HCL.HR

Recenzija

Returnal

BESKONAČNI ALIEN

Žarko Ćurić

Finski studio Housemarque do sada je bio sinonim za zabavne arkadne igre kao što su Nex Machina, Super Stardust i Maatterfall. Stoga i nije čudno da je manje poznat među širom gaming publikom koja tipično ne zalazi u sfere arkadnog napucavanja. Mene lijepa sjećanja vežu uz Resogun, njihovu prvu PS4 igru koju sam recenzirao te se usput bolje upoznao s navedenim žanrom.

Ipak, izgleda da je Housemarque odlučio zasukati rukave i odmaknuti se iz svoje zone komfora. Uz financijsku pomoć Sonyja odlučili su se kockati s visokobudžetnim roguelike napucavanjem iz trećeg lica uz izražen narativni element. Da, kombinacija zvuči kao Hades u 3D-u, no ovaj put nećemo se kretati grčkim podzemljem, nego nepoznatim prostranstvima izvanzemaljskog planeta.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
79,99€ PS5 ekskluziva Ustupio izdavač

Glavni lik ove PlayStation 5 ekskluzive je astronautkinja Selene koja radi za kompaniju ASTRA Corporation. Prateći nešto zvano “white signal”, Selene ulazi u orbitu planeta Atropos gdje njen brod počinje otkazivati pod udarom vanzemaljskih munja pa prisilno slijeće na površinu. Nakon što je jedva izvukla živu glavu shvaća da njen polu-uništeni brod više ne može stupiti u kontakt s Astra korporacijom pa kreće u istraživanje misterioznog planeta. Na kraju krajeva, tu je i htjela doći zbog potrage za misterioznim “bijelim signalom”.

No usred prve šetnje bujnom vanzemaljskom prirodom Selene uočava mrtvo ljudsko tijelo – njeno mrtvo tijelo. Nakon inicijalnog šoka, stvari joj počinju djelovati poznato – kao da je tu već bila. Zato jer i jest! Vidite, Selene je zapela u vremenskoj petlji. Svaki put kad umre vraća se u trenutak tik prije pada njenog svemirskog broda i efektivno kreće ispočetka. No svaki put je malo pametnija, a samim time i ponešto sposobnija.

Na navedenom planetu nećemo pronaći samo svoje, nego i ostatke drevne napredne civilizacije te čudovišta koja ne drže znak dobrodošlice. Ipak, uz ove tradicionalne elemente horor znanstvene fantastike koja neodoljivo podsjeća na Alien franšizu, kroz levele ćemo često naići i na Seleninu kuću iz djetinjstva. Da, dobro ste pročitali, njenu zemaljsku kuću usred već prilično uvrnutog planeta nastanjenog čudovištima. Ovaj segment me držao puno više na iglama od čudovišta, jer me neodoljivo podsjećao na PT demo. Dionice u kući igraju se iz prvog lica i često su povezane s likom astronauta u “old-school” astronautskom odijelu te zapravo imaju prilično intrigantnu poveznicu s našim glavnim likom.

Neću ići više u otkrivanje priče, no moram priznati da me ista pozitivno iznenadila te da će vas ponekad dovesti do onih “AHA” momenata kada vam sve puzzle napokon sjednu na mjesto i otkriju cijelu sliku. Naravno, svi ti trenutci nisu vezani samo uz kuću, nego i razne audio logove od naših prethodno usmrćenih Selena te generalno napretkom kroz levele.

Napredovati ćemo tako što tamanimo brojne neprijatelje krećući se između šest bioma koji nisu samo različiti sa strane izazova te neprijatelja, nego i vizualnog izgleda. Inicijalni biom naziva Overgrown Ruins podsjeća na oluje u tropskim šumama, dok je Crimson Wastes svojevrsni hommage na Mars sa svojim crvenim notama tla. Istina, nije svih šest bioma unikatno, što je pomalo razočaravajuće kada otvorite četvrti biom koji neodoljivo podsjeća na prvi.

Po navedenim površinama srest ćemo se s brojnom ergelom čudnih, pipkolikih spodoba koje nas žele uništiti. Većina neprijatelja osim fizičkih napada usput ispaljuje i ogromnu količinu projektila raznih dimenzija te je zbog toga krucijalno konstanto kretanje po mapi. Srećom, kontrole su odrađene perfektno te se nikada nisam doveo u situaciju da krivim iste za neki primljeni hitac. Baš se osjete arkadni korijeni studija te kontrole u koje se možete istinski pouzdati.

Baš se osjete arkadni korijeni studija te kontrole u koje se možete istinski pouzdati.

Naravno, nije nam cilj samo izbjegavati te projektile, nego usput i ispaliti koji hitac nazad. U početku na raspolaganju uvijek imamo samo obični pištolj, no kroz prelazak možete naići i na sačmarice, rafalne puške, bacače raketa… Svako oružje ima svoje statistike dometa, jačine, ali i alternativno pucanje koje možemo iskoristiti s vremena na vrijeme. Bitno za napomenuti je da uvijek možete nositi samo jedno oružje istovremeno.

Ponuda pljuca koje pronalazite zavisi od vašeg Weapon Proficiency levela kojeg punimo ubijanjem neprijatelja. Naravno, veći level znači i bolja oružja tijekom tog prelaska. Ovo ne samo da daje dodatnu dozu taktiziranja, nego vas usput tjera da redovito čistite levele. Jer možete vi protrčati kroz dio borbi te ih izbjeći, no to usput znači da nećete povećati level za otključavanje boljih oružja. A bez istih teško da ćete prijeći prepreke u kasnijim biomima.

Jednom kada naiđete na grupu neprijatelja, kreće frenetično napucavanje, izmicanje napadima te konstantno kretanje da vas neprijatelji ne okruže. Osim što morate sudjelovati u što više borbi radi boljeg oružja, cilj je i da ne budete pogođeni. Što duže prolazite igru bez primljenog udarca, podizat ćete svoj adrenalin level te tako otključavati specijalne mogućnosti poput praćenja obrisa neprijatelja kroz zidove. A to zna biti jako korisno.

Borbe su prilično zabavne, a naglasak na kraju svakog bioma su boss borbe. S obzirom na broj projektila ponekad podsjećaju na vatromet, no sigurno će vas dobro namučiti. Jednom kada porazite bossa, zauvijek otvarate novi biom te ne morate ponavljati tu istu borbu iznova.

Osim što trajno otvaramo nove biome, iz prethodnih levela ćemo prenijeti samo specijalne načine kretanja i tzv. Ethere. Spomenuti načini kretanja, poput kuke za penjanje ili teleportera igri daju i određene metroidvania koture, jer nam otvaraju do tada nedostupne dijelove bioma. Etheri su pak mali komadići koje ćemo skupljati tijekom igre te ih koristiti za pročišćavanje Malignant itema.

A dobro Žarko, što su ti sada ti Malignant itemi?!

Vidite, tijekom igre možete skupljati oružja i određene iteme za konzumiranje koji utječu na vaše statove i zdravlje. To su iznimno važne stvari za vaše preživljavanje, ali poneki od tih itema, pogotovo oni vrjedniji, dolaze s Malignant statusom. To znači da su omađijani pa bi mogli pokvariti vaše svemirsko odijelo na neki način ako ih pokupite. Taj Malignant status možete pročistiti Etherima koje ste skupili, ali ako ih nemate možete zaražene iteme pokupiti bez pročišćavanja i tako riskirati kvar. Jer nije kvar kraj svijeta! Jednom kada pokupite kvar na odijelu, pojedini statovi će vam se smanjiti, ali svaki takav kvar možete riješiti na neki način. Primjerice, neke kvarove možete riješiti tako da ubijete 10 neprijatelja. Returnal vam na ovaj način stvara male izazove usred levela, vežući ih pametno uz mehaniku skupljanja krucijalnih itema.

Borbe su prilično zabavne, a naglasak na kraju svakog bioma su boss borbe.

Returnal se često poigrava s vama nudeći vam na izbor žrtvovanje određenih stvari za bolju opremu ili bolje statove. Tako tijekom igre možete pokupiti i parazita, koji će vam povećati jedne, no usput smanjiti druge statove. Primjera radi, kada iskoristite jednog parazita možete dobivati više stvari kada ubijete neprijatelje, ali će se usput povećati i vjerojatnost da ćete pokvariti odijelo kupljenjem Malignant itema. Igra vas konstantno tjera na riskiranje pa s vremenom morate biti prilično oprezni da ne pretjerate u dodavanju parazita i kvarova na odijelo.

Sve to zajedno stvara vrlo izazovan, zabavan i zanimljiv gameplay. Polagano otkrivanje svih tih elemenata gameplaya zanimljivo je čak samo po sebi. No jedan problem Returnala je u tome da svaki pokušaj prelaska poprilično dugo traje. U prosjeku to zna potrajati oko sat vremena, s tim da ne postoji neki način da igru spremite između određenih sekcija. Jednostavno, kada ste upalili Returnal računajte da je smrt ili gašenje konzole jedini način da prestanete s igranjem. To stvara dodatnu napetost u gameplayu, tjera na daljnje igranje, ali može biti i naporno.

Ono što sam osobno najviše volio kod nekih prijašnjih roguelike naslova je mogućnost onog brzog ulaska u igru “na 10 minuta” (doduše, nikad to na kraju nije 10 minuta). No ovdje je mnogo teže natjerati se na igru znajući da ste ulaskom u istu osuđeni sljedećih sat vremena na igranje. A da ne spominjem da ćete često poslije smrti odmah uskočiti u novi prelazak. Zarazno je!

Bitno za napomenuti je da čak i kada prijeđete svih šest bioma te odvrtite odjavnu špicu, nećete zapravo iskusiti punu priču. Igra ima toliko sitnica za istražiti, koje vam povezuju niti kompletne priče te otkrivaju zapravo čitavu pozadinsku radnju. Osobno sam dogurao već do nekih 20-ak sati igranja te i dalje znam otkriti nove segmente koje do tog trenutka uopće nisam vidio.

Čak i kada prijeđete svih šest bioma te odvrtite odjavnu špicu, nećete zapravo iskusiti punu priču.

Osim toga, igra ima i multiplayer komponentu u vidu dnevnih zadataka gdje se takmičite s drugim igračima na ljestvici. Još jedan vid multiplayera ukomponiran je u vidu osvete za smrti drugih igrača. Tako možete tijekom igre pronaći truplo drugog igrača, vidjeti kako je umro te pritiskom tipke krenuti u obračun s neprijateljem koji ga je ubio. Naravno, nagrade su obično izdašne u ovim situacijama ako i sami ne poginete od istog zločinca.

Što se tiče same tehničke strane igre, igra je podigla određene standarde. Ne mislim tu samo na vizualno lijepu igru koje se vrti u rekonstruiranoj 4K rezoluciji uz impresivno osvjetljenje, nego i o najboljem primjeru integracije 3D zvuka te haptičke vibracije na novom PS5 kontroleru. Najbolji primjer koji vam mogu dati je kada izađete na dio mape gdje pada kiša. Na DualSensu su mi male sitne vibracije davale osjećaj kao da prave kapi kiše udaraju po istom, dok je zvuk istih na slušalicama raširen čitavom dubinom, ne samo smjerom.

Znam, nezgodno je za objasniti, ovo je jedna od stvari koje trebate osobno iskusiti.

Jedina zamjerka oko tehničke prirode može se uputiti povremenom padu broja sličica kod ogromnog broja projektila. Igra se inače vrti u stabilnih 60 sličica po sekundi, a jedino tijekom navedenih situacija zna pasti do nekih 50-ak sličica koliko sam vidio iz izvještaja drugih. To je oku vidljivo ako baš idete za time, iako zapravo ne utječe previše na gameplay.

Na kraju, moram priznati da me Returnal i više nego ugodno iznenadio. Baš mi nedostaje AAA naslova koji ne igraju na sigurno nego se usude eksperimentirati s različitim žanrovima, formatima i načinom pripovijedanja. Slični koncepti obično su prisutni u indie segmentu, tako da je ovo dašak svježeg zraka u visokobudžetnim naslovima. Sve je to na tehnički prilično ispeglanoj razini, uz sjajne efekte 3D zvuka i haptičke vibracije i tek povremene padove frameratea koje vjerojatno nećete ni osjetiti.

Borba je konstantno napeta te će vam uvijek baciti neku neočekivanu loptu, bilo s novim itemom, oružjem ili neprijateljem. Jedini značajan problem koji mogu spomenuti je nemogućnost spremanja pozicije za vrijeme jednog prelaska. Iako razumijem da je upravo nemogućnost spremanja pozicije u srži dizajna igre, ponekad bi odmor tako dobro došao. A vjerojatno bih češće i uskočio u sljedeću rundu da postoji opcija spremanja. Housemarque se već oglasio po pitanju ovoga te je javio da prati komentare igrača na ovu temu. Nadam se da će takve komentare i poslušati, jer s tim kotačićem ova igra može postati dugoročni repertoar na vašoj konzoli.

Neočekivani spoj dobre priče, atraktivne borbe te odlična implementacija ključnih značajki PlayStationa 5 učinit će Returnal pravim malim rajem za vaša osjetila i dugoročnu zabavu.

86 Naša ocjena
 • Odlično spojeni rogue elementi i priča
 • Napeta borba koja tjera na kretanje i akciju
 • Zanimljiv sustav jačanja i slabljenja glavnog lika
 • Nemogućnost spremanja tijekom jednog prelaska
 • Povremeni pad performansi tijekom velike količine projektila
 • Pojedini leveli su vizualno slični

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (78)

 • Silverthorn

  05.05.2021 - 16:51

  Hoho.Stigla recesija.
  Evo citam🤓

 • Silverthorn

  05.05.2021 - 16:52

  Dobra👍

 • djosic85

  05.05.2021 - 17:02

  Nisam čitao cijelu recenziju ali kad sam pročitao pad performansi morao sam nać to u recenziji da vidim. Ja mislio padne barem na ispod 30 sličica a ono sa 60 na 50, moš mislit. Svaka čast ali moje oko to ne može skužiti.

  • Silverthorn

   @djosic85, 05.05.2021 - 18:19

   Neznam iz kojeg razloga nemozes da primjetis pad fps- a.Ali normalno se primjeti, recimo 30 na 25 (witcher 3 na obicnoj ps4) ili (Zelda B..o.t.W na Wii U) .Sa 60 na 50 se primjeti stoga bolje jer je veci pad.

   Ali svako oko drugacije. Vazno je da osobi koja igra, ne smeta.

  • Diablofreak

   @Silverthorn, 05.05.2021 - 18:30

   Mislim da je to vise tjesenje, za ps5 se dalo i 6milja, igra launch koja bi trebala radit extra ,pad fps ima, al ono pravit cemo se nist nije, na kompu cemo dramit kad padne sa 200 na 150,

   Nist protiv ps5, al nije sve tak bas bajno, ps5 ima probleme kao ps4, za mene to nie komad neki hardwara, vise sam uzeo ps4 zbog exluziva, vald ce kroz godinu il 2 bit bolje stanje na ps5, kad dodje novi tomb raider, god of war, novi gran turizmo

  • Silverthorn

   @Diablofreak, 05.05.2021 - 19:05

   Ja bi tebi rado pomogao😥

   Citao sam tvoje komentare od prije, neznam kakve poteskoce imas privatne,ali ako zelis mozemo porazgovarat ( privatno) ako ti je neugodno ovako.

   Mozda nisi los decko,ali sudeci po tvojim komentarima iz proslosti i sada, malo me plase i iskreno.Zao mi te😥

  • Diablofreak

   @Silverthorn, 05.05.2021 - 19:40

   Javio mi se trol.. zali mater svoju ajde.

  • Silverthorn

   @Diablofreak, 05.05.2021 - 20:06

   Sudeci o povecanoj agresiji i vrjedanju kao rekciju na konfortaciju i na upucivanje osobnih problema osobi koja nudi mentalnu pomoc,

   Dalo bi se zakljuciti bi da osoba 100% boluje , (vjerovatno od traumatskih dogadaja tokom djetinstva ili pak u razvoju glave)

   Ponuda jod stoji, inace zelim vam svako dobro.

  • Diablofreak

   @Silverthorn, 05.05.2021 - 20:08

   Haha ti si lud, napadas, pricas gluposti, zeljan paznje,

   Nes je dobit od mene, svadjaj s

  • djosic85

   @Silverthorn, 05.05.2021 - 18:34

   A vidiš da je napisao gore da je oku vidljivo samo ako se ide za time. Očito je meni to nebitna stvar. Ima na ps4 igara u kojima sam znao vidjet osjetan pad fpsa, tako da ne trebam kod okuliste 😁

  • Silverthorn

   @djosic85, 05.05.2021 - 19:09

   “Oku vidljivo ako ides sa time” se snosi na to, da ce ti smetat ako ti je vazno.
   Kao sto rekoh, pad se normalno primjeti sa 60 na 50.
   Smeta ti: Upozoren si u recesiji.
   Ne smeta: Nije bitno.

  • Slamix

   @Silverthorn, 05.05.2021 - 19:25

   Sta je s vama ljudi? Pa jbt ne pada fps svakih 5 sekundi xD Ako trazite analizu imate od digital foundry na yt. Kazu tamo da su performanse jako dobre

  • Silverthorn

   @Slamix, 05.05.2021 - 19:55

   Osobno mi, sto rekoh vec nije ni bitno, odgovor se svodi na komentar da kolega ne primjeti 50 i 60.
   Normalno se primjeti.Nista vise.

   Da drugi gospodin “freak” nalazi u tom hranu za omnalozavanje i ljecenje osobnih poteskoca (uredaja koji ne posjeduje, vjerovatno zbog financiskih poteskoca) nije u redu ljeciti na ovaj nacin privatne frustracije sa iznosenjem osobnih osjecaja (u ovim slucaju mrznje)

  • Diablofreak

   @Silverthorn, 05.05.2021 - 20:01

   Mrznju jedino ti siris, ovdje pricamo o ps5 i igrama, nemas argument i sve izvrces, lego bi ti ban sam tako

  • PppPP

   @Silverthorn, 05.05.2021 - 21:22

   Pad sa 30 na 25 se definitivno više primijeti od 60 na 50

  • Silverthorn

   @PppPP, 05.05.2021 - 21:26

   To jest.Malo sam gore pobrko.Posto je manji FPS onda upadljivije.Ali primjetis i sa 60 na 50.

  • djosic85

   @Silverthorn, 06.05.2021 - 07:01

   I ja mislim da si pobrkao, al ok

 • Robi123

  05.05.2021 - 18:05

  Znači igra ipak ima 6 saveova kroz cijeli prelazak(svaki biom)? Jer čuo sam da u igri nema nikakvih saveova te ako ugasiš konzolu ili umreš cijela igra kreće ispočetka.

  • Vjetrenjaca123

   @Robi123, 05.05.2021 - 23:28

   Igra ima jedan save nakon što pređeš treći biom.

 • Diablofreak

  05.05.2021 - 18:15

  Neki dan rat, ps5 superioran, grafika,te ovo,ono, ide do 120fs igre, hahaha, bjedna igra ova spoj od prije Elemenata, muci se sa 60fps, toliko, ono sto sam ja pricao, nije tolko do konzole nego kak igru naprave da se vrti na dobivenom, i iskoristit to max..

  • mazeo10

   @Diablofreak, 05.05.2021 - 18:28

   da stvar je u tome da ps5 moze 120fps vrtit ali hoce li to napravit je pitanje.Standard ce bit 60 cini se

  • Diablofreak

   @mazeo10, 05.05.2021 - 18:35

   Sve ovisi o developerima, optimizacija eto, nis drugo, ja novi resi demo 60 fps navucem sa 980x grafom koja je srot et, al mogu igra super napravita, ps4 pro vrti na 60fps, za ps5 bi bilo realno da vrti ladno sve u 120fps , al to je vise truda,drkancije moras texture optimizirat, radio sam modove sam na pc za fallout 3 znam koje je sranje,al ja to radim za sebe, igra bi trebala bit gotov proizvod kad ju kupis

  • funky0308

   @Diablofreak, 06.06.2021 - 12:19

   Ti si radio modove za sebe za Fallout3? Daj molim te uploadaj koji da probamo mi te tvoje modove. Teksture moras optimizirati? Bas svasta pricas..

  • MightyAloy

   @Diablofreak, 06.05.2021 - 10:05

   Zbog tebe i tebi sličnih, ne da više ne sudjelujem, već više niti ne čitam komentare podno članaka, a ovi komentari samo potvrdili da mi je odluka dobra. Količina fekalija odnosno nebuloza koje si iskipao samo podno ove recenzije je zapanjujuća. Kao što je neko spomenuo stvarno ti treba pomoć. Žao mi je zbog problema koje imaš. 😢
   Šta se tiče pojedinih stvari o kojima govoriš, tvoji komentari otkrivaju veliku zajedljivost, neinformiranost i želju za izazivanjem konflikta. DF analiza je pokazala koliko je Housemarque obavio fantastičan posao, a igra tu i tamo pada na do 50 fps-a. Ništa što još malo optimizacije ne može korigirati. S obzirom koliko igre znaju izlaziti nedovršene, povremeni framedropovi na launchu su ništa, pogotovo kod igre koja briljira u toliko segmenta. Također, stalno su igrači kukali, a vi PC igrači srali po nama koji se igramo na konzolama zbog 30 fps-a, a sad kad igre na novoj generaciji ciljaju 60 opet se pronalazi razlog da se kenja. Ti jednostavno pljuješ da bi pljuvao što je baš jadno. Reci mi, čije viđenje i riječ ima veću težinu, tvoje ili Alexa Batagllie koji se isključivo igra na PC-ju i čovjek je znalac na svom polju? Alex zbog Returnala ne može spustiti kontroler, a ne voli konzole i na njima igra samo kada mora zbog posla. Ili jednog Johna Linnemana koji više ima pod noktom nego većina igrača u glavi? Trk na YouTube pa pogledaj DF analizu Returnala ako želiš vidjeti kakvo je zaista stanje i što relevantni ljudi imaju za reći. Naravno da nećeš jer ti nije cilj vidjeti kakav je Returnal (igre i gaming općenito) zaista, već imaš neku sliku koju si zacrtao i onda siješ otrov bez pokrića. Definicija toksičnog gamera. Šta se tiče samog PlayStationa 5, uz sve mane i mušice novog hardvera, PS5 je fenomenalan komad hardvera, pogotovo za cijenu. To je činjenica. Već sada igre sposobnih developera izgledaju i izvode se odlično, a šta će tek biti za koju godinu. Kako bilo bilo, uzimajući u obzir očajnu situaciju na PC tržištu, a koja se do daljnjega promijeniti neće, onaj tko ubode PS5 ili XSX može se tući nogom u guzicu, ma koliko god pojedinci pljuvali. Umjesto da pohvališ Sony što riskira i daje novac za ovakve projekte kakav je Returnal, ti i tebi slični pronalazite bilo kakav jadan i sitničav razlog za kenjažu. Ima tu podosta jala meni se čini. S guštom ću igrati Returnal kada mi PS5 stigne, a ti gubi vrijeme na ovakve stvari umjesto da igraš ili odeš prošetati po prirodi ili potražiš pomoć. Ovo ne vrijedi samo za tebe, već i za druge glasne pojedince koji su ništa drugo doli jalni i zatucani cmizdravci. Disclaimer: ne referiram se na opravdanu i konstruktivnu kritiku Returnala, Sonyja, PS5 ili bilo čega drugog vezanog za gaming.

  • Diablofreak

   @MightyAloy, 06.05.2021 - 10:28

   Nisam se ni trudio procitat,nit necu, napadas, ja nist lose nisam rekao, nit uvrijedio koga, pricam o igrama i konzoli, ne o ljudima, dodje lik los trol i pocne urlikat, jesam mu vratio istom mjerom? Pokuso sam ga smirit pricat o igri, stoga me ne trpaj u isti kos ,ne pocinji trolanje, ak ti se ne svidja sto pisem zaobidji me, toliko

  • Sektallica

   @Diablofreak, 10.05.2021 - 13:54

   Shill more pls

  • Silverthorn

   @MightyAloy, 06.05.2021 - 14:14

   Kulturan, i jako ljepo opisan osobni stav i opceniti opis situacije.
   Bravo,i svaka cast.

  • funky0308

   @Diablofreak, 06.06.2021 - 12:18

   Polako.. PS5 je konzola koja nije ni izasla kako treba, developeri rade na novim igrama i treba vremena, kao i za sve u zivotu. PS5 je impresivna konzola i to je cinjenica ali ocekivati da cemo vidjeti apsolutno sve sto moze u prvih par mjeseci je suludo, naravno da necemo. Ne treba svaka igra ici u 120fpsa, niti je to Sony ikada izjavio ali da ce biti onih koji ce trebati visok frame rate i dati visok frame rate – sigurno hoce. Sve komponente koje se nalaze u PS5 potvrdjuju da je to itekako moguce.

 • Wolfman

  05.05.2021 - 18:19

  “Returnal je spoj Aliena i Hadesa (ili ubaci neku drugu roguelike igru)” je novi “This game makes you feel like Batman” 😀

 • Vujo777

  05.05.2021 - 19:16

  Mozda je igra malo preskupa, a i ima pad performansi…

 • Djuro05

  05.05.2021 - 19:30

  Ja bih kao minius stavio cenu. 80e za igru?! Da li su oni normalni?

  • Darac83

   @Djuro05, 05.05.2021 - 22:43

   😮😮😮

  • djosic85

   @Djuro05, 06.05.2021 - 06:50

   To će redovito bit na ps5, nažalost

  • moordrak

   @Djuro05, 06.05.2021 - 12:37

   Zar si stvarno mislio da će nova generacija igara zadržati stare cijene? 🙂 Ovo je još i dobro. Evo, FC 6 delux edicija za PS5 120€. Sve nove igre za peticu će biti 80€. Neće ni igre za Xbox biti ništa jeftinije. Zato se guraju razno-razne pretplate i servisi. Prihvatljivije je cijenom, igraš i dalje najnovije igre, ali ništa nije tvoje. To ti je to.

  • vragec25cro

   @moordrak, 06.05.2021 - 14:40

   Kakva je ta delux edition?Ja preorder Fc 6 ultimate 824 kn ili 108€.

  • moordrak

   @vragec25cro, 07.05.2021 - 10:01

   Ma krivo sam napisao (kad Ubisoft ima tih verzijak’o govana) Ultimate edition za PS5 je 120€ ili 900 kn. Zajebi popuste na kartice. Danas ih ima, sutra ih nema. Osnovna cijena igre je 899 kn.

  • vragec25cro

   @moordrak, 07.05.2021 - 11:12

   Np.ja preorder najaču verziju ultimate(pošto nemaju najjaču colectors izdanje u gamershopu)pa zato pitao.Normalno fizičko izdanje igre

  • pleto

   @moordrak, 07.05.2021 - 09:13

   Ja iz protesta neću ni jednu kupit dok ne padne cijena, ionako imam hrpu za igrat i dosta trošim na igre ali ne dam 80 jer mislim da je pretjerivanje.

  • moordrak

   @pleto, 07.05.2021 - 11:05

   Ma možeš im staviti soli na rep 🙂 Samo se bezveze živciraš. Prije sam kupovao igre na scontu i sada ću. Malo češće. Imam iste sentimente kao i ti. 100 jura nedam za igru taman da je najbolja na svijetu. FuckOff.

  • pleto

   @Djuro05, 07.05.2021 - 09:11

   Hebem ih u 80 eura, ne dam 80, nema šanse.

 • Strange Man

  05.05.2021 - 19:33

  Igra izgleda dobro, vidim dosta korisnika ima nove konzole i ovu igru su odigrali jako brzo za pet dana, neki su razočarani, možda i u sebe pa su igri dali ocjenu 10? Nažalost Housemarque jednostavno nema sreće. Njihove igre nikako da postignu komercijalni uspjeh, pa i sada među ovom novom generacijom mislim da se igra bude brzo zajoravila. Ja i nemam PS5 pa kada ga i kupim možda ovu igru i zaigram kada bude u nekoj normalnoj cijeni. Ipak ova igra sigurno ne vrijedi 80€, nema šta, Sony jako dobro misli na svoje igrače da ih opali po novčaniku.

  • Diablofreak

   @Strange Man, 05.05.2021 - 19:44

   Igraci su realni , cijena paprena, igra nis novo, ima bolji shoter lotera, puno boljih, mal su izmjenili koncept, grafu usminkali, i to je to.

   Tesko da bi dao 80eura za ovo

  • SonOfZeus

   @Diablofreak, 11.05.2021 - 03:02

   🤣🤣🤣🤣🤣 Ma najjači si, nisi pipnuo igru ali komentiraš o istoj kao da si uložio 30 sati pa ju znaš od temelja kako se igra. Onog dana kada si ti napravio account, kvaliteta komentara je pala za solidnih 50% na portalu.

 • Dragan[MKD]

  05.05.2021 - 20:27

  Ne bih dao 80€, 600kn ili koliko to dođe, svakako kad bih imao PS5. Ali nije da ima PS5 igre pa razumijem onih koji bi dale tu svotu novca.

 • kebbab

  05.05.2021 - 20:33

  Pazi ovoga, Oldschoolgamer ali ipak daje ocjenu 10. Obrišite to podhitno molim vas.

  • RickBarry

   @kebbab, 06.05.2021 - 01:05

   Možda slučajno

  • vragec25cro

   @kebbab, 06.05.2021 - 06:55

   Taj je još i dobar neki daju ocijene po 0 i 1 🙂 Takve sve ocijene bi trebalo brisati.Mislim da niti jedna igra ne može biti tolko loša da ne dobije barem 30 od 100 ocijenu.

 • 312AE

  05.05.2021 - 20:37

  Ehh, igra izgleda ljepa i jako je atmosferična, ali je isto tak jako frustrirajuče, možda da su je napravili kao third person bullet hell metrovaniu. Ja jako volim rogue like/lite igre, odigral večinu, neke su super neke, tak tak. Recimo meni posebno drage igre iz tog žanra su Risk of Rain 2 i Hades. Kaj te igre rade posebno dobro? Risk of Rain ima različite klase i jako je motivirajuče tražiti nove klase u igri i naučiti igrati s njima. Hades iskustvo umiranja nikad se ne čini frustrirajučim, ako i umreš si misliš shit, zeznul sam se kod bosa, ok mjenjam to i probavam novo oružje, ohh ovom bogu još nisam dal nektar😁 Nikad nemaš osječaj da te igra pokrala, nego si uvjek sam kriv. Htel si previše. Kod Returnal sam imal puno situacija, koje ili nisu bile fer i uvjek trebaš jako puno sreće. Dobar run, crash. Ok run, ali mi igra 4 put dala isto oružje, pre slabo za bosa. Neprijatelj od naprijed, minibos od iza,alien šišmiši i još me odguraju da padnem niz liticu, mrtav. U drugom level neprijatelji izpucaju zid kugli na mene, nemam kam, dash, cool down, drugi zid kugli, mrtav. Mislim da trebaju još mrvicu balansirati, dropove i reward mehanike.

 • Diablofreak

  05.05.2021 - 20:41

  nek mi netko kaze da sam lud, al men je bio i osto naj looter shooter borderlands serijal, sva 3, igra zabavna , ima grafiku kakvu ima, tona oruzja, rpg elementi na mjestu, koliko je oruzje jako procjenis sam neka usporedba, milina

  • razer1234559

   @Diablofreak, 06.05.2021 - 09:40

   Borderlands je fantastičan serijal i sve su mi igre super. Oduvijek sam htio pucačinu iz prvog lica u kojoj ću baš kao i u ARPG igrama tipa Diablo skupljati loot sa više razina rijetkosti, level up-ati charactera sa kojim igram i razvijati skillove i evo konačno smo dobili jednu takvu igru i to još sa vrlo zaraznim grafičkim izgledom. Protivnicima piše koji su level te imaju svoj health bar. Borderlands igre su naprosto fantastične i nikada mi neće dosaditi.

  • Diablofreak

   @razer1234559, 06.05.2021 - 09:56

   Pa da, savrsenstvo 🙂 ž

   Sad prelazim 3ojku, vrh igra, uzeo deluxe edition, ne zalim sto sam dao toliko, jos mi najludji dio

  • Igor Belan

   @Diablofreak, 06.05.2021 - 16:27

   Returnal nije looter shooter ako to misliš.

  • Diablofreak

   @Igor Belan, 06.05.2021 - 16:30

   ma znam, mislio sam na borderlands heh

  • SonOfZeus

   @Diablofreak, 11.05.2021 - 03:03

   “ Igraci su realni , cijena paprena, igra nis novo, ima bolji shoter lotera, puno boljih”
   – Nisi ti ništa mislio panjino, nego se izvlačiš. Nisi pipnuo igru, ne znaš ni u koji žanr spada ali si se zato daleko najviše raspisao na ovoj recenziji.

 • st.srki

  05.05.2021 - 20:53

  Teško da cu ovo igrati obzirom da nema saveove. Jednostavno nemam toliko vremena nakon napornog dana. Šteta…

  • Diablofreak

   @st.srki, 05.05.2021 - 21:08

   gear ti nestane, ostanu kao moci neke tak sam citao, kolko igra moze bit teska?

   men se ne svidja nist u vezi igre

 • mg

  05.05.2021 - 21:30

  Napravili rijaliti od gaming portala… Ma,beži bre!

  • Diablofreak

   @mg, 05.05.2021 - 21:42

   Ljubav je na hcl! 🤣

 • _Someone_

  05.05.2021 - 23:10

  Dobro sta je ovo u komentarima, bunika bila na akciji?!

  • Diablofreak

   @_Someone_, 06.05.2021 - 00:23

   Netko pokazuje dick i muzevnost na portalu, eto..
   Lik se pjeni oko glupe igre i ps5, tesko pada liku da je platio skalperu 7tis za ps5, da bi igro igru na 50fps
   Lijeci tu frustracije ! Bit ce banovan sutra

  • djosic85

   @Diablofreak, 06.05.2021 - 06:58

   A di si našao 7 tis. Inače 50 fps sasvim ok meni.

  • Diablofreak

   @djosic85, 06.05.2021 - 10:01

   Na njuskalu je 7 😀
   Ma brate men je 30 dosta, et..

   Sam dajem primjer ovima sto su zapeli za ps5 tolko, hvale ga u nebesa, konzola ko konzola, kupit ce se kad izadje igara vise, sad da ju kupim ono cisto da mogu rec kao da imam last gen, mi nema smisla,

  • djosic85

   @Diablofreak, 06.05.2021 - 11:55

   E dakle ne vjerujem, stvarno jedna plejka na njuškalu. Al 6 milja, spustio izgleda jer ne ide za 7 🤣 Stići će mi za mjesec dva tri, nebitno naručio sam. Zašto bi itko budaletini davao tolke novce, strpljen, spašen…

  • Diablofreak

   @djosic85, 06.05.2021 - 12:08

   A neznam 🙂 aj ok i da ima igara sad hitova ono launch , pa zuris ,to mi ok ak je igra nova uzimam odmah, puna cjena, kao resi novi, isti dan igram, nec da mi neko na fejsu spojla igru,. To mi se desilo..
   6tis je punooo. I da sam hard core pesant console neb dao te pare, zasad je ok ps4 , i na ps5 ljudi igraju sad ps4 igre , a exluziva za ps5 nece bit skoro, vise ove multiplatform, te igram na pc sto vrijedi na njuski tis kn jedva haha, na 30fps men sasvim dosta na full hd dis bolje

 • MightyAloy

  05.05.2021 - 23:16

  Nekako sam očekivao malo veću ocjenu. Bilo kako bilo jedva čekam zaigrati. Težina mi je samo dodatni plus jer uživam u dobrom izazovu. Ovo nije igra za kežualce i igrače bez skilla. Bravo Sony.

  • crolink07

   @MightyAloy, 06.05.2021 - 08:14

   Ocjena nema veze. Bilo je ovdje većih ocjena a igre osrednje, naravno i obratno. Ponovo igram Dragon Quest 11, ovaj put definitive edition s dodatnim vrijednostima tj. gameplayem. Ovdje je originalna verzija te igre dobila najnižu ocjenu od nekoliko portala koje povremeno pratim ( Žarko 78, ja 90 ),a sada mi je još i bolja. Isto tako Days Gone, Zoran 78, ja 89. RDR2 neću ni spominjati.😄 Itd…

 • Pajo Paksu

  06.05.2021 - 05:06

  Pročitao sam recenziju i odgledao ono što je Igor igrao. Još sam u nedoumici da li je kupiti ili ne. Pomaže to što još nemam PS5, a vjerojatno ga neću imati do 2023 pa će igra vjerojatno do tada pasti na poželjnih 149 kuna što će olakšati odluku kupiti igru ili ne.

  • Pajo Paksu

   @Pajo Paksu, 06.05.2021 - 20:21

   Ahahaha.. Ma znaš jednom sam to i napravio. Izbuljio za igru PS4 400 kuna, a sad je možeš kupiti za 99 kuna i još mi zijeva na polici. Od tada sam se opametio…Valjda :p

 • Pajo Paksu

  06.05.2021 - 05:16

  I da dodam okoliš mi izgleda monoton poput igre što je radio momak iz BiH iako mi i ta igra izgleda interesantna pogotovu što e igra “one man game” pa mi je nekako i draža. Naravno ovo je moje subjektivno mišljenje.

 • Tony Ghost 1811

  06.05.2021 - 07:49

  5 sati igre za 80€. Jebeni korporacijski igraci.

  • MightyAloy

   @Tony Ghost 1811, 06.05.2021 - 09:12

   Koliko sam upratio niz recenzenta je utuklo i po 30 sati dok nisu uspjeli završiti igru. Ovo nije linearni single player s naglaskom na priču pa da je prosjek trajanja univerzalan već igra koja ovisi o vještini igrača. Šta se tiče cijene, day one kupovina igara svakako nije poželjna opcija s obzirom na naš standard. Nismo mi, dupe Europe ciljano tržište gaming kompanija već razvijene zemlje sa debelo većim standardom i kupovnom moći.

  • Chronosus

   @Tony Ghost 1811, 06.05.2021 - 12:00

   Howlongtobeat Returnal: Main story 17 1/2 sati. Od kud si izvukao 5?

  • moordrak

   @Tony Ghost 1811, 06.05.2021 - 12:22

   Yup. To ti je nova realnost. Pa nek’ se igra tko može 🙂 Sve mi se čini da će ovu generaciju biti ma za*ebi hype – čeka se popust….

 • moordrak

  06.05.2021 - 08:03

  Ideš Đurđa! Visoko, visoko. Znači, isplati se ovo počekati na Plusu.

 • SanKa

  06.05.2021 - 09:11

  kako to da si stavio tako mali naglasak na groundhog day komponentu? to je po meni vrlo bitna stavka igre..svaki put kad igraš moraš ispočetka, znaci jedva imam vremena za klasicne igre, sad jos i ovo. nece moci. pass

 • tomekplejka89

  06.05.2021 - 13:20

  Zvuci zanimljivo…treba probat

 • Chimichangas

  06.05.2021 - 14:32

  Najveći minus – CIJENA. 80€?? daj molim te

 • Kvizo

  12.05.2021 - 04:42

  Igra nije duga,ali sam koncept igre je takav da moze da traje u nedogled

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?