HCL.HR

Zaigrali smo The Outlast Trials, evo prvih dojmova

Lovro Maroševac 02.11.2022.   •   11 komentara


Proteklog je tjedna na snazi bila zatvorena beta Outlast Trialsa, a mi smo se uspjeli provući ispred zaštitara Murkoff Corporationa kako bismo vidjeli kakve gadosti tamo obitavaju.

Serijal Outlast jedan je od najžešćih hororaca u svijetu videoigara. Prvi dio bio je poseban jer se praktički pojavio niotkud, a morali ste ga igrati s upaljenim svjetlima. Mračna i sablasna umobolnica prvog dijela bila je grozno mjesto svakakvih radnji iz koje ste prvom prilikom htjeli pobjeći, ali niste mogli. Igra vam nije nudila nikakve mogućnosti borbe, već ste šuljanjem morali izbjeći prepreke i neprijatelje kako biste došli do željene destinacije. Na uspjehu prvog dijela prvo je nastao DLC Whistleblower, a zatim i drugi dio koji, po mojem mišljenju, nije nadmašio jedinicu iako je također bio grozan i strašan.

Sada nam slijedi The Outlast Trials, kronološki prethodnik ovih dviju igara. Najavljen je sad već davne 2019. i to kao kooperativna igra smještena u doba Hladnog rata. U prve dvije igre bili smo istraživački novinari, no u ovoj smo pokusni kunići koji nemaju izbora, već žive u Murkoff Corporationu i čekaju zadatke koje moraju ispuniti. To i jest premisa Outlast Trialsa – vi kao subjekt morate otići na razna mjesta kako biste ispunili određene zadatke i dobili bonuse za to.

U prve dvije igre bili smo istraživački novinari, no u ovoj smo pokusni kunići koji čekaju zadatke za ispunjavanje.

Ono što Outlast Trials izvodi bez prigovora jesu strahote koje su krasile prve dvije igre. Mučenja, teškog ubijanja, opakih neprijatelja i sablasnih trenutaka u ovoj igri ima napretek. U zatvorenoj beti odigrao sam samo jednu mapu, dvije ako uključujemo i tutorial, a osjećao sam jednak strah kao i kad sam prvi put zaigrao jedinicu. Jedna mapa je bila dostupna za igranje jer eto – u beti smo, a bila je Police Station. Policijska stanica u kojoj smo nas četvero morali uloviti i riješiti se jednog zatvorenika cinkaroša.

Pritom su nam na putu stajali razni neprijatelji – od onih klasičnih gorostasa koji vas love do ludih bolesnika koji vam ubrizgavaju neku vrstu otrova kako bi vaš lik poludio. Ono što sam primjetio jest i da postoji jedan neprijatelj koji se maskira u nekog iz vaše škvadre pa vas izbode ako mu se približite. Nažalost, to sam iskusio iz prve ruke, ali me srećom nije ubio. Outlast je strašan u solo okruženju, a tako biva i ovdje. Single-player iskustvo nije nastradalo uvođenjem kooperativnog načina igranja, barem prema viđenom iz tog prvog levela.

Single-player iskustvo nije nastradalo uvođenjem kooperativnog načina igranja, barem prema viđenom iz tog prvog levela.

Što se tiče kooperativne suradnje, moram reći da je to za sada odrađeno na stvarno dobar način. Igra vas tjera da timski surađujete i nema onog da sami riješite sve jer ste pametnij od ostale trojke. Outlast Trials inspiraciju malo vuče iz Dead by Daylighta jer vam u jednom trenutku prilikom guranja cinkaroša nestane struje i tad se morate zaputiti prema posebnom prostoru u kojem se nalaze generatori koje morate upaliti. Palite ih na sličan, odnosno gotovo isti način kao u spomenutoj igri – morate točno pogoditi kad treba pritisnuti tipku za uspješno paljenje. Naravno, neprijatelji vas stalno okružuju pa ih morate izbjeći skrivanjem ili se moliti da ne pogriješite prilikom paljenja generatora.

U timskom načinu igranja imate niz mogućnosti kako zajedničkim snagama riješiti probleme. Recimo, ako padnete u zamku ili umobolni pacijenti skoče na vas, brže ćete ih se otarasiti ako vam u tome pomogne netko iz tima. Samim time, izgubit ćete i manje zdravlja jer ste se riješili nevolja u duplo kraćem roku. U igri postoje i prepreke koje kao solo igrač ne možete riješiti, ali zato timskom igrom možete zaobići probleme. Na primjer, ako su vrata blokirana, onda ih možete otvoriti tako što se vi i vaš kooperativni prijatelj zaletite u njih. To će, naravno proizvesti zvuk, ali ćete vi dobiti alternativni put prema izlasku ili ulasku u određene dijelove zgrade. Isto tako, ako naiđete na sobu koja ima polugu iza vrata, a ulazak u istu je tada omogućen samo kroz jedan prazan prostor na stropu, možete zatražiti svoje timske kolege da vam pomognu s penjanjem, zatim možete ući u sobu i tako podignuti polugu kako bi se vrata mogla normalno otvoriti.

Još jedan primjer dobrog iskustva igranja u Trialsu očituje se u njegovom inventoryju. Imate prostora samo za četiri stvari, a od toga u jednom odmah određujete što možete nositi, dok za preostala tri morate pomno birati i paziti što želite odabrati. Tri prazna mjesta u inventoryju jasno vam daju do znanja kakav stil igranja želite pokazati prilikom prelaska misije. Na vama i vašim kompanjonima je da odlučite tko će obijati lokote, tko će nositi potrebne stvari za vraćanje zdravlja na normalu i sprječavanje ludila, tko će se opskrbiti bocama i ciglama za distrakciju neprijatelja… Solo igranje u skladu je s klasičnim normama Outlast serijala, dok kooperativna zabava stavlja izraziti fokus na timsku igru.

Vaša se ekipa mora dogovoriti tko će biti zaslužan za koji dio posla.

Dobra je stvar što stvarno imate mnoštvo načina za preživljavanje, a na vama je samo da to odradite u skladu s vašim načinom igranja. Nijedna strana nije zakinuta, barem ne po onom što sam vidio u zatvorenoj beti. Ono što je zajedničko solo i kooperativnom igranju jest da vaš lik ima naočale za noćno gledanje koje koristite samo u mraku. I to mora biti baš mrkli mrak jer se baterija troši relativno brzo, a na mapi nemate previše zamjenskih baterija, čak ni na nižim postavkama težine na kojima sam ja igrao. To je još jedna taktika koju morate svladati kako bi vam zadatak prošao što mirnijim putem, bez da paničarite.

Ranije sam spomenuo da je četvrti utor u inventoryju unaprijed određen za jednu od četiri sprave koje možete koristiti. Prije odlaska na misije imate na izbor želite li se opskrbiti posebnim granatama i minama koje mogu privremeno zaustaviti neprijatelje, ili pak svojim naočalama dodijeliti rendgenski prikaz da vidite skriva li se koji bolesni um točno iza ćoška koji vam je nekako sumnjiv. Imate čak i mali tutorial da vidite što određena sprava može učiniti ako vam je problem odlučiti se što je najbolje uzeti.

Nakon uvodnog upoznavanja s igrom i završetka zadataka, nalazite se u ogromnom dnevnom prostoru koji vam nudi dosta mogućnosti. Imate čak i vlastitu sobu u kojoj možete promijeniti izgled svog lika ili urediti svoj prostor za spavanje. Jednom kad se vratite u igru, vi se budite u toj sobi tako da imate određenu slobodu uređivanja prostora i onog oko vas. U nekim sam sobama vidio da određeni igrači drže udove ruku i nogu na stolovima. Čudno, možda im se cijela ta Murkoff atmosfera uvukla pod kožu.

U glavnom dijelu, nalik na nekakvu kantinu, možete odrediti i odabrati koje misije želite odraditi u solo ili kooperativnom društvu. Zasad samo postoji jedna mini igra, a to je obaranje ruku s drugim igračima. Fora je ako se želite na trenutak maknuti od gadosti koje vas čekaju izvan toga.

Čini mi se da je taj dnevni prostor povezan s igrinom pričom jer jedan njegov dio bio je nedostupan tijekom zatvorene bete. Ono što sam primjetio je isto tako da igrina priča možda će čak ovisiti o dokumentima koje vi uspijete skupiti na misijama. Tako ćete otkrivati pozadinsku priču ove bolesne kompanije i njenih eksperimenata na ljudima. Nisam 100% siguran hoće li stvarno priča biti ispričana u tom smislu, ali nekako mi sve naginje upravo prema tom putu. To bi moglo odbiti mnoge igrače od igranja ovog naslova, no isto tako bilo bi i unikatno da jedna priča Outlast igre bude ispričana na takav način.

Što se tiče sveukupnog dojma, zasad to sve djeluje jako dobro. The Outlast Trials na dobrom je putu da postane vrlo zabavna kooperativna igra. Prilikom same najave bio sam skeptičan oko toga kako će izgledati igranje do četiri igrača u okruženju Outlasta, no ovo zatvoreno beta testiranje pokazalo mi je da to uopće ne djeluje loše. Čak ni bugova nisam vidio, barem onih koji se tiču igranja s više osoba, što je dobra naznaka za budućnost.

Kažem, jedina mana bi mogao biti nedovoljno interesantan narativni dio koji će, kako stvari stoje, biti ispričan kroz dokumente skrivene po raznim mapama. No, ako će gameplay biti dobar i još dorađeniji nego je sada, mislim da priča neće biti problem i The Outlast Trials moći će se igrati bez prevelikog skepticizma prema svojem narativnog segmentu.

Komentari (11)

  • mtgamer

    02.11.2022 - 12:32

    Nakon igranja bete imam jako pozitivne dojmove o ovome.

  • Sawe

    02.11.2022 - 14:29

    probao betu stvarno su je dobro napravili 🙂

  • Lazy

    02.11.2022 - 15:00

    Cini se scary af, nice!

  • SanKa

    02.11.2022 - 15:17

    ovo zvuci jebeno. jedva cekam

  • SanKa

    02.11.2022 - 15:17

    zapravo ne cekam jer je iskljucivo za PC, RIP 🙁

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 02.11.2022 - 16:33

      Ma, doći će i na konzole, samo malo kasnije vjerojatno. Tako je bilo i s prvom igrom.

  • Sentiel FH-016

    02.11.2022 - 15:36

    Oni koji su u zabludi: Ovo NIJE Outlast 3, ponavljam, NIJE Outlast 3… Ovo je nešto kao spin off u Outlast universeu…
    Meni je bila beta zabavna, iako sam čekao dugo na ulaz, obzirom da sam requestao veoma rano (vjerojatno problem u kancerogenim igracima – vjerojatno djeci, koja su pravila multiple accountove kako bi mogla brže pristupiti beti i tako zagušili servere).
    Nadam se da će izaći brzo

    • Sapke

      @Sentiel FH-016, 03.11.2022 - 08:54

      Apsolutno ovo je spin off. I ja sam jako dugo cekao betu a prijavio sam se jako rano…

  • The1ann

    02.11.2022 - 17:47

    Ja sam trazio betu i nisam ju nasao pa iz prve ruke ne znam kakva je ali prema svim komentarima koje sam cuo na internetu igra ce biti odlicna, strasna i zabavna, sve u svemu jedva cekam probat

  • loki123

    03.11.2022 - 02:09

    Jao jos se sjecam Vjerana i njegov gameplay video iz Outlasta jedinice. Odma suza na oko krene

  • MarinCRO12

    10.11.2022 - 22:17

    Vidjeti cemo, Outlast 2 je bio cisti promasaj

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?