre na drugu, a da bi vam se napredak sačuvao putem cloud savesa obavezno morate iz aplikacije izaći prirodnim putem, a ne alt+f4 kombinacijom.

Je li vrijedno tolikih prepreka?

Prijeđete li preko svih stvari koje sam upravo spomenuo, GeForce Now je iznenađujuće kvalitetna i pouzdana usluga kada je u pitanju sama tehnologija streaminga. Naravno, osjeti se mali, minimalni lag u kontrolama, posebno kad igrate nekim bržim mišem. Ako igrate grafički intenzivnije igre poput Metro Exodusa možete tu i tamo vidjeti i grafičke artefakte (kockice), a slika je mrvicu mutnija nego kad se igra izvodi lokalno.

Međutim, ako igre igrate s malo veće udaljenosti, na TV-u, razlika u kvaliteti slike gotovo da je neprimjetna. Također, ako igre igrate kontrolerom, u idealnim uvjetima nećete osjetiti ni razliku u odazivu kontrola. Sve igre koje sam isprobao bile su itekako igrive što se kontrola tiče, čak i multiplayer naslovi. U Rocket League nisam vidio nikakvog usporavanja ili kašnjenja za drugim igračima. Čak mi je i ping redovito bio niži nego ostalim igračima. Tu i tamo mi je usporavanje znalo zasmetati u igrama utrkivanja, a ponuda borilačkih igara je nikakva pa tu nisam mogao testirati responzivnost kontrola.

Vrijedi napomenuti da pretplatom na premium tier nisam uspio dobiti glatko izvođenje svih igara. Naslovi kao što su Kingdom Come: Deliverance i Cities: Skylines izvodili su mi se uz znatna trzanja neovisno o opterećenosti mreže – Nvidijin hardver jednostavno ih nije mogao kvalitetno prožvakati na maksimalnim postavkama. Borderlands 3 mi je bio igriv, ali i tu je dolazilo do velikih oscilacija u izvedbi pa se prosječni fps vrtio oko 50-55 na Ultra postavkama. Zaključak je taj da GeForce Now ne može pomoći igrama koje su slabo optimizirane, čak i kad se radi o hardveru koji nije dostupan privatnim korisnicima.

Što se raytracinga efekata tiče, vrlo je mali razlog da se zbog toga pretplatite na premium verziju GeForce Now. Trenutno su podržane svega dvije RTX igre: Metro Exodus i CoD: Modern Warfare, od kojih ovaj potonji ima vrlo siromašnu implementaciju raytracing efekata. Ovdje se iznimno osjeti izostanak RTX igara kao što su Control, Shadow of Tomb Raider i Battlefield V. Update: Modern Warfare je upravo povučen s usluge tako da je RTX moguće demonstrirati jedino na Metro Exodusu.

Je li ovo budućnost gaminga?

Poslije isprobavanja GeForce Now usluge još više sam optimističan oko toga da je streaming budućnost za videoigre. Naravno, kad to kažem ne znači da je to jedina i isključiva budućnost, da će sve drugo osim streaminga nestati i postati povijest. Za sada GeForce Now nudi interesantnu opciju kakva kod klasičnog pristupa ne postoji – tu da se igre pokreću bez dugotrajnog skidanja i instalacije. Nije to najbolji način igranja, pogotovo za kompetitivne naslove, ali je dobra stvar za imati. Igre će u budućnosti težiti sve više i više, a neke će se poput Microsoft Flight Simulatora i Star Citizena ionako streamati i kad ih se pokreće lokalno.

Ono što GeForce Now nudi trenutno nudi jest dosta razuman poslovni model. Za razliku od Stadije, igrač ne mora iznova kupovati igre da bi ih streamao, a te igre nisu blokirane za modificiranje preko Steama i nisu zasebni eko-sustavi. Ovo nam dopušta da streaming igara gledamo kao opcionalnu ekstenziju i pogodnost kakvu nije moguće ostvariti klasičnim putem.

Označeno sa: ,

Komentari (8)

  • Zoran Žalac

    11.02.2020 - 18:02

    Yup, idealno za sporije žanrove tipa strategije, PNC avanture, simulatore i sl.

    • dukicas

      @Zoran Žalac, 12.02.2020 - 03:21

      Fenomenalan tekst Zorane! Samo si Uplay zaboravio navesti kao podržan pokretač igara. I ja sam imao to trzucknje u Kingdomu, jer sam njega igrao skoro 500 časova i sve samo na GFN jer sam znao da na mom računaru ne vredi ni pokušavati instalirati. Pa sam jedno vreme mislio da je to ta latencija ali sam video i slab FPS pa sam smawio senkee i bilo je dosta bolje, a sva sumnja je otišla kad sam probao PUBG i video da radi savršeno.

    • DrunkO_OMonkey

      @Zoran Žalac, 12.02.2020 - 15:58

      Nebih se slozio. Inace igram fortnite i imam 60 ping preko kucnog neta. Probao preko nvidia now i imao sam max 10 pinga i 0 laga. Probao cak preko mobilnog neta i ista stvar, max 10 ping. Inace mi net 20mb/s i stavio sam 720p. Bolju grafiku mogu nego moj pc a jos dobijem i bolji ping sa 0 laga. Jedini problem sto imam je sto vise nemogu uci kao free korisnik. Non stop je full xD Tko zna mozda se sada i pogorsa ping kada se broj korisnika poveca. To ce morat reci netko tko je platio mjesecnz pretplatu.

  • Hadvar

    11.02.2020 - 18:05

    Ako mislite igrati kompetitvno, nemojte. Oni koji igraju na normalan nacin imaju blagu prednost. Igranje na mobilnom internetu zaboravite jer ce vam pojest sve gigabajte u 10 min. Slika je iznenadjujuce dobra iako oni koji imaju ostro oko ce vidjeti blagi pad kvalitete u odnosu na normalno gejmanje. Nisam simpatizer streaminga jer ima toliko problema i neodgovorenih pitanja. Npr. koliko ce sve to zapravo kostati kada prodje taj prvi val streaming popularnosti. Tj. kada se sve polako smiri. Sada to izgleda dobro ali mislim da bi u buducnosti cijena mogla porasti. Plus, posto ce sada svi skociti na taj trend, ocekujem da ce u buducnosti biti problema sa ekskluzivama gdje ces morati biti pretplacen na vise streaming usluga kako bi igrao odredjene igre. Sve u svemu dobra ideja, ali treba biti oprezan jer ima puno nacina kako se to sve moze izmanipulirati i zakomplicirati, a gaming industrija voli kada ne obracamo paznju na sto trosimo novce.

    • Hadvar

      @Hadvar, 11.02.2020 - 18:21

      Je slazem se. Igram doom prek toga i super je

  • Drunkenstein

    12.02.2020 - 15:28

    Znači ovako; usluga je kvalitetna i pouzdana, no zamrzavanje i izbacivanje iz igre nisu rijetke pojave? Ono tipa 3 puta tjedno se zamrzne ili izbaci – nema save gamea, jer program nije ispravno ugašen. Pouzdano i kvalitetno – nema šta. Input lagg, mutna slika, artefakti na 140Mb/s? Jao, krasne li usluge.

    • sgtbare

      @Drunkenstein, 12.02.2020 - 16:29

      zapamtite:
      lokalno pokretanje igara > streaming igara

  • Ivan Golubic

    12.02.2020 - 17:21

    Hahahahahahhahahaha sve mi je skoro pa tocno na granici sto se tice sys req a sto se tice neta… 20Mbps…:(

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?