HCL.HR

Recenzija

F1 2021

TELEVISA PRESENTA

Žarko Ćurić

Formula 1 jedan je od onih sportova koje voliš ili zaobilaziš u širokom luku. Nema tu povremenih gledatelja, kao u drugim sportovima, koji će ispratiti samo jedan događaj. Formulu 1 ili pratiš ili ne pratiš. Ipak, čelnici organizacije prije 10-ak godina uvidjeli su starenje publike te su se odlučili na značajnu modernizaciju. Detaljni izvještaji besplatno na društvenim mrežama, zabavne emisije s vozačima između vožnji, rad s Netflixom na dokumentarcu Drive to Survive svake sezone… Jednostavno, bacili su karte na mlađe i uspjeli.

Izgleda da su sada odlučili sličan recept primijeniti i na svoj serijal videoigara uključivanjem Story dijela. Upravo taj novi mod pod nazivom Breaking Point ocrtava sve ono sa čime Formula 1 želi privući nove gledatelje. Pogledali ste sve intrige iz prošle sezone u Netflixovoj seriji Drive to Survive? E sada imate priliku i sami sudjelovati u istim intrigama!

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
60-70€ PlayStation 5 Ustupio izdavač

Na početku biramo jedan od pet timova iz donjeg poretka momčadi te nakon toga započinjemo sapunicu između početnika u Formuli 1 Aidena Jacksona te iskusnog Caspera Akkermana, koji zalazi u suton svoje karijere. Oni se bore protiv preslika stvarnih vozača u sezonama 2020 i 2021 uz iznimku Devona Butlera, izmišljenog zločestog dečka Paddocka. Upravo će Devon potpaliti vatru između našeg početnika Aidena i iskusnjare Caspera u međutimskoj borbi za naklonost tima.

Na startu priče biramo jedan od pet timova iz donjeg poretka momčadi te nakon toga započinjemo dramu.

Story mode traje oko šest-sedam sati te sam kroz isti dobio razne scenarije koje je trebalo ostvariti, poput prestizanja određenog tima do kraja utrke, spašavanja tjedna nakon nezgodnog sudara ili dolaska do pozicija koje donose bodove. Zabavno je pratiti i interakciju nakon vožnji, gdje ne vidite samo animirane sekvence, nego usput možete pročitati društvene mreže te vidjeti kako navijači dišu, pročitati mailove te obaviti razgovor sa ženom/majkom/menadžerom. Nema poziva od kraljice.

S obzirom da je ovo za Formulu 1 prvi pokušaj Story moda, moram priznati da je ispao pristojno. Naravno, nije tu gluma na vrhuncu kao u drugim igrama kojima je priča u prvom planu, no odrađena je pristojno. Nažalost, malo je odrađena i kao kamilica, odnosno bez psovanja, što će biti čudno svima koji su gledali Drive to Survive i čuvenog Guenthera Steinera.

Priča je odrađena jako korektno – u smislu: bez ijedne psovke.

Osim toga, dodan je još jedan novi mod – Real-Season Start. U istom možemo tokom trenutne stvarne sezone uskočiti na bilo koju dionicu koja se već odvila te svojom vožnjom izmijeniti tijek ovogodišnje formule. Za primjer, recimo da vas i sada boli ispadanje vašeg omiljenog vozača ove godine na utrci u Bakuu? Nema problema, uskočite na taj trenutak i “ispravite povijest”.

No, nije Codemasters bacio sve karte samo na Breaking Point i Real-Season Start, nego je usput proširio i ostale modove iz prošlih sezona. Career mode ovaj put nudi mogućnost igranja kooperativno s još jednim igračem, bilo u istom ili protivničkom timu. Nažalost nisam imao F1 prijatelja koji na istoj platformi posjeduje igru da isproba ovaj mod, no isprobao sam sve ostale izmjene u odnosu na prošlogodišnje izdanje.

Career mod sada nudi mogućnost igranja kooperativno s još jednim igračem, bilo u istom ili protivničkom timu.

Prilikom vođenja momčadi sada možete prepustiti računalu upravljanje razvojem bolida i izgradnjom pogona, a vi se posvetiti samo utrkivanju. Isprobao sam kratko opciju i odluke su bile sasvim OK, no ipak mi je žao prepustiti zadovoljstvo razvijanja novog krilca koji će mi donijeti na ravnom dijelu staze dodatnih 0,1 sekundu!

Što se tiče samog vikenda kad se utrka odvija, vraćene su simulacije treninga, a i samo poboljšavanje bolida svelo se na puno jasnije zadatke koje možete pokušati odraditi sami ili pustiti simulaciju računala da odvozi vožnju umjesto vas.

Po pitanju izmjena u samoj vožnji osjetno su realističnije posljedice na bolid prilikom sudara i izlazaka sa staze. Sada nećete samo tako lako moći jahati preko pasica bez posljedica. Naravno, sve te opcije moguće je podesiti u postavkama igre, kao i milijun drugih asistenata, inteligencije virtualnih protivnika i slično.

Osjetno su realističnije posljedice na bolid prilikom sudara i izlazaka sa staze.

Jedna mi se opcija pogotovo svidjela, a to je ograničavanje Flashbacka, odnosno premotavanje zadnjih 10-ak sekundi da ispravite grešku na stazi. Prošlih godina ovo se moglo samo uključiti ili isključiti. I onda ako isključite, vjerojatnost da će vas netko pokupiti bez razloga nakon već 20 odvoženih krugova je ogromna. A ako pak ostavite opciju uključenu, postat ćete rob istoj te je stalno koristiti. Sada imate opciju da si ograničite korištenje iste po vrsti utrke. Primjera radi, tijekom kvalifikacija možete skroz ugasiti opciju ponavljanja, no tijekom utrke si možete omogućiti dvije opcije za popravak pogreške.

Naspram prethodnog izdanja osjetan je napredak u audiovizualnom segmentu igre, pogotovo što se tiče zvuka bolida. Sve to zvuči puno realističnije, iako i dalje nije savršeno. Staze su kopirane u najmanji detalj te izgledaju prekrasno. Nažalost, do današnjeg dana nisu dostupne staze iz ovogodišnje sezone poput Imole, Portimaa te Jeddah. Srećom, dobit ćemo ih kao besplatni DLC nekada tokom godine.

Staze iz ovogodišnje sezone poput Imole, Portimaa te Jeddah bit će dodane u igru tek naknadno.

Jedina zamjerka zapravo na vizualnu stranu su pomalo ukočena kretanja osoba izvan bolida te njihov izgled. Znam, ovo je igra utrkivanja, ali već kada prikazuju likove i stvarne vozače, očekujem ipak malo više od mrtvog pogleda.

U online multiplayeru osobno nisam imao prevelikih problema, iako iskreno rečeno nisam puno vremena ni proveo u njima. Kolega Lovro je ipak malo više vremena utukao na svojoj PC verziji igre te se požalio na čitav niz poteškoća, pogotovo u lobbyju, poput netočnog prikaza ulaska i izlaska u boksove, gubljenja vibracija te različita vremena kvalifikacija. Uvijek postoji šansa da se takve stvari daju srediti zakrpama, ali iskustvo s prijašnjim igrama nije neki temelj za optimizam.

Može se na kraju reći da Codemasters nije samo odrađivao zadaću. Potrudili su se ubaciti dva potpuno nova moda, unaprijediti Career mode s kooperativnim načinom igre te poraditi na samom gameplayu. Iskreno, bio bih i više nego zadovoljan da neke druge sportske simulacije donesu ovakvu količinu promjena na godišnjoj bazi.

Naravno, nije ovo igra bez mana, a najviše je problemima opet pogođen mrežni dio igre. Također, i priča bi bila malo ukusnija uz koji začin više, no ne zamjeram previše s obzirom da je ovo ipak prvi pokušaj. Moram priznati da sam na kraju ipak uživao u tom novom modu, tako da imaju dobre temelje za nastavak priče i za sljedeću godinu.

F1 2021 donosi netipično veliku količinu novih modova, unaprjeđenja postojećih te poboljšanja gameplaya za sportsku simulaciju koja izlazi svake godine. Ljubitelji oktanskog cirkusa, uživajte!

85 Naša ocjena
  • dva potpuno nova moda koji čine igru raznovrsnijom za šire mase
  • unaprjeđenja u gameplayu, pogotovo što se tiče oštećenja bolida
  • mogućnost ograničavanja broja ponovljenih pokušaja
  • mrežne utrke imaju određene mušice, pogotovo lobby dio
  • priča u story modu je previše blaga, fali malo više intrige
  • gluma i likovi izvan bolida izgledaju ukočeno

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (13)

  • Chimichangas

    09.08.2021 - 11:46

    Ista ko prošle god. Razlike su nezamjetne, ako ne planirate igrat story mode uzmite 2020.

    • PppPP

      @Chimichangas, 09.08.2021 - 12:37

      “F1 2021 donosi netipično veliku količinu novih modova, unaprjeđenja postojećih te poboljšanja gameplaya za sportsku simulaciju koja izlazi svake godine. Ljubitelji oktanskog cirkusa, uživajte!” how dare you oppose the big zoky?

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 09.08.2021 - 12:44

      Ja i Žarko smo toliko različiti gameri da nas je jako teško pobrkati, ali čestitam.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 09.08.2021 - 16:19

      Aha, onda ništa, zanemarite komentar 🙂

    • Chimichangas

      @PppPP, 09.08.2021 - 12:52

      Po meni je samo gameplay ostao isti, ilitiga previše sličan za cijenu od 500kn.

    • 0picasso

      @Chimichangas, 09.08.2021 - 12:57

      za igrače koji igraju na tipkovnici igra je ista 10 godina… nemoj pričati gluposti, igra je po grafičkom smislu neusporediva sa f1 2020 i po svakom drugom smislu koji postoji, dosta je poboljšana za razliku od prošlih igara, imam 500 sati igre na F1 2019 i 20 sa volanom, i iz mog iskustva mogu reći da je F1 2021 napravila jako veliki korak ka naprijed, staze su u potpunosti drukčije, ne možeš više neke zavoje napadati bolidom kao prošle godine, bolid se totalno drukčije ponaša, gume igraju važnu ulogu ove sezone, dodatno oštećenje bolida utječe na utrku, i da naravno da ima bugova kao i u svakoj igri, i track limits negdje opet nije dobro urađen, ali mislim da će oni to sve pokrpati. poz

    • Chimichangas

      @0picasso, 09.08.2021 - 14:16

      Ne igram na tipkovnici nego na fanatec CSL volanu, te sam F12020 igrao odkad je izašla skoro svaki dan, tako da imam nekog iskustva. Za sada što sam probao novi F1, a to je nekih 7-8h, ne vidim toliko razlike, je da se lakše razbiješ na neke pasice, ali neki ogroman pomak ne vidim.

    • James Hunt

      @Chimichangas, 09.08.2021 - 22:27

      Same here csl fanatec, uvijek draga igra ali daleko od sima, sto je ok zato i volim f1 igre

  • NikolaR

    09.08.2021 - 12:31

    “Staze su kopirane u najmanji detalj te izgledaju prekrasno”

    Covek ocigledno nije igrao igre kao Assetto Corsa cim kaze da su staze kopirane u najmanjo detalj. Staze u F1 nisu laser skenirane i nisu ni priblizno realisticne kao u AC.

    • PppPP

      @NikolaR, 09.08.2021 - 12:38

      nitpicking huh

    • hrga007

      @PppPP, 09.08.2021 - 14:57

      kako je nitpicking kad je činjenica da staze nisu kopirane u najmanji detalj. Što je najvažnije neki zavoji su skroz promašeni kao i masu off track dijelova koji budu dosta bitni tokom vožnje.

      Dalje, limiti staze su pokvareni i nemaju veze sa stvarnosti, ne moraš čak ni izać sa staze da bi ti pokvarena igra iz nekog razloga dala poništeni krug.

      Igra je veoma pokvarena na izlasku, online lige je praktički nemoguće igrat, a to je jedini dio igre koji nju samu održava živom nakon mjesec dana. Neki bugovi su tu već godinama prisutni bez da su ih mamlazi iz codiesa adresirali i riješili.

    • PppPP

      @hrga007, 09.08.2021 - 16:21

      Ma ne znam, ne igram f1 :^)

  • NikolaR

    09.08.2021 - 15:32

    @hrga007 bas o tome pricam uporedite staze iz AC koje su laserski skenirane i ove iz F1 nebo i zemlja.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?