HCL.HR

Recenzija

The Golf Club 2019

PROFESIONALNI AMATER

Stjepan Fikter

Posljednji nastavak The Golf Club serijala u punom nazivu glasi The Golf Club 2019 featuring PGA Tour što će pratiteljima profesionalnog golfa biti drago za vidjeti, s obzirom na to da EA Sports s licencom za to natjecanje nije napravio baš dobre stvari. Svim ostalim igračima koji vole zaigrati virtualni golf, a nemaju nikakvog doticaja s njegovom profesionalnom stranom to neće značiti ništa više osim što se sada može igrati PGA karijera. Plus, naravno i šest licenciranih terena koji su sada dostupni. Ostatak igre je i dalje ono što je Golf Club serijal i započeo prije dva nastavka – naglasak prema realističnom napucavanju loptice i kreator terena s kojime sadržaja teško može ponestati.

O kakvoj je igri ovdje riječ?

Prije nego se zakorači u finale amaterskog natjecanja, treba odraditi školu golfa koja ne traje dugo, ali ukratko demonstrira sve važnije aspekte igre: udaranje, palice, modificirani udarci te putting. Za one nestrpljive koji jedva čekaju udaranje loptice po mnoštvu terena, pozitivna vijest je što tutorial stvarno ne traje dugo. No, za sve ostale on nekako ostaje nedorečen. Jednostavnije rečeno, nedostaje više konkretnih primjera šarolikih situacija koje se mogu dogoditi tijekom igre. Naravno, uvijek se može otići na vježbalište i učiti na primjeru pokušaja i pogreške što je definitivno poželjnije nego pokušavati shvatiti mehaniku igre na mnogobrojnim turnirima.

Upravo ta mehanika udaranja loptice je vrlo dobro razrađena iako ponekad ima svoje mušice pa se dogodi putanja potpuno suprotna od onog što ste zamislili. Ukratko, cijeli postupak se svodi na upswing i downswing koliko će precizan biti u odgovarajućim situacijama. To je ono ključno – treba znati pročitati situaciju, odabrati palicu i udariti što preciznije gdje se ne gađa samo što bliže rupi nego se pogađa i što ravniji dio terena. Drugi dio udaranja odnosi se na putting gdje je čitanje terena još važnije uz znanje koliko treba jako udariti lopticu jer već spomenute mušice se nalaze i ovdje. Za one udarce preko 10 i više stopa gdje se može reći kako će 100% upasti u rupu bude upravo suprotno jer se lupilo prejako ili preslabo, a isti takav udarac na prijašnjoj rupi je ušao bez problema.

Mehanika udaranja loptice je vrlo dobro razrađena iako ponekad ima svoje mušice.

Srećom, to se ne događa često, ali je problem jer takav promašaj može značiti gubitak prvog mjesta. Zbog toga je potrebno dosta vježbe kako bi se uhvatio osjećaj za palice i koliko je snage potrebno za koju vrstu udarca. Ono što je još čudnija odluka dizajnera odnosi se na odabir palica kod udaraca koji se nikada ne prilagođava stanju na terenu. Primjerice do rupe ima još 150 stopa, a igra kao palicu u rukama postavi čija je maksimalna udaljenost za poslati lopticu 120 stopa. Nije to strašno jer se tijekom svakog udarca može odabirati cijeli raspon palica iz nosača što znači kako ograničenja ne postoje. Uz to, izostavljena je i opcija s kojim bi se moglo resetirati upravu na tu prvu odabranu palicu kada se ide tražiti bolje rješenje među ostalim udaraljkama jer ima situacija gdje je taj odabir točan.

Nakon upoznavanja s mehanikama i osvajanja amaterskog natjecanja, kreće karijera prema profesionalnom natjecanju u PGA rangu. Sama karijera je strukturirana po principu osvajanja turnira bez nekakvih dodatnih detalja koji bi demonstrirali napredak na listi golfera. Taj osjećaj napredovanja dolazi samo igranjem u obliku što preciznijeg lupanja loptice prema cilju. No, u smislu karijere nedostaje nekakva dodatna motivacija jer otključavanje novih komada odjeće, obuće i modnih dodataka nije toliko napeto. Ipak, jednom kada se počne igrati bolje i bolje, osjećaj vlastitog napretka je i više nego zadovoljavajuć.

Modu karijere nedostaje dodatna motivacija za igrača jer otključavanje novih komada odjeće, obuće i modnih dodataka nije toliko uzbudljivo.

Tijekom cijelog putovanja prema osvajanju završnog FedEx kupa, proći će se kroz hrpu turnira iako se taj dio može značajno skratiti jer već u drugom natjecanju, ako se osvoje tri turnira, prelazi se u PGA razinu. Tamo osim što su bolji igrači, postoji i opcija suparništva gdje će se nasumični golfer dodijeliti kao suparnik pa će se na kraju turnira uspoređivati statistike. Zanimljiva ideja koja nije baš najbolje razrađena jer je cilj ionako biti najbolji na kraju. To je isti problem koji se javlja kroz cijelu karijeru stoga jedina motivacija i dalje ostaje biti bolji zbog sebe, a ne zbog toga što je igra dodijelila suparnika kojeg se neće niti sjećati kada dođe idući.

Nažalost, unatoč PGA Tour licenci, sama kampanja nije ništa zanimljivija, a najveća prednost navedene licence odnosi se na već spomenute terene koji su stigli unutar igre. Ipak, kako bi bilo malo napetije tijekom svih turnira, postoje i posebni zadaci od sponzora koji se mogu rješavati što ponekada iziskuje više rizika tijekom igre. Za sve one golfere kojima je igra preteška ili bolje rečeno, izazovnija jer je AI ponekada stvarno dobar, postoji i mogućnost odabira težine pa je razlika između normalne i najlakše poprilično značajna. U svakom slučaju, frustracije se mogu kontrolirati što za opuštenije igranje u okruženju turnira puno može značiti.

Najveća prednost uvođenja PGA Tour licence odnosi se na dodatne nove terene u igri.

Sreća u nesreći je što karijera nije glavni segment igre nego se to odnosi na multiplayer komponentu, odnosno igranje protiv drugih igrača preko mreže. Lokalno igranje je također moguće što je uvijek dodatni plus jer golf ima tu neku čar kada se igra protiv živih igrača gdje se uvijek događaju zanimljive situacije. Mrežni segment u ovome nastavku proširen je novim modovima uz one iz prijašnjih dijelova, no i dalje se sve to svodi na solo ili timsko igranje. Ovisno o raspoloženju i vašim vještinama uvijek se može pronaći nešto – od onih ozbiljnijih natjecanja do uživanja u samoj igri gdje se ne mora previše brinuti o rezultatu.

Gledajući na količinu sadržaja, tu Golf Club 2019 teško može razočarati. Hrpa turnira u karijeri plus sve online aktivnosti uz odlični kreator terena znači kako se uvijek nešto novo i divlje može zaigrati. Zapravo, moglo bi se reći kako je kreator igra unutar igre jer broj različitih opcija za stvaranje terena je i više nego dovoljan za izgubiti dosta vremena samo u tome. Ako ste ikada maštali o idealnom golf igralištu, ovdje možete puno toga realizirati, podijeliti s drugima i na kraju odigrati partiju, dvije ili više njih. Čak je i dodana mogućnost uvoza terena iz prijašnje igre ako ih imate snimljene kod sebe pa ih se ne mora ponovno praviti.

Ako ste ikada maštali o idealnom golf igralištu, ovdje ga možete realizirati.

Ipak, jedan značajniji nedostatak se primijeti kroz igru. Sama vizualna prezentacija nije loša jer tereni zbilja lijepo izgledaju, no publika bi mogla biti i bolja. Komentator je također prisutan koji uglavnom dobro predviđa stvari, a i ako nešto promaši, ispriča se i nastavi dalje. No, i kod njega nedostaje malo više živosti u napetim situacijama kada se primjerice iz neke lude pozicije uspije ubaciti loptica. Može se reći kako općenito nedostaje malo više atmosfere na terenu jer se solo turniri igraju samostalno kako bi sve išlo brže pa to može izgledati “isprazno”. Čak nema niti detalja gdje bi se nekakva životinja pojavila na terenu ili tako nešto slično što bi uvelike moglo utjecati na golfersku atmosferu koju je moguće vidjeti preko televizijskih ekrana.

Unatoč tome, The Golf Club 2019 kvalitetno ispunjava prazninu koju je ostavio EA kada je napustio golf terene. Sada s dostupnom PGA Tour licencom, idući nastavak ima solidne temelje gdje se može i treba jednako vremena posvetiti stvaranju zanimljivog single-player iskustva jer su kreatori igre ispekli zanat unutar multiplayer okruženja. Mehanike udaranja su i dalje na visokoj razini pa nije potrebno ništa novog izmišljati, eventualno još dodatno ispolirati ovo što postoji. Igra odlično balansira između opuštenog napucavanja i stvaranja izazova za sve one koji se osjećaju kako je kompetitivni segment njihov stil. Stoga, profesionalac ili amater, jednako se može uživati ako je ovaj sport vaša šalica čaja.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PC. Primjerak igre za recenziju ustupio nam je njezin izdavač.

Označeno sa: , , ,

Iako je The Golf Club 2019 ugrabio PGA Tour licencu, to nije značilo i kvalitetniju te bolju karijeru. Ipak, mehanike udaranja i kreator terena su ono po čemu je ovaj serijal i stekao popularnost pa to i dalje nadoknađuje slabiji single-player segment igrajući poveći broj turnira.

80 Naša ocjena
  • mehanike udaranja su veoma solidne
  • osjećaj vlastitog napretka
  • odličan kreator terena
  • hrpa sadržaja zbog kreatora terena
  • karijera je mogla biti bolja
  • nedostaje više golferske atmosfere
  • tutorial je mogao biti detaljniji
  • PGA Tour licenca je mogla biti bolje iskorištena

Stjepan Fikter

Tehnologija ga natjerala na Windows 10. Hvata se čudnih i većini ljudi potpuno stranih igara ŽNJ produkcije. Važno mu je trzanje oružja u pucačinama. Igrice su zabavne.

Komentari (2)

  • Dragan[MKD]

    23.09.2018 - 15:19

    A mogli ste recenzirati i Maddena i NHL kad ste vec poceli sa ovakvi malo egzoticniji sportskih igara. A o Golf igara znam samo za one iz EA Sportsa, Tiger Woods ili tako nesto.

  • L3gi0naR

    23.09.2018 - 19:43

    Everybodys Golf je i dalje tata mata.Iako neozbiljnog tona ali jako zabavan.Svako malo odigram par rundi a jedino me ljuti šta je dodatnih 5 terena u obliku preskupih DLC-ova.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?