HCL.HR

Recenzija

The Forgotten City

GRAD KOJI NEĆU ZABORAVITI

Zoran Žalac

Kad ja instaliram modifikacije za Skyrim, instaliram ih da bih igrao Skyrim. Zato nikad nisam skinuo The Forgotten City – istaknuti mod za Skyrim koji je bio potpuno drugačija avantura bez zmajeva i divova. No, sad je The Forgotten City prerastao u samostalnu igru pa sam odlučio istražiti što je to u njemu toliko posebno da je privuklo tri milijuna igrača.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
24,99€ PC Ustupio izdavač

Ukratko, The Forgotten City je jedna od originalnijih avantura unazad nekoliko godina. Igrate kao lik koji se nađe u utopijskom gradu gdje navodno nema kriminala. Sumnjivo je to jer je grad zapravo zatvor iz kojega nitko ne može izaći van, a sami su stanovnici mješovitih kultura i religija. Mještane na okupu drži jedno pravilo: ako itko od njih ikako sagriješi, bogovi će ih sve pretvoriti u zlatne kipove.

Ta se apokalipsa gradu već dogodila i dogodit će se opet, a vi ste dovedeni da ju spriječite jer imate jedinstvenu moć putovanja kroz vrijeme. Svaki put kad netko prekrši tzv. Zlatno pravilo i prizove apokalipsu, vi morate pobjeći do portala koji će vas vratiti natrag kroz vrijeme, resetirati grad, ali ne i vaša saznanja o onome što se dogodilo.

Ovaj vam zaplet otkriva da je The Forgotten City zapravo narativna puzzle igra svojevrsne roguelike mehanike. A ono po čemu je posebna jest to da i vi sami možete prouzročiti apokalipsu – svjesno ili nesvjesno. Ponekad to i morate napraviti ako na kraju želite spasiti sve građane. Njih ima 20-ak i svaki ima neke svoje porive koji vas testiraju da razmišljate o tome što je grijeh, tj. što se smatra grijehom.

Znate da će netko sagriješiti i prizvati apokalipsu, ali ni vi ni vaši sugrađani niste sigurni što bogovi tumače kao grijeh. Jasno je da ne smijete činiti nasilje prema drugome ili ukrasti stvar u tuđem vlasništvu. No, je li grijeh ako netko nastoji profitirati na tuđoj nevolji? Je li grijeh ako čovjek podigne ruku sam na sebe?

Igra na ta pitanja ima svoj odgovor, ali isto tako ostavlja prostora za raspravu ako se s njime ne slažete. Lijepo je prezentirano kako različite kulture i narodi imaju različita stajališta oko toga što je točno grijeh. Dobro su odrađene i rasprave na temu značaja originalnosti religije, npr. pitanje treba li se čovjek osjećati prevareno ako shvati da dogma njegove religije nije izvorni proizvodi njegove kulture.

Priča ove igre je fikcija koja vješto koristi poznate mitove, stavlja ih u jedan veliki lonac i dodaje im svoj originalni začin. Moram priznati da ovakvo interesantno posloženu priču nisam očekivao. Još od The Talos Principlea nismo imali ništa slično. Završni obračun u The Forgotten Cityju je fantastična kulminacija svih preispitivanja i mislim da neću zgriješiti ako kažem da takav sukob nisam vidio još od završnice Fallouta 1 – prije 24 godine! Možda Disco Elysium – možda.

Je li to bezgrešna priča bez ijedne rupe? Nije – siguran sam da se negdje u svemu može pronaći neki propust. Meni su likovi uvijek djelovali previše smireno i nezainteresirano kad bih im rekao da mogu putovati kroz vrijeme. I ima nekih dijelova gdje su određene teme poput homofobije odrađene površno i stereotipno. Unatoč tim manjim prigovorima, mislim da je priča The Forgotten Cityja fantastična. Priče stanovnika koje susrećete su kratke i malobrojne naspram onih u velikim role-playing serijalima poput Witchera ili Mass Effecta, ali imaju jednak emocionalni impakt, ako ne i snažniji.

Postoje ukupno četiri moguća završetka priče i svaki je poseban na svoj način. Avantura vam može potrajati nekih 4-8 sati, ovisno koliko se posvetite svim zadacima. Postoji neuspjeh, tj. „Game Over“ ako vas ubiju, ali samo uzrokovanje apokalipse je mehanika koja nije tu da vas se kazni. Postoji zgodno rješenje tako da nakon resetiranja ne morate ponavljati sve stvari koje ste već napravili ispravno, a sve što pokupite i saznate ostaje s vama nakon reseta svijeta.

The Forgotten City je višeslojan po pitanju priče, ali mu je gameplay minimalistički. Većina igre odvija se kroz dijaloge gdje često imate pravi i krivi odgovor. Povremeno ima sekcija u kojemu s lukom i strijelama gađate zombije čisto da se razbije monotonija razgovaranja. Ništa od toga nije naročito izazovno ni raznovrsno – imate jedno oružje i jednu vrstu protivnika.

Slobodni ste kretati se po gradu i to se kretanje odvija bez ikakvih pomagala. Nema kompasa, mape ni ničega sličnog, ali grad nije jako velik pa se sve brzo upamti. Na kraju krajeva, vraćanjem kroz vrijeme uvijek se pojavljujete na jednoj te istoj točki i lako zapamtite gdje se nalazi 20-ak likova unutar grada. Sve u svemu, gameplay je dosta jednostavan i kao takav ne donosi neka velika uzbuđenja – sve je tu podređeno veličanstvenoj priči.

The Forgotten City igra se iz prvog lica i koristi Unreal Engine s kojim okoliš izgleda više nego pristojno. Dok je izvorni mod koristio materijale iz Skyrima, ovdje nema dojma da se išta recikliralo i sve je dobro posloženo. Ima kraćih pauza za učitavanje između različitih područja, ali nisu jako česte pa samim time ni frustrirajuće.

Jedini veći prigovor je onaj s kojega se ne može skrenuti pogled. Modeli likova izgledaju pristojno, ali animacije njihovih lica su… dosta loše. Rekao bih da je to do razine jednog indie projekta, no istina je da lica prilikom razgovora izgledaju lošije čak i od te razine. Jednostavno većinu vremena kao da nema poveznice između onoga što likovi izgovaraju i što pomicanje njihovih usta ukazuje da govore. Iskreno se nadam da će u budućnosti postojati neki mod da se ovo ispravi.

To vam je dakle The Forgotten City – mali biser koji je po mnogim stvarima pravo ljetno osvježenje ako cijenite dobru priču u igrama. Gameplay je tu da realizira tu priču i dobrim ga se dijelom može zanemariti. Nije loš – samo nije toliko značajan da bi bio povod za igranje. Naracija je pak pun pogodak ako volite misterije, povijest i/ili filozofiju. Ako u paketu volite svo troje, trenutno nemam bolje igre koju bih vam toplije preporučio. Priča je toliko dobra da nećete puno izgubiti ako umjesto igre skinete mod za Skyrim, ali doživljaj onoga što je zamišljeno ipak će vam biti puno bolji uz zasebnu igru.

The Forgotten City je avantura na mjestu koje je teško zaboraviti. Gameplay joj je sporedna stvar u službi fascinantne priče.

83 Naša ocjena
  • originalna premisa, zanimljivi likovi, kvalitetne rasprave
  • više različitih završetaka, pametno izbjegnuto ponavljanje gameplaya
  • impresivan izgled lokacije, ugodna glazba
  • jesam li rekao da je priča izvrsna?
  • animacije lica likova su… jako loše
  • neki su dijelovi priče malo površni
  • borba je rijetko kada izazovna

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (5)

  • PppPP

    05.08.2021 - 21:35

    zoky pa nemoš stavit priču i u plus i u minus haha odluči se

  • Bojko

    06.08.2021 - 00:01

    Čuj ga, animacije lica su loše… pa ipak je to Creation Engine 😉

    • kebbab

      @Bojko, 06.08.2021 - 08:17

      Pa to su animacije tipa ako si igrao Oblivion ili Dragon Age: Origins malo drvenasto, bar ja tako mislim. Meni to nije nikad smetalo.

    • Agent

      @kebbab, 06.08.2021 - 09:00

      Ma većini ne smeta,ali moraju stavit minus

  • Veles

    06.08.2021 - 08:38

    Igrao sam nekad davno ovaj mod za Skyrim, nisam imao pojma da je prarastao u samostalnu igru. Inače, jedan od najboljih modova, priča i prezentacija su bile više nego interesantne

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?