HCL.HR

Top 5 gaming stvari s CES 2018 sajma

Zoran Žalac 13.01.2018.   •   5 komentara


Na najvećem sajmu potrošačke elektronike predstavljeno je mnoštvo proizvoda, a neki od njih imaju konkretnu primjernu i za gaming.

bfgd-big-format-gaming-displays-exploded-view

Sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu zaključen je ovoga tjedna, a na njemu su prikazane tehnologije koje će nam poboljšati kvalitetu života u skorije vrijeme, ili vrlo vjerojatno nikada neće zaživjeti dalje od faze protitipa. Fokus CES-a je na proizvodima svakidašnje primjene tako da je gaming ondje ipak sporedna stvar. Međutim, neki proizvodi s CES-a imaju širu primjenu pa mogu tako koristiti i gamerima, a u ovom tekstu izdvojit ćemo neke koje smo uočili svojim oštrim okom, miljama daleko sjedeći na stolici u Hrvatskoj.

5. Razer Project Linda

Project Linda je laptop kojega pokreće Razer Phone. Ideja mu nije revolucionarno nova, ali je definitivno zanimljiva u širem kontekstu. Nintendo Switch konzola natjerala nas je da prestanemo razmišljati o uređajima za igranje kroz podjelu na kućne i prijenosne. Na tragu toga je i Razerova Linda koja služi kao ekstenzija mobilnog uređaja, dok mobilni uređaj služi kao srce laptopa.

S obzirom da Razer ima dugogodišnju povijest predstavljanja prototipa koji na kraju nikada ne pronađu svoj put na tržište, Linda nije nešto od čega treba imati velika očekivanja. Ipak, Razerovo eksperimentiranje s ovim konceptom je zgodno, i možda bude imalo primjene za igranje na mobilnim uređajima.

4. Xenoma E-Skin

Vi ste kontroler! Lik u igri se kreće kako se vi krećete! Koliko smo se samo takvih obećanja naslušali za Microsoftov Kinect koji je bio iskoristiv jedino u plesačkim igrama. E-Skin je nešto slično tom konceptu, ali prema radikalno drugačijoj ideji jer senzori pokreta nisu na kameri nego na majici koju igrač oblači na sebe kako bi kontrolirao igru vlastitim pokretima.

Moguće je da je u pitanju potpuno promašen koncept, ali u kontekstu gaminga zanimljivo je vidjeti različite pristupe prenošenju igračevih pokreta u igru. Ne bi nas čudilo da nekakve E-Skin čarape na kraju budu rješenje za problem kretanja u VR-u. A kako u 2018. još uvijek nemamo skroz preciznu detekciju igrača u prostoru, definitivno treba razmišljati o novim strategijama kako proširiti interakciju igrača s igrom izvan 16 tipki kontrolera.

3. Asus Bezel-free Kit

Iza ovog proizvoda nema neke velike pameti, ali je iznenađujuće kako se nitko prije nije sjetio ovako nečega. Bezel-free Kit maskira rubove monitora kada ih spojite u nizu kako biste dobili široki pregled slike. Maskiranje nije potpuno, no odbijanjem svjetlosti dobiva se koliko-toliko bolji efekt nego da vam monitore dijele crni rubovi.

Doduše, ovakav način igranja nema neku veliku podršku, tako da će Asusov proizvod zapravo koristiti jako malom dijelu gamerske publike. Svejedno, treba im uputiti pohvalu za dosjetljivost ovog koncepta.

2. Intelovi procesori s RX Vega grafikom

Kad su Intel i AMD prošle godine najavili međusobnu suradnju, učinilo nam se da je 1. april uranio. Međutim, sada ta suradnja itekako ima smisla, barem na tržištu prijenosnih računala high-end ranga. Naime, Intel nema integrirano rješenje koje bi se moglo koristiti za ugodan gaming nego u tom pogledu ovisi o Nvidiji. No, uz novu seriju mobilnih procesora s diskretnim grafičkim rješenjem na AMD-ovoj Vega arhitekturi, Intel ponovno ima konja za utrku.

gBvqqEA6E7QvGmZrt7ZiDN

Prema službenim navodima, G-serija Intelovih procesora u nekim je scenarijima bolje rješenje nego korištenje GeForce GTX 1060 Max-Q 6GB grafičke kartice. Ljubiteljima high-end gaminga na laptopima to bi moglo biti svejedno, ali nama je ova kombinacija zanimljiva iz konzolaške perspektive jer već polako krećemo razmišljati o devetoj generaciji konzola koje bi vrlo lako mogle ciljati na faktor prenosivosti. S time na umu, Intel i AMD su napravili rijedak proizvod koji je ostvaren značajan tehnološki skok.

1. Nvidia BFGD

Nvidia je na CES sajam došla s linijom proizvoda koje bi svaki PC gamer poželio. Predstavila ih je pod kraticom BFGD, što ne znači „big fakin dil“ već Big Format Gaming Display. Radi se tu o ekranima koji su veliki kao TV, ali sposobni kao monitor. Nezakoniti brak jednoga i drugoga, prostim opisom.

Nvidia u suradnji s Acerom, Asusom i HP-om planira tako pokriti prazninu na tržištu jer PC gamer trenutno mora pristati na kompromis u dimenzijama ekrana i njegovoj responzivnosti. Kod BFGD-a to nije slučaj, a jedini kompromis na koji ćemo morati pristati jest taj da će ovakvo što moći platiti samo bubregom. Naime, postoji razlog zašto je na tržištu rupa između TV-a i monitora, a on je vidljiv u financijskoj neisplativosti srednjeg rješenja. No, PC gameri su često i entuzijasti pa neki za cijenu BFGD-a neće ni pitati. Ona za sada nije otkrivena, no računajte da će ovo biti stvari koje si vjerojatno nećete moći priuštiti ako vam nije svejedno koliko koštaju.

Označeno sa:

Komentari (5)

  • JohnSence

    13.01.2018 - 18:01

    MIslim da su to sve super stvari, ali vecina ide na ljude koji imaju novaca za trositi na to, jos mi je najbolja vijest od amd sa jeftinijim ryzen procesorima.

  • dandelion

    13.01.2018 - 18:45

    sviđa mi se NVIDIA BFGD,imam bubreg viška

  • SonOfZeus

    14.01.2018 - 00:38

    Misljenja sam da e-skin ima veliki potencijal, ponajvise u health-fitness kategoriji. Zamislite aplikaciju/igru u kojoj imate boksacke treninge, putem e-skina se prati vasa tehnika i brzina, putem monitora vasi otkucaji srca, uz zabavu i cak igru (think fight night simulator), radite na kondiciji i usput cak naucite kako zadati udarac. Ne zvuci lose.

  • Slim1992

    14.01.2018 - 13:53

    Nvidia izdominirala!

  • Artyom

    14.01.2018 - 15:27

    BFGD je moj novi mokri san!!!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?