HCL.HR

Recenzija

Darksiders 2

Zoran Žalac

Fantazijski serijal Darksiders, koji se na sceni prvotno pojavio 2010. godine, ima zanimljiv moto. Ono što ne može dosegnuti kvalitetom, Darksiders postiže količinom. Naime, jasno je da Darksiders nije klasa u kojoj se nalaze The Legend of Zelda ili God of War serijali, ali bome nije ni daleko od njih. Prvi je dio ponudio relativno ugodno i zabavno iskustvo igranja bogato sadržajem i zavidnom trajnošću, a drugi nam donosi sve to na još većoj skali. Je li mu se ta taktika isplatila ili se Darksiders II samo rastegnuo samo da ne bi morao ponuditi ništa neviđeno? Isto to pitamo se i u video recenziji priloženoj odmah ispod, a nakon što nju odgledate prođite još jednom i kroz tekst u nastavku – uvijek napišemo više detalja nego ih smontiramo u video.

Darksiders II stavlja nas u ulogu Smrti, drugog od četiriju jahača apokalipse koji imaju zadatak očuvati balans dobra i zla u svemiru. S obzirom da se radnja odvija paralelno s događanjima prethodne igre, taj im zadatak nije uspio već u startu, a na Smrti je da spasi svog brata Rata (… da) od nepravedne kazne za zločin koji nije učinio. Međutim, u svijetu Darksidersa čak i Smrt mora igrati po pravilima pa ta spasilačka akcija ne ide baš glatko. Sve u svemu, njegova se avantura proteže na nekoliko regija i kroz nekoliko preokreta pa uvijek imate dojam da se nešto događa i da se krećete prema nečemu, makar se priča razvija dosta sporo.

Maštovit dizajn ovdje ima prevlast nad pričom…

S jedne strane, tipična je to fantazijska izmišljotina puna snažnih stereotipa. No s druge strane, Darksiders II ima nešto interesantniju fabulu od svog prethodnika utoliko što ju upotpunjuju zanimljiviji likovi. Maštovit dizajn ovdje ima prevlast nad pričom koja bi sama po sebi bila tek prosječna ili bolje rečeno prolazna. Štoviše, i Smrt je kao protagonist mnogo intrigantniji od svog brata, što je posebno vidljivo u načinu na koji drugima pojašnjava svoje motive. No premda priča u principu uopće nije loša, treba reći da ovo nije jedna od onih igara koje se igraju zbog tog elementa. Darksiders II tako možda ne blista u narativnom dijelu, ali se zato iskazuje na gameplayu.

Trebalo bi mi dosta vremena da detaljno opišem gameplay mehaniku ove igre od platformerskog dijela preko akcije do RPG segmenata. Međutim, postoji i lakši način. Platformerski elementi preuzeti su iz Prince of Persia igara, borba je God of War na steroidima, a RPG dodatak je klasika s kakvom ste se susreli već nebrojeno mnogo puta. Pohvalno je što sve to vrti u pravilnom omjeru pa nijedan segment nije naporan unatoč tome što se redovito ponavlja uz nekoliko varijacija. Drugim riječima, taman kad vam skakutanje i rješavanje zagonetki dosadi, slijedi neka zanimljiva borba, a kada ona završi obično se trguje predmetima, nadograđuju vještine i kupuju novi potezi.


Borba je u srži slična u odnosu na prvi Darksiders, ali je obogaćena novim mogućnostima. Na raspolaganju su primarno i sekundarno oružje, a onda i zasebne (multifunkcijske) moći poput korištenja revolvera ili privlačenja neprijatelja. Vještine koje otključavate napredovanjem omogućuju vam da po cijenu standardne mane prizovete neprijatelje koji će se boriti uz vas, napravite neki poseban potez ili pak stvorite zaštitno polje s posebnim pogodnostima za svog lika. Tu je još i mogućnost pretvaranja u nadmoćnu verziju Smrti kada u makljaži nanižemo uspješne combo poteze. Samim time, borba u Darksiders II je pravi spektakl raznovrsnosti koji omogućuje kreativno tamanjenje raznolikih neprijatelja. Pohvalno je i to što je sustav kontrola jednostavan pa za specijalne poteze nećete trebati lomiti prste kombinacijama triju ili više tipki.

Značajnije osvježenje, iako ne baš pravi novitet, osjeti se u platformerskom dijelu igre. Dok je to u prvom Darksidersu bio tek popratni gameplay element, Smrt je daleko agilniji akrobat pa se u nastavku otvaraju nove mogućnosti u vidu češćih prostornih zagonetki. Srećom, ti dijelovi igre izvode se bez većih problema. Zagonetke su najčešće jednostavne, a navigiranje okolišem dosta automatizirano. Ono što pak ponekad zna zasmetati jest to da rješavanje prostornih zagonetki često zna ovisiti samo o sposobnosti zapažanja. Primjerice, ako na jednom zidu ne zapazite drugačiju teksturu koja označava da Smrt može po njoj trčati, zna se dogoditi da izgubite dosta vremena vrteći se u krug tražeći neko drugo rješenje samo zato jer niste vidjeli jednu takvu sitnicu.

Otvoreni svijet u kojemu vas nitko ne vuče za ruku…

Ključan dodatak ovog nastavka je RPG-jevski loot sistem. Svako oružje i sva oprema u igri posjeduju svoje rangove i statistike. Darksiders II ne ide toliko daleko da ćete se oružjem morati prilagođavati neprijatelju, ali ubacuje sustav trgovanja pa i nadogradnje posebnog tipa oružja žrtvovanjem postojeće opreme. Igra zbog toga potiče na istraživanje kako bi se došlo do škrinja s blagom koje nisu na izravnom putu do cilja, a to je svakako dobrodošao poticaj kada na raspolaganju imate otvoreni svijet u kojemu vas nitko ne vuče za ruku.


Darksiders II je inače velika i sadržajna igra pa je lijepo vidjeti da su svi gameplay elementi fino uklopljeni u jednu zabavnu cjelinu. Važno je to jer se u ovu igru bez problema može utući i više od dvadesetak sati. Prelaskom glavne kampanje otključava se Crucible mod kroz koji se u areni tamane valovi neprijatelja, a osim njega tu je i New Game+ ako igru želite još jednom proći, sada uz sve otključane vještine iz prvog prelaska.

Bilo bi pretjerano reći da je Darksiders II izgledom superiorniji od svog prethodnika, ali mora se priznati da je stilski dotjeraniji, raznovrsniji i oku ugodniji. Situacija je takva da općeniti dizajn izvlači osrednju tehničku stranu igre. Neozbiljne strukture građevina i još luđi izgledi likova sklanjaju vam pozornost s manjka poligona i tekstura niske razlučivosti. Igra izgleda pristojno i donosi neke dojmljive prizore, no istodobno se ne može pohvaliti naročito atraktivnim efektima. U specifičnom slučaju PC verzije ne može se pohvaliti ni mogućnošću mijenjanja grafičke kvalitete, no to bi se po riječima developera trebalo promijeniti budućom zakrpom.


S obzirom da u igri više vremena provodimo u samotnom istraživanju nego u razgovoru s drugim likovima, u auditivnom dijelu zanemarit ćemo glasovnu sinkronizaciju i pokloniti se Jesperu Kydu koji je svojim skladbama u ovoj igri ponovno napravio pravo remek djelo. Glazba ovdje uvelike doprinosi kvaliteti atmosfere i pravo je čudo kako je Kyd uspio stvoriti nešto što je drugačije od svega što ste dosad čuli, a što opet savršeno pristaje ovoj igri. Teško nam je zapravo dočarati kako to otprilike zvuči, stoga je najbolje da to otkrijete sami.

Vigil Gamesu u znak odobravanja podižemo dva palca gore. Darksiders II učinio je ono što je i trebao – nadmašio je svog prethodnika i narastao u svakom pogledu. Doduše, nije to nikakva revolucionarna igra, a stavke priče i grafike ispale su nešto slabije u usporedbi s cjelinom. Međutim, ne treba cjepidlačiti oko sitnica. Ovo je iznimno vrijedna igra koja podsjeća na doba kada su žanrom akcijskih avantura vladali Soul Reaver, Devil May Cry i Prince of Persia. U današnje vrijeme kada su ti velikani u mirovini ili na prisilnom bolovanju, Darksiders II je više nego dostojan nasljednik koji će popuniti njihovo mjesto.

Slažete se? I bolje vam je! Ozbiljno sad, ostavite nam svoje komentare o Darksidersima 2, a ne bi škodilo ni da ostavite vlastitu ocjenu kad je mogućnost već tu. Uostalom, uvijek bude zanimljivo vidjeti koliko se naša ocjena razlikuje od prosječne ocjene korisnika.

VIDEO RECENZIJA – Drugi jahač apokalipse pokucao je na naša vrata, a suprotno narodnoj predaji, mračni kosac je iznimno ugodan lik s kojim se itekako da kvalitetno utući vrijeme.

88 Naša ocjena
  • gameplay
  • dizajn
  • trajnost
  • glazba
  • priča i grafika su prosječne stavke

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (41)

  • picipolivadi

    06.09.2012 - 16:25

    Nez sta tako velike ocjene recenzenti daju..mene je igra toliko razocarala da joj nebi dao iznad 75 .

    • Me666

      @picipolivadi, 06.09.2012 - 16:28

      Na svu sreću imaš par tisuća riječi u recenziji pa se da iščitati čemu tako visoka ocjena 😉

    • picipolivadi

      @picipolivadi, 06.09.2012 - 17:05

      Hoću reći da se neslažem s tim al to je moje subjektivno mišljenje a objektivno nebudem davao jer mi je tematika orginala puno bolja…premda je tematiaka ista ali to 2. baš i ne istiće.
      A prvenstveno zbog toga sam zaigrao 2.
      Ali gameplay je super i dizajn …malo je kamera losija.
      Al kako god Smrt zvucala Rat mi je vise badass.

      Prica nije prolazna po meni za gaming opcenito al za ovakvi tip igre je.

    • Apocalypse4987

      @picipolivadi, 06.09.2012 - 18:21

      ajde, ovo je još dobro, šta kad u 3. budeš igra sa gladi? 😀

    • LocDog

      @picipolivadi, 07.09.2012 - 09:27

      nisam jos igro dvojku ali jedva cekam kupit. Rat je fakat bio BADASS. Najbolji kraj bilo koje igre ikad je u darksiders 1. Kad andjel dodje "You cant wage this war alone", Rat "No not alone" i tri konjanika padaju. To je tako jebena scena, tako sam se najezio :PPP. Kao kad gledas neki epic film

    • Badass_Bunny

      @picipolivadi, 07.09.2012 - 12:35

      Nema Gladi, imaš još Fury(bjes) i Strife(razor). Ja mislim da ćemo igrati sa Fury u sledećem nastavku.

    • CAwe

      @picipolivadi, 08.09.2012 - 16:43

      mislim da ce bit strife jer je ode u dvojci smrt dobila njegov pistolj pa ce vjerojatno opet b t parelena prica ili nesto lsicno!!!

  • GAMER123

    06.09.2012 - 16:45

    Gameplay teška kopija Prince of Persia

    • B00rek

      @GAMER123, 06.09.2012 - 17:07

      To nije nužno loša stvar

    • CAwe

      @GAMER123, 07.09.2012 - 07:11

      DA pogotovo podsjeca na zadnja dva dijela iz 2008 gdje su princ i elika i na forgotten sands pentranje je skoro identicno samo sta ode nema vracanje vremena pa ako padnes zna malo iritirat i nema elikine ruke koja je spasavala princa!!!

  • DxD

    06.09.2012 - 16:58

    Meni je izuzetno zabavna, i obozavam atmosferu igre i velike prostoro.
    plus ja sam Smrt, hihihi !!

  • picipolivadi

    06.09.2012 - 17:09

    Što se tiće skakutanja i pazlova POP zadnji mi je jos uvjek naj….kako samo super zaleđivanje vode…mjenjaš izgled pazla u tijeku njegova prelaska..ma milina:).
    Jes da sve ostalo za smeće al ….:)

  • Nane

    06.09.2012 - 18:32

    E ne znam za vas al bilo bi pozeljno da nam malo cesce pravite video recenzije, a ova ekipa sa Igorom na celu vrhunski radi posao, i ono pravo ste ludi u pozitivnom smislu, za razliku od drugih game sajtova, vas mi humor vise odgovara.Sto se tice igre, mislim da je ok, nista specijalno i drasticno promjenjeno od prvog dijela, ali da je poboljsanje jeste.Ocijena, pa to je tu negdje 85.I da bilo bi dobro ako bi mogli da nam recenzirate Inversion igru, barem text recenzija, voljan sam poslati na neki mail ako ima vlastitu recenziju te igre jer sam ju odigrao i dosta je zanimljiva i pristojno kvalitetna.

  • IamPCGamer

    06.09.2012 - 18:38

    Sasvim solidna igra.Priča mi se baš i nije svidjela,grafika je prosječna isto kao u nekim sličnim naslovima te sam mislio da me ništa neće natjerati da odigram igru do kraja.Ipak,zvuk u igri je fenomenalan,a i gameplay izgleda sjajno.Moja ocjena relanih 84/100.

  • Adam Jensen

    06.09.2012 - 18:39

    Ova igra zaslužuje min 90 ocjenu, znam da se mnogi neće složiti ali prema meni Darksiders 2 zaslužuje da bude jedan od 5 kandidata za igru godine, ima sve što se traži za igru godine: perfektan gameplay (idealna kombinacija atraktivne borbe, zanimljivih zagonetki i odličanog platforminga), ogroman i prelijep svijet, dobra priča, harizmatičan glavni junak, odlična atmosfera popraćena fenomenalnom muzikom, voice acting na nivou, vrlo duga SP kampanja (20h za glavni quest + 20h za sporedne questove + Crucible). Jedino grafika nije vrh (ali daleko je to od lošeg) ali zbog odličanog dizajna to se zanemarije. Zaista šteta što će neke druge igre tipa CoD Black Ops 2 koje nisu ni do koljena Darksiders 2 prodavati u 5x većim količinama. Uglavnom, svaka čast Vigilu ovakva avantura izlazi jednom u nekoliko godina.

    • Pirotehnika

      @Adam Jensen, 06.09.2012 - 19:43

      Nije fazon u single player igrama, njih pređeš za 20, 30, 50 ili 100 sati, ali CoD ima multiplayer komponentu. U suprotnom, CoD se ne bi prodao ni desetim dijelom u kojem se inače prodao.

    • Adam Jensen

      @Adam Jensen, 06.09.2012 - 20:38

      Ima CoD odličan multiplayer, ali zašto svake godine izbacivat novu igru, pa i ove se godine mogao igrat multiplayer od Black Opsa samo eventualno dodat nove mape u vidu dlc-a. Black Ops se prodao u 10 mil, MW3 u 10 mil. Zar je multiplayer mw3 toliko bolji od Black Opsa da se i mw3 mora prodati u 10 miliona. Nerazumljivo mi je da se MW3 proda u približno isto primjeraka kao npr. Skyrim

    • Mc Nane Uvijek u fazonu

      @Adam Jensen, 07.09.2012 - 21:05

      u potpunosti se slazem

  • ZgodanElegantanŠarmantan

    06.09.2012 - 19:26

    Igra me fascinirala i mogla bi ući među top 5 igara 2012 godine. Zabavna je, dinamična, prava akcija i borba, nadogradnje, sve se uklapa, pogotovo rješavanje zagonetki jednostavno daju igri čar, mogao bi se složit za HCL-om oko solidne grafike i solidne priče. Palac gore

  • Car:)

    06.09.2012 - 19:47

    Svaka čast za recu,,a što se igre tiče meni je super legla,jedino me živcira taj platformerski dio i sama dugotrajnost koja postaje malo monotona nako par sati igre.

  • CAwe

    07.09.2012 - 07:03

    Malo je glupo sta smrt skuplja pare dok je rat skuplja duse zar nebi tribalo bit obnuto i smrt zeli ozivit ljudsku vrstu malo se pocnes pitat jel smrt mentalno zdrava lol igra je dobra ali je prica u najmanju ruku cudna!!!

    • LocDog

      @CAwe, 07.09.2012 - 09:34

      pa realno gledano ako nema ljudi tko ce umirat, tko ce smrt hranit??? :))))

    • CAwe

      @CAwe, 07.09.2012 - 22:58

      iovako ce bit gladna kad ih sve ozivi nije prica ni losa ali je cudna zbog paralelne radnje s orginalom iako je war na kraju osloboden i iako je on sam prizvao svoju bracu sad ga smrt spasava i pokusava dokazat njegovu nevinost pa to je skoro i rat sam dokaza nakon sta je postedio uriel i nakon sta je pobjedio destrojera!!!

  • LocDog

    07.09.2012 - 09:42

    Nako sto sam dobio ps3 prva takva igra bila je Dantes Inferno, ja mislio da je to vrh. Onda sam kupio GoW 3 i shvatio da je to vrh. I onda je buraz kupio playstation + i dobio darksiderse besplatno. I meni osobno ispalo najjeftinija igra najbolja. GoW je najbolji u sori ali ga Darksiders dere u prici :)))) Rat je jednostavno epic bio. Nadam se da ce i Smrt biti takva

  • cuna98

    07.09.2012 - 11:31

    Meni je igrica odlična

  • kmarkecGamer

    07.09.2012 - 13:09

    brate, igra je tolko dobra i zarazna da ju prelazim drugi put ! dostojan nasljednik originala. dobro : sve, lose : detalji (teksture) i poneki bugovi, ocjena 94.

  • buby8992

    07.09.2012 - 13:41

    Igrao sam prvi dio koji mi se jako dopao sve dok nisam došao do onoga dijela sa portalima koji je bio jako naporan (ne težak, nego baš naporan). Sjećam se da sam na tom dijelu poludio i skoro razbio controller od bijesa, što mi se već dugo nije dogodilo. Pa me zanima ima li u ovome nastavku nešto slično tome, jer ako ima onda nema šanse da ću ju zaigrati?

    • Adam Jensen

      @buby8992, 07.09.2012 - 19:05

      Ima portala ali samo na jednom mjestu i meni je bilo odlično, kasnije će se na jednom mjestu portal upotrebljavati za putovanje u prošlost što je također veoma zanimljivo. Nisam igrao prvi darksiders pa ne znam kakvi su tamo bili portali ali ovdje su bili odličan i osvježavajuć dodatak gameplayu. Pokajat ćeš se ako ovo ne zaigraš

    • buby8992

      @buby8992, 08.09.2012 - 14:28

      Hvala kolega Jensen, odigrat ću ovo na tvoju preporuku.

  • Mr Newization

    07.09.2012 - 13:59

    Originalni Darksiders mi se nije nešto dojmio, dok me je dvojka osvojila. 😀

  • edo666

    07.09.2012 - 22:20

    igra je zivo smece pa vi pricajte sta god hocete.

    • Mc Nane Uvijek u fazonu

      @edo666, 07.09.2012 - 22:54

      kad vec nemas pametnijeg komentara uci za taj 6 razred osnovne skole

    • xPh4rIm

      @edo666, 20.09.2012 - 00:49

      +5 Mc Stvarno … EPIC RECENO :))))) ….. ustedio si mi truda da se ne prepirem s ovde nekim idiotima,jer vidim ima bolesno retardiranih komentara .

  • BANANCO

    20.09.2012 - 00:40

    MA OVA IGRA JE ČISTO SRANJE OD MENE 0.

  • armin221186

    20.09.2012 - 08:20

    igra je jedan ep po svemu prica gameplay mislim da je zasluzila 90+,toliko je bolja od orginala smao treba reci kapa dole THQ !!!

  • M1Le

    13.10.2012 - 09:50

    Ja neznam zašto svi pljujete po igri. Kad sam ju kupio točno sam znap šta očekujem, a to je priča zbog koje igru i igram. Svi elementi igre su savršeno izbalansirani a borba je fenomenalna. Ovo je definitivno najbolja hack'n'slash igra ikada.

    • Mc Nane Uvijek u fazonu

      @M1Le, 13.10.2012 - 10:24

      najbolja hack n slash igra? pa jesil ti normalan pod jedan , a pod dva ti ne znas da se "neznam" pise odvojeno

  • nnnnn99

    30.10.2012 - 08:04

    Prešla sam igru i oduševila me.Death meni spada među 3 najbolja lika video igara.Svjetovi su odlično odrađeni a ima predivnih mjesta.Muzika je predobra i znatno poboljšava atmosferu u igri.Gameplay je jako zanimljiv i uzbudljiv.Sviđa mi se što ima i borbe i zagonetki,pa ti nikad ne postane dosadno.Bossovi su mi uvijek bili zanimljivi,jer borba s njima nije samo mlataranje kosama,nego neprijatelju moraš pronaći slabu tačku kako bi ga pobijedio.Ova mi je igra pružila novo iskustvo i nimalo se ne kajem što sam u nju uložila 20-ak sati.

  • xXDolawegaXx

    21.11.2012 - 19:35

    prvi dio je bio promašaj,drugi dio me oduševio…95/100

  • adycro

    30.11.2012 - 17:10

    Ovako prvi Darksiders nisam presao jer mi se odmah u pocetku nije svidio sadasnji svijet s nekim herojem po sadasnjim ulicama i zgradama. Totalno odbojno..nebi znao sta bih u nastavku trebalo biti…Presao sam Darksiders 2 za 22h na normal tezini s explorem side questa. Igra mi je definitivno sjela Graficki je na razini…manja rezz a textura uopce nesmeta mada je to i plus posto na vecini konfa ici ce kako treba a dizajn je prelijep. Gameplay je odlican uopce nije bio monoton pa koliko puta ubijao iste protivnike a oni su u svaku ruku svako malo i drugaciji tako to i stoji plus bosovi su u par puta impresivni u par navrata solidni.. nacin napredovanja idealno..jedina zamjerka sto na golmile se dobiva nekih stvari i jednostavno se pogubis u tome.Svaki level jedna velika zagonetka sto iskreno nekad malo i monotonost se osjeti ali u vecini slucajeva satifakcija kad ju rijesis. Prica kao prica je ok…nista spektakularno sasvim drzi vodu…nista iznenadno jedini minus mi je pomalo mlaki kraj et toliko. Za jedinicu sam cuo da je bolja..uz sve kad sam ovu presao mislim da ce biti odlicna..da je prica na visoj razini nego od dvojke..jedino se nadam da nece biti sve u stilu sadasnjosti..jer u Darksidersu 2 jedini level na zemlji s zgradama mi je bio i najgori o_O to jedina stavr koja me odbijala od jedinice !!!! Uzivajte u jednoj igri u kojoj ce te se bez sumlje zabaviti…i potrositi dosta sati…cak i bar jos jednom preci..nije vrh poput far Cry 3 ali ide u top naslove koji izadju godisnje. :)))

  • gogy4

    03.11.2013 - 19:02

    super igra …Mastovita fantazija , trebalo bi odigrati , to je moje misljenje.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!