HCL.HR

Recenzija

SteelSeries Sensei Ten

Zoran Žalac

Danas igrači na raspolaganju imaju široku paletu gamerskih miševa u skoro svim cjenovnim rangovima. No, neki su miševi poznatiji od drugih jer iza sebe imaju priču. Jedan od takvih je i Sensei, tvrtke Steelseries, koji je početkom desetljeća postao preferirani miš esports natjecatelja. Tim mišem osvojen je prvi Dota 2 The International turnir, jednako kao i prvi CS:GO Major. Sensei je stoga dobio titulu miša s najviše pobjeda u esportsu. Manje je važno je li to doista činjenica ili je samo marketing – važnije je pitanje po čemu je taj Sensei bio specifičan.

Odgovor je 2011. bio u podesivosti raznih aspekata poput CPI-a (counts per inch), akceleracije, pooling rejta i sl. direktno na samom mišu. Danas su to česte funkcionalnosti na većini gamerskih miševa, ali prije osam godina Sensei je u tome bio svojevrsni pionir. Od tada je miš dobio tek jedno modernizirano izdanje, Sensei 310, ali je njime promijenjen oblik originalnog Senseija. Tvrtka SteelSeries stoga je odlučila napraviti Sensei Ten, model vjerniji originalnom Senseiju, a svejedno moderniziran za današnje standarde. Sensei Ten u prodaji se pojavio ove jeseni, a mi smo ga prethodnih tjedana podvrgnuli našem testu.

Odmah moram naglasiti da mi u HCL-u nismo esports profesionalci kojima je ovaj miš namijenjen. Svejedno, u ovoj recenziji nastojat ću vam pružiti perspektivu svakodnevne upotrebe ovog miša, kao i upotrebu za igranje odgovarajućih igara. Kako je Sensei Ten dizajniran da bi oblikom podsjećao na svog prethodnika, krenut ću od samog izgleda i fizičkih karakteristika.

Jednostavnost i minimalizam

Sensei Ten izgledom djeluje kao vrlo običan miš. Na prvu možda ne biste ni rekli da je gamerski. Nema na njemu nikakvih divljih krivulja ni tragova futurističkog dizajna. Oblik je jednostavan do te mjere da je skoro pa dosadan, a premda ta karakteristika možda ne privlači gaming publiku, moram priznati da je miš iznimno zahvalan i praktičan zbog svog dizajna.

Kao prvo, dizajniran je i za dešnjake i za ljevake. Ugodne je teksture, bez ikakvih hrapavih dijelova (osim scroll točkića) i samim time nevjerojatno jednostavan za čišćenje. Na površini miša povremeno ostaju tragovi korištenja, na primjer ako su vam ruke masne ili vlažne, ali premaz je mat tipa i crne boje pa to zaista nije jako uočljivo. Miš je malo krupniji za pojmove gaming periferije, ali je zaobljen tako da prirodno sjeda u ruku. Praktičan je za više stilova korištenja: za položeni dlan, pomicanje vršcima prstiju, itd.

Sensei Ten je iznimno lagan miš sa svoja 92 grama. Po tom pitanju podešavanja nema pa to jednostavno morate prihvatiti onako kako je. Ako vam se ne sviđaju lagani miševi nego volite nešto što pruža veći otpor u ruci, onda moram reći da Sensei vjerojatno nije za vas. Meni se njegova „lepršavost“ svidjela i dobro nadopunjava optički senzor od 18,000 CPI. Ovo je vrlo precizan miš čije kvalitete mogu naći primjenu i izvan igranja videoigara.

Sensei Ten dolazi isključivo u žičanom izdanju (tko je vidio da se za esports koriste bežični miševi?), a žica mu je duga dva metra. Nažalost, radi se o običnoj gumenoj žici, što baš i nije karakteristika gaming miša u višem cjenovnom rangu. Nije neki veliki minus, ali pletena bi žica bila kvalitetnije rješenje. Miš ima osam tipki koje je moguće (re)programirati. Uz one standardne tu su po dvije bočne tipke za palac, i to sa obje strane jer je miš i za ljevake. Funkcionalnost dvaju bočnih tipki koje vam nisu pod palcem je diskutabilna – mogu se koristiti, ali po mom testiranju nisu baš praktične te ih je teže stisnuti prstenjakom ili malim prstom. Ne samo stisnuti nego i prepoznati pod prstima.

Na vrhu miša nalazi se tipka za podešavanje profila koju je zbog trokutastog oblika lako napipati. Kotačić za scroll ima jedan način rada i postavljen je dosta nisko, ali mi se svejedno događalo da ga slučajno pritisnem prilikom scrollanja prema gore. To mi se najviše događalo u svakodnevnom radu za računalom, a u igrama nešto rjeđe. Definitivno to vidim kao minus, no treba reći da nije nešto što se ne može izbjeći jer se u softverskom alatu tipka za scroll može mapirati na drugu akciju ili pak isključiti.

Softverska podrška

Kad sam već kod softverske podrške, ona nudi poznate Senseijeve blagodati poput postavki za angle snapping (ispravljanje kretnji kursora prema ravnoj ili valovitoj liniji), akceleraciju i slično. Ovdje je moguće podesiti i RGB osvjetljenje na SteelSeries logotipu te oko scroll kotačića, koristiti macro editor i niz drugih stvari. Moguće je povezati RGB osvjetljenje uz različite aplikacije, primjerice da vam osvjetljenje na mišu signalizira novu poruku na Discordu, ili da vam u CS:GO signalizira health, ammo i slično. Za svaku igru pojedinačno možete odrediti željeni profil.

Opcije konfiguriranja su vrlo fleksibilne, a sam alat za podešavanje je brz i ne traži mnogo resursa. Primjerice, za razliku od softvera za moj primarni miš druge tvrtke, SteelSeries Core nema odvojene servise za glavni alat i za update istoga.

Bolji od 310-ke?

SteelSeries Sensei Ten prodaje se po preporučenoj cijeni od 80 eura, što je kod nas malo skuplje i kreće se oko 650 kuna. To je za u usporedbi sa dvije godine starijim Senseijem 310 skuplje za nekih dvjestotinjak kuna pa je razumno pitati je li cjenovni skok opravdan. S tehničke srane glavni je argument za višu cijenu bolji senzor. TrueMove Pro senzor ima veći CPI (18000) od prethodnog Senseija (12000), a sposobniji je u rješavanju smetnji te je funkcionalniji na više različitih vrsta podloga. Sve su to sitnice, ali svatko tko se bavi kompetitivnim gamingom zna da upravo takve sitnice mogu presuditi. Osim toga, rekao bih da je izgled ovdje također faktor koji treba uzeti u obzir jer je Sensei Ten definitivno elegantniji od svog prethodnika.

U funkcionalnom smislu Sensei Ten je najbolji gamerski miš koji ne izgleda tako. Ako ga osim za igranje planirate koristiti i u svakodnevnom radu, dobro je znati da nema tipki na koje biste „slučajno“ mogli zapeti rukom (osim osjetljive scroll tipke ako ste navikli podizati prst prilikom scrollanja), a opet ima dovoljno prostora za neke prilagođavanje naprednijih akcija. Neupadljivost i skromnost u izgledu ovog Senseija dođu kao mudra taktika natjecatelja koji ne otkriva svoje adute prije vremena pa ugodno iznenadi kada se od njega traži da pokaže što zna.

Velika je prednost Senseija Ten u njegovom pristupačnom obliku i upravo se tu ističe kao konkurentan gaming miš za ambidekstere. Kao što sam ranije napisao, mislim da ovo nije uređaj za one koji ne preferiraju lagane miševe, ali to nije nužno minus jer je Sensei Ten toliko lagan da sam povremeno zaboravljao da koristim žičani miš. Kad se sve to posloži i zbroji, Sensei Ten je definitivna preporuka pod uvjetom da znate što točno nabavljate.

Sensei Ten je prilično jednostavan, a iznimno sposoban miš za gamere, pogotovo one koji traže simetriju u svojoj periferiji za gaming.

85 Naša ocjena
  • precizan, pouzdan i dosta podesiv
  • gaming miš bez ekstravagancije u izgledu
  • moćan i brz alat za konfiguraciju
  • praktičan za održavanje
  • pomalo osjetljiva scroll tipka pri scrollanju prema gore
  • gumena žica

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (15)

  • SimpleHR

    07.12.2019 - 16:53

    Opa, dali je to nova rubrika, recenzija periferije?

    • Igor Belan

      @SimpleHR, 07.12.2019 - 16:57

      Ne baš, recenzije hardvera oduvijek imamo kao kategoriju, samo ju nismo previše koristili jer većinu hardvera koji nam stigne predstavim ja kroz video recenzije ili unboxinge, ovisno o hardveru. Ali eto, Zoran je htio ovo odraditi kao tipičnu recenziju.

    • SimpleHR

      @Igor Belan, 07.12.2019 - 18:19

      Znam za video format (samo sam takav format i vidio za hardware), zato mi je ovakav nacin cudan ali podrzavam ?

    • SimpleHR

      @Igor Belan, 07.12.2019 - 18:22

      I da, dok mi je pri pameti, molim te objasni Zoranu da ne možeš kretati otvarati kutiju od hardwarea a kamo li pisati recenziju ako nisi usporedio isti sa bananom…

    • Igor Belan

      @SimpleHR, 07.12.2019 - 18:34

      A držim copyright na metodu usporedbe s bananom pa nije ni smio.

  • BeLLicus

    07.12.2019 - 16:59

    “Tko je vidio da se za esports koriste bežični miševi?”

    Zoki ne pratiš baš esports scenu? Hrpetina igrača koristi logitech g pro wireless, drugi najkorišteniji miš u cs go esports sceni poslje zowie fk1 🙂

    • Mihael5555

      @BeLLicus, 07.12.2019 - 23:22

      Velika vecina koristi zicne miseve, bezicni se vrlo rijetko vide.

    • BeLLicus

      @Mihael5555, 08.12.2019 - 06:02

      Eto ja ti dam info 100% točan ti meni odgovoriš da se bezicni vrlo rijetko vide a upravo sam napisao da je jedan od bezicnih miševa jedan od najkorištenijih miševa u svijetu Esportsa. https://prnt.sc/q7rosi

      Toliko o tome tvome vrlo rijetko se vide…

      Mala ispravka nije fk1 najkorišteniji nego EC 2 od zowiea 🙂

    • Mihael5555

      @BeLLicus, 08.12.2019 - 11:53

      Bilo tko ko prati esports moze vidjeti dok su kamere na igracima da min 90% ima zicani mis

    • BeLLicus

      @Mihael5555, 08.12.2019 - 15:37

      E pa odi kod okuliste, jer ja malo malo vidim g pro kod nekoga. Uostalom imaš online pro gear statistiku od svakog pojedinog igrača pa se sve lijepo može provjeriti, vrlo brzo i jednostavno…

    • Mihael5555

      @BeLLicus, 08.12.2019 - 19:00

      Pa onda trebas ici provjeriti, vrlo brzo i jednostavno…

  • TitanShifter

    09.12.2019 - 13:57

    Malo offtopic, planiram kupiti miš i tastaturu uskoro. Ima li neko savjet za kvalitetan i ugodan razer miš. Razmišljao sam o mambi, deathadder kao drugi izbor. Bio je tu u opticaju logitech g203, ali koristim originalni abyssus od 2011 i volio bih uzet malo veci i ugodniji miš. Koliko sam shvatio g203 je slicne velicine i težine pa ne bih dobio taj ugodjaj kao kod veceg miša. Svidja mi se friendly fire-ov miš i na njemu uživam dok igram, a mislim da je slicne velicine kao mamba i deathadder pa sam se po tom mjerio. Volim razer nemojte me osudjivat 🙂

    • TitanShifter

      @TitanShifter, 09.12.2019 - 14:02

      Ruke su mi 18×9,5

    • Lovac

      @TitanShifter, 09.12.2019 - 18:09

      Rekao bih ti Roccat Kone AIMO bez razmišljanja, ali ako ti šaka ne mjeri barem 19, zaboravi 🙁

      A Razer ti više nije što i prije 8 godina; ako gledaš na duge staze, njih bi svakako izbjegavao. Ako ne, i oblik/feeling u šaci ti odgovara, onda DeathAdder Elite

    • TitanShifter

      @Lovac, 09.12.2019 - 18:37

      Pa eto, nadam se da ce barem pola toliko izdržat ko abyssus.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?