HCL.HR

Recenzija

Pikmin 4

DANDORI JE ŽIVOT

Zoran Žalac

Da se ova igra ne zove Pikmin 4 zvala bi se Dandori Simulator. Dandori je japanski izraz koji bi u prijevodu značio strateško planiranje, s tim da se može tumačiti i kao stil života. Dandori je zapravo vještina prioritiziranja zadataka kako bi se ostvarila maksimalna učinkovitost. Ideja je da u što manje vremena odradite što više različitih stvari, najčešće paralelno. I to je zapravo temelj gameplaya u strateškom serijalu Pikmin.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
60 eura Nintendo Switch Ustupio distributer (CD Media)

Najkraće rečeno, imate vojsku malih bića (pikmina) koje šaljete da vam prenose stvari do vašeg broda te da se bore s protivnicima koje susretnu na putu. Svakog pikmina možete pojedinačno uposliti, a po njihovim bojama usklađujete što će koji raditi. Svaki tip pikmina ima neke svoje prednosti i mane, a postava je u četvrtoj igri proširena s dvije nove vrste pikmina.

Plavi pikmini su sada ledeni. Njihova je moć da zamrznu protivnika i omoguće da ga ostali pikmini brže srede. Plave pikmine može se koristiti na bilo kojoj vodenoj površini kako biste istu zaledili i omogućili drugim pikminima da hodaju po njoj. Druga nova vrsta su svjetleći pikmini koji se pojavljuju samo po noći, a možete ih prizvati u pomoć kad ste u podzemlju, odnosno spiljama.

Dodatak dvaju novih vrsta pikmina ovdje ne predstavlja nešto revolucionarno. Međutim, imamo zato značajniji dodatak gameplayu u obliku psa Oatchija. Pas je vaš pomoćnik na terenu te prijevozno sredstvo za vas i pikmine. Primjerice, većina pikmina ne može plivati, ali se to sada može zaobići tako da ih na psu prenesete preko vode.

Pas Oatchi također služi za nošenje predmeta, u borbi protiv neprijatelja te za stražarenje baze u noćnim misijama. Možete mu nadograđivati vještine tako da postane brži i otporniji, što donosi dodatnu motivaciju i zanimaciju tijekom igranja.

Na psa ćete se često oslanjati, a postoji čak i opcija da ga kontrolirate odvojeno od svog lika.

Na psa ćete se u igri često oslanjati, a postoji čak i opcija da ga kontrolirate odvojeno od svog lika. Upravo će to nekad biti potrebno jer vas pas ne može pratiti na svim lokacijama. Nekad će ga dočekati vrata kroz koja se ne može provući, ili ćete se vi popeti tamo gdje Oatchi ne može pa igra traži da se prilagodite i snađete bez njega.

Baš kao i prethodni dijelovi, Pikmin 4 ne predstavlja poseban izazov. Postoje neki protivnici od kojih možete samo bježati te imamo misije u kojima smo pod stiskom vremena. No, ništa od toga nije stresno jer je cijela igra je opuštajuća – od neopterećujuće priče do vedre glazbe.

Priča je ta da spašavate posadu na neuspješnoj misiji spašavanja kapetana Olimara iz prethodnih Pikmin igara. Banalan zaplet i još banalnija radnja, ali povremeno ima svoje simpatične bisere. Primjerice, kao blago skupljate raznorazne stvari među kojima i Nintendove prijenosne konzole. Pa kad pokupite Game Boy Advance, ekipa će imati neke zanimljive (i totalno krive) zaključke što bi taj uređaj trebao predstavljati.

Strukturom je Pikmin 4 identičan prošlim dijelovima pa i dalje svaku ekspediciju izvodite sve dok ne padne noć, odnosno uz odbrojavanje sata. Doduše, prvi put u serijalu postoje i noćne ekspedicije, samo baš i nisu ono što biste od njih očekivali. Gameplay se po noći razlikuje time što nema otkrivanja novih područja, izgradnje prečaca i sl. Noćne ekspedicije su izvedene u formatu obrane baze: neprijatelji naviru, a vi morate očuvati svoju utvrdu dok pritom širite svoju vojsku pikmina.

Prvi put u serijalu postoje noćne ekspedicije, samo nisu ono što biste od njih očekivali.

Moram priznati kako mi taj dio nije bio na razini ostatka igre. Kao prvo, ekspedicije po danu i noći striktno su odvojene, čak nije moguće tijekom jednog ingame dana igrati oboje nego birate ili dnevnu ili noćnu. Kao drugo, koncept branjenja od neprijatelja ovdje je prilično jednostavan jer ne morate razmišljati koje ćete pikmine poslati na neprijatelja kad imate samo jednu vrstu – one svjetleće.

Zabava se u Pikminu 4 najčešće pronalazi kad istražujete nepoznati teren i nastojite skupiti što više stvari. Ima nešto zadovoljavajuće kad počistite svaki kutak mape i kad gledate kako vaša grupa pikmina nosi teret do svog cilja.

Ima nešto zadovoljavajuće kad počistite svaki kutak mape i kad gledate kako vaša grupa pikmina nosi teret do svog cilja.

Tipično za Pikmine, nema ovdje velikog otvorenog svijeta nego je sve podijeljeno tek na nekoliko regija. Postoje i sporedne misije, samo u obliku aktivnosti koje ćete ionako izvršavati dok ste na glavnoj misiji. Već nakon 20 ekspedicija imate otključano sve što vam treba, a igra ionako ne pruža veliki izazov. Stoga je ovo tip kratke i slatke avanture.

Kontrole su najbolje do sada i ne događa se baš često da izdate krivu naredbu. Tek povremeno bacite krivu vrstu pikmina, ali brzo primijetite da ste to učinili. Za divno čudo, igra omogućuje da si sami odredite četiri prečaca na D-pad tipkama, a to je nešto što gotovo nikad ne viđamo u Nintendovim igrama.

Pikmin 4 koristi drugačiji engine (Unreal) od svog prethodnika, ali to na vizualnoj kvaliteti igre vjerojatno nećete ni primijetiti. Definitivno nema većeg tehničkog pomaka kao što smo imali između Pikmina 2 i 3. A zanimljivo je da je manje vremena prošlo između te dvije igre nego između Pikmina 3 i 4.

Daleko od toga da je ova igra grafički loša. Zapravo je oku ugodna, bilo na TV-u ili u handheld načinu izvedbe. Samo se baš ničim ne ističe i nisam primijetio nijedan detalj koji bi djelovao ambiciozno, bilo stilski ili s tehničke strane.

Kako HCL ocjenjuje igre?

Da skratimo priču – Pikmin 4 je jednako dobar, ako ne i bolji od ostalih igara u hvaljenom serijalu. Jedina mu je zamjerka što kao četvrta igra nije imao veće ambicije nego je još jednom ponudio već poznati format avanture. Zanimljivo bi bilo, primjerice, vidjeti Pikmin igru survival tipa (nešto kao Grounded), u otvorenijem okruženju gdje skupljanje stvari ima konkretan učinak. Sve što pikmini pokupe u ovoj igri ulazi u album blaga kojega kasnije možete pregledati i… diviti se kako je Nintendo u 3D-u modelirao jabuku?

Zabavio sam se uz Pikmin 4 i igra mi je draga, ali ne bih rekao da je dovoljno ambiciozna nakon više od 20 godina otkako smo se upoznali s formulom njezinog serijala.

Kratka i slatka zabava, najbolja ako se prvi put susrećete s Pikminom. Starim fanovima serijala četvrti bi dio mogao djelovati kao hodanje po već poznatom terenu.

75 Naša ocjena
  • pas Oatch je koristan dodatak
  • zarazan Dandori gameplay
  • noćne ekspedicije značajno su osiromašene u odnosu na ostatak igre
  • nedostatak ambicioznosti za 20+ godina star serijal

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (13)

  • Stefek

    19.07.2023 - 15:55

    Nekak mi se čini premala ocjena,na Metacriticu je 87

  • 312AE

    19.07.2023 - 16:13

    Valjda su se bojali ,da se fanovi nebi žalili ,da im je oduzeto klasično Pikmin iskustvo. No s remasterima ga sad imaju jako puno,možda i previše. No ovaj primjer kao Grounded ,to me čak i veseli da igra nije survivor tipa.

  • Oblakoder

    19.07.2023 - 16:55

    Sta reci za ovu ocenu 75? Covek bi pomislio da se radi o losoj igri za zaobilazenje, a onda odes na Mtc gde je prosek 88, prakticno konkurent za igru godine. Msm nista novo uglavnom su sve Nintendo igre na Hcl losije ocenjene od proseka, ali je ovo jedan od bizarnijih primera.

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 19.07.2023 - 17:18

      Ako je tebi ocjena 75 za loše igre koje treba zaobići, moram te onda izvijestiti da je problem u tebi jer imaš krivo postavljene standarde. Istu ocjenu kod nas imaju npr. Firewatch kojega će uvijek preporučit ljubiteljima zanimljive priče, Planet of Lana (lansiran kao XB ekskluziva), Kena Bridge of Spirits (lansiran kao PS ekskluziva), Dreamfall Chapters (zaključak meni jedne od najdražih priča ikad) – sve vrlo dobre igre koje su za preporuku, ali nisu najbolje od najboljeg što gaming ima za ponuditi. Baš kao ni Pikmin 4.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 20.07.2023 - 00:08

      Zanimljivo da pojedine Nintendo igre bivaju toliko podcenjene od strane Hcl, dok su bukvalno sve odreda slabije ocenjene od proseka, ne znam da li uopste postoji neki izuzetak. Bilo bi zanimljivo da hitovi i sa druge platvorme ciji si fan dobiju 75 pa da onda objasnjavas kako je to ustvari dovra ocena, a igra za preporuku🙂

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 20.07.2023 - 08:08

      Objašnjavao sam ti, više puta, iskreno ne znam ni zašto – samo si taj dio selektivno zaboravio. Nemam preferiranu konzolu i zato me očito jednako mrze i fanboyi Nintenda, Xboxa i PlayStationa. Svatko izvlači ono što mu smeta. Ponovit ću ti još jednom. Slobodno si pročitaj recenzije za MediEvil, Days Gone, Concrete Genie, Kenu i druge PS ekskluzive i lijepo ćeš vidjet kako sam imao lijepih riječi za te igre ocijenjene u rangu 70. Što se tiče Nintenda, nisam to dužan opravdavati, ali čisto da ljudi vide koliko izmišljaš i lažeš u svojoj borbi protiv mene, Nintendove igre i Switch ekskluzive skoro svake godine imaju neke od najviših ocjena na HCL-u i na domaćoj sceni smo vjerojatno jedini koji ih nominiraju za nagrade. Evo ti dokaza:

      2023 – Zelda TOTK (93)
      2022 – Xenoblade Chronicles 3 (89), Kirby and the Forgotten Land (89), Mario + Rabbids Kingdom Battle (90), Pokemon Legends: Arceus (88)
      2021 – Metroid Dread (90), Bravely Default 2 (89), Super Mario World 3D +BF (90)
      2019 – Fire Emblem Three Houses (92), Super Mario Maker 2 (90)
      2018 – Super Smash Bros Ultimate (89)
      2017 – Super Mario Odyssey (94), Zelda BOTW (95)

      Skoro trećina tih recenzija su moje, tako da pls prestani mlatit tu priču kako HCL hejta nintendo. Neutemeljeno je i neugodno je više čitati te tvoje fanboy nebuloze koje nemaju veze sa stvarnošću.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 20.07.2023 - 08:48

      Nemam sta da se borim protiv tebe ti si se sam nametnuo kao hejter Nintenda sa svojim tekstovima, pogotovo onim gde si prognozirao prodaju u rangu Wii U, a cak i one pozitivne vesti zavrsavas sa bespotrebnim ali ovo ali ono… Nisam rekao da nema bolje ocenjenih nego da ih gotovo nema, cak je dobar deo navedenih ispod Mtc proseka, dok ove iznad proseka uglavnom nisi ti radio.

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 20.07.2023 - 09:13

      Dobro, stavit ćemo ubuduće napomenu autorima recenzija da im ocjena Nintendove igre mora biti viša od prosjeka na Metacriticu kako Oblakoder nebi kmečao u komentarima oko toga, bez da je istu igru igrao i sam formirao mišljenje o njoj, a možda čak nije ni pročitao recenziju nego samo pogledao broj na kraju i zaključio kako je 75 za nešto što treba izbjegavati.

    • KPsrna

      @Oblakoder, 21.07.2023 - 13:09

      moze igra biti i ekskluziva za mikrovalnu i bit show ili najveci kumer ikad, al ti sam moras vidit dal ti bi igra mogla legnuti ili ne.. a ti panj se bavis teorijama da neko mrzi nintendo.. zasto onda nisi napisao 10 recenica u kojima objasnjavas zasto bi igra trebala dobit vecu ocjenu, odnosno da je 75 iz odredenih razloga premala ocjena? Zoran je dao 75, na metacriticu je franjo dal 88 jer je na godisnjem i golumu bi dao 80 ocjenu.. meni je ff16 za 90, i ne pada mi na pamet srat tipovima koji kenjaju po igri i daju ocjene 65-75 da su anti square enix ili ps5 hejteri.. svako drugacije dozivi igru, ista stvar ko i s filmovima.. pocni se pametno spominat a svoje bedaste teorije baci u oblak da ih odere

    • Valhalla

      @Oblakoder, 27.07.2023 - 12:27

      Zar nije vazda bolje da imas više viđenja igre pa možeš lakše zaključiti je li igra za tebe ili ne.
      Skini se sa tog nintenda oblaka hvala lijepa.

    • PppPP

      @Oblakoder, 19.07.2023 - 19:51

      Otkad je 75 za zaobići? I valjda autor ima pravo postaviti ocjenu koju želi, na tebi je hoćeš li čitati i druge recenzije da dobiješ širu sliku

  • Motor City Bengals

    19.07.2023 - 17:18

    Isti covjek je masakrirao i zadnji Animal Crossing koji mu je bio prvi susret sa serijalom.

  • Godzilla

    20.07.2023 - 12:29

    Snimajte ovo za hcl

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?