HCL.HR

Recenzija

The Touryst

IDEMO NA MORE!

Ivan Brekalo

Nikad nisam razmišljao da bi videoigra o doživljajima jednog turista mogla biti zabavna. A može se u turizmu vidjeti baš svega i svačega, uključujući i čarape u kombinaciji sa sandalama. Valjda se zato nisam nadao ni Switch ekskluzivi pod nazivom The Touryst koja je došla totalno nenajavljeno te je sa svojih 264 MB instalacije ponudila nešto nesvakidašnje.

U igri ste brkati protagonist koji dolazi ljetovati na jedan otok te sa sobom nosi ono osnovno: havajsku košulju, japanke i češalj za brkove. Ime mu nije poznato, ali naš ga je urednik u videu nazvao Mišo pa tko sam ja da ga sad idem preimenovati. Uglavnom, otok na kojemu se naš Mišo nađe sadrži svega dva apartmana i lokalnu trgovinu. Idilično i idealno za odmor. No, vrlo se brzo ispostavi da Miši ta idila s palmama, suncem i plažom nije dovoljna. Kako bi razbio dosadu, znatiželjni se Mišo odluči okušati u istraživanju misteriozne građevine nasred otoka.

Smiješna mi je ova suptilna sugestija sa stereotipom da turisti krenu vandalizirati spomenike čim im dosadi kupanje i sunčanje. Iako Mišo nema loše namjere, on nikako ne ruši taj stereotip pa bez grižnje savijesti ulazi u prvi spomenik. Unutra upoznaje iskusnog turista koji obećava otkriti tajne otoka ako Mišo pronađe određene predmete skrivene u sličnim spomenicima s drugih otoka. Mišo ne može odoljeti avanturi pa svoje brčine odluči prošetati i po plažama drugih otoka.

Brkovi su mu iznimno kockasti, a ni plaže nisu ništa zaobljenije. Međutim, vizuale ovog naslova teško je nahvaliti kako spada. The Touryst izgleda predivno u svom retro stilu i vrti se u konstantnih 60 sličica u sekundi. Developeri su se odlučili za dinamičnu rezoluciju koja seže do 1080p, s time da im je fluidnost uvijek na prvom mjestu, čime uspješno posramljuju nedavni rimejk Zelde Link’s Awakening, također na Switch platformi.

The Touryst izgleda predivno u svom retro stilu, a instalacijam mu teži svega 264 megabajta.

Za posebnu pohvalu su i efekti osvijetljenja, sjene i određene vremenske pojave poput kiše koji zajedno s jakim ljetnim bojama pridonose atmosferi i ukupnom ugođaju ovog naslova. Isti učinak postiži i zvučni efekti koji odašilju retro vibru, a jedna misija čak sadržava i pjesme iz prijašnjih Shin’enovih igara kao što su Iridion 3D i Nanostray.

Što se tiče koncepta same igre, gameplay je baziran na istraživanju, igranju mini-igara te pomaganju simpatičnim mještanima i drugim turistima. Dala bi se tu povući pokoja paralela između ovog naslova i spomenutog Link’s Awakeninga, s time da je najveća razlika u tome što The Touryst praktički nema nikakvu borbu.

Najveći je izazov u The Tourystu je ući u spomenike, drevne građevine čije pravo porijeklo nitko od mještana ne može objasniti.

Najveći je izazov u The Tourystu je ući u spomenike, drevne građevine čije pravo porijeklo nitko od mještana ne može objasniti. Svaki otok ima veliku zagonetku koju je potrebno riješiti kako bi se otvorio prolaz u sami spomenik. Tada Mišo mora riješiti nekoliko kratkih, ali vrlo izazovnih platformskih sekvenci ili zagonetki, a ponekad mora preživjeti i pokoju boss bitku kako bi dobio ključne predmete koje je obećao odnijeti mudrom starcu.

Svaka skulptura igraču prezentira dio šire priče. Ekipa iz Shin’ena tako je na jedan nenametljiv način ispripovijedala solidnu priču koja kroz cijelu avanturu zadržava određenu dozu nedorečenosti. Humor također zaslužuje pohvalu, iako vjerujem da će mlađim igračima neke reference na kultne ličnosti iz pop kulture 90-ih godina vjerojatno biti nejasne.

Humor je u igri odličan – pod uvjetom da razumijete reference na popularnu kulturu devedesetih godina.

Maštovito su osmišljeni svi elementi gameplaya unutar spomenika. Općenito su zagonetke i platformski dijelovi unikatni i zabavni, iako moram priznati da je bilo više trenutaka kad su developeri pokušali otići predaleko s konceptima te bi tako pojedine zagonetke i boss borbe znale postati prekompleksne i nepotrebno frustrirajuće. Srećom, radi se o manjem broju takvih dijelova i borbi.

Mišo je prije svega krenuo na odmor radi toga da dobije dobar ten, tako da će veći dio pustolovine provesti na otvorenom. Dodatni otoci koji su imitacije Ibize, Santorinija, Havaja i drugih popularnih turističkih odredišta zapravo su vrlo jednostavni i kompaktni. Svaki se otok može istražiti vrlo brzo i nemoguće je izgubiti se na njemu. Ono što svaki otok čini osvježenjem su ogromna količina malih detalja i interaktivnih sitnica kao što su paljenje svjetala, tuširanje, otvaranje ormara, izležavanje na ležaljkama, korištenje kućica za presvlačenje…

Surfanje, nogomet na plaži, upravljanje dronom, ronjenje i igraonica s arkadnim igrama samo su neke od zanimacija kojima Mišo ubija vrijeme tijekom odmora.

Dobar dio tih aktivnosti ni nije ključan za napredak u igri. Na igraču je da odluči kad će završiti s mini-igrama i nastaviti istraživati spomenike. Igraonica s arkadnim igrama sadrži primitivne verzije Shin’enovih prijašnjih hitova, što je samo jedan od zapanjujućih detalja kojima je ovaj naslov krcat.

Napredak u igri vrlo je lako pratiti zahvaljujući tzv. „to-do“ listi koja služi kao evidencija svih aktivnosti, zadataka i mini-igara na svakom od otoka. Svidjelo mi se što se odrađene mini-igre mogu ponovno igrati nakon prvotnog prelaska, onako – za zabavu.

Stvari koje Mišo skuplja su novčići, turističke brošure novih otoka, te određeni predmeti vezani za pojedine zadatke, primjerice skrivene minijaturne skulpture koje je potrebno dostaviti u muzej. Među zadacima su i dvije misije koje uključuju fotografiranje određenih motiva, a fotoaparat Mišu čeka u prodavaonici u kojoj kroz avanturu također kupuje i nove dodatne sposobnosti poput zaletavanja i dvostrukog skoka. Navedene sposobnosti ključne su za otkrivanje novih tajni i napredak kroz priču.

Toliko sam se zabavio s ovim naslovom da bih volio da je iskustvo nešto dugotrajnije. U svega osam sati vidio sam sve što The Touryst nudi, premda to i nije tako strašno s obzirom na cijenu igre. Jedina šteta jest što igra nema nikakvog dodatnog sadržaja po završetku avanture.

Uzevši sve napisano u obzir, ovu igru neću tako skoro brisati s konzole i siguran sam da ću je odigrati barem još jednom, ako ništa onda barem kada dođe ljeto. Sigurnije je nekako istraživati virtualne spomenike nego one stvarne; ipak su UV zrake opasne u zadnje vrijeme. Ako vam se svidjelo što ste vidjeli i pročitali, moja vam je preporuka da ne čekate popust na eShopu već da odmah zgrabite ovaj mali draguljčić od igre.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na digitalnoj kopiji igre u izdanju za Nintendo Switch. Kopiju igre ustupio nam je njezin izdavač. 

The Touryst je jedno od najvećih iznenađenja godine na Switch konzoli. Vrlo zabavna i vizualno atraktivna sandbox avantura nešto kraće trajnosti koju prati korektna cijena.

84 Naša ocjena
  • vizualni stil je prekrasan
  • velika interaktivnost i pregršt malih detalja
  • mnoštvo zabavnih mini igara i opuštena atmosfera
  • šarm, humor i sama tematika
  • nekoliko frustrirajućih zagonetki i borbi
  • poput pravog odmora - traje prekratko
  • nema dodatnih izazova nakon završetka priče

Ivan Brekalo

Poklonik retro igara koji se voli vraćati starim Sega i Nintendo klasicima. Zaljubljenik u Smash Bros i entuzijast za Capcomove tabačine. Frejmovi su mu bitniji od rezolucije, a igrivost bitnija od priče.

Komentari (5)

  • NomadCro

    22.12.2019 - 12:01

    Milo Hrnic The Touryst

  • ajs5

    03.01.2020 - 16:06

    Neka stave tipa Lošinj u nastavku ?

  • Bomber258

    27.01.2020 - 18:39

    Stvarno jedna od najbolih igrica.

    • PppPP

      @Bomber258, 28.01.2020 - 04:54

      Usudio bih se reć i najbolja ikad

  • delko

    13.12.2020 - 23:02

    Fantasticna igra 95/100 o7

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?