HCL.HR

Igrali smo Sniper Elite 5, smijali se glupim nacistima

Zoran Žalac 27.04.2022.   •   17 komentara


Dobili smo priliku zaigrati jednu od ukupno osam misija Sniper Elitea 5. Prenosimo vam svoje dojmove o novoj avanturi snajperista Karla Fairburnea.

Snajperist Karl Fairburne nikako nije mogao uhvatiti pauzu u Drugom svjetskom ratu. Nakon što je riješio Italiju, 1944. se zaputio u zemlju kroasana. Nacistički general Abelard Moller u Francuskoj kuje planove kojima će preokrenuti rat, a naš Karl sa francuskim partizanima mora otkriti što se krije iza tajanstvene operacije Kraken!

Zvuči ozbiljno, a zapravo je daleko od toga. Već u prvim minutama našeg druženja sa Sniper Elite 5 igra nas je podsjetila da nema namjeru ići u neku kompleksniju dramaturgiju. Karl je glavni baja koji “nema vremena za krvarenje”, a svi ostali su potrošna roba kojoj se do kraja igre nećete sjećati ni imena ni prezimena. Takva je to igra, a vi ionako niste došli po melodramu nego po eliminiranje nacista – u slow motionu.

Jedina veća izmjena u gameplayu kod Snipe Elitea 5 je uvođenje nišanjenja iz prvog lica za sva oružja (prije je to bilo moguće samo sa snajperima). Ne možete cijelu igru igrati iz prvog lica – nišan vam je centriran dok vi držite tipku za nišanjenje, a potom se kamera prebacuje na treće lice kad vi pustite tu tipku. Ova promjena donosi dodatnu preciznost, ali je opcionalna – i dalje možete nišaniti “preko ramena” ako vam je tako draže. Dakle, ne radi se tu o nečemu što mijenja dizajn gameplaya – Sniper Elite 5 se igra podjednako kao i svaki prethodni dio.

Doduše, to će se malo promijeniti ako omogućite PvP invaziju za vrijeme igranja misija/kampanje. U tom slučaju morat ćete paziti na snajperista s druge strane kojega kontrolira drugi igrač, slično kao u Deathloopu. Nažalost, taj dio igre nismo imali prilike isprobati pa vam o njemu ne možemo prenijeti dojmove prije recenzije.

Po onome što smo uspjeli vidjeti, Sniper Elite 5 imat će svega osam misija. Nije to velik broj, ali su se developeri barem potrudili oko sporednog sadržaja. Mapa koju smo vidjeli imala je nekoliko opcionalnih prolaza i više ruta do zadanog cilja, a uz glavne zadatke moglo se skupljati razne dokumente i artefakte. Značajno je povećana količina dodataka za oružja, koje možete mijenjati i na terenu, koristeći radne stolove razbacane po mapi.

Iako je od zadnjeg Sniper Elitea 5 prošlo već pet godina, ne bismo rekli da je peti dio doživio veliki pomak na području prezentacije i umjetne inteligencije. Okoliš u igri izgleda lijepo, ali sami likovi djeluju drveno i protivnici ponekad imaju čudne ragdoll animacije kad ih sprašite metkom. Postoji nekoliko razina neprijateljskog ponašanja, ali su nacisti u Sniper Elite 5 uglavnom jako glupi. Individualne su im reakcije vrlo upitne pa se igra oslanja na to da izazov povećava sa što većim brojem protivnika koje šalje na vas.

Sve u svemu, bilo nam je zabavno igrati Sniper Elite 5 i radujemo se izlasku igre 26. 5. No, već sada možemo zaključiti da je to samo još jedan standardni dan u službi Karla Fairburnea – ne očekujte od ovog nastavka da će značajnije promijeniti formulu koju koristi zadnjih 17 godina.

Komentari (17)

  • vragec25cro

    27.04.2022 - 18:18

    U tome i jeste bit.Samo klasicno suljanje i napucavanje bez previse price i cut scena.

    • MAJSTOR RINGO

      @vragec25cro, 27.04.2022 - 18:35

      Nisam odgledao video, ono sto znam od ranije da ekipa iz Rebiliona nije puno menjala neke stvari u gameplayu, ubacili su nekakve RPG elemente tacnije valjda postoji nekakav skill tree i poeni za ustrositi, takodje na bojistu postoje workbenchovi za custimizirati i nadograditi oruzje, takodje ima i zipline ha ha ha. Koliko sam uspeo da vidim iz drugog jednog videa ovo i graficki izgleda isto kao cetvorka, cak mi deluje da NPC-jevi i facijalne animacije su vise smecastije.
      Ista igra sa par dodataka, Italija iz prethodnog dela i Francuska sada, dosta slicna okolina😁
      Mislim da ovo ne vredi dati punu cenu barem za mene, kada bude bila na snizenju mislim da cu je kupiti i zaigrati iz razloga sto volim igre sa tematikom WW2.

    • MAJSTOR RINGO

      @vragec25cro, 27.04.2022 - 18:48

      Izvini kolega greskom sam ti replicirao, hteo sam samo da ostavim komentar😁

    • alan40rt

      @MAJSTOR RINGO, 27.04.2022 - 19:06

      Bude na game passu pa ne treba kupovat.

    • SPGamerAzrael

      @alan40rt, 27.04.2022 - 20:12

      I ja to cekam xD haha ako bude smece samo izbrisat…

    • alan40rt

      @SPGamerAzrael, 28.04.2022 - 06:57

      Pa prešel ju budem sigurno. Pa ju svakak obrisat. Series S ima samo tih pol TB (i manje), pa nema mjesta bas xD

    • vragec25cro

      @MAJSTOR RINGO, 27.04.2022 - 19:53

      Nemaš brige.Kako rekao kolega ispod bit ce na gamepassu tak da opet necu potrositi.Te igrr opcenito nisu remek dijela nego meni su vise onak da se malo napucavam u Ww2 posto su takve igre postale rijetke sta se tice ww2.Zipline bio i u trojki ako se ne varama.Igram ga od prvoga dijela i u co op je ok.

    • MAJSTOR RINGO

      @vragec25cro, 27.04.2022 - 22:09

      Ma daleko od remek dela, ovo su AA naslovi tako da ne ocekujem neku visoku produkciju, samo zbog te tematike ovaj serijal sam igrao, zadnja igra mi bila COD ww2 jos pre 4-5 god. Ne racunam wolfenstain 2 i young blood.

  • Sinek

    27.04.2022 - 18:23

    vrlo oprezan s ovim obzirom da rebellion ima ozbiljan dlc fetiš

  • Tomon_45

    27.04.2022 - 19:34

    Još god of war vuci siti ovce na broju

  • Stecajni_upravnik

    28.04.2022 - 00:46

    Meni sve ovo zvuci skroz ok, @vragec je dao za mene pravi komentar. Podstaknut clankom, konacno cu odigrati SEV2, skinuo ga pre vise od dve godine ( kostao skoro nista ) a nikada upalio, posle 3 i 4 sam presao na drugu tematiku. Pozdrav veliki svima

  • snooker

    28.04.2022 - 06:50

    obavezno će biti dlc sa Hitlerom, već smo ga desetak puta ubijali

  • SanKa

    28.04.2022 - 09:30

    samo 8 misija ? kakva lijenost

    • Tomon_45

      @SanKa, 28.04.2022 - 15:22

      To govorim takav je svaki sniper elite kratak.

  • RickBarry

    28.04.2022 - 15:48

    Još uvijek V2 najbolji.

  • Toma_HR

    30.04.2022 - 01:56

    Hvala na prvom osvrtu, igra je već prednaručena. Drago mi je da se ne udaljava od četvrtog dijela jer nema potrebe, tamo je bilo vrhunski. Sniper Elite nije igra velikog budgeta i ne treba očekivati neku nadrealnu grafiku, ali zato treba očekivati dobru fiziku i multiprolaze. Ovo o AI je u skladu sa općenitom površnosti prikaza, ta igra kad se igra na Veteran dobiva pravi smisao, ali naravno mora biti napravljena za široku publiku.
    Sniper Elite se vrh u svojem žanru i ima svoju publiku, koje sam ja dio 🙂

  • goldfinger

    09.05.2022 - 08:41

    Eh,kad gledam video stvarno važi ona ‘na zapadu ništa novo’…Ali pošto sam odigrao sve igre iz serijala-ni ova neće biti preskočena…Ako ništa drugo-stvarno je zabavno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?