HCL.HR

Recenzija

HP Omen gaming laptop

Igor Belan

Iako će vam na sam spomen gaming laptopa misli odlutati u smjeru Alienwarea, Asusa ili možda Razera, jedan od najbolje dizajniranih laptopa za gamere došao nam je u ruke iz HP-a. Naziv mu je HP Omen, a prodaje se pod opakom krilaticom “Yeah, you should be scared”.

No ne bojte se, to je samo marketinška spika da stvar zvuči kul – Omen vas neće pojesti dok spavate, ali će vam zato pružiti odlično iskustvo igranja u modernom i elegantnom formatu prijenosnika. Probao sam mnogo gaming laptopa, a iako Omen možda nije najsnažniji, definitivno je u samom vrhu onih s najboljim dizajnom. Dok mnogi drugi u kategoriji tankih gaming laptopa pomalo kopiraju ono što Apple radi s MacBookom, HP je svog Omena obukao u aluminij, specifično mu nakosio rubove, istaknuo i kromirao šarku te osvijetlio tipkovnicu i zvučnike u hrpetinu boja.

I to je samo početak priče – pogledajte video recenziju za više detalja o dizajnu i performansama Omena nakon što sam se družio s njim malo više od tjedan dana.

VIDEO RECENZIJA – Jedan od najbolje dizajniranih gaming laptopa došao nam je iz kompanije koja se nije proslavila gaming mašinama, ali očito je da itekako znaju što rade.

80 Naša ocjena
  • vrhunski dizajn i kvaliteta
  • dobre performanse u igrama
  • PCIe SSD
  • cijena
  • tek prosječni zvučnici
  • tipkovnica zahtijeva navikavanje

Igor Belan

Već 10 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Kupuje igre iz hira, cijeni Nintendo i stare avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake. I one dinosaure.

Komentari (34)

  • BANANCO

    27.03.2015 - 20:20

    Kome fali bubreg nek se javi.
    Hvala lijepo.

    • ChungHam22

      @BANANCO, 27.03.2015 - 21:14

      Hahaha, da da evo ako nekome trebaju dva, tu sam i ja.

  • Kalibar .300

    27.03.2015 - 22:29

    Gdje piše cijena?

    • Ementaler

      @Kalibar .300, 27.03.2015 - 23:49

      U info boxu gore desno imaš i to između ostalog.

  • napaljeon

    27.03.2015 - 23:29

    Tolko se danas trazi para, a da se igrat samo na medium-high… Porazavajuce ako se mene pita. Prije si za ovolko para mogao imat NASA kompjuter i nisi ni pito za zahtjeve.

    • Ementaler

      @napaljeon, 27.03.2015 - 23:49

      Majsotre, pričamo o laptopu… I to jednom teškom 2 kilograma i tankom dva centimetra. Okanite se usporedbi s desktopima, nemaju smisla nikakvog.

    • napaljeon

      @napaljeon, 27.03.2015 - 23:56

      Ma znam ementaler al sta ne pocinje to malo bit preskup sport ne mislim samo na laptope vec opcenito kak se krecu cijene i desktopa i laptopa. Nezz mozda si upravo al meni sve to postaje smijesno :/

    • RedEy3

      @napaljeon, 28.03.2015 - 03:21

      kupi onda kozolu i nemaš brige. Nije ovo za svakog. A i ako hoćeš imaš laptop 1000kn jeftiniji a sve vrti na ultri… Asus G751JY

    • Ementaler

      @napaljeon, 29.03.2015 - 08:21

      Gdje si vidio da je Asus G751JY 1000kn jeftiniji od Omena?

    • Ementaler

      @napaljeon, 29.03.2015 - 09:11

      Da i mislio sam da na to misliš :), to je ona "najslabija" verzija sa samo 8GB RAMA (što je zapravo sasvim dovoljno) i bez SSD-a. Vidio sam ga isto u Instaru, ali pisalo je isto što i sada – da je nedostupan i da je presale u tijeku pa zato sam i pitao gdje si ga vidio. Inače su ti modeli u najboljem slučaju isti kao Omen po cijeni ili čak skuplji za par tisuća kuna (jači modeli, više RAM-a, SSD.).

    • RedEy3

      @napaljeon, 29.03.2015 - 09:43

      Ma 8gb rama sam još ugradio i SSD za ukupno tisuću kuna. Što dođemo na ovu cijenu a gtx980 je ZNATNO jači od 860. Ali da, i 8gb je dovoljno, jedini razlog zašto sam uzeo još 8 je jer dying light je bio užasno gladan RAM kada je tek izašao… Nisam ga mogao vrtiti na normal. A jači modeli imaju baš samo to, više rama i SSD te eventualno windowse (ako netko to uzima legalno 😛 ). Jedino kao što sam već negdje napisao, omen ipak ima touchscreen te je tanji, tako da ga smatram drugačijim tipom laptopa. Više za putovanje i posao, za neki jači gejming baš i nije.

    • vilim

      @napaljeon, 09.04.2015 - 08:37

      Pa laptopi nikada nisu bili baš predviđeni za igranje. Nekada si dao 6 soma kuna za laptop i igre prosječne zahtjevnosti si jedva vrtio.

      Složiti dobar desktop PC za puno manje love i mirna Bosna.

  • beowulf112

    28.03.2015 - 02:46

    za te pare se moze nabavit laptop sa 980M bar u njemackoj mislim.Neznam kako su u hrvatskoj cijene laptopa

    • VladoShady 980

      @beowulf112, 28.03.2015 - 08:54

      Da, Njemacka je majka :)

    • Ementaler

      @beowulf112, 28.03.2015 - 13:02

      Možda, ali nikako ne u ovakvo tankom kućištu.

    • RedEy3

      @beowulf112, 28.03.2015 - 13:44

      Možeš i u hrvatskoj, ali ovaj laptop je full tanak i ima touchscreen ekran… Tako da, kako kome paše

    • Artyom

      @beowulf112, 28.03.2015 - 15:43

      Imaju oni Lenovo Y50-70 modeli. Isto su tako tanki i lijepo dizajnirani, dosta su jeftiniji a cini mi se da imaju slicne performanse kao ovaj.

    • Ementaler

      @beowulf112, 28.03.2015 - 17:48

      Istina, oni su dobra konkurencija Omenu. Po pitanju performansi nema tu previše filozofije – GTX860m i i74710HQ kombinacija će uvijek dati više-manje iste rezultate. Zato je cijena navedena kao minus u recenziji – postoje i jeftiniji laptopi istih ili sličnih performansi. Ali Omenov dizajn i neke druge stvari kao touchscreen i PCIe SSD su tu ono što se plaća dodatno.

  • gomola

    28.03.2015 - 14:54

    Izuzetno lepo dizajniran laptop, a pruza odlicne perfomanse. Steta sto je tako skup, ali '' sve ima cenu''.

  • goldfinger

    28.03.2015 - 16:22

    Šminkica za preveliku paru…

  • l)oolvl

    29.03.2015 - 00:05

    ko ima para za ovo, mislim da će radije dodati još 5 tisuća i kupiti alienware, iako svaka im čast na dizajnu i ekranu

    • Ementaler

      @l)oolvl, 29.03.2015 - 09:13

      Ma Alienware je čista suprotnost onoga što Omen ovdje predstavlja. Alienware je zapravo ono na što aludiram sa zadnjom rečenicom recenzije :), ali tko voli nek izvoli.

    • RedEy3

      @l)oolvl, 29.03.2015 - 09:45

      Ma kakav alienware, možeš dobiti istu jačinu i kvalitetu i do za tisuću eura manje para…. Alienware je samo ime.

  • PsyBorG6of9

    29.03.2015 - 05:52

    HP u zadnje vrijeme nije znao napravit ni normalan lap koji ne crkava po defaultu, oš gaming lap kupi asus, oš kvalitetan lap koji ti neče otegnut papke nako dvije godine korištenja kao acer, hp, compaq kupi dell, jednostavno. kupovat od hp-a gamig lap je isto kao da od dacie idem kupovat sportski automoil

    • Apocalypse4987

      @PsyBorG6of9, 29.03.2015 - 06:19

      imam daciu i HP laptop nekoliko godina, međutim ni jedno ne želi da se pokvari, jel radim šta pogrešno?

    • PsyBorG6of9

      @PsyBorG6of9, 29.03.2015 - 06:42

      htio si sportski auto pa si si kupio daciu ili si kad si kupovao daciu kupovao auto koji služi svrsi da te za što manju lovu preveze od točke a do točke b? očito nisi shvatio smisao napisanog gore. za tu lovu ima puno boljih gaming lapova od provjerenih marki asus, lenovo, koji su se pokazali kvalitetom. imam dva primjera iz neposrede blizine gdje je hp-u crkla grafička makar je radio na podlozi s ventilatorom all time, otvori si njuškalo pa usput malo pogledaj koliko pojediih modela hp-a, acera ima koji se prodaju za dijelove i uporno im crkava baš taj jedan određen dio po defaultu na pojediom modelu (matiča, grafička). ako hp nije bio u stanu proizvest dva lapa u rangu 4-6k u kojima se grafička neče pregrijat i crknut i s dodatim hlađenjem tokom rada, strah me i zamlit njihov gaming lap

    • Apocalypse4987

      @PsyBorG6of9, 29.03.2015 - 08:19

      ne, čisto mislim da ne valja robovat markama, kad svi proizvođaći laptopa samo sastavljaju komponente u svoj laptop. nije valja da hp proizvodi svoje grafičke kartice ili procesore, a acer ili dell svoje? uz redovito održavanje svaki uređaj može radit normalno. istina, ne postoje savršeni lapropi pa je nekima loše dizajnirana tipkovnica, nekima loše rješena ventilacija, al zar firma ne bi propala da su toliko loši? tako su mi govorili i za seagatove diskove, da crkavaju svi od reda pa eto u 15 godina mi nijedan nije otiša.

    • PsyBorG6of9

      @PsyBorG6of9, 30.03.2015 - 09:31

      gle rađe bi lošije dizajniranu tipkovnicu nego lošije projekirano hlađenje, lako za tipkovnicu, prištekaš usb tipk ili malo patiš, al kad ti zahvaljujuči lošije projektiranom hlađenju crkne grafa, a u servisu je nova 1500kn+posao pošto je normalno garancija istekla, pa otvoriš njuškalo i ideš tražit taj model lapa kojem je crkla matična ili display da zamjeniš grafu i vidiš da od 10 tih modela koji se prodaju za dijelove, 10 se prodaje bez grafičke ili s krepanom grafičkom, onda shvtiš da je nešto trulo u hp-u. meni su svi hvalili samsung formula f3, pa sam nakon dvije godine na početku harda dobio tonu bs-a (normalno nakon iseka garancije), predivno za sys disk, a doma imam wd od 40-80 gb koji su stari 15 godina valjda i niti jedan nema jedan bs, pa što se tiče segatea u mojih 20 godina grunfanja po pc-u svi segae hardovi su mi zavrili u smeču, jedino što je ostalo u kuiji i još i dan danas radi da ga prištekam na komp je wd, maxtor, ibm hočeš od 120mb pa do 80gb. wd i maxtor su fakat hardovi koji su mi se pokazali najpouzdaniji

  • Papa6

    30.03.2015 - 10:39

    Plaćena reklama ili?

    • Ementaler

      @Papa6, 30.03.2015 - 11:40

      Neplaćena, šta ćeš. Inače, dobro si krenuo s karijerom komentiranja 😉 Obavezno nastavi s takvim provokacijama bez da jasno kažeš što ti je na umu.

    • Wingmaker

      @Papa6, 30.03.2015 - 11:52

      lol ;P

    • RedEy3

      @Papa6, 30.03.2015 - 12:28

      Da je plaćena, mislim da bi barem ocjena bila 90 i da nebi spomenuli cijenu kao lošu točku :)

  • Lori Smile

    04.10.2015 - 15:05

    Može li mi itko reći dali The Witcher 3 Wild Hunt može na ovaj laptop?
    (Sve kvalitete: Medium,High i Ultra Graphics postavke?)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!