HCL.HR

2021. je bila teška godina za gaming, ali i obećavajuća

Zoran Žalac 28.12.2021.   •   22 komentara


Gamersku godinu 2021. obilježile su odgode igara i nestašice hardvera. No, bilo je i tračaka nade u bolje sutra, koje bi nam trebalo uslijediti već od 2022. godine.

Industrija videoigara bila je jedna od rijetkih industrija koje su pojavom pandemije zapravo profitirale. Međutim, svi smo znali da uspjeh na temelju pandemije nije održiv i da će imati svoje posljedice. U 2021. su se godini te posljedice manifestirale kroz nestašice, poskupljenja i odgađanja. I to su stvari koje će ostati upamćene u kontekstu 2021. godine, ali nisu jedine stvari koje su obilježile ovu gamersku godinu. Idemo se stoga prisjetiti

Interes za konzolama je velik

Premda je ova generacija konzola u suštini skuplja od prethodne, na tržištu postoji veliko zanimanje za PlayStation 5 i Xbox Series X/S konzolama. Xbox Series konzole su najbrže prodavane konzole u 20 godina dugoj povijesti Xboxa, a Xbox Series S specifično je bio najpoželjnija konzola u SAD-u tijekom Black Friday tjedna. PlayStation 5 je isto tako najbrže prodavana PlayStation konzola u 27 godina dugoj povijesti PlayStationa, kao i prva konzola koja je u zadnje tri godine na tržištu SAD-a s trona uspjela „skinuti“ Nintendo Switch.

Ti su rezultati ostvareni usprkos činjenici da Xbox Series po lansiranju nije imao nijednu novu igru Xboxove produkcije, unatoč činjenici da je Sony povisio cijene svojih igara na 80 eura. To jasno pokazuje da su igrači spremni za novu generaciju igara. Nažalost, isto ne može reći i za tržište hardvera.

Nestašicama nema kraja

U 2021. godini bilo je praktički nemoguće zateći PlayStation 5 na policama trgovina. Konzole su se čekale po 2-3 mjeseca nakon naručivanja, ili nabavljale kroz ugovore s telekomima. Cijene PS5 konzola kod privatnih preprodavača izazivale su ili podsmijeh ili zgražanje.

Globalna nestašica poluvodiča, za koju se predviđa da će potrajati i do 2023., najgore je pogodila PC gamere. Za razliku od PlayStationa 5, grafičke su se još i mogle pronaći u trgovinama, ali po cijenama toliko visokim da jedan bubreg više nije bio dovoljan ako želite high-end zvjeri poput RTX 3080. Nažalost, bolja se vremena ne naziru jer vrijednost kriptovaluta strelovito raste. Strašan je podatak da je od lansiranja popularne GTX 10XX serije (2016. godine) vrijednost Bitcoina narasla za 4886%, od toga najviše tijekom 2021.

PC opet vodi kolo inovativnih igara

Na svu sreću, PC gaming nije umro time što su cijene hardvera skočile do neba. Najvrijednije ostvarenje PC gaminga u 2021. godini bio je uspjeh neočekivanih hitova kao što su Valheim, Splitgate i Loop Hero – nezahtjevnih igara koje su se ove godine uspjele prometnuti među najigranije igre na Steamu. A ne smijemo zaboraviti ni to da je PC platforma u 2021. imala iznimno cijenjene ekskluzive kao što su Inscryption, Death’s Door, Wildermyth i druge.

Što se igara tiče, 2021. je bila gotovo idealna za PC gaming. Rijetko je koja igra izostala s PC-a, za razliku od nekih prethodnih godina. Dok se publika na konzolama još uvijek svađa čije su ekskluzive bolje, PC postaje mjesto zajedničkog suživota za Halo i God of War, za Forzu i Uncharted. A u 2022. službeno će biti podržano i igranje mobilnih igara, što znači legalni Mario Kart na PC-u. Koja čudna kombinacija – kad na Microsoftovom operativnom sustavu s Googleove trgovine aplikacija lansiraš igru koju distribuira Nintendo…

Nema što nije bilo odgođeno

Koliko god da je dobrih igara bilo u 2021. godini, moglo ih je biti i više da nije bilo pandemije koja je usporila razvoj brojnih naslova. Odgode igara krenule su odmah početkom godine i nisu stajale. Došlo je čak do toga da su se neke igre predviđene za 2022. počele pomicati na 2023. Ne znam je li itko brojao, ali vjerojatno je ovo bila rekordna godina po broju odgoda.

God of War: Ragnarok, Hogwarts Legacy, Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West, Gotham Knights, Ghostwire: Toyko, Dying Light 2, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, Vampire: The Masquerade: Bloodlines 2, Shadow Warrior 3, Scorn, Prince of Persia: Sands of Time Remake, Warhammer 40K: Darktide i Total War: Warhammer 3 samo su neke od istaknutih igara koje su trebale izaći 2021., a prebačene su na 2022.

Tehničke katastrofe velikana

Premda smo razočarani što u 2021. nismo igrali neke igre koje su nam bile obećane za tu godinu, za neke bismo druge pak voljeli da su bile odgođene. Uvijek je bilo grbavih drva i crnih ovaca u stadu, ali u 2021. tehničke su katastrofe imali hvaljeni serijali od kojih takvo što ne bismo očekivali. Razočarali su nas Battlefield i bivši PES, sadašnji eFootball, a posebno je neshvatljivo bilo kako je Rockstar uspio uprskati remastere kultnih GTA igara. Ni Diablo 2 remaster nije lansiran u top formi, a propisno se osramotio i Square Enix lošim portom Final Fantasy 7 Remakea za PC.

CD Projekt je cijele godine pokušavao popraviti svoj Cyberpunk 2077 i u tome su tek djelomično uspjeli. Igra više nije totalni kaos na konzolama, ali iskreno rečeno u 2021. su Cyberpunku više koristi i poboljšanja donijeli modderi na PC platformi nego sami developeri.

Steam Deck zove na palubu

Uzbudljive vijesti stigle su nam iz Valvea. Vlasnici Steama odlučili su smanjiti barijeru između PC gaminga i igranja na konzolama, uređajem zvanim Steam Deck koji je u suštini isto ono što i Nintendo Switch, samo još snažnija mašina za PC igre. Premda je Steam Deck odgođen pa o njemu ne možemo govoriti konkretno, već je sama pojava tog uređaja izazvala optimizam, prvo zbog neočekivano pristupačne cijene, a zatim i zbog Valveovog doprinosa gamingu na Linuxu.

Za razliku od Steam Machines inicijative, ovaj Valveov projekt čini se kao dobro promišljen i logičan. Ako im sve pođe za rukom, Steam Deck bi u sklopu PC gaminga mogao postati komad hardvera prema kojemu će se igre optimizirati, barem na minimalnoj razini. To bi moglo dovesti sve manje oscilacija u hardverskim zahtjevima PC igara, a možda i do nekih novih navika PC igrača. Hoće li se takvo što doista i ostvariti – vidjet ćemo 2022.

(PlayStation) VR nije mrtav

Sony je početkom 2021. u pomalo neočekivanoj najavi potvrdio kako rade na novoj generaciji PlayStation VR headseta za PlayStation 5. Kažemo u neočekivanoj najavi jer prvi PSVR nije bio ludo popularan – od 116 milijuna korisnika PS4 konzole kupilo ga je tek nešto više od pet milijuna igrača. Međutim, Sony nije odustao od virtualne stvarnosti i to je dobra vijest za sve ljubitelje VR-a.

Prema glasinama koje smo čuli, Sonyjeva taktika za sljedeći PS VR bit će drugačija nego prošli put. Umjesto da rade igre ekskluzivno za VR, radit će na tome da njihove igre budu igrive i u VR modu i izvan njega. Na taj si način ne bi ograničavali tržište, što je dobro i za one koji imaju PSVR i za one koji ga ne planiraju nabaviti. Može li se doista imati i ovce i novce – vidjet ćemo u 2022.

Skandali su tresli velike firme

2021. godina donijela je neugodni nastavak afera koje su na vidjelo iznijele različite diskriminacije i toksična ponašanja u industriji igara. Riot Games je za to platio 100 milijuna dolara u nagodbi sa zaposlenicama koje su tužile firmu zbog rodne diskriminacije. Ubisoft je doživio „veliki egzodus“ developera nakon što se pokazalo da ni razna prešaltavanja u vodstvu nisu doprinijela smanjenju toksične radne atmosfere u firmi.

Daleko je najviše paljbe pokupila tvrtka Activision Blizzard, s fokusom na sam Blizzard. Na vidjelo su izašle razne gadosti diskriminatornim praksama vodećih ljudi, sve je završilo na sudu i uslijedila je čistka u kojoj su brojni developeri napustili studio, bilo svojevoljno ili otkazivanjem ugovora. Optužbe o maltretiranju zaposlenica sezale su do samog vrha firme, a dio zaposlenika tražio je da predsjednik Bobby Kotick zbog toga odstupi sa svoje pozicije. Rezultat ovih nemilih događaja odrazio se i na igre pa su Overwatch 2 i Diablo 4 odgođeni do daljnjega te ih ne očekujemo tijekom 2022. godine.

Uspjeli smo sačuvati PlayStation Store

Glas gamera još je jednom činio razliku u 2021. godini. Nakon obavijesti da Sony planira ugasiti prodaju digitalnih igara za PlayStation 3, PSP i Vitu, igrači su glasno negodovali. Pisale su se peticije protiv gašenja PS Storea na spomenutim platformama, govorilo se o važnosti očuvanja gamerske baštine. Diskurs je uspio doći i do glavešina Sonyja, tvrtka je priznala pogrešku i odlučila održati digitalne igre za PS3 i PS Vitu na životu… do daljnjega.

Kupovanje digitalnih igara za te platforme svejedno je postalo otežano, a PSP nije mogao izbjeći „giljotinu“. Međutim, na trenutak se činilo da se glas igrača ipak cijeni i da izražavanje mišljenja prema korporativnim odlukama ipak ima smisla.

E3 sajam se vratio, kao fijasko

U 2020. nismo imali E3 sajam nego niz odvojenih događaja na kojima su se prezentirale nove i nadolazeće igre. U 2021. imali smo isto to, samo još gore. Postojao je čitav niz razočaravajućih prezentacija u sklopu digitalnog E3 sajma, npr. prezentacije u kojima je glavna najava bila DLC sadržaj, prezentacije s video materijalima od dvije sekunde i prezentacije u kojima se uopće nije ni pričalo o igrama.

Premda smo dobili neke zanimljive najave novih igara (A Plague Tale 2, Redfall, DokeV…), ljudi su generalno ostali razočarani „E3 sezonom“. I ne navodimo to kao subjektivni osjećaj – općenito su ove godine vijesti s E3 prezentacija kod nas bile slabije čitane nego prethodnih godina, uz tek nekoliko iznimki kao što su vijesti za Stalkera 2 i Battlefield 2042. Ne ide to baš u skladu sa zanimanjem o novim konzolama i nadamo se da će situacija u 2022. biti bolja.

NFT-ovi stižu, htjeli mi to ili ne

2021. nam je donijela relativno novi pojam – NFT ili nezamjenjivi token. Krenulo je s različitim digitalnim sadržajima izvan igara, a onda je krajem godine Ubisoft krenuo ubacivati posebne predmete u Ghost Recon Breakpoint, kao test onoga što dolazi u bližoj budućnosti. NFT-ovi su u suštini vrlo slični DLC sadržajima i mikrotransakcijama, samo zabrinjavajuća verzija istih zbog umjetno izazvane rijetkosti predmeta i vrijednosti koja se temelji na posjedovanju vlasništva nad njima.

Gamerska javnost, barem ona koja se takvom glasno deklarira na Redditu i ostalim okupljalištima, za sada je jasno i glasno izrazila animozitet prema NFT-ovima u igrama. Stalker 2 je „platio cijenu“ nakon što je najavljeno da će ljudi moći kupovati uloge NPC-jeva u toj igri po principu tko ponudi više novca za to. Nakon što su igrači zaprijetili da će otkazati svoje narudžbe Stalkera 2, developeri su morali podviti rep i odustati od cijele ideje.

No, glavešine vodećih firmi već su izrazile stav da su NFT-ovi i digitalne oskudice budućnost gaminga. Koliko god da se igrači protivili tome, nije pitanje hoće li NFT-ovi postati dio igara ili neće, nego u kojoj mjeri i kroz kakvu implementaciju.

Uzbudljiva vremena

Tehnološka demonstracija Matrix Awakens pokazala nam je budućnost koja uskoro dolazi. Ne sviđaju nam se baš svi trendovi u toj budućnosti, ali ne možemo reći da nam ne djeluje
uzbudljivo. Već sljedeće godine očekujemo zaista puno velikih igara, a sve da neke budu i odgođene za 2023., svejedno mislimo da loše stvari ostavljamo iza sebe, u pomalo problematičnoj 2021. Neće svi problemi gaming industrije magično nestati u 2022., ali definitivno imamo razloga nadati se boljemu.

Označeno sa:

Komentari (22)

  • Demon90

    28.12.2021 - 20:09

    Meni osobno drago sto steam deck koristi linux, što se tiče nft-ova ako ih počnu masovno ubacivati i igre i ako isti imadnu utjecaja na samu igru igrati ću samo stare igre i one nove koje bude bez .

    • Bojko

      @Demon90, 28.12.2021 - 21:25

      NFT-ovi će uništiti sve ono što pay-to-win model nije uspio.

    • Demon90

      @Bojko, 28.12.2021 - 21:53

      Tako nekako

    • NisamRobot

      @Demon90, 28.12.2021 - 22:01

      NFT će opstat samo dok se trilioni dolara printaju na dnevnoj bazi, sav taj keš mora negdje otić. Slično će bit i sa cryptom. Još godinu, dvije dakle.

    • esse

      @NisamRobot, 29.12.2021 - 16:45

      LOL

  • Marked91

    28.12.2021 - 20:18

    Nikad više novca u gamingu a toliko problema. Developeri iz 90ih i sa početkom novog tisućljeća imali su mizerne novce pa su činili čuda.

    • NisamRobot

      @Marked91, 28.12.2021 - 22:06

      Sve što krupni kapitalisti dotaknu krene niz brdo, puno para a kvalitete nigdje, sve kopija kopije. Pogledaj samo glazbenu industriju, danas je sve pop, a jedino što valja se svelo na indi scenu… Bar se meni tako čini.

  • Strange Man

    28.12.2021 - 21:00

    Previše smo se razmazili. Bilo je ove godine dobrih igri, ali jbg. nisu veliki naslovi. Moje mišljenje je da oni koji se već dugo igraju, a ima ovdje takvih uključujući i mene “stare prdonje” previše očekujemo od neke igre.
    Nove igre su prilagođene mlađoj populaciji što se tiče gameplaya itd., a već su ove godine izašle igre koje pokazuju u kakvom smjeru ide budućnost gaminga. Nestašice i paprene cijene grafičkih ili konzola. Isto jbg. gaming je skupi sport, sada će biti i još skuplji. Tako je, kako je. Onaj koji istinski obožava igrati video igre, naći će i sada način da si kupi grafičku ili konzolu. U 2022. radujem se novom Stalkeru i to bi bilo to od mene.

  • Bojko

    28.12.2021 - 21:28

    Indie scena je još malo procvjetala, dodao bih.

  • Croatomic

    28.12.2021 - 21:53

    2020 je bila dobra za gaming. 2019 i 2018 i dalje unazad. Zar je moguće da smo odigrali sve igre iz prijašnjih godina? Ima tako puno dobrih naslova. Čak i dalje unazad. Možda jesam ostario, možda se igre rade za mlađe generacije ali HALO je isti od početka (osim grafike), RE također, GTA isto sranje samo uljepšano i razvodnjeno. Dajte ljudi uživajte malo

  • NisamRobot

    28.12.2021 - 22:08

    Sry al meni tu ništa ne izgleda obećavajuće…

  • Najdox

    29.12.2021 - 00:33

    Čuvajte svoje zdravlje… I grafičke kartice

  • Saren

    29.12.2021 - 01:48

    Eh svako malo problemi. Te nestasice, te napuhane cijene. Danas gledam bas kako nove Intelove maticne i to Z690 serija ode u plamen zbog kapacitora losih. Svako malo problemi, ne znas sto je gore. Remakeovi i Remasteri uzimaju danak, taman kada se poveselis da ces igrati nesto sto ti je omiljeno iz djetinjstva – eto problema, bugova, ovog i onog. Strasno. Odgode igara – sto uopce reci. Vec je postalo normalno, no i dalje se cojek cese po glavi svaki put jel se pitas hoces li dobit Battlefield 2042 u vreci il nesto trece. Garancije na zalost nema da ce end product biti dobar, cak ni sa odgodama, nekad je bar to koliko toliko vrijedilo. NFT-ovi – sta reci, nastao po meni boom kao sa kripto valutama, tko zna i zivi od toga – svaka cast. No i dalje sam misljenja da nam ne treba jos i to u gamingu, ne kraj poluproizvoda, lazi, lootboxeva ovog i onog. Koliko vidim dogadaju se i kradje po internetu tudjih uradaka i stavljaju pod svoje, pa se zaziva Google da stisne kocnicu oko toga – tesko. Ajd, naspram prosle godine ova i nije bila toliko losa bar meni sto se gaminga samog tice, opet smo dobili mali milijun najava sta za E3, sto za Game Awards show. Ako se barem pola toga ispuni i bude kako spada napravljeno i dobro – sljedeca godina bi mogla bit dobra za gaming.

  • Lazy

    29.12.2021 - 07:35

    Dakle kripto ne ide nikud i nikad(osim ako meteor ne pogodi Zadar 😁 odn zemlju) , dakle kroz neko vrijeme ce potpuno zamjeniti sve druge oblike placanja i trgovine a zasigurno ide pod regulativu pa nece vise biti ovakovih oscilacija bulla i beara…osobno, nakon sto sam “zaradio podosta”, al fakat dosta novaca tradeingom, me nije ni briga di ce…a za NFT, mogao bi biti downfall gaminga,zato kad trejdam ne ulazam u mrtve igre, jerbo igre su mi zabava i ne zelim ih blizu “posla”

  • perisimus

    29.12.2021 - 09:55

    Ne vidim neki razlog za optimizam, igraća industrija je već davno otišla u krivom smjeru (gledavši sa igračeve točke), pohlepe je uvijek bilo kao i bilo gdje ali ovo mi je već gadljivo.
    Dobrih igara, u usporedbi sa prijašnjim godinama i desetljećima ima puno manje, kao da je ponestalo ideja i volje napraviti dobru igru. Problemi sa hardverom neće tako brzo nestati, pitanje je kada će doći do punog oporavka i da li će se stvari ikad vratiti na staro, igrača industrija (i proizvođači igara i proizvođači konzola i kartica) to će sigurno kapitalizirajući dižući i/ili držeći visoke cijene, igre su već poskupile itd. Uglavnom stvar se pokrenula (došlo bi to i bez korone kad-tad) i sumnjam da će igranje ikada više biti pristupačan sport za široke narodne mase kakav je, više-manje bio do sad.

    • Zoran Žalac

      @perisimus, 29.12.2021 - 14:05

      Baš suprotno, širenjem 5G mreže i populariziranjem streaming usluga gaming će postati pristupačniji širem krugu ljudi nego ikad prije. Samo ne na način kako smo mi do sada navikli konzumirati. Osim toga, sve što ide prema masovnoj potrošnji polako ide prema free-to-play modelu. Halo, PES, PUBG – samo neke od igara koje su ove godine prihvatile F2P. Ne kažem da je to dobra stvar u cijelosti, ali s takvom kombinacijom problemi s hardverom neće značajnije utjecati na to da se gaming vraća samo za publiku dubokog džepa. Proizvođačima igara to nikako nije u interesu.

  • Lepoglava

    29.12.2021 - 09:57

    Ljudi, meni je godina u kojoj je release novog Resident Evila (Village) jaako dobra godina. Mislim da se radi o velikom naslovu

  • KARAI 2062

    29.12.2021 - 10:52

    Koja ludost. Overwatch igra koja ima velikog potencijala trune zbog par uhljeba. Koliko sam vidio grafičke kartice koje su koštale 1000 sada koštaju 5000 kuna a one su pola troška za kupnju novog kućišta.

  • SanKa

    29.12.2021 - 11:29

    ovo za ps5 je glupost. moglo se preorderat na vrijeme, pa se ne bi cekalo. i da se ne preorderalo, bilo je negdje 6-7 prilika kad je bio svježi batch u santa domenici ili u mall.hru koji se bez problema mogao naručiti. samo se trebalo pretplatiti da stigne obavijest. doslovno svatko koga znam da je htio ps5, kupio ga je uz max mjesec dana čekanja

  • Tomon_45

    29.12.2021 - 12:08

    2022 ceka god of war radnarok

  • Tomon_45

    29.12.2021 - 15:21

    Jedino sto valjo resident evil village rachet clink

  • moordrak

    29.12.2021 - 20:40

    Ne znam od koga mi se više riga: od ovih koji napucavaju cijene hardvera ili ovih koji ih plaćaju. Intrige ljudskoga uma… Tko to može znati što ćemo zapravo dobiti za igranje u isključivo next gen verziji. Velika većina onog što me zanima i dalje je crossgen. Mislim, sve pet ali zeru se osijećam ko magare. Druga polovica godine je zbog obilja blagdana svima zanimljiva, međutim, neka me ispravi netko ako griješim, za drugo polugodište nije najavljeno ama baš ništa pretjerano zvučno osim Starfielda krajem godine ( a i on je jako daleko pa imaju vremena za odgađanje) . Mogao bi se i GOW zalomit u rujnu….
    2022 za mene počinje tek krajem veljače. Horizon, Elder ring, Destiny. Pa onda vrlo brzo Elex, pathfinder, babylons fall i na kraju , za peti mjesec Forspoken. Kada bi samo Horizon izašao, imam što raditi pola godine.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?