HCL.HR

Recenzija

Metro 2033 [PC,X360]

Juraj Bevandić

”Fear the future” glasi slogan ovog novog FPS-a, napravljenog po istoimenoj knjizi. U zadnje tri godine svijet nakon nuklearnog rata postao je klišej po kojem mnogi proizvođači i redatelji konstantno tuku. Podsjetimo se samo da su sličnu priču imali i Fallout 3 i S.T.A.L.K.E.R. kao samo neke u nizu od igara sa sličnom tematikom. No svakako, Metro 2033 se razlikuje u jednoj stvari, područje života na Zemlji nije Zona, niti Wasteland nego Metro sustav podzemnih vlakova u Moskvi. Ljudi su u metrou na svakoj stanici izgradili svoje zajednice u kojima žive kao u manjim gradovima. Moguć je izlazak na površinu, no opstanak na površini ovisi o vašoj gas maski, zračnim filterima i vašoj spremnosti za obranu od horda mutanata.

Igra počinje na površini, a igrač pokušava doći do tornja te ga putem napadne horda mutanata i ubija njega te njegove suputnike. Potom se igra vraća retrospektivno devet dana unazad i krećemo od samog zapleta priče. Upadamo u čizme 20-godišnjaka pod imenom Artyom koji je do svoje dvadesete godine živio mirno i sigurno u jednoj od stanica sa svojim znancima. No sve se mijenja kada u stanicu dolazi njegov praotac Hunter. Nakon Hunterova odlaska Artyom odlučuje poći za njim. Putem se događa jedna čudna stvar i tu avantura počinje. Kao što vidite, u ovoj recenziji mjesta za spoilere priče nema, na vama je da saznate ostatak igrajući Metro 2033, a nastavite li čitati saznati ćete ako je ovo igra koju želite nabaviti.

Iako je standardno da o tehnikalijama pričamo na kraju recenzije, ovdje jednostavno moramo odmah u startu spomenuti odličnu tehničku stranu igre. Naime, Metro 2033 nas je apsolutno zadivio svojom prezentacijom. Momci iz 4a gamesa su zaista učinili čudo u malom. Grafika i fizika su vrlo na visokom nivou, kao i zvukovi, muzika te općenito cijela atmosfera igre koju spomenute tehničke strane dižu do vrhunca. Puno je pažnje posvećeno teksturama i raznim grafičkim efektima današnjice, tako da okoliš koji vas okružuje na momente izgleda prilično realno. Fizika je odlična. Poptuno je razvijena interakcija s okolišem poput prevrtanja bačvi, micanja stabala i trave, reakcije objekata na pogodke i udarce i sl. Zvukovi koje neprijatelji ispuštaju te oni koji se čuju iz okoline zaista znaju biti jezoviti i svakako pridonose atmosferi. To sve naravno ne dolazi “besplatno”, barem ne PC igračima. Igra je naime prilično zahtjevna, što se vidi već po minimalnim zahtjevima koje smo iznijeli u Info boxu desno. Optimizacija stoga nikako nije plus.

Ipak, element igre koji najviše zadovoljava je sam gameplay. Kako je radijacija još uvijek uvelike prisutna, u nekim trenutcima će vam za život biti potrebna gas maska. Gas masku ćete koristiti često kroz igru i uistinu bi bio veliki minus da je ona loše napravljena, ali naprotiv. Dok se borite, pametno je ponekad skinuti masku barem nakratko zbog oštećenja koja bi mogla nastati na njenom staklu. Maska vam služi kako bi se kretali prostorima na kojima su aktivna radijacijska zračenja, stoga valja pri sebi uvijek imati rezervnih zračnih filtera. Kada Artyom počne teže disati i staklo se pogne magliti (što impresivno izgleda) prvi su znakovi da vam je potreban novi filter zraka. Sve to naravno pridonosi samoj atmosferi igre.


Također je zanimljiv Battery charger, koji je definitivno ispao kao odlična ideja. Naime, kada vam headlight na kacigi ostaje bez energije, snop svijetla koji baca ima kraći domet i shodno tome slabije osvjetljava, no to ne predstavlja problem za našega Artyoma koji ima asa u rukavu. Točnije, naš protagonist ima punjač baterija čiji veliki prekidač morate ručno pritiskati kako bi napunili svoju elektroniku na neko vrijeme. Ideja je zaista originalna, a punjač je izvrsno ukomponiran u igru.

Još jedan plus igri je sam HUD. On je u biti dio gameplaya, a veći dio stvari koje vam trebaju se nalazi na vašem ručnom satu na koji u svakom trenutku možete pogledati. Na taj način sam HUD nam ne smeta pri igri, te njegov nedostatak daje veći fokus na samu grafičku prezentaciju i jezivu atmosferu koju su autori igre uspješno implementirali. Pošto igru možete prolaziti stealth načinom, na satu imate lampicu koja vam pokazuje koliko ste skriveni u mraku. Na satu također možete očitati vrijeme i koliko još otprilike vremena imate dok vam filter zraka na gas maski ne zakaže. Količina metaka i vaša oružja vam se prikazuju tek kod punjenja streljiva ili mijenjanja oružja i to gotovo neprimjetno.

Za trgovanje u stanicama potreban vam je novac. Pitate se koja bi valuta mogla biti u još jednoj igri tematike post-nuklearne Rusije? Rublji? Ma nee. Bottle caps? Ma neee. Naime trgovati ćete metcima. Da, metcima. I to onima koji su izrađeni prije eksplozije i koji su čvršći, imaju bolji domet, precizniji te uboitiji od onih napravljenih u stanicama. U borbi možete koristiti i metke napravljene u Metrou kao i stare, prijeratne, vrijedne metke. Vrijedni metci imaju prednosti koje smo već gore naveli, ali ako njih iskoristite nećete imati čime kasnije trgovati.

Nisu prijeratni metci sve što sja. Možete pronaći i kupiti prijeratno oružje koje je u boljem stanju nego ono koje je nastalo u stanicama Metroa. Ipak, oružja iz Metro sustava su zanimljivija. Sva prijeratna oružja već znamo napamet iz ostalih igara, ali nova, sklopljena od raznih dijelova drugih oružja zaista su maštovita i zabavna. Najviše su nam se svidjeli Bastard Machinegun sa svojim zanimljivim spremnikom za streljivo koji stoji vodoravno i cijeli izlijeće iz puške. Osim toga, zanimljiv je i Automatic Shotgun koji ima bubanj poput revolvera, samo veći, kako bi metci za sačmaricu stali unutra, a tu je i Dart Sniper koji ispucava strelice koje kasnije možete ponovno pokupiti. Posebna zanimljivost Dart Snipera je u tome što poput onih vodenih pištolja, prije pucanja za veći domet morate ”napumpati” zraka u oružje. Već smo spomenuli da se može igrati stealth načinom, no kvari li to igru onima koji vole akcijske pucačine? Nimalo. Stealth način borbe se sastoji od toga da se krećete u čučnju, i ubijate bacanjen noževa ili nečujnim oružjem (poput spomenutog Dart Snipera), ali oni koji vole aktivniju, napetiju borbu slobodno mogu izvaditi sačmaricu ili svoj mitraljez i raspaliti po neprijateljima. Doduše, valja spomenuti kako određeni dijelovi igre praktički inzistiraju na stealth pristupu, što može biti iritantno akciji naklonjenim igračima.

Kako ne bi sve bilo idealno, kreatori igre su se “pobrinuli” ubaciti u igru i par bugova koji znaju zairitirati te iako se radi o čistoj singleplayer igri, kakav multiplayer ili barem co-op mod ostaje samo nešto čemu se možemo nadati, a igra svakako ima potencijala za nešto takvo. Unatoč pokojem “glitchu” te ponekom napornom stealth dijelu igre, koji možda nije u potpunosti razvijen koliko bi željeli, sama singleplayer kampanja vrlo je imerzivna, atmosferična i zabavna te će prelazak igre ostaviti u ustima gorak okus razočaranja samo zato jer je gotovo. Samim time igrin replay value prilično je velik. No ipak to ovisi o tome koliko vam se cijelo viđeno iskustvo svidjelo, jer drugim prelaskom nećete otkriti puno toga novoga. U svakom slučaju, ukoliko imalo volite atmosferične i jezive FPS naslove sa par inovativnih nota i impresivnom grafikom, ne tražite dalje – Metro 2033 je igra za vas.

A što vi mislite o ovoj jezivoj pucačini? Ostavite nam komentar i prodiskutirajte sa nama o podzemlju post-nuklearne Rusije u izvedbi Metroa 2033.

Bojte se budućnosti, kaže slogan novog atmosferičnog, jezivog i post-nuklearnom katastrofom inspiriranog naslova Metro 2033. Što je to tako strašno u bliskoj nam budućnosti? Saznali smo i napisali u ovoj recenziji.

85 Naša ocjena
  • atmosfera
  • grafika
  • zvuk
  • gameplay
  • povremeni glitchevi
  • zahtjevnost

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (29)

  • AIRGUNS FREAK

    02.04.2010 - 08:54

    dobra igra koja će svoj potencijal pokazati tek kupovinom novog računala za dvi godine

  • omar500

    02.04.2010 - 11:55

    Odlična igra, s fantastičnom atmosferom i mnoštvom malih inovacija. Također grafika je jača strana igre, dok su jedine realne mane bugovi i neoptimizacija. Ali to ne kvari konačan utisak, koji je odličan.

    • Momentum

      @omar500, 30.10.2017 - 01:16

      Dobra igra upravo je prelazim.

  • Halo2

    02.04.2010 - 12:04

    Ovo ja definitivno MUST BUY!!! Ovako izgleda pre dobro (sljivis bugove ima ih svugdje -.-) a sta ce tek bit kad se zaigra!!! :)

  • Cole™

    02.04.2010 - 12:15

    Velko Hvala Freddy na pristojnoj i stvarno zasluženoj ocjeni, strahovo sam da će i HCL se utopit u monotonost ocjenivanja ove igre, koja je prošla jako loše, prosjek ocjena 78. Svaka pohvala, isto ide i za igru, moja 89 :)

  • kuciste93

    02.04.2010 - 12:44

    AI je retardiran to najvise ostecuje ovu igru kao i borba koja je sterilna i dosadna
    stealth tu donekle spasava stvar

  • croice

    02.04.2010 - 14:13

    negdje sam na 60% igre i moram se složiti da je igra fenomenalna ali ima svoje lošes strane npr. glupi AL, ponekad je stvarno premračno i naporno za one igrače koji nemaju puno iskustva sa FPS igrama ali sve u svemu bolja mi je od stalkera. Moja ocjena 88

  • Kreza

    02.04.2010 - 15:05

    Lose,vrlo lose…

  • svaba

    02.04.2010 - 15:37

    mislim da je igra pre pre pre dobra….ustvari to je mala rijec za ovakvu igru…hocu reci pre pre pre preodlicna…to kupujem sigurno………cim nadogradim komp….hehehhhe

  • seedorf

    02.04.2010 - 19:22

    Ne znam..ja sam dao ocjenu 95.prejako mi je sve, grafika atmosfera,prica,svaki tren uzivam u igri..

  • skeleton-47

    02.04.2010 - 20:11

    Eh ,ovako.Igru sam presao 2 puta . i u svemu se slazem sa tobom ,tj :da je atmosfera pre nabijena ,da je grafa odlicna itd itd,ali se nebi slozio u ajmo reci ˇMANAMAˇ,igre a to,da u nekim situacijama protivnicima mozes da pridjes iza ledja a oni nemaju pojma gdje si ,tako da ih je lako srediti ,al kazem u nekim situacijama ,ne znam moze biti da to nije bug ,mozda sam ja strahovito dobari brz-hihihi,pa nemaju pojma gdjej se nalazim , i ako je igra tako dobra po tvojoj racenziji ,zasto onda ocjena samo 85?Mislim da je to nidje veze!!!!!!!!
    Moja ocjena 90,odavno nisam igrao nesto OVAKO dobro!!!!!!!!!POZZZZZZ……

  • skeleton-47

    02.04.2010 - 20:14

    Sve u svemu ODLICNA ,ODLICNA ,recenzija samo si me razovarao ocjenom!!!!!!!!!Jer ja strasno obozavam horror FPS!!!!

  • Freddy

    02.04.2010 - 20:45

    @ skeleton … pa nisam rekao baš ” mozes da pridjes iza ledja a oni nemaju pojma gdje si ” nego ponekad je stealth mode neophodan … nije AI ni toliko glup … a ocjena je takva zato što igra zaista zadivljuje ali sam gledao s obzirom na druge igre u žanru ( FPS ne horror FPS žanr ) koliko god igra dobra i dalje ne konkurira BF:BC2 i CoD:MW2, također neki bugovi stvarno znaju zairitirati, a obrati pažnju i na PC gamere, puno njih će morati pojačati računalo za ovu igru

  • Freddy

    02.04.2010 - 20:47

    @ skeleton… nemoj ovaj prijašnji komentar krivo shvatiti, samo sam pojasnio svoju ocjenu igre… velika hvala na pohvali za recenziju ” Sve u svemu ODLICNA ,ODLICNA ,recenzija ”

  • Bela

    03.04.2010 - 13:15

    Hmmm čini se da je Metro jako dobra igra. Morat ću si to nabaviti

  • Freddy

    04.04.2010 - 09:44

    @ Bela… moja preporuka, svakako si nabavi.

  • major dex

    04.04.2010 - 17:36

    Evo maloprije sam ju poćeo igrat i igra me oduševila definitivno za 5 po svemu!!!!

  • B1gfooT

    07.04.2010 - 15:44

    Evo bas sam je jucer poceo igrati.
    Grafika, zvuk, atmosfera itd. je na najvisem nivou, ali jako me smeta los AI i monotonost dok prelazim levele i ubijam mutante i ljude. Zato sam dao ocjenu 80.

  • Pheaton

    08.04.2010 - 12:29

    Bong, gitara. E da imaju više para di bi im bio kraj. Baš domaća atmosfera u igrici, i kul ćirilica.

  • onlyME

    08.04.2010 - 14:26

    ovako ljudi, igra je njesra…grafika je super, atmosfera…ali igrati protiv onih cudovista..jebote ispucam mu iz sacmarice 5 patrona u glavu i jos hoda…pa odi mi u kurac tak…jebala ih takva igra usrana…a neki vele kao treba pametno pucat..pa pucaj ti pametno kad ti 200 cudovista dode i onda te svaki s jedne strane udara a ti neznas na kojeg bi pucao a niti ne stignes ciljat opce..i to sve na EASY IGRAM..jer na HARD JE PREVELIKO NJESRA OD IGRE…moja ocjena 20/100 – smao zbog grafike….svi koji imaju sta protiv ovog nek odjebu , svatko ima pravo na svoje misljenje..uglavnom igra je nesto tipa HALF LIFE sa zagonetkama..moras npr skuzit kak otvorit vrata s druge strane il takve neke fore….vise mi se uglavnom svida neka normalnija igra di ljude ubijas ko COD il iBF2..a ovo je preveliko sranje fakat POZDRAV

  • svaba

    13.04.2010 - 18:04

    @Freddy
    slazem se s tobom u svemu sto si reko…igra je znaci ne odlicna nego pre pre pre odlica evo bas sad sam je presao…kraj je znaci odlican ne bas za 5 al tu negdje 4.8…jel po ovom kraju mi se cini da ce izaci i nastavak…ocjenu sam igri dao 100 cistu…jer jos nisam igrao igru sa tako dobrom grafikom (mogu reci da takvu grafiku ima i S.T.A.L.K.E.R. znaci svi nastavci) atmosferom, zvukom,efektima i detaljima…mogu reci da igra moze konkurirati COD:MW2 i BF:BC2…mislim zato jer u COD:MW2 sve je napravljeno znaci ono sve bas radnja se odvija kako treba i sve je to za 5…ali oni da bi postigli bolju grafiku dodavaju puno svjetlosti zbog cega se datalji iz daljine cine prilicno dobro napravljeni ali cim se ti priblizis blize tom detalju on je sve mutniji i mutniji…cak je BF:BC2 i malo bolji od COD:MW2 jel nekoristi toliko svjetlosti(a dobro su napravljene one radnje gdje bombom mozes odbiti dio zida)…METRO 2033 je znaci napravljen bez dodavanja previse svijetlosti (npr. S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat ima toliko malo dodane svijetlosti i tako dobru grafiku da kad se priblizis nekoj gradjevini tocno vidis udubine izmedju cigla ili izbacene cigle ako si igrao)…sve u svemu htio bih da izadje i nastavak…a ovaj sto je dao igri ocjenu 20 on je ocito mentalno zaostao pa nije to Tomb Rider da moras odgonetnuti zagonetku kako bi otvorio vrata…i nema bas nikakve povezanosti sa Half Life-om…a vidio si i sam FREDDY ako si presao METRO 2033 kad te lovi onaj vanzemaljac tj mutant kako je dobro napravljeno kamenje oko tebe nema niceg mutnog nego se bas vide izbocine kamena…mislim da se slazes samnom da su atmosfera,efekti i detalji u igri odlicni?….to bi bilo to….ugodan pozdrav do iduceg nastavka METRO-a 2033….=D

  • svaba

    13.04.2010 - 20:58

    htio sam reci i to da igru mozete igrati bez problema…ovo sto pise za minimalnu konfu:intel duo core 1 gb rama grafa takva i takva…nemorate se ustrucavati nista…
    ja imam procesor star 5 godina neki intelov jos od 2005 2.66Ghz, ATI Randon HD3850, 1,5 gb RAM… i igrao sam igru be ikakvih poteskoca…jeste da mi malo zapne kad ima previse detalja ili kad se pripuca ali to traje svega 2-3 sekunde i ponovno nastavim dalje ko da imam procesor i7 core, 10 gb if RAM i neku grafu od 5000 kn…hehehhe tako da se nebrinete oko igranja….uzivajte

  • coki0107

    25.04.2010 - 21:56

    na stranu tehnikalije ova igra me izludjuje koliko je jeziva
    najradije bi je prestao igrati al opet
    zanima me kraj
    napravljena je odlično najbolji horor koji sam igrao

  • Crazy Man

    02.05.2010 - 09:15

    Može li mi tko pomoći oko instalacije ove igre? Imam ATI Radeo HD5570 grafičku, instaliram igru i nemogu ju pokrenuti jer zahtjeva instaliraj NVidia Physx. Skinem to, probam instalirat i javi neki error, nemogu nikako instalirati, kontam zato što imam ATI karticu… jel imao netko sličnih problema?

  • ReFlex

    14.05.2010 - 14:45

    U mene je ATI,neznam za tebe ali meni su vec stavili na cd(DL) ta srnj…NVidia Psysx,Microsoft Visual C**,crack i to je to…Ali igra je stvarno EXTRA…volio bih da izadje jos nastavaka…

  • Citadel

    07.07.2010 - 03:34

    Evo baš sam prešao igru i suvišno je govoriti da je odlična. Metro 2033 je igra baš po mom stilu, avanturistički ugođaj je prožet cijelom igrom iako je ovo prvenstveno FPS. U nekim dijelovima igra zbilja zna biti jeziva, ponajviše u podzemnim cijevima i hodnicima gdje je prisutna klaustrofobija i žilave nakaze koje nije lako ubiti. Zbilja ima teških dijelova igre gdje je dragocjen svaki metak i gdje uvijek dobrodođe municije koja se baš i ne nalazi svugdje što pridodaje osječaju napetosti i ne osječate se superiorian kick-ass fighter.
    Atmosfera je depresivna što je i primjereno za ovaj tip igara, priča nije baš nešto preoriginalna ali to ne smeta jer sama igra i gameplay ima zbilja inovacije i domišljatosti.
    SPOILER: Drago mi je da na kraju nema borbe sa nekim gigantskim čudovištem što je u mnogim slučajevima riječ.
    Zbilja preporučam igru jer je daleko iznad prosjeka. Zbilja kvalitetno djelo.

  • roger_16

    27.07.2010 - 08:00

    ma igra je super ,evo došao sam do 7 chartera

  • xXx T0m0 xXx

    24.01.2011 - 08:06

    ova igra je odlična.otkada sam čuo za nju,a to je bilo u 2009 svidila mi se,i od tada je čekam i čekam.ona izišla a ja je nisam kupio.i prije dva mjeseca sam je skinia,ali je nisam mogao instalirat.i evo preključer napokon.igra je vrh.jeziva i atmosferična,ali je grafika jedinstvena i po meni najbolja u igrama uopće.vidi se da je svaki detalj pravljen s pažnjom i da nikad nećete naići na neki detalj koji lošije izgleda od drugog.u gameplayu i gamereportu su igru loše recenzirali,16 i 3 su bile ocjene,a u pcplayu 88 ili 89%.evo napokon netko tko o ovoj igri misli dobro,i kao što je cole rekao i ja ću hvala ti,jer ova igra zaslužuje ovakvu recenziju.ako je itko gledao gamereport recenziju metroa,oni su je jako loše ocijenili,i napravili recenziju zbog koje će ljudi misliti da je ovo loša igra.kažu da mutanti samo trče prema vama i grebu vas.pa šta očekuju,da se skrivaju iza zaklona,recimo to nisu rekli za supermutante iz fallouta koji i liče na ljude,a samo trče prema vama i tuku vas toljagama.ali ono što me je iznerviralo je to što su rekli da su teksture solidne.e pa mogu reći šta god žele,ali ne da su teksture solidne,teksture su vrhunske.uglavnom freddy onaj komentar upućen skeletonu u kojem piše da nemože konkurirati bbc2 i mw2,pa naravno da nemože jer su to dva različita žanra,ove igre postoje dugi niz godina,a metro je izašao 2010,one su također rađene zbog multiplayera,a metro nije,pa očekujem da će metro 2034 imati multiplayer.pošto sam na početku igre,može li mi itko reći jeli ova igra duga ili kratka,koliko otprilike sati traje.pozdrav freddy,i nastavi sa dobrim radom.

  • RandomGuy

    28.05.2013 - 09:39

    Registrira sam se radi dva razloga. Prvo portal je vrhunski i radije tu pogledam nego na vecinu stranih portala (da ih ne navodim) koji su vremenom postali totalno nepregledni. Osim dobre preglednosti video recenzije su epic. Jedina je zamjerka sto nema vise PC recenzija.
    A drugi razlog je rejtanje metro 2033. Igra me neugodno iznenadila. Od povrsne price do loseg gameplaya. Iritira me cinjenica da lika sastavim nekoliko puta sacmaricom s po metra u potiljak a on i dalje stoji, ili snajper u glavu i padne mu samo gas maska.
    AI je ultra debilan. Trcis prema liku koji puca po tebi i zaustavis se iza njega, a on cucne i trazi te. A i onoliki mrak u kojem lampe ne pomazu je ubitacan. Nemogu naci ni jedan razlog osim same ideje da dam ovoj igri imalo pristojnu ocjenu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!