Kao što sam rekla, sve ovisi koliko usko i kako gledaš.
Najveći problem je što ljudi kad kažeš voće, doslovno misle na banane, kruške i jabuke, a ne botanički, te se to u većini slučajeva uzima kao ispravni argument za "pomidor je voće" spiku. Tako kad kažeš, "čist botanički gledano" čisto botanički sereš. Doduše, neću stavljati u pitanje tvoje poznavanje botanike, ali lijepo je imati na umu da mogu nekoga nazvati za šetnju po botaničkom vrtu da vidimo koje su novo bilje dobili za kamenjar. No da ni ja ne serem previše, što hoću reći;
uzmimo krumpir za usporedbu. Njegovi plodovi ( tzv. ono što bi nazvali voćem jel ) slični su kao i u pomidora, jer kao što sam spomenula spadaju u istu porodicu. No, s obzirom da krumpir uzgajamo radi gomolja, a ne njegovih boba koje su na žalost otrovne, krumpir niti ne ulazi u obzir da ga se nazove voće. Kao ni paprika. A i oni se, "botanički", onda, svrstavaju pod voće s obzirom da im se plod razvija iz cvijeta. Kao i većini dvodomnih biljaka. Podjela na voće i povrće izašla je više iz kulinarskih potreba. Primjerice, ako hoćeš jesti pomidor kao desert sa šlagom, a ne na salatu, samo izvoli.
A sad, moje osobno mišljenje, koje naravno nije ono "internetski" osnovano pa ne znam koliko se može uzeti u obzir, jest da bilje dijelimo prema povrtnim kulturama, voćarskim, industrijskim, ratarskim, krmnim, ukrasnim. Neću nikada ići postavljati pitanje tipa jel ovo voće ili povrće, nego ću prvo ići vidjeti u koji porodicu spada, za što se koristiti etc. Čisto zato jer mi je to struka. Ljudi koji nisu proveli 5 godina s vremena na vrijeme poučavajući literaturu koja se tiče dotične teme, na ovo će gledati na voće-povrće kulinarsku podijelu. Ovo što gospoda s oxforda piše po internetu, pojednostavljuju stvar, i dalje zalazeći u voće-i-povrće sistematiku čisto je zato jer će to neka random kućanica lakše shvatiti i kasnije imati o čemu pričati s bakicom na placu. Sumnjam da pišu svoje znanstvene radove radeći na isti princip.