HCL.HR

Tropico – diktatura u banana državi

Zoran Žalac 24.04.2019.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 18 godina, svoju vladavinu u Tropico serijalu započeo je najpoznatiji diktator u svijetu videoigara – El Presidente.

Politika je u videoigrama najčešće prezentirana kroz dvije krajnosti. Ili je smrtno ozbiljna ili je stereotipno komična. U ovu drugu skupinu svrstao se serijal strateških igara Tropico, koji se u verziji za PC pojavio upravo na današnji dan prije točno 18 godina.

Tropico nas je stavio u čizme El Presidentea, diktatora i vrhovnog vođu fiktivne karipske državice za vrijeme Hladnog rata. Različitim spletkarenjima morali smo zadržati vlast u toj banana republici, a to je često značilo tlačenje vlastitog stanovništva (i pljačkanje turista), sve kako ne bi došlo do pobune i puča.

El Presidente je bio avatar samog igrača, no na listi diktatora našli su se i stvarni akteri poput Fidela Castra i Chea Guevare. Političke frakcije u Tropicu uključivale su komuniste, militariste, kapitaliste i druge, a svima njima mogli smo manipulirati kroz zakone i izgradnju objekata na otočju.

El Presidente je bio avatar samog igrača, no na listi diktatora našli su se i stvarni akteri poput Fidela Castra i Chea Guevare.

Tropico je 2001. bio osvježenje u svom žanru te je ostvario milijunsku prodaju, najvećim dijelom na europskom tržištu. Dobio je jednu ekspanziju zvanu Paradise Island, a od 2008. godine nastavio je živjeti pod novim developerom te je doživio četiri nastavka, pojavivši se i na konzolama. Ove godine Tropico je dobio svoj šesti dio.

Komentari (8)

 • chupacabra1

  24.04.2018 - 12:20

  Politika je u videoigrama najčešće prezentirana kroz dvije krajnosti. Ili je smrtno ozbiljna ili je stereotipno komična.

  U stvarnosti je to jedan uspješan miks tih krajnosti.

 • Dragan[MKD]

  24.04.2018 - 14:42

  Ok je bila igra za dobra zabava, cak su i Bugare napravile vraski dobar posao sa nastavke.

 • Momentum

  24.04.2018 - 16:00

  Ovu mi je igricu posudio na cdu kolega sjećam se,samo sam se muzici divio i uvodu u igru menu u uredu,baš zanimljivo napravljeno,nešto slično kao Medal of Honor AA,ne znam zašto danas ne prave tako jer i to je čar igre,zadnja igra gdje sam vidio dobar uvod i menu je Metro.

 • Almir_sa

  24.04.2018 - 17:13

  Izvrsis atentat kaze: rest in peace muchacho

 • Texas Flood

  25.04.2018 - 00:31

  Prvi i najbolji Tropico, zarazna glazba i super zabavna igra. Nedavno sam ga opet malo igrao i uživao.

 • BlackD

  25.04.2018 - 09:46

  Vrhunska igra za opustit se i zabavit. Još ima i britki humor.

 • Darac83

  24.04.2019 - 13:48

  Ovaj i Pirates Cove, odlicni…

 • justgamer

  24.04.2019 - 18:59

  Fora igra. Interesantan stil. Zabavna i ne previše ozbiljna strategija. Dobra za opuštanje

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?