HCL.HR

Tko je kriv za šarene i šarolike tipke na kontrolerima?

Zoran Žalac 11.02.2019.   •   23 komentara


Tri različite platforme za igranje koriste isto toliko različitih shema za tipke svojih kontrolera. Zašto je to tako?

Današnji kontroleri za igranje nastali su višegodišnjim procesom iteracije, uglavnom idejama i naporima tvrtke Nintendo. Međutim, iako većina modernih kontrolera ima zajedničke komponente poput analognih palica, triggera i direkcijskih tipki, jedna je stvar uvijek zasebna – kontroleri za Nintendove, Sonyjeve i Microsoftove konzole još uvijek imaju drugačije imenovanje i drugačiji raspored četiriju tipki na desnoj strani kontrolera. Nintendo i Xbox tako dijele ABXY shemu, ali u drugačijem rasporedu, dok PlayStation ima svoje križiće, kružiće, kvadrate i trokute.

Jednostavan je odgovor zašto je tako – svatko želi imati nešto svoje i svatko želi imati dosljednost u dizajnu kontrolera. Nintendo je na tom polju često eksperimentirao, ali je još 1983. predstavio model horizontalnog kontrolera s tipkama A i B. PlayStation se već četiri generacije drži svoje filozofije, a Microsoft je dizajn kontrolera posudio od tvrtke koja se više ne bavi proizvodnjom konzola.

U ranim danima igraćih konzola tipke na kontrolerima ili nisu bile imenovane ili su bile numerirane brojevima 1-9. Dolaskom Nintendo Entertainment System konzole to se promijenilo i promjena je bila dobra jer je su se tipke i radnje u igri mogle lakše memorizirati kao primarna i sekundarna. Kako su igre postajale sve kompleksnije tako je rastao i broj tipki na kontroleru. Već smo sa sljedećom Nintendovom konzolom dobili četiri dodatne tipke kako bi se kontroleri izjednačili s funkcionalnostima tadašnjih arkadnih mašina u Japanu.

Ono što je i dan danas sporno jest raspored tipki A i B koje su, abecedno gledano, na Nintendovim kontrolerima postavljene obrnuto – A je s desne strane dok je B s lijeve. Nikada nije bilo potvrđeno zašto je to tako, ali imamo nekoliko čestih nagađanja. Najčešće je ono da se u Japanu stvari čitaju s desna na lijevo. Drugo je nagađanje da je glavna tipka (A) postavljena bliže desnom kraju kontrolera jer je malo lakše aktivirati tipku B dok držite tipku A.

Doduše, i SEGA je japanska tvrtka, a kontroleri za njihove konzole imali su tipke koje su se čitale s lijeva na desno. Razlika je samo u tome što SEGA nije bila inovativna kao Nintendo. Njihov dizajn s tri tipke poredane horizontalno nije bio naročito popularan, a Nintendo je sa SNES konzolom već imao novu inovaciju – tipke u različitim bojama. Ovo je standard koji se također zadržao sve do danas.

SEGA je pokušala ostati relevantna na tržištu krajem devedesetih godina lansiranjem Dreamcast konzole koja je od Nintenda posudila i raspored tipki i njihove boje. Dreamcast im je bio zadnja konzola koju su napravili, no dizajn kontrolera za tu platformu živi i dan danas. Naime, Microsoft je u to doba surađivao sa Segom, a kada su se i sami odlučili za izradu Xbox platforme, od Dreamcasta su preuzeli nazive tipki ABXY, njihove raspored i boje (iako je njihov raspored rotiran). Microsoft se mogao ubaciti s nekim sasvim novim znakovima i simbolima za tipke Xbox kontrolera, no tu ideju već je godinama ranije uzeo Sony.

Pojava geometrijskih oblika na kontroleru PlayStationa definitivno je bila nešto novo u tadašnje vrijeme. Jednostavnost je bila glavna ideja iza dizajna znakova za PlayStation kontroler. Trokut je postavljen na vrh jer je trebao simbolizirati vidokrug, odnosno pogled. Kvadrat je simbolizirao komad papira, odnosno dokument. Krug i križić (X) predstavljaju znakove za odgovore „da“ i „ne“, s tim da je to kod Japanaca opet „naopako“ – kod njih je krug oznaka za potvrdan odgovor, a X za negativan. Zbog ovoga, primjerice, u nekim igrama na PlayStationu (prvi MGS!) tipka kruga preuzima ulogu tipke X.

Ako se igrate na svim mogućim platformama i buni vas položaj tipke X (tri različita mjesta na isto toliko kontrolera), šanse su da se to neće promijeniti tako skoro. Svi proizvođači konzola drže do dosljednosti i tipke na kontroleru ipak su dio identiteta njihovog brenda. Kako sada stvari stoje, možemo biti sretni što današnji kontroleri barem imaju sličan položaj tipki kad im već znakovi ne mogu biti identični.

Označeno sa: ,

Komentari (23)

  • mili1985

    11.02.2019 - 17:34

    Prvi Dualshock mi je i danas najdraži. Kad su “gljive” postale aktivne, među prvima sam s njima igrao PES, tj tadašnji ISS. Dok su se ostali žuljali na d-padu.
    Najgori kontroler mi je definitivno od Mega Drive. Iako je konzola bila odlična, nikako se nisam mogao priviknuti na taj njegov oblik.

  • PrydaCro

    11.02.2019 - 18:15

    Snes kralj konzola.

  • Frog

    11.02.2019 - 18:58

    Xbox adaptive controller je novi donekle drugaciji contoroller.
    Znam da je napravljen za ljude sa posebnim potrebama,ali ipak…
    Mislim da cak ima i neke tipke koje se mogu upravljati sa stopalima.

  • vragec25cro

    11.02.2019 - 21:02

    Nitendo 64 i Xbox definitivno najdraži jojstici.

  • Kr2t0s

    12.02.2019 - 01:21

    Igram konzole od NES-a do danas i jedino PS-ov joystick u svim iteracijama dolazi u obzir, ostali mu nisu ni do koljena(ne, xboxov joy nije bolji od PS-ovog)!

    • vragec25cro

      @Kr2t0s, 12.02.2019 - 14:27

      Nick ti sve govori.Evo samo tri mane mna ps4 dualshock kontroleru koje se meni ne sviđaju:svjetli(nemože se ugasiti to svjetlo,ja ga ga poljepio da ne svjetli više),toucpad tipka više smeta nego pomaže(u večini igrica,to me vrača na grešku 3),start/options tipka premala i preblizu toucpad tipki i više puta stisnem krivo baš zbog toga(u večini igara smeta).

    • Wolfman

      @vragec25cro, 12.02.2019 - 15:53

      I baterija traje par sati 😀

    • vragec25cro

      @Wolfman, 12.02.2019 - 17:27

      Ne znam to.moj je na zicu

    • Kr2t0s

      @Wolfman, 12.02.2019 - 19:09

      Barem ne moram stalno kupovati nove baterijeko za joystick od jedne druge konzole

    • Kr2t0s

      @vragec25cro, 12.02.2019 - 19:10

      Eto meni to npr. Uopće ne smeta i ne znam sto bi trebalo znaciti ovo “nick ti sve govori”?

    • vragec25cro

      @Kr2t0s, 12.02.2019 - 21:03

      Meni su to velke mane jer mi kvare igranje.Kratos 🙂

    • Oblakoder

      @Kr2t0s, 12.02.2019 - 21:59

      Verovatno je covek pomislio da si Sony fanboj 🙂

    • vragec25cro

      @Oblakoder, 12.02.2019 - 23:38

      Gledaj nema se tu šta misliti.Svi pišu koji im đojstici bili ili jesu najbolji,ali se uvjek nađe (popuni po želji) koji napiše nešto u stilu moj tata je jači od tvojega tate ko neki klinjo.Da ja napisao bez toga u zagradi nebih ništa rekao,svako ima svoj ukus.Makar po meni definitivno najbolji za igranje 95% žanrova igara miš i tipkovnica,ali to je neka druga tema 🙂

  • Oblakoder

    12.02.2019 - 07:42

    Switch controller ubedljivo najbolji sa ubedljivo najboljom baterijom 🙂

    • crolink07

      @Oblakoder, 12.02.2019 - 13:28

      Ako misliš na Nintendo Switch Pro Controller onda si u pravu.Sonyjev Dualshock 4 V2 je izvrstan ali ovaj Nintendov je čudo igraće tehnologije.

    • Zoran Žalac

      @crolink07, 12.02.2019 - 16:56

      Šta nisu triggeri na tome, onak, digitalni…

    • crolink07

      @Zoran Žalac, 12.02.2019 - 17:38

      To je namjerno tako napravljeno zbog buduće dodatne zarade s Pro Controllerom 2 i analognim triggerima…lova ( ponovo ) do krova
      U vrijeme Wii-a tadašnji direktor Nintenda je nosio šešir s 28 dijamanata,izgleda da im se vraća Zlatno doba?

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 12.02.2019 - 21:57

      Triggeri jedinu svrhu imaju u racing simulacijama, a za sve drugo prakticno smetaju 🙂
      Imam i DS4 kontroler i jedina njegova prednost je 3,5mm izlaz za slusalice…

    • Goran1234

      @Oblakoder, 12.02.2019 - 16:31

      Nije uopće prića koji je najbolji.. ?

    • crolink07

      @Goran1234, 12.02.2019 - 18:05

      Najbolji,najveći…nema veze.Najljepši mi je Game Cubeov,imam ih 6. Dva plava,crveni,žuti,zeleni i crni + dva produžna kabela.?

    • Oblakoder

      @crolink07, 12.02.2019 - 23:54

      A koliko imas DS4 kontrolera ako smem da pitam 😀

    • crolink07

      @Oblakoder, 13.02.2019 - 05:54

      Isto 6. Dva crna (došli s konzolama,običnom i pro),
      dva plava, crveni i meni najdraži narančasti?

  • funky0308

    12.02.2019 - 10:55

    Specijali su vam sve bolji i bolji i zanimljiviji svakog puta. Mozda, ako moze prijedlog, da se pokrije i nesto kao history of gaming, svaki puta drugi izdavac ili developer. Nesto slicno postoji na YouTubeu i moze sluziti kao pomoc pri istrazivanju. Bez obzira sto imate odlicne tekstove, ja bih stvarno volio vidjeti vise videa na portalu, ne samo gameplay videa nego i ovakvih stvari u nekom lako probavljivom videu (sto ste nekada odlicno radili). Cak i ovo o povijesti gaminga, bez obzira sto postoji na YTu, ne postoji na jezicima exYu, a i siguran sam da bi vi to odradili na svoj nacin.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?