HCL.HR

Recenzija

Football Manager 2019

TETA VIOLETA

Zoran Žalac

Nema sumnje oko toga da svaki ljubitelj menadžerskih igara zna kako izgleda Football Manager. Od ranih početaka Championship Managera bila je to tekstualna igra, a kasnije su došle različite slike i grafikoni, 2D prikaz pa zatim i 3D prijenos utakmice. S menadžerom uvijek znate što očekivati i ta konstanta je sasvim ok. Međutim, onda Sports Interactive izbaci trailer za FM 2019 koji izgleda kao neka sasvim nova igra.

Pomislim u sebi – ovo je igra koju ja želim igrati. Želim vidjeti naslovnice novina s mojim igračima, želim animacije putovanja avionom, efekte u segmentima menija, iskakanje notifikacija dobrodošlice, vizualizirane trofeje osvojenih natjecanja… To su neke ostvarive ideje, nije da tražim bogzna što. Ali ne, evo što me umjesto toga dočeka u Football Manageru 2019:

Znao sam da je igra izašla blizu noći vještica, ali pojma nisam imao da ima ovakve elemente horora!

Ok, užasni modeli menadžera nisu nova stvar u FM 2019, novi je vizualni identitet. Na papiru. U stvarnosti je najveća promjena samo u tome što je sučelje poprimilo tamno ljubičastu boju. Takva „violetna“ podloga meni ne smrdi niti mi miriši, a uvijek se može promijeniti drugim izgledom tako da „svježi identitet“ menadžera praktički ne znači ništa. Neki dijelovi sučelja logičnije su posloženi i/ili prikazuju više informacija, ali ne očekujte nikakvu značajnu promjenu od toga. Koristi se drugačiji font, eto, koji baš ne ide najbolje u kombinaciji s transparentnim pozadinama prilikom press konferencija.

Football Manager ima novi vizualni identitet, što je profinjen način za reći kako je postao ljubičast.

Ako mene pitate, sučelja iz prethodnih menadžera bila su mi estetski prihvatljivija, s tim da mi je ovo draže u funkcionalnom smislu. Ove godine uspio sam čak pronaći neke stvari za koje sam u prethodnom menadžeru vjerovao da ne postoje. Tijekom 3D prijenosa utakmice sučelje djeluje kompaktnije i sada ekran možete razdijeliti na nekoliko segmenata, ovisno o želji i potrebi. Još uvijek bih volio vidjeti individualne tipke za povike ili brze izmjene nogometaša; makar i kao opciju, no ovako i dalje moram koristiti dva klika umjesto jednog. Boljka sučelja također ostaje prikaz rezultata, najvažniji podatak za utakmicu, a opet najsitniji dio sučelja.

Krenuo sam odmah s tim „vizualnim identitetom“ jer ga se promovira kao novitet, ali znam da to nije ono zbog čega ljudi igraju Football Managera. Dobra je vijest što su u osnovicu gameplaya ove godine ubačene dvije značajne promjene, od kojih je jedna temeljna i temeljita. Idemo prvo s tom najvažnijom – uveden je potpuno novi sustav za vođenje treninga.

U osnovicu gameplaya ove godine ubačene su dvije značajne promjene od kojih je jedna temeljna i temeljita.

Ukratko, sada za cijeli radni tjedan imate po tri moguće trening sesije za koje možete složiti svoj plan i program treniranja. Prilikom slaganja rasporeda možete odabrati daleko veći broj kategorija za treniranje, npr. kakvu vrstu napada ćete trenirati, hoćete li u fizikalnom treningu raditi vježbe za snagu, brzinu ili izdržljivost, hoćete li igrače poslati na međusobno druženje ili na dobrotvorni rad za lokalnu zajednicu… Svaki režim treninga jasno je opisan pa ćete doznati kakvog je intenziteta i na koje bi atribute igrača trebao imati učinka.


Slaganje treninga postalo je tako još jedan aktivni element gameplaya. Naravno, možete trening prepustiti svojim pomoćnicima ili samoj igri, no tada će plan biti općenit, a vaši nogometaši češće će izražavati nezadovoljstvo treningom. Uz novi raspored treninga sada je još moguće slagati i grupe za treniranje, a za svakog nogometaša individualno imate ocjenu koju je na tjednoj bazi ostvario prilikom treninga te ga na temelju nje možete pohvaliti ili kritizirati. Meni je trening u Football Manageru uvijek bio skroz sporedna stvar pa sam ugodno iznenađen što me ovogodišnje izdanje uspjelo navući na veći angažman u tom segmentu i dalo mi aktivniju ulogu u razvoju mojih nogometaša.

Ugodno sam iznenađen što me ovogodišnji menadžer uspio angažirati u segmentu treninga i dati mi aktivniju ulogu u razvoju nogometaša.

Druga značajna stvar je veliki redizajn taktičkih opcija u igri. Svoje taktičke zamisli sada možete definirati zasebno za obranu, napad i tranziciju iz jednog u drugo. Ovako na prvu to možda ne zvuči kao važna promjena, ali vam npr. omogućava da igrate stisnuto u obrani, a rašireno u napadu; što ranije nije bilo izvedivo.

Ova promjena postavila je temelj za uvođenje unaprijed definiranih taktika poput gegenpressa, catenaccia ili tiki-take. Moglo se takve taktike u FM igrama složiti i ranije, ali tek sada one u potpunosti funkcioniraju kako je zamišljeno jer su faze igre u napadu, obrani i tranziciji odvojene. Od sada je također jasnije što se kojom taktikom postiže jer su sve oprimjerene animacijom, a opisi mentaliteta igre bolje su sročeni.

Svoje taktičke zamisli sada možete postaviti zasebno za obranu, napad te tranziciju iz jednog u drugo.

Uz ovu promjenu Football Manager 2019 postao je taktička slagalica čija je konzumacija pravi užitak. U kombinaciji s naprednijim sustavom treninga igrači su u osnovi gameplaya dobili više slobode i najznačajnija proširenja koja je serijal vidio zadnjih nekoliko godina. Da biste profitirali od ovih noviteta trebat će vam malo vremena za izučavanje istih pa je stoga dobra vijest što FM 19 donosi i novi sustav tutoriala, tzv. indukciju. Indukcija radi tako da vas korak po korak provodi kroz određeni segment igre, prilikom čega se većina ekrana „zamrzne“ i vi možete kliknuti jedino na ono što igra od vas traži. Nije to baš najsretniji vid tutoriala i bilo bi zgodnije da se neke stvari objašnjavaju u obliku videozapisa unutar same igre.

Ostali noviteti Football Managera 2019 manje su značajni za doživljaj same igre i možda ih uopće ne budete ni vidjeli, ovisno o tome s kime igrate. U potpunosti je licencirana njemačka Bundesliga, što je zgodno iako ne i presudno s obzirom na to da se nelicencirani sadržaji lako rješavaju korisničkim modifikacijama. Dodane su također tehnologija na gol liniji te VAR tehnologija, što ne znači mnogo jer suci u igri ne griješe, a i kad nisu u pravu onda vi tome ne možete baš ništa. Sada možete voditi svoju momčad u trening kamp što koristi samo tome da im guzica vidi puta. I u engleskoj ligi imat ćete zimsku stanku. Najbolji mali novitet zapravo je u tome što drugi menadžeri u prvu postavu povremeno ubacuju mlade igrače.

Neke novitete u ovom izdanju vidjet ćete samo u specifičnim ligaškim natjecanjima.

Iskustvo igranja ove godine mi je bilo dosta ugodno te do sada nisam imao rušenja kao na prijašnjim menadžerima. To ne znači da ih uopće nema jer sam igrao samo na jednoj konfiguraciji, ali čini mi se da je igra stabilnija nego inače. Sitnijih bugova ima, od situacije da igra ne registrira kraj pregovora s agentom do toga da se nogometaši bune jer su izostavljeni iz tima kad im uopće nije dopušteno da igraju. Na samom terenu kao da ima više zbivanja te se lopte češće vade iz mreže, a kartoni iz džepa, ali možda je to samo do mene jer mi je „grah tako pao“.

Ne trebam vam posebno isticati da je menadžer čista ovisnost – to se nije promijenilo i u trenutku dok ovo pišem paralelno razmišljam što me čeka u sljedećem kolu. Uz veću razinu kontrole želja za borbom, pobjedama i osvajanjem još je snažnija. Šteta je samo što taj proces izgleda identično kao i svih prethodnih godina. Zabavan je i dalje, ali smatram kako je došao trenutak da Football Manager uvede neke nove izazove. Čak se i achievementi na Steamu preslikavaju iz godine u godinu.

Segmenti gameplaya kao što su taktika, trening, transferi i dinamika tima dovedeni su na razinu koju ostale igre ovog tipa neće dostići još dugo vremena. Stoga je krajnje vrijeme da se menadžer modernizira u aspektima interakcije i prezentacije.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin distributer.

Football Manager 2019 ne donosi atraktivan nogomet već igra na rezultat i na kraju ostvaruje pobjedu nad konkurencijom koja se na suprotnoj strani nije ni pojavila.

79 Naša ocjena
  • trening je postao aktivan dio gameplaya
  • taktičke zamisli puštene su s lanca podjelom na tri faze
  • poboljšanja u sučelju su mala, ali ih ima
  • 3D grafika s godinama izgleda sve gore i gore
  • interakcija s igračima i medijima zastarjela je i ponavlja se

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (14)

  • Jasterrr

    07.11.2018 - 16:18

    PRVI I OCJENA NULA!
    FM2019 recenzija

  • Agent

    07.11.2018 - 16:25

    stvarno tako loše da je ocjena 0?

    • Zoran Žalac

      @Agent, 07.11.2018 - 16:26

      A nije 🙂 Omaklo se. Sad je prava ocjena stavljena.
      Doduše, postoji jedna igra koja je na HCL-u dobila nulu, ali više iz fore – Stanley’s Parable.

    • Agent

      @Zoran Žalac, 07.11.2018 - 17:21

      Stanley’s Parable to sam vidio i po čitanju recenzije razumljivo :D, samo mi ovdje bilo malo čudno

    • Deus

      @Zoran Žalac, 10.11.2018 - 09:50

      Zorane imam pitanje..znam da se tebi 0 omakla al zasto se dozvoljava da se igra ocijenjuje sa 2 od strane nekih jazavaca?
      Takve stvari su se na PES-u i FIFI brisale i kaznjavale banom..

    • Igor Belan

      @Deus, 10.11.2018 - 10:55

      Jedan je korisnik ostavio takvu ocjenu i sad je banan na dva dana, a ocjena mu je uklonjena.

    • Deus

      @Igor Belan, 10.11.2018 - 11:01

      Hvala

  • Almir_sa

    07.11.2018 - 17:10

    Steta je sto vise nema fifa menagera me i je iskreno bio puno bolji i u njemu sam proveo dane i danw

  • MRN193

    07.11.2018 - 20:34

    Meni je ovo nakon dugo godina dobar manager. Ovo 3d me boli briga. Samo 2d klasik

  • SanKa

    08.11.2018 - 11:14

    3D je tako nebitan, ionako gledam samo snimke golova i key moments…ono sto se slazem je tragična interakcija s igračima i na presicama. AI je stravican u tom pogledu. Ponavljaju iz godine u godinu isti šit. Trening i taktike su bolje. ja bih mu dao 85-90

  • Agent

    08.11.2018 - 13:46

    3D možda je nebitan ali opet ne može svake godine biti sve lošiji i lošiji

  • Darcoolio

    08.11.2018 - 13:48

    Želim samo da čujem da li je ovaj što je dao ocenu 30 uopšte i video kako izgleda igra sem na slikama.

  • Madridista1

    08.11.2018 - 23:30

    Nakon malo više od 100 sati igranja bete i cijele verzije, mogu reći da je ove godine napredak očit jako, osim u nekim segmentima, naravno 3D koji ili stangira ili je još lošiji. Sveukupno jako dobar posao ove godine, sa puno stvari koje su FM još više približile stvarnosti. Treninzi su malo kompleksni dok se ne navikne, a ostavljanje asistentu i nije se baš pokazalo kao dobra odluka u početku, tako da, tome se mora posvetiti dosta pažnje. Malo previše se igrači žale na minutažu što je frustrirajuće iako dobiju relativno ok vrijeme, još uvijek su tu utakmice sa 30+ udaraca i sa jednim golom, dok sa druge strane protivnik opali dvaput i – zabije triput, ali sve u svemu, možda i najbolji FM dosad što se promjena tiče i svih unaprijeđenja, ako zažmirimo na jedno oko ovim sitnim greškicama koje će nas koštati živaca u ovom serijalu 😀 #longliveFM

  • MakikaM91

    13.11.2018 - 17:14

    Do fm17 odigrao sve, visio 24/7 na nju. Onda sam fm18 nacisto preskocio, nisam imao vise zelja a nit vremena da se baftaram tom igrom jer sam je prekucao. Sad sam poceo fm19 i mozem da kazem da su je dosta sredili sto se taktike tice i je jako dobra i interesna. I protivnicki timovi/menadjeri imaju nekako bolji AI, reagiraju puno bolje nego na onih prijasnih.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?