HCL.HR

Recenzija

Wonder Boy Anniversary Collection

BOLJA WONDER BOY KOMPILACIJA

Ivan Brekalo

Wonder Boy je vrlo zanimljiv i na momente zbunjujući serijal platformerskih igara koji je potekao s arkadnih mašina da bi se zatim udomaćio na Seginim kućnm konzolama. Zbunjujući je prije svega zbog naziva određenih nastavaka, te činjenice da je izvan Seginih konzola serijal paralelno postojao i na drugim platformama, ali pod nazivom Adventure Island.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
50€ Nintendo Switch Ustupio izdavač

Adventure Islanda ću se ipak na kratko ostaviti i u ovoj recenziji ću se posvetiti isključivo igrama nastalim pod Wonder Boy nazivom, jer ova kolekcija po prvi put omogućuje upravo to – igranje svih Wonder Boy naslova na jednom mjestu. Uz to, ako ste od ranije upoznati sa zbunjujućom “Monster+nešto” nomenklaturom, možete primijetiti u videu da su nazivi igara pojednostavljeni, što je svakako veliki plus za početne dojmove igračima koji tek namjeravaju postati obožavatelji Wonder Boya.

Nakon ove kolekcije, na Nintendo Switch i na Playstation 4 konzolama moguće je odigrati sve i jednu Wonder Boy igru. Kronološki gledano to su Wonder Boy, Wonder Boy in Monster Land, Wonder Boy III: Monster Lair, Wonder Boy: The Dragon’s Trap, Wonder Boy in Monster World, te Monster World IV. Ako tome pribrojimo i odvojeno dostupni, neslužbeni nastavak naziva Monster Boy, moramo priznati da se tu radi o dosta ozbiljnom i jako lijepom serijalu kojeg treba biti svjestan svaki ljubitelj 2D platformerskih igara.

Kad smo kod zanimljivosti, na istim konzolama moguće je odigrati i prerade prvog Wonder Boya, zatim Wonder Boy: The Dragon’s Trap, te Monster World IV. Dok su prva i zadnje spomenuta prerada tek prosječne kvalitete, Lizardcubeov Wonder Boy: The Dragon’s Trap je fantastičan i vrijedi razmisliti o njegovoj nabavci ako vam se svidi original dostupan u Anniversary Collectionu.

Eh sad, evo i jedne nespretne okolnosti koja malo umanjuje vrijednost ovog proizvoda, ovisno o vašem tajmingu i ovisno o tome da li ste ljubitelj serijala ili ne. Naime, prije Anniversary Collectiona, svega šest mjeseci ranije na tržište je izbačen i “obični” Wonder Boy Collection.

Iako se radilo o sve skupa nešto slabijem proizvodu, ta kolekcija je za nešto nižu cijenu sadržavala četiri od šest igara prisutnih u ovoj kolekciji koju mi sada recenziramo. Nakon nabavke prve kolekcije teško je opravdati posebnu nabavku proširene verzije i to svega šest mjeseci kasnije. Ako uzmemo u obzir da tu postoje i limitirane fizičke verzije, onda možemo zaključiti da se tu u najmanju ruku radi o dosta lošoj tržišnoj praksi.

Zanemarimo li kapitalizam i neosjetljivost izdavača na gejmerske džepove tijekom recesije, Anniversary Collection odrađuje sve svoje zadaće točno onako kako ste to mogli očekivati, pa čak i mrvicu bolje. Portovi igara su fantastični, te svaka igra koja je originalno izašla u više verzija, nudi na izbor pokretanje svake od postojećih verzija, bilo da se radilo o arkadnoj mašini, Mega Driveu ili pak Game Gearu. Nema nepotrebnih ograničenja, sve radi fluidno i kontrole su konstantno responzivne.

Možda i najjači adut ove kolekcije, odlični Monster World IV, dolazi zajedno s prijevodom na engleski jezik, te je stoga konačno moguće zaigrati ovu predivnu igru bez jezične barijere za sve one koji ne znaju japanski. Uz odabir verzije, za sve igre dostupne su i opcije ručnog spremanja i učitavanja pozicije, te do sada već standardno premotavanje unazad koje može smanjiti frustracije ako igrač ima nešto manju dozu strpljenja s izazovnim retro igrama.

Isto tako, moguće je ubrzati igru i munjevito proći spore dijelove ili preletjeti dosadni tekst. Kontrole se mogu podesiti po vlastitom izboru. Jedan od manje bitnih, ali svakako dobrodošlih bonusa su i mape svih levela koje možete pregledavati u bilo kojem trenutku. Ne sjećam se da sam ranije vidio ovu posebnost u sličnim kompilacijama s retro naslovima.

Neke od igara u kolekciji su bolje ostarile od drugih. Naime, ako nikada niste igrali originalni Wonder Boy, teško da ćete se baš sad zaljubiti u tu igru. Iako se radi o svojevrsnom klasiku, isti nikako nije na razini Super Mario Brosa ili Sonic trilogije s Mega Drivea. Slično vrijedi i za Wonder Boy III: Monster Lair.

Dok Monster Land i Monster World blago odudaraju od ostatka serijala zahvaljujući svojim skromno naglašenim RPG elementima, valja priznati da je i svaka druga Wonder Boy igra serijalu donijela brojne novosti. Dragon’s Trap je vjerojatno druga najbolja igra u kolekciji, a krasi ju mogućnost transformacije u razna bića poput zmaja, miša i lava. Isti taj Dragon’s Trap ima i nešto otvoreniji svijet koji bi otvoreni umovi čak mogli proglasiti i nekakvom primitivnom metroidvania igrom.

I upravo bih rekao da je Monster World IV glavni razlog za nabavku ove kolekcije, bilo da ste igru igrali ranije, ili da ju tek namjeravate zaigrati. Kao što sam već spomenuo, za obje ove najbolje igre iz kompilacije postoje i moderne prerade, samo što je Monster World IV tu izvukao tanji kraj, te je radi toga inačica prisutna u ovoj kolekciji ujedno i preferirani oblik iskustva.

Vrlo solidna kompilacija s odličnim dodatnim mogućnostima i bonusima. No, nisu sve Wonder Boy igre jednako dobro ostarile i teško je pronaći osobu koja će prvi puta zaigrati svih šest igara i odlučiti odigrati svaku do kraja i time opravdati cijenu igre.

75 Naša ocjena
  • vrlo dobri portovi starih klasika
  • sve dodatne mogućnosti koje očekujemo od sličnih kompilacija
  • odlični Monster World IV konačno dostupan na jednostavan način i bez jezične barijere
  • barem pola igara iz kolekcije je nešto slabije ostarilo
  • određena nekorektnost prema igračima koji su nabavili prethodnu kolekciju

Ivan Brekalo

Poklonik retro igara koji se voli vraćati starim Sega i Nintendo klasicima. Zaljubljenik u Smash Bros i entuzijast za Capcomove tabačine. Frejmovi su mu bitniji od rezolucije, a igrivost bitnija od priče.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?