HCL.HR

Vidjeli smo Far Cry 6! – otkrivamo što je novo i kako će igra izgledati

Zoran Žalac 28.05.2021.   •   40 komentara


Ubisoft nam je dao rani pogled na iščekivanu pucačinu Far Cry 6. Doznali smo kakve nam novosti pripremaju, a donosimo vam i prve snimke gameplaya.

Interesantno je kad stari serijali pokušavaju realizirati neke nove ideje. No, još je interesantnije kad ti serijali naprave puni krug te se vrate prokušanim temama i konceptima koji su ih proslavili. A upravo je takav slučaj šestog Far Crya. U zadnjih je devet godina taj Ubisoftov serijal skakao od kamenog doba do postapokalipse, od brdovitih Himalaja do američke zabiti. Skoro desetljeće kasnije, Far Cry 6 vraća se na egzotiku tropskog podneblja: bujne prašume, rajske plaže i krvava ugnjetavanja naroda pod čizmom tiranina.

Ubisoft nas je pozvao na posebnu prezentaciju novog Far Cryja, ekskluzivno za našu regiju, pa smo se potrudili pored ovog detaljnog članka napraviti i video sa snimkama gameplaya kakve svijet do sada nije vidio (osim što je dio toga leakao ranije danas). Pripremite kokice, kliknite play i uživajte u pola sata komentiranja novog Far Cryja – pričali smo o svemu što sam vidio, ali i svemu što nam se sviđa i ne sviđa.

Far Cry 6 odvodi nas na otok zvan Yara. Mjesto je to izraženog kontrasta između bogatstva i siromaštva, onih koji su povlašteni i onih koji moraju biti poslušni. Premda se na otoku nalazi veliko urbano središte – glavni grad Esperanza, Yara je izolirani otok zamrznut u vremenu. Aktualni vođa otoka je Anton Castillo, diktator koji staru slavu otoka želi vratiti kroz brutalne reforme, forsirajući disciplinu i pripremajući teren za vladavinu svog 13-godišnjeg sina Diega.

Otpor Castillovoj strahovladi pruža grupa revolucionara u pokretu zvanom Libertad. Njihova gerilska bitka ne ide baš najbolje, a onda se pojavljuje Dani Rojas – glavni lik koji isprva želi  pobjeći s otoka, ali  brzo otkriva da ima prirodni talent za ratovanje. Dani pronalazi smisao u pobuni te uz pomoć voditeljice Clare Garcije i švercera Juana Corteza počinje raditi na ujedinjenju pokreta otpora kako bi oslobodio svoj otok.

Glavni lik koji isprva želi  pobjeći s otoka, ali  brzo otkriva da žicu za ratovanje.

Dani Rojas može biti muško ili žensko, a to će za razliku od Far Cryja 5 biti primjetna razlika. Naime, glavni lik ponovno ima svoj glas, razgovara s drugima i dobacuje komentare tijekom igranja. No, najveća novost ipak je to što se priča više neće prezentirati kroz pogled iz prvog lica. Režirane scene u Far Cry 6 izvodit će se kao i u drugim Ubisoftovim igrama – vidjet ćete svog lika, mijenjat će se kutovi kamere, a scene će biti bliže filmskom tipu prezentacije. Dobra je vijest da uz to stiže napredniji prikaz animacija lica. Ukratko, likovi u Far Cryju nikada nisu izgledali bolje, a igra je dobila veću slobodu u režiranju kadrova.

Naravno, u Far Cry ne dolazite zbog drame nego zbog istraživanja egzotičnih krajolika i napucavanja s brojčano nadmoćnim protivnikom. Iz Ubisofta nam poručuju kako su Far Cry 6 zamislili kao gerilsku fantaziju u najambicioznijem otvorenom svijetu kojega je ovaj serijal vidio. Kažu kako će otok Yara biti jedna cijela zemlja, a ne samo jedna regija kao Hope County u FC5. To znači da obuhvaća urbana i ruralna područja, planinske regije, močvare, itd.

Mjesto radnje obuhvaća urbana i ruralna područja, planinske regije, močvare…

Sva su ta područja otvorena za istraživanje, ali su neka teže dostupna od drugih. Primjerice, u glavni grad Esperanzu ne možete “uskočiti” iz aviona jer diktator ima protuzračno naoružanje. Ne možete se ni tek tako ušetati u grad jer se sav promet na ulasku u grad provjerava. Ipak, postoje brojni gerilski putovi u obliku skrivenih prolaza ili tunela koji vode u Esperanzu te iz samoga grada.

Računajte na to da će se i u ovom Far Cryju oslobađati protivničke baze – naravno da ima i toga. Ovdje će neprijateljske baze biti lokacije poput škola, TV postaja, farmi i sl., a imat će neke dodatne zaplete poput sustava nadzornih kamera, zamki i sl. Postojat će također zone u kojima nije dopušteno držati oružje, ali nije ni zabranjeno pucati na vlastiti rizik. Sudeći po onome što su mi iz Ubisofta pokazali, čini se kako neprijatelji i baze neće imati levele kao u Far Cry: New Dawnu.

Prilikom oslobađanja baza sada će se morati paziti na razne zamke i sigurnosne kamere.

Jedan se element New Dawna ipak zadržao u šestici, a to su improvizirana oružja sastavljena od svega i svačega. Ubisoft ih naziva Resolver oružjima i čini se kako su se ovaj put pošteno potrudili s njima, a ne kao u New Dawnu gdje smo imali samo jedno takvo oružje. U Far Cry 6 imate top koji ispucava svakakvo smeće, od baterija do konzervi sardina. Zatim imate bacač pirotehnike koji je u stanju srušiti helikopter. A imate i oružje koje lansira CD-ove te prije toga služi kao CD-player preko kojega možete slušati svevremenski hit „Macarena“.

Takva oružja sklepana od smeća tek su dio ogromnog arsenala u Far Cryju 6. Ukupno će igra imati 49 vrsta oružja, što je više od ijedne druge igre u serijalu. U tom će se broju nalaziti i Supremo vrsta oružja, a to su moćni “ruksaci” koje Dani Rojas nosi na svojim leđima. Primjerice, imate raketni bacač Extreminador te svojevrsni jetpack koji pali sve oko igrača nakon što ga podigne u zrak. Supremo oružja funkcioniraju kao special napadi te se kamera prilikom korištenja istih prebacuje na treće lice.

Supremo oružja su moćni “ruksaci” koje glavni lik nosi na leđima i koristi kao posebni napad.

Prethodni je Far Cry uveo sustav opreme, odnosno odjeće i obuće, ali samo za mijenjanje izgleda samog lika kojega na kraju niste ni vidjeli tijekom igranja. U Far Cryju 6 oprema će imati svoj značaj jer su svi perkovi vezani uz nju. Drugim riječima, za poboljšanje vještina svog lika morat ćete ga opremiti kvalitetnom odjećom, obućom ili dodacima. Na primjer, ako mu obučete tamniju odjeću, neprijatelji će ga teže spaziti u sjeni ili tami. A ako želite veću preciznost prilikom ciljanja, morat ćete potražiti što kvalitetnije naočale.

Veći značaj također će biti stavljen na vozila koja će se po prvi put u serijalu moći sređivati naljepnicama i nadopunjavati dodatnim elementima. Moći ćete tako na hrđavog old tajmera nabiti ralicu ili mu pak ugraditi sustav nitro ubrzanja. Debitantski nastup u serijalu imat će i tenkovi koje ćete moći preoteti od protivnika, ali nisam vidio “Pimp my Ride” opcije za tenk, niti sam primijetio da se iz tenka može pucati (topom) – što je malčice čudno. Osim tenkova, neprijatelji će koristiti konje, a jahanje će biti omogućeno i samom igraču, iako nisam vidio može li se pucati za vrijeme jahanja.

Moći ćete na hrđavog old tajmera nabiti ralicu ili mu pak ugraditi sustav ubrzanja.

Druga stvar koja je izostala iz prezentacije jesu ljudski suborci, odnosno co-op segment igre. Iz Ubisofta su potvrdili da se vraća sustav pomoćnika, tj. Amigosa, ali su demonstrirali samo životinjske pomagače koje drugi igrači neće moći kontrolirati. Imate tako istreniranog krokodila Guapoa koji nosi revolucionarsku majicu, zlatni zub i sprinta kao lud. Ne šalim se! S druge strane tu je psić Chorizo koji umjesto stražnjih nogu ima kotače i toliko je sladak da može poslužiti kao mamac za ometanje protivnika.

A protivnici kao protivnici u Far Cry igrama, čine mi se glupi kakvi su oduvijek bili. Ne bih rekao da su u Ubisoftu napravili ikakvog pomaka na polju umjetne inteligencije, samo su im dodali štitove. To se valjda i uklapa u filozofiju igre koju opisuju kao gerilsku fantaziju. A fantazija je u tome da se bitka protiv diktatorskog režima čini nemogućom misijom samo u kontekstu priče, dok u praksi na terenu možete biti junak i kad ste suočeni sa stotinu naoružanih vojničina. Ni prvi ni zadnji put da to vidimo, ipak je ovo igra u kojoj se rane liječe tako da glavni lik pritisne zapaljenu cigaru na njih.

Nakon ove prezentacije i prvog uvida u sam gameplay dobili smo jasniju sliku o tome što možemo očekivati od Far Cryja 6. Međutim, neka pitanja još uvijek traže svoje odgovore. Ne znamo još ništa o kooperativnom dijelu igre (niti hoće li ga uopće biti), a nismo vidjeli ni tradicionalni segment lova niti mini-igre pored igranja domina. No, kao što sam rekao  na početku, fanovima serijala već će i sami povratak na tropsku klimu biti primamljiv jer ugođajem svog podneblja i motivima lagano podsjeća na najuspješniji dio serijala – legendarni Far Cry 3. Može li ponoviti uspjeh te igre – trebali bismo doznati 7. 10. 2021.

Komentari (40)

  • ScoobyDooo

    28.05.2021 - 19:31

    Same game Diffirent Year

    • A vi kakote

      @ScoobyDooo, 29.05.2021 - 00:08

      Reci to codu

    • Pararera

      @A vi kakote, 29.05.2021 - 10:12

      Reci to FIFI

    • ScoobyDooo

      @A vi kakote, 29.05.2021 - 12:53

      Rijesio sam se coda na vrijeme 😂

  • Diablofreak

    28.05.2021 - 19:35

    djeluje zabavno, tipicni far cry, nema potrebe za nekim realizmom, samo zabava,

    • Arthur

      @Diablofreak, 30.05.2021 - 18:47

      Ja bi samo da se rješe tog tipičnog ubisoftovih copy-pastea side misija po pitanju zauzimanja baza, uništavanja carga, ubijanja nekog alpha mužjaka baze ili nekog dijela mape kojim on zapovijeda… Neka te stvari i dalje ostanu ali čini se da su to ovdje popravili koliko sam čuo što su spomenuli. Da ćemo imati različite pristupe a ne uvijek isto. Mogao si izabrati ili stelth pristup ili uletjeti Rambo s bombama i rpg-om i izrašetati sve živo i neživo oko sebe. I još jedna stvar koju su spomenuli a to je ta umjetna inteligencija koja mi je već godinama gotovo pa nepromijenjena kod njihovih igara. Ali svakako ću uzeti jer volim njihovu priču, a glavni negativac me privukao samim time kada sam saznao tko ga glumi. Samo ne znam koliko ćemo se moći uživjeti u samu priču gdje je naglasak na kontroverznu i ozbiljnu temu gdje dosta okreće na parodiju i humor. Meni se čini zanimljivo samo ne znam kako će nešto takvo padati većini.

  • Bronson

    28.05.2021 - 19:54

    Iskreno, cak izgleda i mrvicu bolje nego sto sam ocekivao..

    • doctorsparta

      @Bronson, 29.05.2021 - 03:33

      Baš sam to mislio napisati. Sve te next-gen igre izgledaju nekako bolje nego što sam očekivao. Shut up and take my money 😉

    • blacklist0907

      @Bronson, 29.05.2021 - 10:21

      Kod ubisofta inace moras smanjit ocekivanja

  • Nemanjazzz

    28.05.2021 - 19:59

    Klasika ako ne volis FC nece ni ovaj da ti se scidja, ako volis svidjace ti se. Doda neki feature, novu mehaniku i dovidjenja prijatno. Do sledećeg dela

    • kvaka38

      @Nemanjazzz, 29.05.2021 - 11:58

      paa meni se nikada nije svidao FC5 jer mi je bilo previse na Moderno i Americko, meni je nekako FC4 najbolji, ali vidit ce mo kakav ce ovaj biti

  • Djuro05

    28.05.2021 - 20:00

    Na premijeri sam bio sokiran. Da li je YouTube pojeo kvalitet ili šta ali je na premijeri izgledalo užasno.

  • vragec25cro

    28.05.2021 - 20:00

    Znači i Far Cry ode prema rpg.Plus jedna primjedba na Fc:Nd,normalno da su imali samo jedno oruzje novo kad se New Dawn nastavio na Fc 5 po priči nekih 17 godina kasnije.Kolko vidim Kinezi tek ovih dana počeli praviti nevidljive bombardere kakve su u Srbiji rušili još podkraj devedesetih 🙂

    • Bronson

      @vragec25cro, 28.05.2021 - 20:30

      Plot twist: Srbi su srusili i Nil Amstronga kada je krenuo na mesec, zato je morao sve u studiju da iscenira..

    • Darac83

      @vragec25cro, 28.05.2021 - 21:31

      KakvoG. 🙂 I daleko su novi kineski stealth od, praktički, prototipa iz devedesetih…

    • vragec25cro

      @Darac83, 29.05.2021 - 15:05

      J-20

    • Djuro05

      @vragec25cro, 28.05.2021 - 22:34

      Mislim da stvarno na hcl.hr nije mesto da se neko prepucava ko je odakle. Smatram da smo takve stvari prevazišli odavno.

    • Darac83

      @Djuro05, 29.05.2021 - 12:49

      Naravno, ali gdje si vidio prepucavanje?

    • vragec25cro

      @Djuro05, 29.05.2021 - 13:28

      Evo Darac83 ti odgovorio u komentaru ispod.To je bilo samo za usporedbu vremensku(mislio na granatiranja Nato-a predkraj devedesetih kad Srbi stvarno srušili nevidljici bombarder koji ih bombardirao),ako si drugačije shavatio sory

  • josip091

    28.05.2021 - 20:05

    Little Nightmares je besplatna na steamu https://store.steampowered.com/app/424840/Little_Nightmares/

    • Junejkas

      @josip091, 28.05.2021 - 23:07

      Hvala puno brate

  • Nemanjazzz

    28.05.2021 - 20:19

    Svaka čast na ekskluzivnosti

  • JCD-Bionicman

    28.05.2021 - 21:04

    Klasično Ubisoftovo smeće.

  • DaNTe04

    28.05.2021 - 21:11

    YES, YES, YES, O YES

  • bumblebee1707

    28.05.2021 - 21:14

    Jeste li znali da je najavljen novi far cry 10. Zvace se Bosnia ili prevedeno na nas “Daleko placi bosno”. 😛

  • Gastarbajter

    28.05.2021 - 21:22

    ajd valjda ce far cry 10 biti drugaciji od trojke

  • nikola720p

    28.05.2021 - 21:28

    Svidja mi se sto ima mnogo zelene boje,dal je ista aniacija dan i noc cilkusa kao na prethodnim far cry serijalima,jedino far cry 2 je imao najbolji dan i noc cilkus,od far cry 3 dan i noc cilkus je smece,odjednom naglo padne mrak

  • Marked91

    28.05.2021 - 21:41

    Onaj stol sa oružjem definitivno mi baca na Metro Exodus

    • Strange Man

      @Marked91, 28.05.2021 - 22:02

      To je i mene podsjetilo odmah na Metro.

  • DaNTe04

    28.05.2021 - 21:49

    Yes

  • DaNTe04

    28.05.2021 - 21:50

    Top

  • zlakob

    28.05.2021 - 21:55

    tipična ubisoft igra.. šarena, repetativna i dosadna. skip!

  • DaNTe04

    28.05.2021 - 22:17

    YES,YES,YES,O YES!!!!

  • djecak

    28.05.2021 - 22:33

    zorane totalno si bezivotan, uhvati malo vitamina D od sunca, dodaj malo suplementa u prehranu da ti popravi krvnu sliku

  • Dajsikeks

    28.05.2021 - 23:59

    Znači ulazak u gradove je na metodi starih AC, normalno nije samo jedna i to lagana (nadam se) varijanta

  • Momentum

    29.05.2021 - 00:36

    Mislim da bi ovo mogao biti najbolji FC ikada,djeluje mi baš zabavno i moćno,bit će ovo top igra.

  • Pararera

    29.05.2021 - 10:13

    Ništa do dvojke i trojke!

  • kvaka38

    29.05.2021 - 11:56

    Zapo je jako dobra igra, svida mi se sto su dali to sa vozilima, napokon da malo vise vidimo likove sa scenama u 3 licu, i svida mi se sto ima neki grad, da mozemo malo vise da istrazujemo

  • MD2

    30.05.2021 - 12:11

    Meni izgleda zanimljivo.

  • Adam Jensen

    31.05.2021 - 18:16

    Kad će više prestat sa tim neozbiljnim sranjima poput suborca krokodila ili psa na točkovima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?