HCL.HR

Recenzija

Gears Tactics

ZUPČANICI ŠVICARSKOG SATA

Svan Hlača

Dobro je vrijeme za stratege. Nakon izlaska igre XCOM: Chimera Squad, industrija videoigara pobrinula se da nam sive stanice ostanu razgibane i ponudila nam potpuno neočekivani spin-off naslov iz Gears svijeta. Dame i gospodo, gospodo i dame, dobro ste čuli, predstavljamo vam novu Gears igru, ali više ne u formatu pucačine iz trećeg lica nego u obliku turn-based strategije rađene po uzoru na starije nastavke XCOM serijala. Iako na prvu ovaj brak djeluje kao nemoguća misija, i mnogi će i prije no što igru vide zaključiti kako prirodniji spoj čine Danny DeVito i Arnold Schwarzenegger u filmu „Blizanci“, na meni je da vas pokušam razuvjeriti i pokazati kako je ova igra zaslužila pažnju svakog kućnog generala koji uživa u taktiziranju iz udobnosti svojeg naslonjača. kreveta ili gaming stolca.

Ekipe Splash Damage i The Coalition odlučile su se na veoma riskantan potez spajanja dva naizgled nespojiva svijeta, a popis sličnih projekata koji su neslavno propali svakim je danom sve dulji i dulji (na tronu iznad svih stoji samo jedna igra, Kinect Star Wars i njen Galactic Dance-off mod). Međutim, kad neki naslov uspješno izađe iz okvira žanra kojem bi tradicionalno trebao pripadati, postoji velika šansa da postane remek-djelo. Ne treba puno raspravljati da bismo se složili da je Warcraft sagi baš dobro došao WoW ili da Marijev izlet u utrkivanje nije baš glupost. Na sreću, pred nama je primjer dobre simbioze, virtualni primjer suradnje starog stratega raka samca i krvoločne moruzgve.

Naime, Gears Tactics je sasvim dobra igra koja na poprilično ukusan način kombinira najbolje elemente ostalih igara Gears serijala pružajući pritom veoma izazovno iskustvo na tragu najboljih strategija u posljednjih nekoliko godina. Sve što čini Gears prepoznatljivim je ovdje. Zaklon je majka, mišići su napeti, motorne pile se nalaze na puškama (gdje bi se drugdje trebale nalaziti?), a glavni likovi bez straha gledaju u brojčano nadmoćnog neprijatelja očekujući ga sa smiješkom na usnama.

Sve što čini Gears prepoznatljivim je ovdje: zaklon je majka, mišići su napeti, motorne pile se nalaze na puškama.

Priča nas vodi u vrijeme prije prvog dijela koji je izašao davne 2006. godine. Točnije, godinu dana nakon događaja koji je postao poznat pod nazivom Emergence Day, u kojem su svojim ružnim glavama iz zemlje provirile sile Locusta, neprijatelja koji nas prati i kroz ostale nastavke serijala. Glavni lik i vođa skupine koju ćete kroz igru kontrolirati zove se Gabriel Diaz, otac iste one Kait Diaz koju smo susreli u četvrtom nastavku, a s kojom smo tamanili zlikovce u posljednjem „pucačkom“ nastavku nazvanom jednostavno Gears.

Iako nije pamtljiva, priča igre ispunjava svoju zadaću ocrtavanja okvira i povezivanja misija u smislenu cjelinu. Nekome tko je zagrižen fan serijala i tko guta svaku informaciju o svijetu Gears serijala, bit će sigurno zaokupljeniji pričom od nekoga tko ju tek površno poznaje i ovdje je samo radi zabave. Bit ću toliko slobodan i reći da je priča zapravo najslabiji dio cijele igre, ali da ne narušava cjelokupni dojam. Prihvatljiva je i svrsishodna, ali ne mogu se oteti dojmu kako je prostora za bolju priču bilo, samo on jednostavno nije iskorišten.

Priča je najslabiji dio ove igre, ali iznenađujuće – ne narušava cjelokupni dojam o njoj.

Međutim, taj neiskorišteni prostor je drugi najizraženiji problem ove igre. Naime, u naslovu za koji je potrebno izdvojiti 35 sati kako biste ga jednom završili, mnogo toga se reciklira. Prva polovica igre maestralno podiže uloge uvodeći nove neprijatelje koji su svakom misijom sve izazovniji i izazovniji, da bi u drugoj polovici ta neizvjesnost jednostavno nestala, a umjesto novih vrsta neprijatelja, dobivao sam samo sve veći broj starih. Sporedni zadaci koje je potrebno završiti kako bi se s pričom završilo djeluju kao umjetne zapreke postavljene sa svrhom produljivanja priče i to je nešto što se tijekom cijele igre u više navrata osjeti. Štoviše, poneke misije imaju besmislene hendikepe poput igranja samo s jednim likom ili nemogućnosti korištenja granata kako bi dodatno otežale put i, posljedično, produljile iskustvo igranja.

Za ovo bi inače padale glave, ili bar teške riječi na papiru, da nije vrhunske igrivosti. Gears Tactics je prokleto zabavna igra koja me zaokupila i više vremena no što je trebala, a sva repetitivnost je pala u vodu nakon prve uspješno odrađene kombinacije mojih odabranih dama i gospode.

Gears Tactics je prokleto zabavna igra koja me zaokupila i više vremena no što je trebala.

U borbe obično vodite četvero likova koje birate u bazi. Tri lika, prethodno spomenuti Gabriel Diaz, prekaljeni brko Sid Redburn te revoluciji nastrojena Mikayla Dorn, čine „heroje“. Riječ je o likovima koji su važni kotačići u glavnoj priči i čija smrt će značiti kraj misije. Ostatak vaše borbene skupine čine pojedinci koje možete regrutirati u sklopu baze ili ih, u sklopu misija, spasiti od sigurne smrti, a oni će vam, kao zahvalu, ponuditi svoje sposobnosti na putu uništenja što većeg broja Locusta. Ovi, „potrošni“ likovi mogu, za razliku od „junaka“ i zaista  umrijeti te vam, nakon što s nekim provedete više sati, sigurno neće biti svejedno hoće li ili neće preživjeti.

Vojnici mogu pripadati jednoj od pet klasa koje čine: Support , Vanguard,  Heavy, Scout i Sniper. Svaka od ovih klasa ima mnogo različitih opcija za razvoj i, za razliku od nekih drugih naslova, vidim kako je moguće imati više različitih buildova od kojih svaki može biti koristan u specifičnoj situaciji.

Oružja su predefinirana klasom i ne mogu se mijenjati, ali razloga za strah nema.

Oružja su predefinirana klasom i ne mogu se mijenjati, ali razloga za strah nema. Svaki se dio opreme može nadograditi modovima koje dobivate završavanjem misija ili skupljanjem kutija koje su porazbacane na mapi. Mogućnosti prilagodbe su raznovrsne i u njima sam zaista uživao trošeći ponekad i više no što je potrebno vremena na podešavanje idealnog omjera preciznosti, štete i dometa. Bolje modifikacije donose čak i razne sposobnosti koje sama klasa ne može razvijanjem otključati što vam daje dodatne opcije u već ionako bogatom rasponu prilagodbe likova različitim stilovima igre.

Igra je nešto brža od ostalih sličnih igara u ovom žanru te, za razliku od ostalih naslova, cijeni i nagrađuje nešto agresivniji pristup karakterističan za ostale naslove Gears serijala. Naime, za razliku od igre XCOM: Chimera Squad koja koristi inicijativu kako bi odredila redoslijed likova na terenu, Gears Tactics koristi prokušanu formulu starijih naslova iz XCOM serijala prema kojoj svaka strana naizmjence kontrolira svim svojim likovima u isto vrijeme.

Gears Tactics koristi prokušanu formulu starijih naslova iz XCOM serijala prema kojoj svaka strana naizmjence kontrolira svim svojim likovima u isto vrijeme.

Ovakav pristup otvara mogućnost za izvođenjem prekrasnih kombinacija kojima ćete se ponositi, a jedna malena, ali genijalna sitnica, po mojem sudu, zaslužna je što Gears Tactics možemo, uvjetno rečeno, smatrati potencijalnim osvježenjem dobrog starog XCOM recepta. Naime, neki neprijatelji, nakon što u njihovom smjeru pošaljete dovoljan broj metaka, jednostavno klonu na zemlju te još koji krug životare dok ih ne spase njihovi suborci ili ih vi ne dovršite.

Dovršiti ih možete iz daljine ziheraški ili se, u stilu prave visokooktanske pucačine, možete zaletjeti i prepoloviti ih motornom pilom na očigled njihovih izbezumljenih suboraca što vašim suborcima donosi dodatnu akciju i otvara prostor za čudesne kombinacije u kojima dobro promišljenim potezima odigravate akcije kojima bi se i Sun Tzu ponosio. Osjećaj zadovoljstva kada uspijete u krug, u kojem je predviđeno po liku imati tri akcije, ugurati čak šest akcija po liku je nevjerojatan, a osjećaj postignuća se može mjeriti s najvećim strateškim klasicima.

Nevjerojatan je osjećaj zadovoljstva kad uspijete u krug ugurati čak šest akcija po liku.

Audiovizualni prikaz je izvrstan, pogotovo ako ga usporedimo s recentnim naslovima koji pripadaju ovom žanru. Grafika je prekrasna, a usudio bih se reći da ne odstupa previše od onoga što je prikazano u igri Gears 5. Okoliš je, na najvišim grafičkim postavkama, iznimno detaljan i uvjerljiv, animacije su preslika animacija iz prošlog nastavka, a svaka tekstura odiše visokom kvalitetom koja je netipična za naslove ovog tipa.

Malo mi je neobična odluka razvojnog studija da ograniči mogućnost približavanja kamere likovima jer se nalazi puno dalje od onoga što bih ja volio, ali i od onoga što bi, prema mojem mišljenju, grafički prikaz igre mogao podnijeti. Nažalost, ne možemo se postaviti licem u lice s neprijateljima već ih moramo gledati s visine. Doduše, ne bih rekao da je riječ o nedostatku, nego o potencijalnom prostoru za napredak u nekom budućem nastavku za koji se nadam da će ga biti. Također, igra je stabilna i u svojem prelasku nisam imao značajnijih problema s igrom osim manjih poteškoća oko povezivanja s gamepadom u trenucima kada se htio igrati zavaljen u kauč.

Grafika je prekrasna, a usudio bih se reći da ne odstupa previše od onoga što je prikazano u igri Gears 5.

Što se tiče zvuka i glazbene pozadine, sve je na razini prethodnog nastavka. Uvjerljivo, kvalitetno i impresivno. Možda me upravo zbog kvalitetne izvedbe pojedinaca koji su posudili glavnim likovima glas muči što priča nije bolje promišljena i što njihov talent nije bolje iskorišten, ali pošto je riječ o prvom pokušaju razvojnog studija u ovom žanru i činjenici kako je većina ostalih bitnih elemenata odrađena na iznimno visokoj razini, ne smatram ovo presudnim čimbenikom koji bi narušio moj pozitivan stav prema igri.

Na kraju, Gears Tactics je kvalitetna igra koja s punim pravom može stajati uz svoju stariju braću i sestre. Također, pokazuje kako u strategijama još svakako ima života. Miješajući najbolje elemente XCOM klasika s prepoznatljivim dijelovima Gears serijala, nudi svježi pristup igrama na poteze.

Doduše, iako je u gotovo svakom dijelu bolji od posljednjem nastavka XCOM serijala, tu usporedbu treba uzeti sa zrnom soli. Gears Tactics je po redovnoj cijeni tri puta skuplji nego XCOM: Chimera Squad. Štoviše, s cijenom od 70 eura skuplji je i od većine igara na Steamu. No, imate tu izbor – igra je dostupna i u sklopu Game Pass pretplate koju možete nabaviti za 1-5 dolara ovisno jeste li novi ili postojeći korisnik.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj kopiji igre u izdanju za PC. Kopiju igre ustupio nam je njezin izdavač.

Gears Tactics je hrabri izlet TPS serijala u vode turn-based strategija. U tom žanru prokušanih recepata, ova igra donosi dinamičan pristup zbog kojega ju ljubitelji taktiziranja nipošto ne bi trebali zaobići.

83 Naša ocjena
  • fluidno i dinamično taktiziranje
  • uređivanje likova i opreme
  • audiovizualna prezentacija
  • neupečatljiva priča
  • ponekad zamorne sporedne aktivnosti

Svan Hlača

Ljubitelj RPG-a, kako virtualnih, tako i pen and paper tipa. Dežurni dungeon master. Najbolje godine dao filozofskom fakultetu - igrama i serijama. Gorljivo tvrdi kako je Freddie Prinze Jr. najbolji glumac svoje generacije.

Komentari (13)

  • Kajkakko

    21.05.2020 - 14:32

    Da ste stavili malo gameplaya?

  • playbox124

    21.05.2020 - 15:43

    nije pc-only. Dolazi i za x

    • Zoran Žalac

      @playbox124, 21.05.2020 - 17:42

      Dok se ne pojavi na konzoli, pc-only je.

    • afaron

      @Zoran Žalac, 21.05.2020 - 21:07

      Ali za nas ovdje u regiji dok nemamo pristup game pass-u bez vpn-a i raznih mission impossible style lažiranja podataka, nema je nigdje..

    • Zoran Žalac

      @afaron, 21.05.2020 - 22:37

      Imaš ju na Steamu, kakvi vpnovi, kakvo što?

    • afaron

      @Zoran Žalac, 22.05.2020 - 00:54

      ah da, my bad sorry.. bit će da sam samo trazio izgovor da rantam na game pass nedostupnost

    • personauser

      @afaron, 22.05.2020 - 11:01

      Mozes promijeniti lokaciju na PC bez da koristis VPN ako zelis igrati putem Game Pass

    • personauser

      @personauser, 22.05.2020 - 11:03

      Odes na Windows settings i odaberes Time&Language i vidjet ces da ce pisati regija/region i umjesto hrvatske stavis npr. UK kao regiju

    • afaron

      @personauser, 22.05.2020 - 12:03

      znam da je nekima to uspijevalo, ali nekima nije. ja sam pokušavao i to, i mijenjao adressu na stvarnu UK/USA adresu…samo još nisam prijavio boravište tamo…ali i dalje Microsoft ne želi moj novac.

    • personauser

      @afaron, 22.05.2020 - 13:32

      PP prolazi ako imas UK racun, ali mozes kupovati i gift cardove

    • afaron

      @personauser, 22.05.2020 - 14:00

      Pokušao, ne dozvoljava jer detektuje da mi PP adresa (država) i adresa na microsoft accountu nisu jednake. Jedino ne znam može li se promjeniti PP adresa na UK, ali onda je pitanje da li bi mi PP prihvatao VISA karticu koja nije na UK.

    • personauser

      @afaron, 22.05.2020 - 14:44

      Mozes dodati bez problema svoju karticu na UK PP. Neki su dodali hrvatsku karticu na PP sa americkom adresom za Spotify, iTunes…. Mozes dodati i revolut karticu na PP ako je imas.

  • karlod1997

    22.05.2020 - 10:00

    Oće li bit koja epizoda za ovu igru na YT kanalu?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?