HCL.HR

Recenzija

Mario Tennis Aces

TENISKI LAKAT

Zoran Žalac

Ako vas kraljevski sport iole zanima onda ste već upoznati sa žalopojkom zvanom virtualni tenis. Ove godine izgledalo je kao da ćemo napokon dobiti poštenu simulaciju bijelog sporta, no podbacili su i AO Tennis i Tennis World Tour. Teško breme odgovornosti palo je stoga na Mario Tennis Aces, a ta igra uopće nije ni blizu simulaciji nego se ponosi svojim arkadnim pristupom.

O kakvoj se igri ovdje radi?

Na prvi se pogled ne bi pomislilo da tenis s Mariom i njegovom ekipom može biti napet i pun taktiziranja. Međutim, MTA ima iznenađujuće razrađen gameplay, a pod tim prvenstveno mislim na različite vrste udaraca. Pet je osnovnih tipova udarca – top spin, flat shot, slice, lob te drop shot; što je već samo po sebi dosta raznovrsnosti. Međutim, na to još imate trik udarac, smash udarac i posebni udarac svakog lika (koji je u suštini isto smash).

Tome još dodajte snažni udarac za sve osnovne tipove udarca, blok udarac, jači udarac za vraćeni servis, mogućnost usporavanja vremena… vidjet ćete da u ovom tenisu ima „dubine“, premda je igra arkadna. Svaki lik također ima neke svoje karakteristike pa nije isto igrati protiv „siledžija“ s jakim udarcem ili trik-majstora čiji udarci „felšaju“ i mogu vas ostaviti na krivoj nozi.

U ovom tenisu itekako ima taktiziranja, premda je igra arkadna.

Svi ti udarci uglavnom su dobro balansirani, iako se gameplay najčešće svodi na malčice prejaki smash čiji smjer možete određivati pomoću žiroskopa. Takve udarce imate otprilike 50% šanse uzvratiti, pri čemu ih morate blokirati tek kada loptica dođe do vas, inače riskirate da vam reket pukne nakon tri takva udarca. Ako vam reket pukne, meč je gotov. Srećom, moguće je Mario Tennis Aces igrati i bez ovakvih udaraca, ako je tako namješteno u postavkama meča ili natjecanja.

Kontrole su ovdje iznimno responzivne, a zvuk udarca lopte reketom izaziva baš onakav feedback kakav želite čuti. Odnosno, nakon nekog vremena već po zvuku možete odrediti kakav je udarac upućen. Dobra je i razina asistencije pri sustizanju loptice jer igra pravilno detektira kada ste dovoljno blizu da se vaš lik može baciti za lopticom umjesto da maše reketom u prazno metar dalje.

Nakon nekog vremena već po zvuku možete odrediti kakav je udarac upućen.

Mario Tennis Aces odrađuje donekle dobar posao kada vas treba naučiti osnove gameplayja i naprednije tehnike poput kontroliranja smjera pri udarcu. Kažem „donekle“ jer vam igra sve to demonstrira, ali ne u zasebnom tutorialu (kako je to bio slučaj u demo verziji) već u sklopu Adventure moda.

Dakle, ako želite naučiti kako se igra MTA, morate igrati mod s pričom, gledati sve animacije i provesti barem 15-ak minuta na uvodnim misijama. Ako pri tome znate osnove tenisa i samo vas zanima kako se igra kontrolira, nema to veze – prvo vam igra mora objasniti koja su pravila teniskog meča!

Nije to tragedija koliko znak developerove lijenosti da igračima ponudi tutorial po izboru ili bilo kakav trening koji uključuje demonstraciju, a ne samo statične savjete u glavnom meniju. Lijenost, doduše, ne staje samo na tome. Ponuda modova je dosta siromašna i svi se offline sadržaji mogu završiti za svega pet ili šest sati. Adventure mod se više oslanja na različite mini igre nego na konkretne partije tenisa i dopušta vam da igrate samo s Mariom koji je all-round tip igrača i ni po čemu se ne ističe.

Ponuda modova je dosta siromašna i svi se offline sadržaji mogu završiti za svega pet ili šest sati.

Offline turnir je jednostavan da ne može biti jednostavniji. Imate tri turnira i tri meča na svakome, no na njima ne možete birati težinu igre, ne možete igrati u parovima niti možete birati teren na kojemu se igra. Ok, ovo zadnje je već cjepidlačenje, no stvar je u tome što ćete u Adventure modu naići na neke zanimljive terene, tipa brod na kojemu jarbol dijeli igralište pa postoji mogućnost da će vam se lopta vratiti ako ga pogodite. U turnirskom modu natjecanja igra se isključivo na stadionima, a promjena podloge terena ima totalno zanemariv efekt na gameplay.

Od ostalih offline modova tu je još swing mod u kojemu lopticu možete udarati tako da mašete Joycon kontrolerom, što je fora nekoliko minuta, ali nije za neka ozbiljna natjecanja. Mahanjem nemate tu preciznost udarca kao s klasičnim kontrolama, a igra ima jako zbunjujuća i nedorečena objašnjenja kako uopće trebate mahati za koju vrstu udarca. Bilo kako bilo, Swing mod je iz nekog razloga jedini mod u kojemu možete zatražiti provjeru je li loptica izašla izvan dopuštenog okvira na terenu.

Swing mod je iz nekog razloga jedini mod u kojemu možete zatražiti provjeru je li loptica izašla van terena.

Online turnir, koji je i jedini oblik mrežnog igranja, također je minimalistički po opcijama, ali igračima barem daje povoda za igranje otključavanjem novih likova i kostima. S obzirom na to da se offline sadržaji mogu ispucati u jednom danu, ovo je jedini mod od kojega eventualno možete očekivati neku dugotrajniju zabavu, iako i to ovisi o tome koliko će developer novih likova dodavati nakon izlaska igre.

Za sada, i za igru koja košta 60 eura, Mario Tennis Aces nudi presiromašan sadržaj da bih ga mirne duše mogao preporučiti. Ovako jednostavni modovi koji igraču ne daju neku posebnu motivaciju za igranje mogli su proći prije 15 ili 20 godina, a danas su slika i prilika lijenosti. Gameplay je dobro razrađen i to će razveseliti ljubitelje tenisa, čak i one koji su silom prilika prisiljeni zaigrati arkadu umjesto simulacije. Međutim, Nintendo i Mario ovom igrom nisu uputili neobranjivi as, već su s pola snage dostavili osrednju igru u već ispraznu ponudu igara ovoga žanra.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za Nintendo Switch. Primjerak igre ustupio nam je njezin izdavač.

Mario je postavio odlične temelje za igru arkadnog tenisa, no za svoja natjecanja nije pripremio dovoljno dobru ponudu koja bi igrače motivirala duže od nekoliko dana.

70 Naša ocjena
  • dobro razrađena gameplay mehanika
  • odlične kontrole
  • brza učitavanja i matchmaking
  • siromaštvo modova
  • gameplay se na višim razinama svodi na smash udarce
  • dosta loš tutorial

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (35)

  • SonOfZeus

    20.06.2018 - 15:09

    Auu, cekam oblakica za apsolutno objektivnu recenziju, i da ti objasni sto si zgrijesio. 😛

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 20.06.2018 - 16:08

      Realno, ovo da je PS4 ekskluziva dobila bi min 90 🙂

    • marko1106

      @Oblakoder, 20.06.2018 - 17:59

      Kupi Sony pa vidi zasto je tako…nisu sve…Uncharted igre imaju samo grafiku i par viceva kroz dijaloge i to je to….ali ostalo sto sam ja osobno igrao igre su drama
      … pola godine imam Sony i ekskluzive su im savrsene…znaci takvih igara nemaa na pc-u….prvo sto me zadovoljilo je bilo to sto su igre ZAVRSENE…nema pola proizvoda kod Sonya….onakve kakve bi trebale biti takve su….

    • Oblakoder

      @marko1106, 20.06.2018 - 18:22

      A vidi Sony se skoncentrisao na singleplayer igre i svaka im cast za to, stvarno nisam lud da sporim da su to odlicne i dovrsene igre, izmedju ostalog Nintendo singleplayer igre su takodje maksimalno ispeglane i dovrsene igre, bude tu eventualno jedan dlc i to je to. E sad ovde se radi o online orijentasanoj igri pa je normalno da se stalno dodaje novi sadrzaj, a ubedjen sam da ce sav dodatni sadrzaj biti besplatan. Sad sam citao 6 recenzija sa najslabijom ocenom i bukvalno sve se svodi na adventure mod koji je najblaze receno sporedna stvar u celoj prici, a o online bukvalno ni rec. Niko ne pomenji dublove, friend meceve, spleet screen meceve i rangirane meceve, pa nemoguce da takvih stvari nema u ovoj igri? 🙂
      Jos jednom kazem meni je totalna glupost da se recenzije online orijentisanih igara izbacuju ranije kad mp mecevi nisu ni krenuli da se igraju…

  • IvanDado

    20.06.2018 - 16:03

    70????????????????????????????????? Gotov si Zorane

  • Oblakoder

    20.06.2018 - 16:22

    Ovaga igra se kupuje zbog online igranja pa ne vidim neki smisao da gotovo cela recenzija bude posvecena singleplayeru, a pogotovo nema smisla kritikovati smash udarac koji je opcioni. Sto se tice sadrzaja znao sam da ce to oboriti ocenu ali mi je malo krivo sto recenzenti zanemaruju cinjenicu da Nintendo svoje igre posle par meseci duplira sadrzajem, ociti primer Splatoon 2.

  • SanKa

    20.06.2018 - 16:30

    daj zaposlite oblaka zorane, očito pojma nemate :p

    • Oblakoder

      @SanKa, 20.06.2018 - 16:51

      Poenta je da ce ovo 99% ljudi kupiti zbog onlinea i objektivno gledano singleplayer ce posluziti kao tutorial i to je to, a po recenzije se zakljucuje obrnuto. Aces ima brutalan gameplay i zasluzuje min 80, trenutno je tako i na Metacriticu, a sadrzaj me najmanje brine jer ce ovo vrlo brzo biti duplo sadrzajnija igra 🙂

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 20.06.2018 - 17:02

      Multiplayeru bih dao više prostora da o istome ekšli imam što za napisati. Kao što si i sam rekao, kroz singleplayer se upoznaje s igrom, pa sam kroz tu prizmu prezentirao gameplay. Kamo sreće da sam u online multiplayeru mogao hvaliti nekakav ranked način igranja, nekakvo ganjanje rekorda, nekakvo kupovanje reketa ili osvajanje istih, igranje kvalifikacija za veće turnire i sl. Ali toga u igri jednostavno nema – imaš obični turnir s nekoliko standardnih opcija i to je to. Bez obzira koliko ljudi ovo kupilo zbog onlinea, to ne pokriva činjenicu da je isti siromašan podjednako kao i singleplayer.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 20.06.2018 - 17:15

      Ja sam igrao demo tako da nisam 100% upucen ali ne mogu da verujem da ne postoje rank mecevi? Da li postoje dublovi i mecevi protiv Switch prijatelja? Prosto mi neverovatno izgleda da se online svodi na neko bezvezno igranje protiv random likova.

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 20.06.2018 - 17:04

      A što se tiče “dupliranja sadržaja” – za sada su najavili samo dodatne likove, što mi osobno nije dosta. Igru još uvijek ocjenjujemo prema onome što dostavlja na dan izlaska, a ne što će biti za nekoliko mjeseci. Ili neće, tko zna.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 20.06.2018 - 17:24

      Bidi 100% siguran da ce vrlo brzo dodati nekoliko stadiona, likova i neke modove, tako je bilo u svim Nintendo igrama pa ne vidim zasto bi Aces bio izuzetak. Jedina ako se igra proda bas lose pa dignu ruke od nje…

    • Wolfman

      @Zoran Žalac, 20.06.2018 - 17:41

      Što se sadržaja tiče, apsolutno se slažem s recenzijom i naravno da nećeš ocjenu davati na osnovu toga što će možda biti ili neće biti uvršteno u igru s nekim budućim updateovima. S druge strane, naravno da se taj problem može riješiti budućim nadogradnjama, ali o tom – potom.

      Ono s čim se ne slažem je onaj minus “gameplay se na višim razinama svodi na smash udarce”. Zapravo mi ni nije 100% jasno što je pjesnik htio reći 🙂 Kako bilo, mislim da se gameplayu malo toga ovdje može zamjeriti

    • Zoran Žalac

      @Wolfman, 20.06.2018 - 17:54

      Postane dosadno kad protivnik uspijeva vratiti sve udarce (jer to baš i nije teško) osim smasha, tj. zone shota. U slučaju igranja s računalnim protivnikom postaje i zamorno – jedini način da izgubim poen je taj da mi udari smash, i jedini način da osvojim gotovo siguran poen je da ja njemu udarim smash. i tako iz seta u set. Ljudski protivnici su malo zanimljiviji, ali što se tiče cpu-a, razina težine raste samo time koliko ti često lansiraju smash udarce. Isto je i u adventure modu. Za svaki zadatak ti npr. daju tajmer. I na prvom i na zadnjem zadatku imaš otprilike isto vremena, jedino što se mijenja jest učestalost zone shota. Kasnije počnu baš silovati s njima jer je to jedini način na koji te baš mogu dobiti.

    • Wolfman

      @Zoran Žalac, 20.06.2018 - 17:58

      Aha, sve jasno, mislio si na CPU. Tnx na pojašnjenju.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 20.06.2018 - 18:02

      Mislim da je apsolutno pogresno da se recenzija jedne online orijentisane igre izbaci dva dana ranije kad online nije ni poceo da se igre. Zapravo sad mi je jasno zasto se sve negativne recenzije svode na singleplayer, kontam da ljudi uopste nisu ni uzeli u obzir mp.

    • Wolfman

      @Oblakoder, 20.06.2018 - 18:09

      Dosta recenzija je odgodilo davanje krajnje ocjene do petka, jer navodno je u pripremi day one patch koji bi trebao popraviti online infrastrukturu.

    • L3gi0naR

      @Oblakoder, 21.06.2018 - 05:50

      Ebiga,jedino je Splatoon 2 vrijedan igranja.

    • Oblakoder

      @L3gi0naR, 21.06.2018 - 06:36

      Ko voli tenis i online igranja Aces je logican izbor, jednostavno ne postoji bolja teniska igra na aktuenim konzolama, plus sto je Aces jedna od najboljih teniskih igara svih vremena. Realna i objektivna ocena bi bila 85, dok je ova Zalcova realna ali se ocigledno odnosi samo na offline igranje. Sa Splatoonom realno gledano nista ne moze da se meri 🙂

    • SonOfZeus

      @Oblakoder, 21.06.2018 - 17:56

      Ma splatoon je goty!

    • L3gi0naR

      @Oblakoder, 21.06.2018 - 19:44

      Šta je to tenis?arkadna igra.Ko da kažeš da je Everybodies Golf realna simulacija golfa.
      Jedini tenis koji i dan danas valja je Top Spin.

    • Oblakoder

      @L3gi0naR, 21.06.2018 - 20:34

      Nigde nisam spomunuo rec simulacija, tenis je tenis…
      Pa ni Gran Turismo Sport nije simulacija ali i dalje pripada racing zanru i jako je uspesan 🙂

  • crolink07

    20.06.2018 - 16:32

    Vjerujem Zoranu i ne pada mi na pamet dati 60 eura ako je igru ocijenio osrednjom.A s druge strane,to je Mario a igrao sam ih sve pa ću tako i ovu samo što ću pričekati nekoliko godina i kupiti je za 19,99 eura na Nintendo Selectu.

    • Wolfman

      @crolink07, 20.06.2018 - 16:38

      Sumnjam da će ovo ikada biti Nintendo Selects igra 😀

    • crolink07

      @Wolfman, 20.06.2018 - 16:49

      A zašto ne? Mario Tennis Open za 3DS izašao je 20. svibnja 2012. i sve do jučer je na Nintendo Selectsu bio 19,99 eura. Igra stara 6 godina !!!
      Zanimljivo je da je danas cijena snižena na 13,32 eura,vjerojatno radi ove nove Mario Tennis igre.

  • Wolfman

    20.06.2018 - 16:49

    Pod smash udarac mislite zone shot?

    Nego, kako se došlo do ovog postotka: “Takve udarce imate otprilike 50% šanse uzvratiti…” ?

    Koliko se ja sjećam iz demo turnira, zone shot možeš vratiti u 100% slučajeva, ako naravno imaš dovoljno energije za usporiti vrijeme i ako udariš lopticu u pravo vrijeme. Nema tu nikakvog RNG-a kako to ova rečenica sugerira.

  • Goran1234

    20.06.2018 - 18:31

    Hmmmm…. Demo mi je bio zabavan i online igranje odlično, sad dali da dam 60e samo zbog toga, hmmmm neznam sada… 🙂

    • Oblakoder

      @Goran1234, 20.06.2018 - 18:44

      Gorane pa dovoljno si iskusan i mudar da znas da procenis recenzije, moj savet ti je procitaj sve negetavne recenzije i shvatices da su totalno promasili sustinu igre. To je kao kad bih ja radio opis Super Mario Odyseya i 90% recenzije posvetio balon modu i tek onako usput pomenuo kampanju 😉

    • SonOfZeus

      @Oblakoder, 21.06.2018 - 17:59

      Tako je gorane, to je kao da kupis battlefront 2 i onda das prosjecnu ocjenu jer je sp los i dosadan. Ups, pa to se tako i radi. 😱

  • delko

    20.06.2018 - 19:13

    Mislim da je ovo preniska ocjena 🙂 nekih 80 bi bilo realno 🙂

  • Shadow king

    20.06.2018 - 20:36

    Pitam se dal bute napravili recenziju octopath travelera

  • Kenzix

    23.06.2018 - 17:19

    kakvo smeće od igre haha

    • Oblakoder

      @Kenzix, 24.06.2018 - 19:46

      Hahaha ladno si ocenio igru sa 0 🙂

  • Oblakoder

    26.06.2018 - 23:32

    Nula od ovog provokatora jos nije obrisana? 🙂

  • Leon24

    11.07.2018 - 22:57

    U šta se sve taj Super Mario pretvara. Nije mi baš ova igra nešto zanimljiva….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?