HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Pandemic – Rising Tide

Bruno Barkić 15.04.2018.   •   3 komentara


Obujte vaše gumene čizmice jer će vam u igri Rising Tide definitivno trebati ako se usudite spasiti Nizozemsku od ubojitih poplava.

Malo je igara u našem hobiju koje se mogu pohvaliti da su ostavile toliki utjecaj na jedan žanr kao što je Pandemic ostavio na kooperativne igre.  Još od svojeg izlaska, sada već davne 2008., ovaj naslov predstavlja neprestanu inspiraciju novim igrama kooperativne kategorije, koja je sada već lagano postaje…preplavljena. Taj uspjeh je doveo do raznih ekspanzija i inačica ovog hita dizajnera Matta Leacocka koje su se uvijek držale svoje primarne tematike – timske borbe stručnjaka za igraćim stolom, protiv podivljale epidemije koja se širi svijetom u obliku nekoliko opasnih bolesti.

S izlaskom Pandemic Legacya, jedne od najuspješnijih inačica, izdavač Z-Man games odlučio je posvetiti ekstra pažnju cijelom serijalu igara koje su koncipirane na primarnoj mehanici Pandemica, no ipak nude novitete i osvježenja u gameplay. Pa je tako 2016. svjetlost dana ugledao Pandemic: Reign of Cthulhu koji je u potpunosti okrenuo naglavačke cijelu osnovnu tematiku, te nas bacio u ulogu istraživača u borbi s Lovecraftianskim abominacijama i kultistima koji pokušavaju prizvati onoga „čije se krakove ne smije spomenuti“!

Pandemic: Rising Tide nastavio je u tom trendu, te nas je odlučio provesti kroz dugogodišnju povijest Nizozemske i njezinih žitelja u borbi s poplavama i plimama Sjevernog mora. Igru nam je na recenziju ustupio dućan Carta Magica, a mi smo se bacili u analizu ovog novog koncepta na kultni klasik…

Obujte svoje gumene čizmice…

Sama igra u svojoj osnovi funkcionira kao i klasični Pandemic – karta Nizozemske je podijeljena u regije koje su razdvojene u 4 boje. Te boje u ovom slučaju tematski odgovaraju znamenitim strukturama koje su pripomogle u suzbijanju višestoljetnih poplava koje su gnjavile Nizozemce. Iz samog naslova je za pretpostaviti da je jedini pravi neprijatelj u ovoj igri voda, koju na već dobro poznati način razlijevamo po karti putem špila karata koji se sastoji od svih predstavljenih regija.

Ono što Rising Tide uvodi kao novitet je da  postoje po dvije karte svake regije, što možda i ne otežava sami gameplay, ali ga zasigurno čini znatno manje predvidljivim i ponekad u potpunosti uklanja memory element!

Kao i u klasičnom Pandemicu, inicijalno poplavljujete određene regije po karti.  No, za razliku od bolesti koje su uglavnom statične i miruju dok ne dode do outbrakea, Rising Tide karakterizira konstantni priljev vode na kartu. Voda se tako konstantno širi po susjednim regijama, po osnovnom fizikalnom sustavu spojenih posuda, a to vam malo po malo približava poplavnu kataklizmu.

Ako samo na trenutak postanete nemarni, vrlo brzo ćete se naći situaciji da vam je trećina karte poplavljena, te vam kraj tj. neuspjeh u igri zlokobno nagovještavaju samo dvije preostale kockice vode! Mi smo naprosto oduševljeni ovim odličnim i izrazito tematskim načinom zamjene osnovne mehanike outbrakea ‘bolesti’.

Ono što je suigračima predstavljeno kao osnovno sredstvo obrane su nasipi. Njih ćete graditi uz granice regija u nadi da iskontrolirate tok vode, te zaštitite određene dijelove karte .Tu se svakako osjeti najveća razlika u Rising Tide od svojih predhodnika. Uz vodu koja nikada ne miruje, naći ćete se u situaciji gdje stalno krpate brane i postavljate nove, čisto radi sigurnosti od budućih nedaća. Zaboravite na osnovni pristup igranju Pandemica jer ovdje i neće funkcionirati u svim situacijama.

Naime, kada ste jednom osigurali jedan segment karte, apsolutno nikako ne smijete zaboraviti na njega, jer za samo dva sljedeća kruga vas tamo može dočekati kaotično stanje i totalni potop. Rising Tide vam jednostavno neće dopustiti da predahnete niti u jednom trenutku, već ćete stalno strepiti nad određenim regijama i pitat se jeste li trebali u prethodnom potezu možda ipak postaviti još jedan nasip.

Međutim, uz lagano otežanu igru kao pomoć u balansu mehanike nam uskaču vodene pumpe koje automatizirano iz kruga u krug povlače vodu iz bilo koje regije – dokle god imaju neprekinuti pristup toj regiji. Koliko god ponekad bile riskantne za izgraditi, pumpe unose novi način igranja kroz primjenu potpuno nove strategije.

Još jedan od noviteta vrijednih spomena su karte ciljeva, koje nam zadaju nove nedaće, ali i potpuno osvježenje u načinu igranja u odnosu na standardno skupljanje pet karata određene boje ne bi li se pomaknuli korak bliže samom kraju igre; tj pobjedi tima. U svojem temeljnom obliku, taj  je mehanizam i dalje prisutan, uz razliku da ovaj put dobivate bonuse prilikom uspješnih misija, tako da ćete ih ponekada morati dobro tempirati, kako bi bonus čak dodatno maksimizirali.

Ciljevi se, uz bazne, dijele još na one vezane uz populaciju ili se koncentriraju na specifične segmente u nekim regijama. Pa se tako možete recimo naći u situaciji gdje morate određene regije nastaniti s populacijom, koja vam apsolutno nikako ne pripomaže već sam samo otežava posao prilikom saniranja poplava.

… i postanite dio Nizozemske povijesti

Rising Tide nije igra bez mana, no ovaj put su one isključivo estetske prirode. Ovo je prva igra u serijalu koja je izgubila svoju preglednost nad regijama u obliku smjernica razgranavanja.  Potpuno je neosporno da je ovo, vizualno i dizajnom, daleko najljepši Pandemic naslov, no nedostatak prijeko potrebnog shematskog pomagala na karti će vas vrlo često natjerati da i do tri puta provjeravate jeste li dobro odredili distribuciju poplave, što uz sve napore ipak ponekad može dovoditi i do grešaka. To može frustrirati suigrače ukoliko prekasno uoče svoju pogrešku, te je skoro nemoguće vratiti poteze u natrag.

Međutim, kada se sve zbroji i oduzme, Rising Tide možemo definitivno preporučiti kao pravo osvježenje u Pandemic serijalu, te se nadamo još pokojem povijesnom naslovu specifične tematike. Z-Man games se još nije oglasio po tom pitanju, no ipak na kutiji piše Survival Series, te mi s nestrpljenjem iščekujemo naslove tipa „great fire of London“ …?

Sve u svemu, ako ste fan Pandemic serijala, svakako se upustite u ovu avanturu, jer vas garantirano neće razočarati! Naslov se kreće oko 450kn, a svakako valja napomenuti i da je igra proširena do čak pet igrača, što samo može pojačati dojam timskog gameplaya!

Čitajte nas i dalje, jer sljedeći tjedan nastavljamo s presjekom kroz društvene igre s aplikacijama, a zvijezda članka biti će – XCOM The Board Game! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (3)

  • Chronosus

    16.04.2018 - 13:55

    Igramo tu i tamo Pandemic Legacy i uopće nemamo problema da tu i tamo rastegnemo pravila. Igra je kao i klasičan pandemic prokleto teška, ali zato i zarazna. Ovo izgleda super.

    • Sinek

      @Chronosus, 17.04.2018 - 11:08

      O kojoj igri pričaš da je teška? Legacy ili Rising Tide? Zanima me kakav je Rising Tide u usporedbi s vanilla Pandemicom u pogledu težine… vanillu nikad nisam baš doživio prokleto teškom…

    • Sonjo

      @Sinek, 18.04.2018 - 20:21

      Dosta teži i kompleksniji. Imaš osjećaj da je sve pod kontrolom, kad ono – sljedeću rundu voda se razlijeva na sve strane. Više se suigrači moraju pripremati/planirati unaprijed nego sanirati štetu kao recimo u vanilli. Uz questove, ma bombon

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?