HCL.HR

Igrali smo The Division Resurgence za mobitele, evo prvih dojmova

Zoran Žalac 17.06.2023.   •   5 komentara


The Division je jedna od prvih Ubisoftovih franšiza koje će proširiti vidike i pojaviti se na mobilnim uređajima. Kako je prošla ta tranzicija i što očekivati od free-to-play igre The Division Resurgence?

Ubisoftov The Division startao je kao vrlo ambiciozan serijal prije nešto više od sedam godina. Ne čini mi se baš tako davnim sjećanje na prvu igru i da mi je netko tada rekao da ćemo u 2023. imati The Division na mobitelu, nema šanse da bih povjerovao u to. A evo nas pred izlaskom mobilne igre The Division Resurgence i ja još uvijek ne vjerujem da je s tehničke strane The Division doista realiziran na mobitelima.

Imao sam priliku sudjelovati u beta testiranju Resurgencea i mogu potvrditi kako The Division doista uspjeva prenijeti glavne ideje serijala u mobilno izdanje. Otvoreni svijet, New York City u kaotičnom stanju, kooperativno napucavanje, Dark Zona – sve je tu i sve nesumnjivo podsjeća na Division kakvog poznajemo. Gotovo sve mehanike gameplaya koje Division koristi na PC-ju i konzolama dostupne su u ovoj mobilnoj inačici free-to-play formata. I sad se vjerojatno pitate – gdje je kvaka?

S tehničke su strane učinjeni brojni kompromisi da bi The Division bio izvediv na mobitelima. Imamo otvoreni svijet, ali ulice su u mobilnoj verziji iznimno puste i rekao bih da na njima ima barem deset puta manje protivnika nego u Division igrama na drugim platformama. Doduše, nije to samo tehnička limitacija, već i promjena u dizajnu jer ovdje druge igrače nećemo vidjeti u sigurnim zonama već posvuda na mapi. Doduše, ja ih u ovom testiranju uopće nisam vidio kako trčkaraju po gradu – meni je New York izgledao pusto kao za vrijeme lockdowna 2020.

Druga značajna razlika je umjetna inteligencija protivnika. U mobilnoj je verziji vrhunac inteligencije kad protivnik uđe u zaklon. Gotovo kao da nema nikakve reakcije na ono što igrač radi. Primjerice, protivnik je u zaklonu i vi mu pucate po glavi, njega to ne smeta i jednostavno stoji nepomično dok ga ne sredite. E sad, pitanje je koliko je ovo tehnički kompromis, a koliko poglupljivanje protivnika da bi bili lakše mete zbog kontrola na samom ekranu.

Vizualno Resurgence podsjeća na nekakvu okljaštrenu verziju prvog Divisiona s konzola. Trudi se igra, ali se kompromisi primijete. Na primjer, vidjet ćete neki grafit na kojemu nešto piše, samo je tekstura toliko mutna da je tekst nečitljiv. Nije to nešto što utječe na gameplay, ali ima i stvari koje zasmetaju pri napucavanju. Igra je zaključana na 30 sličica po sekundi, ali određeni dijelovi igre izvode se sporije od toga. Kad god vidite da protivnik izvodi animaciju kotrljanja ili umiranja, ta animacija ide u 15-20 fps-a.

Usprkos svim tim ograničenjima, iskustvo igranja Resurgencea (na Snapdragonu 8 Gen1) bilo mi je uglavnom glatko. Igra ima jako dobru podršku za kontrolere, a i dosta postavki automatiziranja stvari (npr. auto loot) koje bi dobro došle i na konzolama / PC-ju. Smatram kako će The Division Resurgence u načelu imati donekle usporedivo iskustvo igranja s onime na većim i snažnijim platformama, barem po pitanju strukture same igre i njezinog kontroliranja.

Međutim, moram naglasiti da već sada ne vidim nijedan razlog zašto bi itko tko je igrao The Division na PC-ju i konzoli sada igrao ovu mobilnu verziju. Ničim se ovdje ne odstupa od onoga što smo u Divisionu vidjeli prije sedam godina. Ima nekoliko dijelova koji su specifični mobilnoj platformi, npr. postoji mini-igra deaktiviranja bombe gdje odvrćete vijke i režete žice. Isto tako u dijalogu ponekad možete birati s kojim ćete se likom složiti oko planova za akciju. Ali sve su to trivijalni pomaci za serijal.

Igru sigurno nećete igrati zbog nekakve priče. Nije da je nema – zapravo Resurgence ima više cutcena nego druge igre u serijalu. No, najčešće se tu radi o likovima i dijalozima na razini serije Krim Tim 2: Pravda na zadatku. Evo primjera da vam oslikam o kakvim se tu razgovorima radi. Nakon što se moj lik probudi iz kome, prilazi mu doktorica i kaže: “Dobro jutro! A također je jutro (vani).”

Ni na čije iznenađenje, The Division Resurgence dizajniran je tako da igrača maksimalno upoznaje s prilikama za trošenje novca. Kakvih sam načina monetizacije ovdje vidio… malo me uhvatilo nespremnog. Igra ima čak četiri zasebne valute kojima se kupuju stvari. A nagrade vam želi dati za apsolutno sve. Kupite skin za oružje i dobit ćete nekakav bonus. Nadopunite si račun stvarnim novcem i dobit ćete bonus za tu nadopunu.

Osim očekivane ponude svega što se može kupiti (oprema, skinovi, nacrti, materijali, modifikacije…), postoje još i posebne ponude. S mjesečnom karticom možete dobiti privilegije za veće bonuse prilikom dnevnog prijavljivanja i povećanje kapaciteta inventoryja, imate battle pass, lootbox… Na svakom koraku je neka ponuda – kupi 100 Premium creditsa u beta fazi i dobit ćeš 150 Premium creditsa kad igra bude lansirana!

Gledajte, jasno je da se free-to-play igra nečim mora financirati. I nije kao da Division na drugim platformama nema mikrotransakcije. Samo kažem da je meni ta količina naplatnog sadržaja ovdje djelovala demotivirajuće već u startu. Ali opet, to dolazi iz perspektive nekoga tko je igrao Division na drugim platformama, dok je Resurgence očito dizajniran za drugu vrstu publike – onu skloniju takvom načinu trošenja u igrama.

Ukratko rečeno, The Division Resurgence s tehničke je strane izveden je iznenađujuće dobro te je samo iskustvo napucavanja u načelu više nego prihvatljivo. Siguran sam da je taj dio igre bio izazovan za Ubisoft i dobro je da su ga uspjeli položiti. A što se tiče nas koji smo Division igrali zadnjih sedam godina, izazovni dio je u pronalasku povoda i motivacije da Resurgenceu uopće damo šansu pokraj činjenice da ne donosi ništa što već nismo vidjeli, osim drugačijih načina naplaćivanja sadržaja.

Komentari (5)

  • esseGesse

    18.06.2023 - 13:43

    Zaboga, zašto ste to igrali?

  • RikoX

    18.06.2023 - 17:40

    Pozz redakciji HCL.HR imate veliki pozdrav iz sela Starceva posto volim igrati igre na mobilnim uredjajima kada izlazi ova igra?

    • Zoran Žalac

      @RikoX, 19.06.2023 - 11:27

      Nema još datum, ali u jesen 2023.

  • TonyKing115

    18.06.2023 - 19:37

    Very good game

  • SanKa

    19.06.2023 - 09:27

    why ?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?