HCL.HR

Gameri Okruglog Stola #24: Igrajte se Elona Muska uz Terraforming Mars

Bruno Barkić 24.09.2017.   •   2 komentara


U zadnjih nekoliko godina Crveni planet vruća je tematika, kako u medijima, tako u svijetu boardgaminga, ponajprije zahvaljujući hit igri iz 2016. godine zvanoj Terraforming Mars.

terraforming-mars-1

Dok Elon Musk odvažno (i)spaljuje milijarde testirajući svoje rakete, projektile i ostalu svemirsku opremu esencijalnu za siguran put prema Marsu, švedski dizajner društvenih igara Jacob Fryxelius je za daleko manje novca uspješno osmislio jedan stvarno poseban tematski naslov. Toliko poseban, da mu nije trebalo dugo da se popne do 7. mjesta trenutno najboljih društvenih igara.

Ima li Terraforming Mars opravdanja za silni hype dobiven tijekom 2016. godine? Mi smo uvjereni da ima jer je Fryxelius čitavu znanost iza postepenog teraformiranja Marsa uspio pretočiti u jedan srednje težak Euro tip društvene igre, s čak relativno jednostavnim pravilima, no bezbroj smjerova prema pobjedi.

Godina je 2315. i Zemlja je premašila svoje kapacitete napučenosti, dok su zadnji izvori resursa pred isušenjem. Pred čovječanstvo je postavljena gotovo nemoguća misija prilagodbe Marsa u nastanjiv planet. No, takva inicijativa zahtjeva zajednički napor.

terraforming-mars-2

Vi se kao igrač nalazite u ulozi jedne od mega-korporacija financiranih od strane svjetske vlade. Glavnina gameplaya se svodi na to da kupujete razne projekte koji dolaze u obliku kartica. Igra je podijeljena na ere, a na početku svake će igračima bit ponuđeni novi projekti koje mogu kupiti. Vi raspolažete svojim startnim budžetom kojeg ćete koristiti za sva financiranja svojih pothvata, no isti će se vrlo brzo početi topiti ako ne krenete u realizaciju istih tih projekata, što će vam također nametnuti dodatne troškove.

Tako da je pred vas odmah u startu postavljeno mnogo odluka koje trebate donijeti. Neki projekti neće biti ostvarivi u ranoj fazi igre te će vam kao takvi provesti dobar dio igre u ruci, pa u početku trošite novac (pričamo o milijunima i milijardama) na neke slabije, ali ipak i ostvarive projekte.

Projekti predstavljaju različite radove prilikom formiranja Marsa: od rušenja asteroida na površinu planeta u svrhu zagrijavanja, preko uvođenja raznih formi života na planet (bakterija, pa sve do raznih oblika životinja), gradnje industrija specijaliziranih za stakleničke plinove, sve do rudarenja Jupiterovih mjeseca.

terraforming-mars-3

Same kartice (projekti) dijele se na tri tipa: Eventi koji su efektivni, jednokratni, ali ujedno i skupi; automatizirane kartice predstavljaju produžetak vaših operacija, te uz svoju jednokratnu akciju nude i bonuse prilikom relaiziranja budućih projekata; te za kraj aktivne kartice, koje kao što im i naziv govori, nude pasivne efekte ili akcije koje možete aktivirati tokom igre.

Kao što sam već naveo, nisu svi projekti ostvarivi u početku, jer Mars samo po sebi ne zadovoljava neke od globalnih parametara potrebnih za njihovu realizaciju. Poznato nam je da je Crveni planet surov i nezamisliv za život primarno zbog svoje niske temperature, te manjka (dostupne) vode i općenito kisika.

Upravo to je predstavljeno kao glavnina misije za sve korporacije. Za stabilne hidrološke cikluse i vlažnost zraka potrebna je pokrivenost vodom barem 9%, a iako temperatura na Marsu tokom ‘ljeta’ može doseći do +20 °C, to nije dovoljno za tekuću održivost oceana. Stoga, nam treba srednja temperatura zraka od barem 8 °C. Najbitniji parametar je svakako razina kisika. Bez atmosfere pogodne za disanje Mars je nenastanjiv, stoga moramo omogućiti i razinu kisika od barem 14%.

Ovi uvjeti su naravno nemoguća misija za jednog igrača, stoga je suradnja kompetitivnih mega-korporacija tokom igre nametnuta, ali i esencijalna. Naravno, rad na prilagođavanju globalnih parametara će biti nagrađen od strane svjetske vlade u obliku porasta dodatnog budžeta iz ere u eru, tako da postoji i određeni poticaj na ulaganje u kooperativni segment igre.

terraforming-mars-4

Centralni dio igre je mapa samog Marsa. Od početno praznog planeta, njegova uloga surogat Zemlje korak po korak će se graditi kako će igrači početi raditi oceane, širiti floru planeta, te čak stvarati prve gradove. Lokacije na koje ćete postaviti neke od pločica mogu biti od velike važnosti pošto teritoriji donose razne bonuse prilikom izgradnje. Postoji naglasak na zelenilu Marsa (ispravljanje višestoljetnih grešaka na Zemlji), stoga sa dodatnim bodovima se nagrađuju vaši gradovi koji su okuženi sa dosta šuma.

Tijekom igre svoj budžet i resurse držite pod kontrolom pomoću vlastitog player board-a. Tako su glavni resursi u igri, uz novac, još i željezo, titan, energija, toplina i sadnice biljaka. Osim kontroliranja količine pratite i proizvodnju svakog resursa. Cijeli je koncept odrađen minimalistički, ali efikasno. Sama igra ulazi u svoju zadnju eru kada svi globalni parametri budu ispunjeni.

Vizualno na prvu igra možda ne ostavlja poseban dojam, ali tematika je u Terraformig Mars i više nego na razini. Svaki projekt je tematski povezan s efektom koji prouzroči u igri i stvarno se uživite u ulogu direktora jedne mega korporacije koji u tom momentu radi jedan veliki korak u oživljavanju Marsa. Gledat ćete živi rast flore i faune kroz razne projekte, a pritom čak i naučiti toliko mnogo o samom konceptu i fazama potrebnim za teraformiranje jednog planeta ne bi li postao pogodan za život.

terraforming-mars-5

Više od dvjesto projekata (kartica) i dvanaest asimetričnih korporacija pobrinut će se da u svaku igru ulazite s potpuno drugačijim strategijama. Faktor sreće koji dolazi s tolikom količinom karata zapravo je pozitivan iz razloga jer ubacuje puno malih taktičkih odluka i rizika pred igrača po pitanju pravovremene kupovine projekta. Nekoliko neopreznih kupovina vam garantira da ćete igru završiti sa 7-8 karata viška u ruci, za koje ćete se zapitati što su vam uopće i trebale.

Igru možete igrati do pet igrača. Izuzmemo li njezin poprilično dobar solo mode, koji bi vam ipak mogao relativno brzo dosaditi, igra i nije toliko dobra u svojim krajnjim točkama. Igranje u dvoje ponekad će biti dosta zamorno isključivo iz razloga jer niti jedan igrač nije dobio karte potrebne za podizanje određenih globalnih parametara, ili ga jednostavno njegova strategija odvukla od tog segmenta, pa zbog toga stagnirate. S druge strane, igranje s pet igrača apsolutno briljira u elementima izgradnje i evolucije cijelog planeta, ali se uz to i rastegne na debelo preko četiri sata. Ključan element je taj da igrači jedni drugima služe kao odskočne daske za svoje buduće poteze, a to ćete najbolje osjetiti u igri sa tri ili četiri igrača, uz optimalno vrijeme trajanja.

terraforming-mars-6

Terraforming Mars  vam nudi jedno od boljih engine building iskustava sa pregršt smjerova igranja uz odličnu znanstvenu tematiku. Ako vas ne smeta njezino duže vrijeme trajanja (2.5 do 4h) i ne smeta vas činjenica da karte koje izvlačite svaki krug imaju dosta veliki utjecaj na samu igru, onda vam ovu igru apsolutno preporučamo.  Ako pak očekujete igru koja će vam pružiti iskustvo filma Martian, onda vam predlažemo igru First Martians, koja se više oslanja na individue i njihove probleme prilikom preživljavanja na Marsu. Ako vam se ipak sviđa koncept same mehanike igre, ali vas obija njezina dužina onda vam preporučamo klasik Race for the Galaxy, koji možda ne pokriva tematiku Crvenog planeta, ali vam nudi pregršt taktiziranja i planiranja u svega pola sata.

Čitajte nas i dalje, jer ćemo tokom listopada pokrivati društvene igre horor tematike, koje često dolaze u kooperativnom žanru, stoga ćemo se prvo sa time upoznati. Do tada, svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, unboxinge i geek sadržaj općenito. Svratite također na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (2)

  • YeYa

    24.09.2017 - 16:02

    Igra se čini stvarno zanimljiva.

  • Black op

    24.09.2017 - 23:08

    Sada napokon mogu igrati Isusa koji prodaje maglu, oduvijek sam to htio 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?