HCL.HR

Recenzija

Evolve

tražena si roba u gradu

Ante Malenica

Inovativnost u svijetu pucačina danas je teško pronaći poput trgovine bez natpisa „sniženje“. Čak ako je i pronađete, drugi će je uzeti na nož jer eto, nije nešto na što smo svi navikli pa kome se da upoznavati nešto novo i drugačije. Znaju to jako dobro izdavači pa već zadnjih nekoliko godina svaki FPS je na isti kalup (op.a. zamaskiran kalup zapravo, da izgleda kao nešto novo i drugačije) – daj neki veliki svjetski sukob, najveći mogući klišej od kampanje koja se igra sama od sebe, 1000 različitih pušaka za otključavanje, bezbroj levela i medalja, što veće mape da se igrači mogu voziti avionima, zombije jer je to sada u modi poput ajfona i hrpu DLC-ova da veselje potraje do iduće sezone. Hajp iz godine u godinu iznova prolazi jer bi budžeti za marketinške kampanje nahranili svu gladnu djecu Afrike, dok recenzije… ma tko još to čita.

I tu je sada taj kulerski 2K – jedini veliki izdavač na planeti koji voli riskirati s novim franšizama i nije mu bed upumpati brdo love u projekt upitne isplativosti. Dovoljno se sjetiti Borderlandsa ili Bioshocka, danas svjetski popularnih franšiza koje su u počecima razvoja sigurno bile nešto alienski i s epitetom rizično. Da ne spominjem nekakve komercijalno manje uspješne projekte poput Preya, Darknessa ili FPS X-COM-a koji su bez obzira na određene manjke, igračima ponudili vrlo zanimljiva gaming iskustva. I nevezano uz ovu FPS recenziju, onaj prokleto dobar Spec Ops: The Line. Jao što obožavam taj interaktivni Apocalypse Now.

I evo nam sada Evolvea. Trenutno zbog velikog broja DLC-ova prilično (neopravdano) popljuvanog naslova za kojeg ste vjerojatno čuli da se vrti oko mrežnog nadmudrivanja mačke i miše. Dobro, četiri miša i ogromne mačketine (gmaza zapravo) koja se izrodila iz Godzillinog jajeta. Budući da iza igre stoji tvorac Left 4 Deada, vrijedi povjeriti ima li nekakve zabave u tom nadmudrivanju, zar ne?

Da odmah razriješimo očito – priča u Evolveu je nebitna. Daleka budućnost, kolonizirali smo svemir, ekonomija cvijeta, trava je legalna, bla, bla, bla… Da bi imali nešto na čemu se može izgraditi igra, na dalekom planetu Shaer postavljen je Doom scenarij u kojem su beštije veličine zgrade počele uništavati floru i faunu. I pritom još masakriraju jadne koloniste koji tamo zarađuju za bureke masne. Logično, slijedi globalna evakuacija i s ciljem da se spasi što više života, HŽ sindikat koji konačno ima nekog posla, naređuje dovođenje iskusnih lovaca / psihopata (njih 12) da pucaju po velikim beštijama dok se ne izvuku svi civili.


Moram priznati, sve je to na početku vrlo dobro prezentirano kroz lijepe prerenderirane scene u kojima okvirno upoznajete svoje protagoniste. S laganom dozom poželjnog humora, riječ o nekakvim tipičnim kulerskim profilima razbijača kojima je strah poznat pojam koliko prosječnom Hrvatu ono suprotno od recesije.

I tu nekakav pokušaj priče kroz nekakvu kampanju prestaje – dalje je sve obično multiplayer napucavanje. Ili s botovima, ako ste ljubitelj solo života. No da budem odmah iskren – kroz 20-ak sati koliko sam do sada ulapao u Evolve, nisam osjetio nekakvu potrebu za kampanjom uzevši u obzir klišej priču. Uostalom, kako bi rekao drug Igor, ne sudi igru prema onome što nema.

Prije ove recenzije Igor je nabacio neke od prvih komentara o Evolveu kroz ovaj video gdje na strani lovaca pokušava ubiti velikog Golitaha.

Ovdje vrijedi istaknuti ono bitno – sadržajno je Evolve sasvim u redu. Nudi se nekolicina modova unutar dva sustava igre na 12, za moj ukus, prilično jednoličnih mapa. Tu su dakle skirmish u kojem igrate jednu mapu s jednim modom i Evacuation koji je u biti jedna „mini kampanja“ gdje se nasumično rotiraju modovi i mape. Dok je skirmish klasični multiplayer, Evacuation je zapravo zanimljiv koncept u kojem se iz mape u mapu (serija od 5 mapa u nizu) prenose određene, nazovimo ih, „ekološke okolnosti“.

Budući da je svaki mod nekakav scenarij, stvar je sljedeća – ako primjerice u nest modu pobjedi čudovište, na idućoj mapi u ulozi lovca imat ćete mnogo problematičniju faunu bogatiju brojnim čudovišnim. S druge strane, ako recimo u Hunt modu ubijete čudovište, na drugoj mapi dobit ćete od preživjelih kolonista kapsulu za liječenje budući da ste ih spasili od čudovišta. Fora je to koncept koji igraču daje dodatnu motivaciju za pobjedu. I na kraju tu je Defend mod koji je uvijek zadnji u Evacuation kampanji, a koji s obzirom na prethodne mečeve može biti Darth Vaderov „all to easy“ ili Doomov pakao u kojem čudovište i njegova fauna s mnogim bonusima jurišaju na vašu bazu dok pokušavate evakuirati koloniste. No ima lijeka protiv životinjskog nasilja (ne, nije Cesar Millan).

Moram priznati kako mi je Evolve prokleto zabavan, bez obzira što sam isprva imao dosta suzdržan stav o igri. Da pojasnim. Developer je za potrebe igre osmislio asimetrični multiplayer – sustav u kojem jedan igrač u ulozi čudovišta igra protiv četiri lovca. Da ne bude sve jednostavno, lovci se dijele u četiri klase – Assault koji je iz MMO perspektive mješavina tanka i damage dealera, Hunter kojemu je glavni cilj pronaći i zarobiti čudovište za druge igrače (da ne može pobjeći za novi stadij evolucije dok mu pokušavate smanjiti ogromni health bar), Medic koji shodno nazivu održava grupu na životu i sa snajperom radi kritične točke za dodatno „bušenje“ beštije te Support koji zove Orbital Strikeove i daje neprobojan štit drugom lovcu dokle god je usmjeren prema njemu.


Vjerovali ili ne, klase su za prvih mjesec dana igre prokleto dobro balansirane i u praksi funkcioniraju dobro poput šarolike RPG ekipe iz nekakvog raida u WoW dungeonu. S druge strane, ako nema koordinacije igrača i svi se zaletavaju k’o muhe bez glave pucajući po čudovištu, „Godzilla“ u pravilu pobjeđuje, bez obzira što je samo jedan igrač na suprotnoj strani.

Ta usamljena protivnička duša ima pak na raspolaganju tri čudovišta – Goliath (op.a. neodoljivo podsjeća na Godzillu), Kraken i Wraith (u početku imate samo prvo čudovište, dok se ostala otključaju kroz napredovanje). Svako čudovište ima svoje specifičnosti (posebne napade) kojima raste damage sa stadijem čudovišta. Da prevedem – kada meč počne, čudovište mora bježati od igrača i hraniti se da evoluira budući da je u prvom stadiju dosta ranjivo. No kada dogura do maksimalnog trećeg stadija, postaje opak stroj za masakriranje s kojim je neopisiv gušt sijati kaos. Ako iza njega stoji spretan igrač, lovci imaju vrlo vrlo težak posao da ga skinu dolje.

U Igorovom drugom videom komentaru pogledajte kako izgleda jedan meč iz perspektive čudovišta koja stalno razmišlja o evoluiranju.

I tu je čar te igre mačke i miša – po mapi u ulozi lovca gledate tragove gdje je čudovište bilo (ostaci prožvakane faune, porušeno drveće, otisci stopala) i pokušavate ga što prije locirati da ne uspije doći do trećeg stadija evolucije. Zna sve to skupa biti dosta napeto – meni se recimo često znala dogoditi situacija da bi ostao jedini preživjeli lovac i na suprotnoj strani imao bi ogromnu grdosiju s 15% preostalog zdravlja. Vjerujte mi na riječ kada kažem da nikada u jednoj video igri nisam teže smanjio taj postotak na nulu.

Naglasio bih još jedan bitan element – vertikalnost gameplaya i lakoća kretanja. Naime, trend koji je posljednjih godina započeo s Titanfallom, a nastavio se posljednjim Call of Dutyjem, prisutan je i u Evolveu – imate na leđima jet pack što znači da nema te lokacije na mapi koja je nedostupna.

Mogućnost boravka na više razina otvara dosta novih izazova u mrežnim mečevima – treba pratiti od kuda dolazi paljba, da ne spominjem koliko je izazovno s čudovištem ganjati sitne lovce na nekoliko razina. Kao da pokušavate ubiti muhu koja vam neprestano skače s glave na stopalo. Da trud ne bude uzaludan, nakon svakog završenog meča igrač dobiva iskustvene bodove s kojim se nakon svakog novog levela otključavaju perkovi – posebne pasivne pogodnosti od kojih si jednu možete odabrati prije početka meča (veća otpornost na štetu, brža regeneracija štita, veći skokovi s jet packom i sl.).


Sve to skupa daje nekakav, barem prividan osjećaj taktičnosti mečeva, koji u formi tog asimetričnog multiplayera tako dodatno dolazi do izražaja. Jedino bi ovdje kritizirao dosta veliku količinu grindanja kojeg morate napraviti za otključavanje svih likova u svim klasama (tri lika po svakoj klasi). No ne zamjeram previše – klase su izuzetno dobro balansirane, kao i cjelokupan gameplay što potvrđuju i službene W/L statistike koje se kreću u 50-50% omjerima.

Treba ipak biti realan. Bez obzira na velik faktor zabave, izdavač traži 400-500kn za igru (ovisi gdje kupujete i za koju platformu). I ako ste vlasnik PS4 kopije poput moje malenkosti, morate još plaćati PS Plus pretplatu za mogućnost mrežnog igranja. Iz perspektive prosječnog Hrvata to je dosta skup sport.

Neki će se još požaliti da je tu premalo sadržaja za traženu cijenu jer bez obzira što meni ne fali kampanja i tamo nekakvi zombie modovi, konkurentske FPS igre za iste novce nude objektivno više sadržaja. No pričekajte malo. Bit će Steam rasprodaje, ljetna sniženja, doć će bogat stric iz Njemačke. Vrijedi odigrati ovo.

Koncept je zabavan, dok je mogućnost dugotrajne casual mrežne zabave zapravo zagarantirana. Oni silni DLC-ovi? Većinom šminka koja, priznajmo objektivno ovdje, ne utječe na gameplay i koja je kudikamo prenapuhana kroz medijske tračeve (neću ovdje doduše ulaziti u opravdanost naplaćivanja takvog dodatnog sadržaja). Jedino vrijedno nabavljanja su budući DLC-ovi koji će donijeti nove lovce i čudovišta (nove mape će biti besplatne), no do toga se imate čime zabavljati.

I da, nisam do sada spomenuo, a vrijedno je spominjanja – igru pokreće Crytekov CryEngine 3 tako da je cijela prezentacija itekako na razini, što vidite po Igorovim video komentarima i priloženim screenshotovima. Neće vam izvući sline poput The Ordera, no ima svojih „Obama not bad“ momenata. U moru copy-paste FPS-ova, Evolve je baš kul. Ne hipsterski kul, nego onako dobro kul.

Tvorci Left 4 Deada nakon dugo vremena dostavili su nam svoju novu igru, asimetrični Evolve. Provjerite ima li virtualna Godzilla šanse protiv četiri lovca apokalipse.

80 Naša ocjena
  • inovativno
  • zabavno
  • odlično balansirano
  • znojno
  • jednolične mape
  • skupo za hrvatski džep

Ante Malenica

Opis nije dostupan.

Komentari (74)

  • gamer97th50

    02.03.2015 - 20:53

    od mene 75 :)

  • beowulf112

    02.03.2015 - 20:58

    dobra igra samo nebi se slozio da je grafika bas nesto dobra..za taj hardver koji trazi trebalo je biti puno bolje..crysis 3 isti pokretac pa izgleda punoooo bolje a i vrti se bolje..ali koncept je zabavan i inovativan i mislim da je ocjena realna

    • Deadwalker

      @beowulf112, 02.03.2015 - 21:00

      Pa rečeno je da ne izvlači sline :)

  • grgoljblaster

    02.03.2015 - 21:00

    Ovo kao i Titanfall uzimam kad padne na 15 evra, naravno ako bude i dalje igraca (Titanfall se visestruko isplatio, jos zivi multiplayer)

    • tito_4323

      @grgoljblaster, 03.03.2015 - 11:48

      titanfall na originu 9.99 neznam sta cekas

  • IvanDado

    02.03.2015 - 21:05

    80 za ovu glupost?Vi ko IGN i takve firme huh?Angry Joe je jedini koji je dao postenu ocijenu ovom smecu.5/10 je dobio i zasluzio.

    • Ementaler

      @IvanDado, 02.03.2015 - 21:13

      Jesi ti igrao ili pričaš na prazno? Jer bili smo i mi skeptični i na kraju nam se svidjelo… i to ti je cijela priča – sve je objašnjeno u recenziji koju, siguran sam, nisi ni pročitao.

    • ultimate

      @IvanDado, 02.03.2015 - 21:35

      Angry Joe?!? lol :) Sve si rekao

    • Jasterrr

      @IvanDado, 02.03.2015 - 21:47

      Ja nisam igrao igru, ali sam pročitao ovu recenziju te pročitao i pogledao recenzije poznatih portala i youtubera (Angry Joe i Total Biscuit prije svega) i iako nisam igrao igru mislim da moje mišljenje ipak ima neke temelje. Autor ove recenzije je igrine VELIKE mane nabrojao u zadnjem paragrafu i kao da ih nije ubrojao u završnu ocjenu. Mislim da bi u svaku recenziju igre trebali uzeti u obziri sve bugove, stanje s DLC-ovima, cijenu s obzirom na sadržaj itd. Na stranu što igra ima super koncept i donekle dobru realizaciju (apsolutno svi se žale na poduže periode dosade i trčanja), ali vi, veliki hrvatski gaming portal, sa ovom dobrom ocjenom potičete ovakav odnos izdavača prema kupcima, AAA cijena igre + još gotovo toliko za DLC, a svi se slažu da igra ima malo sadržaja. Koga se bojite HCL? Ili jednostavno ovakve važne stvari ne ulaze u vaše kriterije za ocjenjivanje nego samo eto spomenite na kraju recenzije. I događa se to malo malo kod vas, najviše se sjećam Watch Dogs kao primjer, ali vjerujem da bi mogao nabrojati još da se prisjetim. Uglavnom, nemojte ovo shvatit kao da vas napadam, samo sam stekao takav dojam kroz ovih nekoliko godina koliko vas pratim.

    • IvanDado

      @IvanDado, 02.03.2015 - 21:49

      Angry Joe je barem iskren za razliku od IGN-a i GameStop-a koji su potplaceni od izdavaca.

      Ne moram ni citat recenziju kad vidim ovako visoku ocijenu.Igra jednostavno ima premalo sadrzaja i jedan jedini mod koji se zapravo igra.Puna je mikrotranzakcija i jedino sto je mogu spasit su DLC-ovi,ali to se onda ne racuna.

    • IvanDado

      @IvanDado, 02.03.2015 - 21:50

      +1

    • ultimate

      @IvanDado, 02.03.2015 - 22:30

      Jedno je gaming portal koji se profesionalno bavi istim a drugo su ljudi koji vriste i privlace paznju sa niskim ili previsokim ocjenama igara koje to ne zasluzuju, oni od sebe prave cirkus zarad subscribova i takve ljude treba odvojiti od HCL-a i ostalih profesionalnih gaming portala….

    • Ementaler

      @IvanDado, 02.03.2015 - 22:32

      Te velike mane koje spominješ nisu tako velike u kontekstu cijele igre i onoga što nudi – nešto novo i drugačije u kontekstu multiplayer napucavanja. To je naše mišljenje barem, mišljenje ekipe s preko 1000 recenzija iza sebe pa ti uzmi od toga što god želiš. Jednostavno neke stvari cijenimo više nego neke druge (kao čisti balans i zabavu gameplaya) i to je cijela priča ove recenzije, detaljnije objašnjena kroz gornji tekst. I daj ne piši gluposti kao "koga se bojite HCL", čemu to? Pročitao si par recenzija s "popularnim mišljenjima" o ovoj igri i to je to? – to je tebi definiralo i tvoje mišljenje o igri i ničije drugo više ne vrijedi?

    • KhorneFlake

      @IvanDado, 02.03.2015 - 23:02

      Joj, daj majke ti više… Meni pričaš previše gledaš šta drugi pišu/kažu a ovde drobiš o IGN-u neprestano, i moja tetka zna ko je i šta je IGN. Šta znaš o Angry Jou? Možda si pola minute gledao neki njegov video i odmahnuo rukom "JOJ, ma šta je ovo, auauauaghiterfur", kao inače. Moje mišljenje ne mora da se uvijek poklapa sa onim što kažu Joe ili Biscuit (dovoljno reći da je Joe dao Bioshock Infinite-u 9/10, a znaš i sam šta mislim o toj igri… (to Joe privlači pažnju dajući "malu" ocjenu Bioshocku, očito…)), ali uvijek mogu da odgledam njegove recenzije i da se zabavim jer je čovjek šoumen, a opet na kraju profesionalno odradi recenziju, gluma je tu samo usput. Danas sam gledao recenziju za Order, bukvalno sam plakao od smijeha. Ako ti se ne sviđa to je tvoja stvar. Ni ja ne volim PewDiePiea pa čovjek opet ima 30 miliona pretplatnika volio ga ja ili ne.

    • IvanDado

      @IvanDado, 02.03.2015 - 23:05

      Upravo tako.To je kao da si rekao da je Gamereport bio neprofesijonalan.Humor je uvijek dobro dosao.Ako smatras IGN profesionalcima zao mi te je.

    • Jasterrr

      @IvanDado, 02.03.2015 - 23:13

      Glupo sam se izrazio s ovim "koga se bojite"; naravno da ne mislim na nikakvo potplaćivanje ili nešto toga tipa nego sam htio reć da se bojite spustit ocjene AAA igrama. Gledaj, nisam ja glup pa da uzmem nečiju riječ zdravo za gotovo i ako netko kaže nešto da ću ja to slijepo pratit. Pogledao sam dovoljno videa i lets playeva da sam shvatim o čemu se radi. Cijenim vaše mišljenje i stoga i pratim redovito ovaj portal i vidim sada zašto ste dali tu ocjenu odnosno koji su vam kriteriji. Međutim ja i dalje stojim iza onih riječi da se igra kojoj je jedna od mana manjak sadržaja (što si i sam reko u jednom od komentara ispod) prodaje po cijeni AAA igre i ima gomilu DLC-ova nagrađuje visokim ocjenama i potiče tu nesretnu praksu. I samo za kraj, taj hate train za ovu igru ("popularna mišljanja") je ipak malo preuveličan ali i opravdan, znaš kak se kaže, gdje ima dima ima i vatre.

    • Ementaler

      @IvanDado, 02.03.2015 - 23:29

      Pošteno :) Ja se inače i ne slažem s ovom ocjenom u potpunosti, ja sam tu negdje bliže nekih 75/100 ako ćemo sada svoditi mišljenje na ocjenu, ali to je čisto zbog tog manjka sadržaja u igri. Najavljeni DLC tu ni ne pomaže ni ne odmaže po meni – ono što DLC-om dobiješ ili ćeš dobiti nije ono što meni fali u igri. Fali mi još pokoji mod za mp (monster protiv monstera, nešto baš drugačije od 4v1 akcije) i fali mi cijela SP kampanja… bar nešto od četiri sata što će te provest kroz sve situacije koje ćeš susrest u mp-u i dat ti šansu da na zabavan, donekle skriptiran način isprobaš sva oružja i uvidiš kako ih možeš koristiti u mp-u. Ali eto, Ante je igrao daleko više od mene i čovjek je odlučio nagraditi malo taj gameplay koji mu se strašno svidio – i to je to. Neki drugi recenzenti će se uhvatiti "pokvarene" DLC politike i smanjivati ocjene zbog toga… mi to u ovom slučaju jednostavno ne vidimo kao veliki problem kakvim ga neki predstavljaju. Ništa, sad se čekaju besplatne mape uz nadu da će bit malo živopisnije od ovih što se sada nude :)

    • MrMagarac

      @IvanDado, 03.03.2015 - 00:18

      A zasto je zasluzilo nizu ocjenu? Ne vidim bas da si odgovorio covjeku na pitanje jesi ti igrao uopce ovo? Ja sam igru preordero i ne skidam se s nje od dana kad je izasla,svida mi se aposlutno sve u vezi nje,bas to sto i je samo online,sto igru moras znat igrat da bi bio dobar.Normalno da hrpi ljudi koji ne znaju nista napravit kak treba da je frustrirajuce,vidio sam takvih mnogo. Ili je glupo to sta ima season pass? Kao i svaka igra koja je izasla u zadnjih 5 godina? Ili si ti jos jedan od onih koji skace u vlak mrznje samo zato sto je in pa vjeruje glupostima koje procita online,kao day one dlc kojeg uopce nije ni bilo ili o ne izbalansiranosti igre od kao sto sam vec spomenuo ljudi koji su nevjerojatno losi u toj igri.Jel imas bilo kakav konkretan razlog zasto je igra trebala dobit manju ocjenu ili si jos jedan od onih koji pljue po necemu samo zato sto moze?

    • IvanDado

      @IvanDado, 03.03.2015 - 00:31

      A zasto bi je probao?Pa zar recenzije ne sluze da te spase od bacanja novaca na gluposti?Ja sam vidio i cuo dovoljno negetivnih komentara da odlucim ne kupit igru.HCL je prvi koji je dao malo vecu ocjenu.Naravno IGN i te kretene ne racunama jer svaka budala vec zna da su podobivali na milijun otkaza zbog korupcije.

    • Deadwalker

      @IvanDado, 03.03.2015 - 07:51

      Recenzije služe da ti daju neke okvirne smjernice o tome kakva je igra, no dok sam nešto ne probaš, teško je precizno reći je li nešto za tebe ili nije. Velika je razlika gledati let's play video i sam probati nešto. Mislim da sam kroz tekst jasno naveo da igri nedostaje više sadržaja u odnosu na konkurenciju (no meni to nije smetalo kao što je možda recimo Igoru), kao što sam i naveo da su DLC-ovi pretežito samo šminka koja ni na koji način ne utječe na gameplay. U prijevodu, tijekom igranja nisam se niti u jednom trenutku osjećao zakinutim u odnosu na druge igrače koji su možda dodatno ukrasili svojeg lovca ili čudovište. I kao što sam rekao u recenziji, ne želim ulaziti u opravdanost dodatnog naplaćivanja takvog sadržaja. Shvaćam recimo zašto to Angry Joe radi, no mislim da nije pošteno igri davati nižu ocjenu zbog takvih stvari ako ona u svojoj srži odlično funkcionira. To je opet stav oko kojeg se dva recezenta ne moraju složiti, no zato imamo slobodu da svatko izrazi svoje mišljenje kako ga volja. I u konačnici, ja ocjenjujem igre prema onome što imaju, a ne što bi ja htio da bude. Evolve je developer zamislio da bude takav kakav je i mislim da je ideja vrlo dobro realizirana. I mnogi drugi recezenti misle slično tako da reći kako je HCL jedini pored IGN-a pozitivno ocijenio igru jednostavno ne stoji http://www.metacritic.com/game/playstation-4/evolve/critic-reviews

    • MrMagarac

      @IvanDado, 03.03.2015 - 10:56

      Pa ne znam,mozda zato da mozes rec stvarno kakva je? Jer ipak su si ljudi dali tolko truda da imaju i alphu i open betu za sve.Nije bas da su dosli s ciljem prodat losu igru kako ti tvrdis.Ljudi su dali sve sta su obecali od prvog dana kad je najavljena,zanimljivo kak je to tada svima bilo odlicno a sad vise ne valja.Isto tako sto se tice ocjena,samo HCL i IGN? Sta si s ciljem trazio samo lose ocejen? A da ne spominjem kupovanje po recenzijama,da se samo po tome kupuju igre propustio bi hrpu dobrih igri i igrao samo COD i AC.Ja ne kazem da je ova igra savrsena,ima mane,al obzirom kolko je dobra u onome sto radi to je sve zanemarivo,a zato sam je i kupio,jer mi se svida koncept i on je savrseno napravljen i jedina je takva na trzistu.

    • MaliMicek

      @IvanDado, 03.03.2015 - 11:31

      I ja sam danas u prolazu videl novi Golf 6. Neću ga kupit jer mi frend kaže da je loš, nit on ga nije vozio niti ja makar se držimo ko pijan i ko plot, al ravnamo se najviše po tome kaj smo ga dobro proučili dok je bil parkan.

      Za jasterrra i ostale botove koji su nadam se shvatili pričicu i njen sarkazam :)

    • BoneDigger

      @IvanDado, 03.03.2015 - 16:01

      Ti se šališ ili? Angry Joe, stvarno? Lik zna raditi review a to što se ne pravi pametan i ne koristi ekstra "pametne" fraze već puno psuje i dere se nije bitno sve dok je sadržaj kvalitetan. IGN, Gamespot i ostali su daleko od izvora kvalitetnih reviewa, davno sam se u to uvjerio i davno ih maknio sa bookmark trake upravo zbog toga, toliko o njihovoj "profesionalnosti". Kada igra nema singleplayer to je ok ali ako ima previše VODE u igri onda počinju problemi kojoj je btw ta famozna voda veliki dio gameplaya.

    • BoneDigger

      @IvanDado, 03.03.2015 - 16:49

      Da, nisam ni očekivao ništa pametnije.

    • IvanDado

      @IvanDado, 03.03.2015 - 19:50

      Pretjerao sam,priznajem,ali evo ja citam i gledam recenzija igara i po njima procjenim hocu li kupit igru ili ne.Sigurno necu kupit samo da vidim hoce li mi se mozda igra ipak svidjeti.Nemam ja para za takve rizike.Ipricavam se ponovno na pretjerivanju.

    • IvanDado

      @IvanDado, 03.03.2015 - 19:50

      +1

    • IvanDado

      @IvanDado, 03.03.2015 - 19:52

      Nije samo HCL i IGN,citao sam ja i recenzije igraca.Odi na Steam i vidit ces da su recenzije "Mixed".

    • BoneDigger

      @IvanDado, 04.03.2015 - 14:38

      Također je na metacritic user score 4.3 za pc, znam da ima trollova ali svejedno je score katastrofa.

    • IvanDado

      @IvanDado, 04.03.2015 - 15:59

      Upravo tako.Ne znam cemu ovoliko branjenje ove igre kad ce najvjerojatnije biti na listi najrazocarenijih igara 2015-e.

  • duko20

    02.03.2015 - 21:37

    Ne kužim zašto je baš ova igra dobila kao minus "preskupo za hrvatski džep". Slažem se da je preskupo, ali realno sve su preskupe onda, ne samo Evolve. Neka singleplayer igra od 60 eura nudi 10 sati kampanje pa nisam još nikad pročitao kod vas da je preskupa…

    • Ementaler

      @duko20, 02.03.2015 - 21:44

      Ovoj igri fali malo sadržaja u odnosu na konkurenciju za tu cijenu, tu je problem i zato se to ovdje posebno ističe.

  • 9mlg9

    02.03.2015 - 23:17

    60/100 od mene, zanimljiv koncept, ali nikako nije legla

  • PS2MASTE®

    03.03.2015 - 10:44

    Citat :

    "Jedino vrijedno nabavljanja su budući DLC-ovi koji će donijeti nove lovce i čudovišta (nove mape će biti besplatne), no do toga se imate čime zabavljati. "

    NE MOGU VJEROVAT DA RECEZENT PODRŽAVA NJIHOVU POLITIKU DLC-a!!!!

    • MrMagarac

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:00

      I to sve mozes dobit jedinim DLC-om,season pass.Znas onaj koji ima svaka igra vec 4-5 godina,ili ti mozda stvarno nisi igrao nista poslije PS2 pa ne znas…

    • redhillunited

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:01

      a cuj, ako ce dobiti DLCove besplatno, zas bi se bunio? 😀 😀 😀 xaxaxxaxaxa

    • Deadwalker

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:17

      Baš me zanima kojom si logikom došao do tog zaključka. Al' ako me već ovako prozivaš, da tu jasno citiram sam sebe iz recenzije s rečenicom prije citirane koju si svjesno preskočio: "Oni silni DLC-ovi? Većinom šminka koja, priznajmo objektivno ovdje, ne utječe na gameplay i koja je kudikamo prenapuhana kroz medijske tračeve (neću ovdje doduše ulaziti u opravdanost naplaćivanja takvog dodatnog sadržaja)".

    • PS2MASTE®

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:24

      @MrMagarac :

      Ja ne podržavam DLC politiku uopće. Ali verovatno ne znaš da za ovu igru NISU SVI DLC-i uklučeni u season pass! EVO TI PA ČITAJ :

      "There’s $130 worth of optional Evolve DLC not included in Season Pass"

      http://www.vg247.com/2015/02/11/evolve-dlc-price-cost-pc-xbx-one-ps4/

    • PS2MASTE®

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:30

      @Deadwalker

      DLC-i se uopće nebi smjeli podržavati ni u kojem obliku!
      Evolve DLC priča prenapuhana? Nije! Stavio sam link u prijašnjem postu i zasluženo je igra popljuvana zbog toga.

    • MrMagarac

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:35

      To su kozmeticke gluposti koje promjene boju na oruziju i ne utjecu na ista u igri,tako da ono sto ti je potrebno je sve je u season pass-u :)

    • Ementaler

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:39

      Pa zapravo upravo taj članak koji si linkao pridonosi prenapuhanosti – zbrojiti cijenu svih dostupnih skinova koji su opcionalni i ne pridonose gameplayu (što doduše jasno piše u članku) na cifru od 130$ je tu upravo radi prenapuhavanja priče. 1-6 dolara po skinu ne zvuči tako "napuhano", ali kada se sve zbroji na više od 100 dolara poveća se taj negativni utisak koji dodatni sadržaj u non-free igri ostavlja. Kada i izađu nešto konkretniji DLC-ovi s dodatnim likovima, moći ćeš igrati protiv ekipe koja ima DLC, ali ti ga ne moraš kupiti. Tako da neće podijeliti community – sve ti piše ovdje: http://evolvegame.com/news/how-does-evolve-dlc-work

    • Deadwalker

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:39

      Po drugi puta, u rasprave oko opravdanosti naplaćivanja dodatnog sadržaja ne želim ulaziti. Jedan od razloga je što ne poznajem dovoljno financijsku sliku takvog projekta da mogu objektivno zaključiti koliko je to potrebno te u konačnici, vlasnik franšize može naplaćivati igru i sve njezine dodatke koliko želi, a sam igrač procjenjuje koliko njemu neki sadržaj vrijedi ili ne vrijedi (vrijednosti su subjektivne). Ne podržavaš DLC-ove? Super, nemoj ih kupovati onda. Evolve po pitanju bazičnog sadržaja nudi i više nego dovoljno. Ako ti je igra sada preskupa, pričekaš dok joj padne cijena. I to sam naglasio u recenziji.

      I smiri te emocije jer si jučer već dobio usmenu opomenu.

    • MrMagarac

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:40

      I da,zaboravio sam napomenut da sam igru kupio i imam vec dobrih 100 sati,tako da mislim da znam. :)

  • PS2MASTE®

    03.03.2015 - 11:39

    Nije i Behemoth.

  • PS2MASTE®

    03.03.2015 - 11:42

    @Deadwalker

    Kakav si ti to recezent da mi se PRIJETI sa opomenom? Neš ti smeta?

    • Ementaler

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 11:47

      Pa valjda je jasno da njemu i uglavnom svima ostalima ovdje smeta tvoje deranje velikim slovima uz puno uskličnika, tj. komentari u kojima jako agresivno prezentiraš svoje mišljenje… često i uvredljivo na onoga na koga ciljaš. Sad si definitivno dobio opomenu jer postaš bez ikakvog razuma, komentar za komentarom i prolongiraš neke blesave rasprave. Ako se odlučiš urazumiti i upristojiti malo, super – ako ne, dobivaš još jednu opomenu i ban.

    • Deadwalker

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 15:17

      Mislim da ti je kolega Igor sve dobro objasnio.
      Nemam ništa protiv dobro argumentiranog komentara, dapače, al' tvoji komentari em' nemaju nikakvog smisla (bez uvrede), em' je ton neprikladan, em' tumačiš komentare drugih ljudi kako ti god odgovara. Da je to prvi puta, ajde, al' to je tvoj uobičajni obrazac ponašanja u zadnje vrijeme. Ovo ti je treća opomena u dva dana tako da čovječe lakše malo :)

    • Ementaler

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 15:56

      Da ne bude zabune, samo jedna je opomena bila službena, ostalo su bila upozorenja. Ništa, smirimo se malo svi zajedno i idemo dalje mirno i razborito o Evolveu 😉

  • PS2MASTE®

    03.03.2015 - 11:50

    Stavite opciju da se piše boldanim slovima, pa neću morat pisat sa upaljenim CAPS LOCKOM!

    • markogal

      @PS2MASTE®, 03.03.2015 - 15:00

      jbt koji je tvoj problem deadwalker je clan hcl-a i ima pravo banat kao i svaki drugi clan hcl-a ljude koji smetaju na njihovom portalu

  • tito_4323

    03.03.2015 - 11:54

    Da je cijena barem malo manje jer iskreno po mom misljenju(koje si mogu nabit u jedan svima dobro poznat ovor) za te novce se dobije polu proizod. Barem mi se tako cini nakon sta sam pogleda par recenzija iako sigurno kad budu izasli svi DLC-ovi bit ce fora i jos ako padne ispo 30 eura to e to

    • Raichucuca2

      @tito_4323, 03.03.2015 - 16:24

      Igrica bi trebala koštati 20-25 eura max.Nije vrijedna za više.

  • Raichucuca2

    03.03.2015 - 16:22

    Jako velika ocjena za takvu igru.Nema uopće priču,multiplayer kampanja je užasna,gotovo uvijek će se igrati jedan mod jer većina igraća picka samo jedan mod(hunt),igrica ima hrpu bespotrebnih dlc-a,igra se svodi na jednu veliku igra skrivača s tim da ako igrate protiv dobrog igraca koji zna igrati čudovište samo se igra skrivača produži i tragate za njim 30 minuta i onda kada dođe do fighta,to traje jedno 5-10 minut i onda jadan ending cutscene i to je to.Igra strašno brzo postane dosadna,ovo će biti zaboravljeno brže od Titanfalla,moja ocjena 50/100,teško razočaranje.

    • MrMagarac

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 16:30

      Vremenski je ograniceno na 20 minuta da se mozete lovit,kad borba pocne vrijeme se pauzira.A iz izskustva znam,znaci sa 110 sati na stemu da ako ti treba 20 minuta da ga nades,ili monsteru da dode do stage 3,onda si jednostavno los i nije igra kriva nego ti sam. :)

    • Raichucuca2

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 16:47

      Ako igraš protiv pametnog čudovišta on će samo bježati i levelat se i onda na stage 3 doći i onda se tek boriti,do tad ga samo lovite u dosadnoj igri skrivača+ima mogućnost da dobiš retarde koji neznaju igrati svoju klasu(u većini slučaja).Nisam govorio da je igra loša zbog toga jer sam loš,već sam rekao jer je istina da je premalo sadržaja,brzo dosadi i nevidim svijetlu budućnost za Evolve,uskoro će otići u zaborav kao i Titanfall,najveće razočaranje trenutno s The Order 1886.

    • MrMagarac

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 16:54

      Pa al zar nije taj hunt cijeli smiaso igre,to na nekin nacin je FPS moba i oni nikad nisu obecavali nesto vise,sve sta je obecano je doslo,to sta tebi drugi ljudi upropaste igru(i meni su) ne mogu krivit proizvodace bas zar ne?

    • Raichucuca2

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 17:36

      MOBA koja je f2p ima više sadržaja nego Evolve.Ako su već obećali tako malo sadržaja mogli su staviti cijenu igre da bude manja za jedno 60-70% jer je košta previše uz tako malo sadržaja.Ubrzo dosadi jer se svodi na jedno te istu stvar,igru skrivača s čudovištem koja ubrzo dosadi.Ako je ovo sve što imaju za ponuditi onda su razočarali jako,jer ova igra sumnjam da će biti popularna za 2-3 mjeseca.Snaći će ju sudbina Titanfalla.

    • MrMagarac

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 17:57

      Zasto bi stavili manju cijenu ako to je AAA naslov koji ima cryengine i jos su ispunili sve obecano,od prvog dana se zna da je cijena 60 eura ko za sve druge,jel tebe ko tjera da ti nju kupis?

    • Raichucuca2

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 18:30

      Nisu ispunili očekivanje igrača,igra nije vrijedna 60 eura kolko su oni stavili cijenu,free to play igre kao Warframe imaju mnogo više sadržaja nego ovo a i ako ću već plačati toliko love za igru neka me bar navuče i sadrži a ne da me odbije svojom dosadom i jeftinim gameplayem.

    • MrMagarac

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 18:33

      Nisu ispunili ocekivanja igraca? Znaci igraci su ocekivali vise nego sta je obecano? Zanimljiva logika,sta ako ja ocekujem dinosaure u novom GTA V za PC ih ne bude,imam izgovor za popljuvat igru?

    • Raichucuca2

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 20:32

      U GTA V za pc će biti svega,beacouse mods.Igrači su očekivali više sadržaja u igri da ih zadrži ovako kakvo je sad velik dio njih će otići jer su shvatili da je igra dosadna i da se radi jedno te isto cijelo vrijeme.Poštujem tvoje mišljenje ali se ne slažem s tobom.

    • MrMagarac

      @Raichucuca2, 03.03.2015 - 21:12

      Pa al ne kuzim za sadrzaj jer nisu o nicem lagali,zaliste svi od pocetka sta ce doc u igri,to mi nije jasno.Mislim sve 5 ,tebi je malo sadrzaja,al ne mozes rec da su ljudi razocarani onim sto su znali da ce doc i to je doslo.Drugo je Titanfall koji je prikazivo stalno hrpu onih robota u trailerima i sve i onda su koji mjesec dva tek rekli da ce bit samo 4v4 ili kako vec.S ovima ste svi znali na cemu ste od pocetka,zato mi ti sokovi nisu jasni,zato su ovi svi komentari kak je gra losa besmisleni.Aj da se pljuje po onom sta u igri stvarno ne valja,a to je matchmaking,a ne ovako.

  • MrMagarac

    03.03.2015 - 16:41

    100 ,zato sto je jedina takva na trzistu i tjera te da budes dobar.Ako je samo i jedan igrac los,nebitno hunter ili monster upropasti cijelu partiju,veci je gust kada vas unisti monster koji jako dobro igra nego kad dobijete svaku protiv jako losih.Igra se svodi na to dali mozes nadmudrit drugo ljudsko bice,to sto danas "gameri" jedva nadmudre lose AI zbilja nije problem Evolva.Ta igra nije za svakoga,i tek kad napokon "umre" onda ce zasjet jer ce ostat oni koji je znaju igrat.A da ima mane,ima,i to najveca mana je matchmaking,koji zbilja ima problema,nadam se da ce to sto prije rijesit.I za sve one koje ce sokirat moja ocjena to je jednostavno zato sto sve ono dobro zanemari par losih stvari i ne sjecam se kada me zadnji put neka igra ovako prikovala za PC.

    • Raichucuca2

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 16:49

      100?Ti si ozbiljan?Igra ima premalo sadržaja da bi uopće došla do 70,sigurno nije za 100.Previše mana ima da bi dobila ikakvu dobru ocjenu,ovo je čisti cash grab od igre,neispunjen potencijal,smeće.

    • MrMagarac

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 16:52

      Igra ima sve ono sta su obecavali od kad je najavljena i u cem je problem? To sam i htijeo,kvalitetno MP iskustvo,i ja volim SP igre al kad dodu 3 kvalitetne u godini dana onda je to problem.Ja u ovih 100 sati sam igro sam Hunt,slucajno sam upo u Defend jednom,i svaka partija je zabavna i drugacija,zavisi o stilu igraca,i svi pricate o manama a niko ih ne navodi,kakve su to mane? Ja priznam da ih ima,ali jako malo i tocno znam koje su.

    • Raichucuca2

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 17:26

      Stalno radiš jedno te isto,ubrzo postane dosadno.Cijelo vrijeme se igra jedan game mode dok ih ima još 6,igrate se skrivača cijelo vrijeme i onda final fight i bok,gotov match i tako stalno radiš jedno te isto i to ubrzo postane dosadno.Premalo sadržaja za svoju cijenu,MP kampanja je užasna,igra ostavlja mnoga pitanja neodgovorena,A.I. botova je gotovo uvijek bolji od pravih igrača što može uzročiti vrlo teško iskustvo s igrom ali to mi nije glavni problem kao što sam rekao,ima puno toga lošeg o ovoj igri,igra je po meni mogla biti puno bolja ali ono što smo dobili je katastrofa.

    • MrMagarac

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 17:34

      Ja iskreno nisam ni probao kampanju jer mi je hunt nevjerojatno zabavan,to za botove nije istina jer su strasno glupi,ako imas jednog hunter bota moze pokvarit cijelu partiju a da ne govorim kako je lako i dosadno protiv monster bota.Pa ali to je ono sto sam ja rekao zasto mi se svida,jer nije za svakog,neces ti lovit dobrog monstera 20 minuta ak znas igrat huntera (najvise za to trapera) ili ko ga vec igra u tvom timu,ako ste losi i zasluzili ste izgubit.I ja sam imao izgubljene partije svojom krivnjom ali sam svijestan toga da sam ja kriv,da me protivnik nadmudrio i u tome mi i je car te igre,iako stalno igras isti mod svaki put je drugacije.Ja sam joj da 100 jer se ne sjecam kada sam se toiko zabavio s nekom igrom i jos mi nije dosta.

    • Raichucuca2

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 17:39

      Nije meni igra tako glupa i takvo smeće samo zato jer imam retardirane teammate-e,nego zbog mnogo drugih stvari koje sam već naveo.Ako je tebi do igre koja ima tako malo sadržaja i u kojoj ćeš raditi jednu te istu stvar over and over again neka,ja tražim kvalitetan naslov što Evolve definitvno nije jer mu fali mnogo,mnogo toga.

    • MrMagarac

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 17:42

      Pa al ne razumijem kritiku za sadrzaj jer igra radi savrseno ono sta je,i nikad nije trebala bit ista vise,besmisleni su ti komentari,to je koda se zalis za Dotu i Lol da imaju los sadrzaj,u pocetku su trebali bit samo 4 huntera i 1 monster pa bi kasnije doslo jos,sad odjednom omjer 12:3 ne valja.Ja cijelo vrijeme cekam da mi das neku konstruktivnu kritiku a samo se ponavljas bez da ista navodis a ono sta kazes za botovote i trajanje partije pogotovo,nije istina.Ne znam imam osjecaj koda je nisi ni igrao nego samo kopiras sta procitas s neta.

    • Raichucuca2

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 17:48

      60 eura za FPS naslov koji ti daje da se igraš skrivača sa čudovištem u matchu od max trajanja 20 minuta u kojem radiš jednu te istu stvar iz runde u rundu.Evolve in a nutshell.Mrzim ovakve igre koje su samo jedan cash grab.Igra nije baš nešto maštovita,ovo je samo loša verzija L4D sa čudovištem u ulozi neprijatelja i to jako loše napravljena,igrica je bila nahypanja a vidi što smo dobili,igru koja je sve samo ne dobra.

    • MrMagarac

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 17:52

      Pa dobro,evo to recimo,sad si dao svoje normalno misljenje o igri i to je ok.Znaci ti jednostavno nisi za takve igre,ja jesam,i nsiam jedini ocito.Cemu onda pljuvanje po njoj samo zato sto nije tvoj tip igre? Ja bi onda trebao ic po stranicama tako i pljuvat po AC serijalu jer osobno mislim da je to smeće kakvo svijet nije vidio? Ja uporno pricam od pocetka ove rasprave da mi se to sta je Evolve takav bas zato i sviđa,jer je unikatno MP iskustvo,sto se mene tice mogo je imat samo 1 mod,meni se igra protiv drugih ljudi.I opet ne kuzim to nahypana,jer stvarno ti likovi nisu nista lazno obecavali,sve sta su rekli to je i doslo,kakav hype?

    • Raichucuca2

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 18:17

      Volim multiplayer shootere,igrao sam igru u alphi i u beti,proveo sam dovoljno sati da shvatim kakva je igra,same shit over and over again.Previsoka cijena za tako malo sadržaja u igri,90% posto matcha se svodi da nađeš čudovište što je meni jako jako brzo dosadilo,ima mnogo triple A naslova koji su mnogo bolji od ovog.60 eura samo da lovim čudovište pa da se na 5 minut zabavim i opet ponavljam to stalno?Nope,igrica ima super ideju ali ne uspjeva ju materijalizirati.Zar ih nije sram staviti toliku cijenu na tako siromašnu igru?Besplatna MOBA igra tipa DotA,LoL ili Smite imaju puno više sadržaja i puno su zabavnije nego ovo.Igrica nije ništa posebno,ovo je sve već viđeno.Igrica je jedan koncept koji je pretvoren u cijelu igru koja košta 60 eura.Mene ova igrica nije impresionirala,generičan shooter koji će ubrzo biti zaboravljen od strane svijeta jer je nemaštovito,dosadno,monotono iskustvo od kojeg mi se povraća.5/10.

    • MrMagarac

      @MrMagarac, 03.03.2015 - 18:24

      Gledaj,meni je tesko tebe shvatit ozbiljno da si ti ovo igro jer 90% stvari koje si rekao o igri uopce nisu istina,na poceku nisni ni znao kolko partija traje,da ne spominjemo kako se to ne igra kao klasican FPS.Da si stvarno igrao ovu igru duze od 20 minuta znao bi da vecina partija zavrsi za 10 min bez dosadnog naganjanja jer jako dobri monsteri dodu do stage 3 u manje od 5 min a da ne spominjem kolko dobrih igraca vec iz lovine postane lovat na stage 2 i skoci na huntere i dobije ih dosta puta zbog elementa iznanedenja,jer igru igras kako ti hoces,mozes dobit na hrpu nacina.To sto nije tvoj stil igre ili sudeci po tvojim pricama nisi neso pretjerano dobar u njoj nije razlog da pljujes po tudem misljenju,ajde mom,al ne po ovim ljudima koji je to ipak posao. :)

  • karlod1997

    11.01.2017 - 16:03

    Dobra recenzija, pari nešto dobro, triba vidit

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!