HCL.HR

Recenzija

Big Brain Academy: Brain vs. Brain

ODLIJEV MOZGOVA

Zoran Žalac

Ovo će biti vrlo kratka recenzija jer je Big Brain Academy: Brain vs. Brain vrlo kratkotrajna igra. Sve što ova igra nudi vidjet ćete za kakvih 40-60 minuta. Ideja je da joj se stalno vraćate i trenirate svoj mozak, ali za taj povratak ne nudi neku posebnu motivaciju kad ima jedva 20 mini-igara/vježbi bez imalo varijacija.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
29,99€ Nintendo Switch Ustupio izdavač

Big Brain Academy nastao je kao igra za Nintendo DS davne 2005. Jednom je završio na Nintendo Wii konzoli i od tada ga nije bilo idućih 14 godina. Na Switch sada dolazi bez veće pompe, kao jedan od jeftinijih Nintendovih naslova – po cijeni od 30 eura. Igra je to u kojoj serijom zadataka testirate svoje sposobnosti pamćenja, računanja, identificiranja, vizualiziranja i analiziranja.

U jednoj od mini-igara računanja imate zadatak što brže poredati brojeve od najnižeg do najvišeg. Pamćenje između ostaloga testirate tako da zapamćeni niz unosite obrnutim redoslijedom. Vizualiziranje testirate pogađanjem objekata koji bacaju sjenu, a identificiranje tako da što brže prepoznate što je na slici koja se otkriva komadić po komadić.

Svi su ti zadaci zabavni i izazovni, neki manje – neki više. Njihovim izvršavanjem dobivate ocjenu i nagradu u obliku novčića. Za svakih prikupljenih 10 novčića otključava vam se kozmetički dodatak za vašeg avatara: kapa, naočale, majice, itd. Kao što sam napisao na početku, ovaj Big Brain Academy ima ukupno 20 mini-igara/zadataka od kojih svaki traje po jednu minutu. Za 30 eura stvarno su se trebali potruditi više oko same raznovrsnosti jer zadaci ovako brzo dosade.

Mogla je to biti pristojna količina zadataka da postoje neke varijacije u njima. Na primjer, u zadatku prepoznavanja što je na slici postoji ugrubo 30-ak slika koje se stalno vrte. I na prvom i na stoprvom testu uvijek se pogađaju životinje. Slike su uvijek iste, jedino što se mijenja jest težina, tj. brzina kojom se slika razotkriva.

Postoje jeftinije mobilne igre kod kojih zadaci imaju više raznovrsnosti nego ovi u Big Brain Academyju. A da stvari budu još tužnije, dio zadataka u ovoj igri recikliran je iz 16 godina starog originala za Nintendo DS.

Igra nudi četiri moda: vježbu, izazovniju vježbu, testiranje nasumično odabranim zadacima te multiplayer okršaje. Nijedan od tih modova nema sustav napredovanja. Možete igrati samo s ciljem da postavite novi rekord i da otključate svih 300 kozmetičkih dodataka koji ionako nisu bitni ni u kojem smislu.

Jedini dio Big Brain Academyja koji zaslužuje pohvalu jest multiplayer, odnosno izvedba istoga. Naime, igra prilagođava težinu/izazovnost zadatka te njegovo bodovanje prema određenoj dobi igrača. I to se prilagođava automatski, tako da se istovremeno mogu natjecati 2-4 igrača svaki s njemu odgovarajućom težinom zadatka.

Ovo je idealno u situacijama kad roditelji igraju s djecom. Roditelj tako može rješavati zadatke s prilagođenom težinom za stariju dob, a djeca se natječu po drugačijoj bodovnoj skali, sukladno njihovoj dobi. Takvo što obično ne možete pronaći u drugim igrama ovoga tipa.

Big Brain Academy je isto tako pristupačan za najmlađe uzraste jer u skoro svim zadacima/mini-igrama omogućuje intuitivno igranje pomoću ekrana na dodir. Implementacija touchscreen kontrola je dobro odrađena; zapravo toliko dobro tako da je taj način igranja brži nego igranje pomoću Joy-Cona/gamepada. Ako želite ostvariti bolji rezultat, igrajte ovo u handheld modu s touchscreen kontrolama.

Na kraju možemo zaključiti kako je Big Brain Academy najkorisniji upravo za mlade igrače. Međutim, mislim kako bi upravo njima mogao najbrže i dosaditi zbog manjka raznovrsnosti i varijacija. Gotovo sve što ova igra nudi možete vidjeti u prvom sati igranja. I premda same mini-igre nisu loše, premda će vam dovesti mozak u formu… postoji hrpetina mobilnih aplikacija koje po manjoj cijeni nude više sadržaja nego Big Brain Academy: Brain vs. Brain.

20 vrlo kratkih mini-igara za 30 eura. Nije potreban veliki mozak za zaključiti kako se ta računica baš i ne isplati.

64 Naša ocjena
  • težina zadataka u multiplayeru prilagođava se dobi igrača
  • malen broj zadataka s praktički nikakvim varijacijama
  • nijedan mod nema strukturu napredovanja

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?